Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Problemen na galblaasoperatie
Auteur Onderwerp: Problemen na galblaasoperatie
xer
BerichtGeplaatst: 11-03-2014 16:39 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Even een redelijk positief geluid na een galblaasoperatie. Twee weken geleden kreeg ik een galsteenaanval op vakantie. Urenlang pijn en overgeven. Anders dan eerdere aanvallen bleef de pijn in mindere mate aanwezig de dagen hierna. Uit echo-onderzoek en bloedonderzoek bleek dat ik galstenen had en een ontsteking van de galblaas. Leukocyten waren meer dan 80, terwijl tot 10 normaal is. In Nederland met spoed opgenomen en de volgende dag geopereerd dmv een kijkoperatie. Hierna nog twee dagen in het ziekenhuis gelegen, waarvan 1 dag met drain. (Ik heb geen schouderpijn gehad na afloop van de operatie. Velen klagen daarover vanwege het gas dat achterblijft in de buikholte na de operatie. Misschien dat de drain ook voor ontluchting heeft gezorgd?)

Om een lang verhaal kort te maken: Nu inmiddels vijf dagen na de operatie loop ik weer korte stukjes en heb steeds minder pijn op de plek waar de galblaas heeft gezeten. Alleen bij diep ademhalen nog wat steken. En mijn ontlasting is nog niet optimaal. 1 a 2 keer per dag diaree. Dit kan -voor de meeste patienten- nog verbeteren, eventueel later met medicijnen.

Ik heb veel verhalen gelezen de laatste dagen van mensen bij wie er complicaties optraden. Soms zeer ernstige. Dat maakt het behoorlijk onzeker voor mensen die zo'n ingreep nog moeten ondergaan en er daarom misschien van afzien. In mijn omgeving hebben meerdere mensen ook hun galblaas weg laten halen en zij hadden geen klachten meer.

Ik weet inmiddels dat complicaties optreden bij enkelen op de 100 patienten. In Nederland vinden jaarlijks 21.000 galblaasverwijderingen plaats. Afgaande op de fora lijken honderden patienten bij wie er klachten zijn gebleven dus veel, maar in verhouding valt het eigenlijk best mee...

Het blijft tegelijktijd een lastige individuele afweging, wel of niet opereren:
Het blijven rondlopen met galstenen die aanvallen opleveren kan uiteindelijk leiden tot een blokkade van de galwegen wat vervelende ontstekingen kan opleveren, ook aan andere organen als de alvleesklier/buikvlies.

Als een aanval maar eens in de zoveel maanden voorkomt, waarna de pijn na een paar uur verdwijnt zou ik persoonlijk niet snel overgaan tot een operatie. Ook vanwege de (kleine) kans op soms ernstige complicaties. Meerdere aanvallen kort op elkaar kunnen wijzen op een onsteking en dan kan het levensbedreigend worden. Dit kan gemakkelijk worden aangetoond door een bloedonderzoek, vraag hiernaar, desnoods via een andere arts! (Huisartsen(posten) doen het vaak ten onrechte af met een pijnstiller als diclofenac.)

Diegenen die wel ernstige complicaties kregen na de operatie en dit lezen wens ik veel sterkte en kracht toe om te blijven zoeken naar een oplossing. Het AMC schijnt de beste behandelingsmogelijkheden te bieden, vooral voor galwegletsel. Artsen van andere ziekenhuizen overleggen ook vaak met dit centrum bij 'probleemgevallen'.
Gismo
BerichtGeplaatst: 19-09-2019 16:14 Reageer met quote

Dit forum wordt enkel nog gebruikt door spammers.
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Problemen na galblaasoperatie
Pagina 5 van 5  

Vorige  1, 2, 3, 4, 5

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring