Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Tandheelkunde > problemen met kunstgebitten
Auteur Onderwerp: problemen met kunstgebitten
sirene
BerichtGeplaatst: 09-02-2011 15:24 Reageer met quote

hallo,

ik heb 2 weken geleden alle tanden laten trekken, dit in lokale verdoving.
dit duurde 7,5 uur!!!
dit duurde zo lang omdat de tanden en wortels heel erg goed vast zaten, ze haalde eerst alle boven tanden en kiezen er uit, en toen de onderste.
dit is toen gehecht met heel veel draad, omdat het nog al veel bloede.
ik kreeg toen 1 stk ibuprofen 600mg, en 2 stk pinex met kodein.

hierna na de tandtechnieker, maar ik kon zowel het bovenste als onderste niet in hebben van de pijn, ik sprong letterlijk tegen het plafond.
dit omdat vooral het boven kant al opgezwollen was.

toen naar huis, met beide kunst gebitten in een doosje.

ik heb heel veel pijn gehad in 10 dagen!!!
maar afgelopen maandag naar de tandtechnieker, en die heb het kunstgebit wat verslepen zodat hij beter past, maar het deed nog veel zeer, toen heeft de tand technieker er een soort rubber laagje in het kunst gebit gelegt, en van af dat tijdstip kan ik het ondergebit er redelijk in hebben.
het heeft een rot smaak, maar dat is minder erg als die pijn!!!
maar het boven gebit, dat is klote, doet geen pijn, maar ik heb heel veel braakneigingen, ongeveer elke 15-20 seconde.
ik heb al gezegt tegen de tandtechnieker, dat het volgens mij komt, doordat het bovenste gebit te lang is, maar dat was geen waar.
ze zei: dat het iets nieuws is, en dat men er aan moet wennen.
ook heb ik problemen dat ik mijn tong niet kan gebruiken, dan duw ik als ware het ondergebit er uit.
praten, als ik alleen het ondergebit in hebt, dan gaat het redelijk, maar met allebei er in, dan is het echt niks.
eten, met alleen het ondergebit er in, dat gaat redelijk met vloeibare voedsels, maar als het wat vast voedel eet zoals aardappelpure, dan kan ik het niet weg krijgen, dus dan haal ik het ondergeit er uit, en dan gaat het prima in kleine hapjes.

het grootste probleem is het bovengebit, dat ik braak neigingen hebt.

wie o wie kan mij raad en daad geven!!!!
simon99
BerichtGeplaatst: 09-02-2011 17:18 Reageer met quote

Hoi Sirene,

Ik heb je bijdrage gelezen. Heel vaak is het zo dat je op de eerste plaats moet wennen. Natuurlijk. Het is niet niks ineens 2 van die kunstdingen in je mond te moeten hebben en houden. Er zijn dan ook"natuurlijke" tegenwerkingen. Maar als het zo erg is als jij beschrtijft dan is er heel vaak sprake van het feit dat de protheseplaat te lang is en te ver naar je keel zit. Gevolg kokhalzen. Heel vaak haalt men daar dan een stukje vanaf, maar ik vind de reactie van je tandtechnieker is wel erg kort door de bocht.
Overigens moet je wel wennen natuurlijk en ook eten moet je opnieuw leren. Eerst zacht voedsel en als dat goed gaat kun je voorzichtig leren afbijten met je voor/snijtanden en aan beide zijden gelijk kauwen. Dat zal voor iedereen een leerfase zijn.
Overigensis er, als je de enegelse taal machtig bent, een heel informatieve site voor mensen die een kunstgebit krijgen of net hebben. ************* Misschien heb je re iets aan.

Groetjes en sterkte

Simon.

sirene
BerichtGeplaatst: 09-02-2011 18:39 Reageer met quote

hallo simon,

alvast bedankt voor je reactie!!

ik bel morgen ochtend, de tand technieker op, en die zorgt er maar voor dat ik dat bovengebit in kan hebben zonder dat ik braakneigingen hebt.

daar heb ik trouwens voor betaald!!!

ik heb het gevoel, dat het kustgebit te veel fuld in de mond, daarom de probleem met de tong, ik kan mijn tong niet uit mijn mond steken, want als ik dat doet, dat laat het onderste kunstgebit los aan de binnenkant.

het eten, probeer ik te doen hetzelfde als ik at zonder kunst gebit, fijn gemalen eten uit de keuken machine, maar dan nog laat het ondergebit los, en dan is er maar 1 ding te doen, het er uit halen, en opnieuw proberen, maar het gaat gewoon niet.

ik hoop dat er mensen zijn die ook dit probleem gehad hebben, en mij raad en daad kunnen geven.

alvast bedankt!!!

erik.
katwol
BerichtGeplaatst: 09-02-2011 22:03 Reageer met quote

Hoi Sirene


Kijk ff onder topic "nieuw gebit".
Daar hebben lotgenoten hun verhaal neergezet.Ook staan er diverse tips bij problemen.

gr Wilma
sirene
BerichtGeplaatst: 10-02-2011 9:19 Reageer met quote

hallo wilma,

ik heb daar gisteravond al die berichtjes gelezen, en daar stonden precies een paar klachten bij die ik ook hebt.

ik heb al die punten op een papiertje geschreven, en die gaat ik met de tand echnieker door nemen.

bedankt voor je reactie!!
simon99
BerichtGeplaatst: 10-02-2011 9:25 Reageer met quote

Hoi Erik,

Ik zag dat ik geen sites mag noemen in de berichtjes.
Als je deze wilt weten kun je me altijd even mailen.
Mijn mailadres staat bij profiel.

Groet,
Simon.
Ruud59
BerichtGeplaatst: 19-02-2011 20:12 Reageer met quote

Beste mede lotgenoten, zie ook de site/topic "Een nieuw gebit " daar kunt u meepraten over uw ervaringen en problemen, maar natuurlijk ook uw successen met uw nieuwe kunstgebit!
Tot laters!?
Groet!
Ruud, Leiden.
ghost47
BerichtGeplaatst: 19-03-2011 22:44 Reageer met quote

hi sirene

heb gisteren een totaale extraxtie ondergaan,wel onder algehele narcose in het ziekenhuis was prettig,ze hebben direct het gebid erin gedouwd ,moest dit 24 uur laten zitten, en mocht alleen maar koud drinken en soja yoghurt eten,
vanddaag voor het eerst gespoeld wat een ramp om voor het eerst je gebid eruit te halen dan spoelen en weer direct er in proberen te krijgen ,zal wel wennen zijn,maar ik moest as maandag naar de tandarts gelijk al voor controle ,voel nu ook al dat er onder iets niet goed zit maar weet niet of je nu het gebid s`nachts eruit of erin moet laten zitten weet jij dat??
in ieder geval sterkte
shebby
BerichtGeplaatst: 10-02-2013 14:57 Reageer met quote

Ik ben 49 jaar,al jaren problemen met mijn tanden gehad waarna de beslissing in 2011 mijn tanden te laten trekken.Ik had er nog 12.Het eerste kunstgebit was een groot fiasco,er werd op het laatst gewoon gezegd u moet het er maar mee doen.Na een telefonisch kontakt met mijn zorgverzekeraar mocht een ik een andere tandtechnicus uitzoeken voor een nieuwe prothese.Dat gedaan en nog zijn de problemen niet opgelost.Ik ben ondertussen bij iemand geweest met 35 jaar ervaring en mijn prothese was scheef.Dat heeft hij in orde gemaakt maar mijn problemen met kokhalzen onder het eten blijft.Alles wat ik drink of eet schiet onder mijn prothese en golft er dan doorheen.Het schijnt dat mijn gehemelte niet te lang is.Maar wat het probleem wel is???????Degene die mijn prothese gemaakt heeft weet het niet meer en ik al helemaal niet.Maar ik heb wel 2 keer een eigen bijdrage moeten betalen van ?288,.Die wil ik wel op de een of andere manier terug hebben en dan verder kijken hoe het moet.Ik heb totaal geen vertrouwen meer in een tandtechnicus en weet ook niet waar ik met mijn slecht zittende prothese naar toe moet.Heeft iemand een idee wat ik nu moet doen..ik ben echt hopeloos. Crying or Very sad
ilonabb
BerichtGeplaatst: 10-02-2013 22:36 Reageer met quote

Hoi. Het is inderdaad zo dat er aan de achterzijde een deel af kan maar dit gaat ten koste van hoe het gebit zit.
Het loskomen als je je tong uitsteekt hoor er bij hoor. Het is een los element en dit blijft enkel op zijn plaats door vacuüm en wang lip en tongspieren.
@ghost47 alleen de eerste nacht moet het gebit inblijven. Om zwelling van het weefsel tegen te gaan.
Daarna altijd! Het gebit de nacht uit laten omdat het tandvlees de tijd snachts nodig heeft om te herstellen.
We zien veel te vaak mensen die gebit 24uur dragen waarbij het tandvlees zwaar te lijden heeft. Niet doen dus.
Een gebit is in theorie een noodoplossing he. Er zijn maar weinig mensen die echt een perfecte relatie hebben met hun gebit helaas.
Sterkte
greyhound
BerichtGeplaatst: 12-02-2013 8:46 Reageer met quote

Het grootste probleem met op vrij jonge leeftijd al je eigen tanden kwijt te raken, is dat je tandvlees vlugger terugtrekt dan volgens je ouderdom (volgens mijn tandarts). Ik ben 58 en liet onlangs mijn 12 jaar oude volledige kunstgebit vernieuwen : sindsdien gebruik ik 's morgens zowel voor boven- als onderkant een smaakloze kleefpasta zodat alles netjes op zijn plaats blijft bij het eten.
In het begin is het altijd wennen totdat je inderdaad de juiste bijt- en snijbeweging kunt maken.
Wat dat kokhalzen betreft herinner ik mij die ervaring vooral bij het 'maatnemen' waarbij de tandarts je een soort klei in de mond duwt om een afdruk van je tandvlees te krijgen. Die brok klei ging vrij ver in mijn keel en veroorzaakte dezelfde reactie. In dat geval is het gebit gewoon slecht op maat gemaakt.
jorina
BerichtGeplaatst: 02-05-2016 17:35 Reageer met quote

shebby schreef:
Ik ben 49 jaar,al jaren problemen met mijn tanden gehad waarna de beslissing in 2011 mijn tanden te laten trekken.Ik had er nog 12.Het eerste kunstgebit was een groot fiasco,er werd op het laatst gewoon gezegd u moet het er maar mee doen.Na een telefonisch kontakt met mijn zorgverzekeraar mocht een ik een andere tandtechnicus uitzoeken voor een nieuwe prothese.Dat gedaan en nog zijn de problemen niet opgelost.Ik ben ondertussen bij iemand geweest met 35 jaar ervaring en mijn prothese was scheef.Dat heeft hij in orde gemaakt maar mijn problemen met kokhalzen onder het eten blijft.Alles wat ik drink of eet schiet onder mijn prothese en golft er dan doorheen.Het schijnt dat mijn gehemelte niet te lang is.Maar wat het probleem wel is???????Degene die mijn prothese gemaakt heeft weet het niet meer en ik al helemaal niet.Maar ik heb wel 2 keer een eigen bijdrage moeten betalen van �?�288,.Die wil ik wel op de een of andere manier terug hebben en dan verder kijken hoe het moet.Ik heb totaal geen vertrouwen meer in een tandtechnicus en weet ook niet waar ik met mijn slecht zittende prothese naar toe moet.Heeft iemand een idee wat ik nu moet doen..ik ben echt hopeloos. Crying or Very sad
Index > Tandheelkunde > problemen met kunstgebitten
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring