Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > slow transit obstipatie
Auteur Onderwerp: slow transit obstipatie
Jojanne
BerichtGeplaatst: 15-09-2010 12:41 Reageer met quote

Hallo Kersje 25
Mag ik vragen wat voor onderzoeken ze gedaan hebben en waar denken ze aan?
kersje25
BerichtGeplaatst: 15-09-2010 19:31 Reageer met quote

ja, ik ben het er volkomen mee eens, er is inderdaad veel onbegrip.

Ik heb een pellet-passagetest gehad, een anorectaal functieonderzoek (oa. een manometrie, sensibiliteitstest, capaciteitstest) en een colon-inloopfoto. Na aanleiding van deze onderzoeken en mijn klachten denken ze nu aan de ziekte van Hirschsprung. Dit is een aangeboren aandoening waarbij zenuwcellen ontbreken in (een stuk) dikke darm.
Het wordt niet vaak op latere leeftijd (valt bij mij op zich dan nog mee) maar het kan schijnbaar wel. Er heeft vorige week een biopsie plaatsgevonden, waar ik binnenkort uitslag van krijg.
Jojanne
BerichtGeplaatst: 15-09-2010 20:35 Reageer met quote

a de bekende onderzoeken bij mij hebben ze ook eens aan hirschsprung gedacht later kreeg het de naam slow transit obstipatie. Na mijn laatste opname is dit weer herroepen. Nu ben ik gestart met de ubretid en dit in combinatie met de spoelingen en het hele laxeerplan lijkt er toch weer wat beweging te komen. Mijn darm was door het jaren steeds boordevol kei harde ontlasting zodanig uitgerekt dat hj een doorsnede had van ongeveer 12 cm tegenover de 6 tot 8 cm die normaal is. Door deze extreem wijde darm had ik ook nooit geen aandrang of pas als ik zovol zat dat het er met geen mogelijkheid meer uitkwam. Daarom zijn ze nu gestart met het dagelijks spoelen om zo te proberen of de darm wat wil krimpen.
Ik hoop dat ze ook voor een oplossing kunnen vinden die het leven wat draaglijker maakt. Ik ben nu 41 en heb mijn hele leven al dit probleem al vanaf mijn geboorte ben ik met regelmaat het zkhuis ingegaan om leeggehaald te worden
Jojanne
BerichtGeplaatst: 20-09-2010 12:43 Reageer met quote

Hallo Spye
Hoe gaat het nu met je dochter? heeft ze al resultaat op de medicijnverandering of is het nog steeds helemaal mis?
groetjes Jojanne
kersje25
BerichtGeplaatst: 23-10-2010 22:14 Reageer met quote

hoe gaat het nu met jullie?
is er effect van de ubretid en het spoelen etc?
groetjes
spyj
BerichtGeplaatst: 23-10-2010 23:33 Reageer met quote

hoi,
even een up-date,mijn dochter zit nu op 3x daags 30 ml lactolosu,daarbij heeft ze het advies om de dag te beginnen met 200 ml versgeperst sap op nuchtere maag,en nog eens 400 ml water,verder moet ze nog altijd heeeel veel vezel rijk voedsel,en 2x daags een salade zwemmend op olijfolie.
Ze is nu in een darmteam,KA,oncoloog,dieetiste,psychologe,naast haar eigen psychiater.
Toen ik hoorde van die olijfolie,had ik zoiets van "willen jullie haar een hartinfarct geven ", maar ze zeiden dat dat door de goede olieen niet kon.
Ze is hier nu een week mee bezig,en ik kan zeggen dat het ontlastingspatroon begint te veranderen,1x komt hard dan weer zacht of diaree,artsen hebben zoiets,het komt weer op gang.
Ze krijgt 1x per week een hoogopgaand klysma,en bij problemen thuis een norgalax.
Donderdag zijn controlefoto's gemaakt,zat nog altijd veel ontlasting,maar ech wees uit dat op dit moment veel gerommel in haar buik is,ze denken dat ze teveel kronkels in haar buik heeft,maar willen haar eerst helemaal ontlasten voordat ze daar verder mee aan de slag gaan,dit zou met tabletten te verhelpen zijn.( Question )
Ze heeft in iedergeval niet meer zo'n hele opgezwollen buik die wat pijn doet.
Ze houden haar gewicht goed in de gaten,is nu ze weer beetjes naar toilet kan gaan 3 kilo kwijt in 2 weken,maar artsen zeggen,op de goede manier,en daar moeten ook voor waken,gezien haar autismestoornis en anorexiaverleden.
Maar ben op dit moment al blij dat het beetje beter gaat,en we het nog altijd thuis kunnen hanteren met hulp en begeleiding.
Jojanne
BerichtGeplaatst: 24-10-2010 13:31 Reageer met quote

hier dan ook een update van mij. Ik vind dat er langzaam maar zeker verbetering in komt de dagelijkse spoelingen zijn gestopt en ik heb het idee dat er ook zeker door de ubretid wat beweging in de darmen komt. Het is nog lang geen juichen maar ik heb nu toch wat aandrang af en toe. Door de spoelingen is de darm ook wat kleiner geworden. De hele winkel van laxeermiddelen is nog wel gehandhaafd. De arts wil er eerst zeker van zijn dat er continu een zekere doorstroming is zijn streven is naar een ontlasting van 1x per week zonder hoogopgaand klysma. Ik ben benieuwd of hem dat gaat lukken. De ubretid is opgehoogd.
spy wel fijn voor jullie dat er nu toch ook iets verbetering is, al zal het ook nog een lange weg zijn of misschien wel blijven.
en kersje hoe is het met jou? zijn er al uitslagen bekend?
kersje25
BerichtGeplaatst: 26-10-2010 12:32 Reageer met quote

spyj, fijn dat er inderdaad iets verbetering is. Hopelijk blijft het in een stijgende lijn omhoog gaan en blijft dat ook zo!
Jojanne, wat mooi dat er 'iets' veranderd, ook al is het maar een beetje.. alle beetjes helpen. Ik hoop ook van harte dat het uiteindelijke doel van de arts behaald kan worden.

Met mij gaat het nog steeds hetzelfde eigenlijk. Nog steeds een lading laxantia en het spoelen, de mdl-arts is nu aan 't bekijken of er nog iets anders is en wat de uitslagen van de onderzoeken zijn (ja, nog steeds niet bekend allemaal). Dus nog even afwachten:)
Jojanne
BerichtGeplaatst: 11-01-2011 13:19 Reageer met quote

Hallo Kersje en spy
hoe is het met jullie na al die dagen van feest en ander eten?
Ik ben eigenlijk een beetje terug naar af. Ik ben enkele keren met hartklachten opgenomen in het zkhuis waardoor het vaste program van medicijnen enz onderbroken is waardoor de winst die ik had door het hele laxeerprogramma met de ubretid weer bij nu is. Vorige week is het na een opname van ruim een week vanwege een gigantische verstopping in de hele darmen weer intensief herstart
kersje25
BerichtGeplaatst: 11-01-2011 15:58 Reageer met quote

Jojanne, balen dat het weer terug is bij af! Ik begrijp dat het met de ubretid dus wat meer onder controle was? Hopelijk gebeurt dat nu weer, en blijft het dan wat stabiel. Anders zijn er denk ik ook niet veel opties meer over?

Spy, ben ook benieuwd hoe het bij jullie is.

Ik heb sinds eind november een ileostoma, omdat de situatie inmiddels onhoudbaar was geworden. Het is wel even wennen, maar ik voel me nu al beter qua moeheid en alle andere klachten. Alleen het is nu afwachten op de definitieve diagnose (er zijn wel afwijkingen gevonden), maar aangezien dit niet heel erg vaak voorkomt wordt het nu elders onderzocht en besproken.
Aan de hand van de diagnose wordt dan beslist hoe het verdere behandelplan is, omdat nu wel duidelijk is geworden dat m'n maag en dunne darm ook 'lastig doen' en daar ondervind ik nog hinder van.
spyj
BerichtGeplaatst: 12-01-2011 12:26 Reageer met quote

Hoi ,

dat is flink balen voor jullie alletwee zeg.
Met mijn dochter ging/gaat het ook niet echt geweldig.
Heeft in november/december ook weer 2 weken in zkh gelegen,weer met een sub-ileus.
Omdat ze de sonde door haar neus echt niet kon verdragen,spuugde ze om de paar uur uit,hebben ze haar de clean-prep met kleine beetjes,100ml per uur,normaal is 250 ml per uur op haar leeftijd,dit heeft 8 dagen geduurd voordat de boel weer op gang was,ze heeft daarna een darmontsteking gekregen,dus ook met flinke antibiotica gestart voor de duur van 4 weken.
Ze wilde eigenlijk meteen na de clean-prep een darmonderzoek doen,maar ze vonden het te riskant door de darmontsteking.
Nu is ze dus weer 3 x daags 2 zakjes movicolon en een dieet aan het volgen,ze blijft buikpijn houden,maar wel elke dag een kleine/redelijke hoeveelheid diarree,als ze wat minder heeft moeten we extra medicijnen,doel is om zo de darmen rust te geven zodat ze kunnen herstellen van ontsteking.
Volgende week moet ze weer teug,en horen we meer,arts denkt echter wel,dat ze het moeten zoeken bij een stukje darm wat hoogstwaarschijnlijk verlamd is.
Dit opereren ze niet zo snel ivm de risico's wat het meebrengt,ze denken meer aan het flink blijven innemen van laxantia.

Ik had gehoopt dat het bij jullie wel wat beter ging ,omdat ik niks meer las erover,maar omdat het bij ons ook beetje hectisch is ,nam ik me ook niet echt de tijd om naar jullie te informeren Embarassed
In ieder geval alletwee heel veel sterkte,en kom op he !! Wink groetjes spyj
spyj
BerichtGeplaatst: 12-01-2011 12:28 Reageer met quote

ik bedoel natuurlijk de clean-prep met kleine beetjes 100 ml LATEN DRINKEN PER UUR
Jojanne
BerichtGeplaatst: 12-01-2011 13:14 Reageer met quote

Zo Kersje en spy
Dus bij jullie is het ook allemaal niet naar wens verlopen, die rot darmen ook. Kersje ik hoop voor jou dat het allemaal beter mag gaan en dat je baat hebt bij je stoma. En ook spy jou dochter heeft weer een vervelende opname achter de rug. Ik heb verschillende opnames achter de rug vanwege het hart dan wel maar ook daar wordt natuurlijk het ontlastingspatroon in de gaten gehouden maar daar is bijna alles mee gezegd er word weinig aktie op ondernomen. Nu het hart weer rustig is is de mdl arts weer aan het proberen de zaak wat aan de gang te krijgen. Ik word nu wekelijks op de scopiekamer helemaal leeggehaald dit net zolang totdat alle medicijnspiegels weer op het nivo zijn.
groetjes en veel sterkte voor jullie
Vincent81
BerichtGeplaatst: 31-01-2018 19:25 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Oud topic, maar wil hier wel even op verder. Al mijn hele leven kamp ik al met enigzins wat harde ontlasting en had ik altijd maar 1 of 2x per week ontlasting. Buiten dat had ik verder geen klachten. Tot 1,5 jaar geleden de ontlasting ineens uitbleef. Naast de wegblijvende ontlasting kampte ik met een heleboel vage klachten. Hierdoor werd ik door de huisarts doorverwezen naar een internist en vervolgens mdl arts. Naceen heleboel onderzoeken (echo’s bovenbuik, ct scan bovenbuik, tientallen bloedonderzoeken, ontlastings-, parasieten en urineonderzoeken) werd er telkens niets gevonden. Voorlopige diagnose werd dus prikkelbare darmsyndroom. Ik ben toen aan de slag gegaan met mogelijke medicatie, leefstijl- en voedingspatroonaanpassingen om de zogenoemde pds klachten enigzins te verlichten. Wat ik zoal heb geprobeerd is qua medicatie gebruik van movicolon zakjes, psylliumvezels, magnesiumhydroxide, colex klysma’s, bisacodyl laxeertabletten. Leefstijlaanpassingen: veel meer vezelinname, 3x in de week een uur zwemmen, een vast voedingspatroon (ontbijt niet meer overslaan), goed kauwen, dagelijks veel water drinken. Voedingsaanpassingen: fodmap dieet gedaan, behandeling bij dietist, probiotica geslikt, spijsverteringsenzymen geslikt, pepermuntoliecapsules geslikt, fructose en fructanen geminimaliseerd. Verder heb ik nog een half jaar bij een osteopaat gelopen, het heeft allemaal niets geholpen, ik twijfel daarom ernstig aan de diagnose pds. Toen ben ik bij een mdl arts beland in het VUmc in Amsterdam. Daar hebben ze uiteindelijk een markeronderzoek gedaan met daarna een rontgenfoto. Dit wees een slowtransit colon uit. Vervolgens ook nog een endoscopie gehad met hierbij geen afwijkingen. Ik zou graag mijn dagelijkse hevige buikpijn en doorslaapproblemen en zweetaanvallen ‘s nachts willen verminderen. Zijn er nog mensen die mij tips hebben in enige verlichting van mijn klachten. Ik zit met de handen in het haar en ben ten einde raad. Krijg veel onbegrip vanuit omgeving en artsen en moet ermee leren leven. Dat ik ineens nooit meet beter zal worden heb ik geaccepteerd maar een beetje verlichting en draaglijkheid van de klachten zou fijn zijn. Heeft er iemand tips?
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > slow transit obstipatie
Pagina 2 van 2  

Vorige  1, 2

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring