Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Tandheelkunde > nieuw gebit
Auteur Onderwerp: nieuw gebit
SylviaV
BerichtGeplaatst: 26-06-2017 9:54 Reageer met quote

Hay Marlie,

Ja die vieze smaak is normaal hoor, zeker de eerste dagen. Hier na 10 dagen nog niet helemaal weg. Gewoon lekker vaak schoonspoelen en weer indoen, dat is het enige wat je kunt doen. Of lekker sabbelen op een pepermuntje ofzo.
Verder alles goed?

Groetjes Syl
Yilleke
BerichtGeplaatst: 26-06-2017 12:40 Reageer met quote

Hai Syl,

Dat dremeltje zul je nog vaak nodig hebben hoor. Als de ene plek weg is gaat er weer een ander zeer doen. In het begin heeft de tandarts een drukplek bijgewerkt voor mij, dit was gelijk een hele hap en niet mooi glad gemaakt. Dit snap ik ook wel want hij heeft de tijd ook niet om dit secuur te doen. Mijn man gaat er echt voor zitten en polijst de plekjes mooi glad met tandpasta zodat de pasvorm wel blijft. Als je voorzichtig te werk gaat dan gaat het gebit echt niet kapot hoor. Ik heb vanochtend bij de tandarts van die carbonpapiertjes gehaald zodat ik kan zien waar het gebit nog op de mijne drukt, mijn man heeft dit bijgewerkt en volgens mij hoeft er nu niet veel meer veranderd te worden.
Die splinters kunnen idd behoorlijk pijnlijk zijn. Als je nog tot vrijdag wilt wachten ga je een beroerde week krijgen. Ik heb de splinter met mijn tong heen en weer gewiebeld en toen ging hij er vrij snel uit, dit was pijnloos. Als ik jou was zou ik niet wachten tot vrijdag hoor, dan loop je onnodig pijn te lijden.
Morgen is het vier weken geleden bij mij en vanochtend zonder dat ik er erg in had zat ik een granenkoekje te eten bij de koffie zonder hem eerst in de koffie te soppen. Nu moet ik wel zeggen dat het schijfje komkommer gisteren niet zo gemakkelijk ging. Het ging wat onhandig, de pijn is nu zo goed als weg.
Volgens mij begin ik het eindelijk te accepteren dat ik mijn tanden kwijt ben, gisteren bedacht ik me dat ze er nu eenmaal uit zijn en dat ik dat niet kan veranderen dus dat ik er maar het beste van moet maken. Vanochtend stond ik voor de spiegel en vond ik voor het eerst dat mijn gebit er wel mooi uitzag. Ook heb ik veel meer energie, ik vermoed omdat de ontstekingen weg zijn. Parodontitis is over het algemeen niet pijnlijk, de ontstekingen zitten in je kaak en daar merk je weinig van. Doordat je kaakbot weggevreten wordt komen je tanden steeds losser te staan. Ik heb het kunstgebit jaren uit kunnen stellen maar nu zat er nog maar 1 tand echt vast. Parodontitis is ook slecht voor je algemene gezondheid, je hebt een grotere kans op een hartkwaal en diabetes.
Al met al voel ik me vandaag eigenlijk super en dat na vier weken dus nog ff doorzetten voor jou maar elke dag zal het een beetje beter gaan, probeer je daar maar aan vast te houden.
SylviaV
BerichtGeplaatst: 26-06-2017 14:45 Reageer met quote

Wat fijn dat je je zo goed voelt! Dat is ook mijn houvast idd dat t echt beter gaat worden.
En ik ga zelf met mijn tandjes naar de technieker zelf als er wat mee is, maar ook die hebben gewoon een groot stuk eraf geslepen dus ja...
Ik zal het er even mee moeten doen tot de rebase in september, volgens mij zit het daarna echt veel beter omdat ze dan een afdruk maken van hoe je tandvlees dan is.
En met die splinter of wat t is zal ik wel moeten wachten tot vrijdag, kan niet eerder bij kaakchirurg terecht en de tandarts kan m niet verwijderen, evt alleen stukje afslijpen, hij stuurt me dus naar de kaakchirurg....ff geen keus dus helaas.

Alles gaat goedkomen! Groetjes Syl
SylviaV
BerichtGeplaatst: 28-06-2017 9:15 Reageer met quote

Goeiemorgen Surprised

Nou hier geen pijn meer of wat dan ook, hechtingen zijn eruit en dat voelt direct al een stuk beter, dat trekkerige gevoel is weg.
En verder past mijn gebit niet meer, het is veeeeel te groot en zwemt door mijn mond.
Nu heb ik van die prothesekussentjes besteld zodat ie veel beter zit en je hoeft dan niet te plakken, zo'n kussentje gaat ong 3 weken mee dus ben erg benieuwd.
Het werkt eigenlijk hetzelfde als de softliner die de protheticus erin maakt. Maar dat gebeurt pas 11 juli dus dat ga ik zo niet redden.
Moest vanmorgen op school bij mijn dochtertje met iemand praten, valt mijn gebit zo naar beneden! Echt genant is dat Embarassed .
Verder gaat t eigenlijk best goed hier...

Fijne dag vandaag, tot typzzz, groetjes Syl
Yilleke
BerichtGeplaatst: 28-06-2017 17:39 Reageer met quote

Gelukkig dat het nu zo goed gaat. Heel herkenbaar dat te grote gebit ook hier gaat hij los met praten. De vorm van mijn kaak is zo dat het gebit en mijn kaak net zo zit als een schouder in de kom zeg maar. Hij schiet dus wel los maar valt niet naar beneden, hij blijft hangen op mijn kaak. Daar ben ik wel blij mee. Het gekke is dat ik dit vanaf ongeveer 12.00 uur heb tot ca 18.00 uur. In de ochtend en avond zit mijn gebit wel goed. Dat plakken vind ik ook niks hoor, misschien ook maar eens kijken naar die kussentjes want om twee weken zo door te krukken dat zie ik ook niet zo zitten. Jouw kaak slinkt een stuk sneller dan de mijne dus want ik heb er pas een paar dagen last van. Nu was ik bijna al mijn kiezen al heel lang kwijt en dat zal er zeker ook mee te maken hebben. Het gaat bij jou wel snel hoor ook dat je nu al bijna geen klachten meer hebt verder. Hopen dat dit net zo voorspoedig met je ondergebit zal gaan.
SylviaV
BerichtGeplaatst: 29-06-2017 14:36 Reageer met quote

Hay,
Ja dat hoop ik ook, maar onder is geloof ik bij iedereen drama. Heeft ook geen houvast natuurlijk op de onderkaak. Ach ja zal ook wel weer goedkomen.
Alleen eten met dat ding blijft echt niks....waarschijnlijk ook omdat het zo wiebelt, moet dan steeds kokhalzen met kauwen en slikken. Hoop dat dat ook nog gaat wennen.
De kussentjes kun je online kopen, ik had er al 1 verpest haha en 1 is gelukkig goed gegaan, zit best stevig nu maar nog niet zoals het hoort hoor, het gebit wordt er een stuk dikker van das wel wat lastig, maar t valt niet meer naar beneden haha...
Ik vind het ook best snel gaan idd, heb echt nergens last van, behalve het wennen en dat t niet past.
Wat je zegt herken ik ook wel ja dat ie in de ochtend en avond goed zit, waarschijnlijk door het rusten van de kaak ofzo.
En ja wees blij dat ie niet zo naar beneden valt...ik vind dat echt heeelll erg! Maarja tis toch ff aanpassen op het moment, tis niet anders.
Groetjes Syl
SylviaV
BerichtGeplaatst: 30-06-2017 11:35 Reageer met quote

Hayy was ik weer even,

Net gezellig bij de kaakchirurg geweest, pfff weer pijn rechtsboven, was geen splinter maar gewoon nog een hele wortel wat erin zat dus moest weer open gesneden en eruit gewrikt worden....
Was net zo blij dat de pijn weg was, maarja nu wordt t alleen maar beter denken we dan maar.
Verder links onder 2 kiezen getrokken en de rest blijft zitten tot 22 en 29 augustus.
Dus hopelijk zonder al teveel problemen op vakantie over 2 weken! Zin in!
Hoe is t verder?

Fijne dag nog, groetjes Syl
Yilleke
BerichtGeplaatst: 01-07-2017 23:19 Reageer met quote

Oh? Dat is erg dat er een stuk wortel is blijven zitten. Wat als dit stukje er niet boven uitgestoken had? Dan had je er een vette ontsteking aan kunnen krijgen. Nou is iig goed afgelopen. Jammer dat je nu weer met pijn zit. Hier helemaal zonder pijn nu maar wel met een klapper gebit haha. Het ene moment zit hij nog goed en dan ineens zit hij los. Gisteravond had ik een familiefeest en ik dacht vol trots mijn nieuwe tandjes te kunnen laten zien maar uitgerekend gisteravond had ik een klappergebit, heb ik anders nooit 's avonds. Wat ik steeds te horen krijg van mensen die mij al heel lang kennen is dat ik altijd zulke mooie tanden had. Dat heb ik zelf nooit zo beseft en nu achteraf is het een beetje wrang om te horen. Ik heb ook van die kussentjes besteld maar door de vorm van mijn gebit kon ik het gebit met kussentjes niet inkrijgen. Kleefpasta vind ik drie keer niks, dat is zo goor in mijn mond, dus dat wordt afzien komende week. Ach al met al klaag ik niet hoor. Geen pijn meer, eten gaat weer super en over het algemeen zit het redelijk vast. Ik eet bijna alles weer, het afhappen gaat nog niet en zal misschien wel nooit meer lukken maar daar vind ik wel weer een andere manier van eten voor.
De twee kiezen die bij jou getrokken zijn, was dat al voor je ondergebit of had je daar zoveel last van dat ze er nu al uit moesten? Nu maar hopen dat je weer snel redelijk kunt eten en weer pijnvrij bent. Dat heb je wel nodig om lekker van je vakantie te kunnen genieten en dat is dan weer goed voor de genezing. Hoe oud ben je eigenlijk? Volgens mij nog vrij jong en dat baseer ik op het feit dat je bij school stond. Ik ben 54 maar gelukkig nog geen standaard "oude doos", alhoewel, al wel een oude doos met kunstgebit haha. Ik hoop dat je het weekend zonder al te veel pijn door gaat komen. Fijne zondag en tot schrijfs.
SylviaV
BerichtGeplaatst: 02-07-2017 21:14 Reageer met quote

Hay,
Vervelend dat dan net op zo'n avond je last moet hebben van een klappergebit!
En kan me idd voorstellen dat t wrang is om te horen dat ze altijd al mooi waren, maarja jij weet natuurlijk dat je ziek was en eigenlijk niet echt meer een keuze had.
Dat met die kussentjes moet je echt ff pielen, maar t lukt echt hoor, hier ging het ook niet direct goed, als de luchtbellen er maar onderuit zijn. Als je m in vorm gebeten hebt kun je m nog met een scherp mesje hier en daar bijsnijden. Ik ben er zelf echt superblij mee.
Ikzelf word dit jaar 44 jaar, ik heb 2 volwassen kids en heb een kersje op de taart van 4 jaar. Dus nee nog niet zo oud idd haha. Maar volgens mijn meis wel hoor, ben nu oud met mijn gebit zegt ze hahaha.
Ook ik eet eigenlijk alweer best veel hoor, vandaag voor het eerst buiten de deur een portie kibbeling gegeten! Was best trots op mezelf!
Verder ook geen pijn meer van het gewrik vrijdag, gelukkig maar. Die onderste links moesten er wel uit idd anders moet ik straks namijn vakantie nog weer in 3 afspraken en dat ga ik dan helaas niet redden ivm een baarmoederverwijdering die er ook nog zit aan te komen in september. Dus nog genoeg te doen hier...
Groetjes en tot schrijfs Syl
SylviaV
BerichtGeplaatst: 06-07-2017 12:27 Reageer met quote

Jammer dat het zo stil is hier...
Hier alles prima, geen pijn niks, alleen t wennen gaat nog niet echt.
Eten is met een veel te groot gebit echt een ramp! Maandagochtend mag ik naar de protheticus, dan gaat ie kijken of er misschien toch al een rebase gedaan moet worden omdat t gewoon echt niet meer past.
Gebruik nu iig de kussentjes voor wat stevigheid, gaat aardig maar zeker niet ideaal.

Tot schrijfs, groetjes Syl
SoS87
BerichtGeplaatst: 06-07-2017 19:40 Reageer met quote

Hallo allemaal.
Ik heb afgelopen maandag de hele boel onder plaatselijke verdoving laten trekken. De pijn viel mee, het was alleen heel erg wennen. Wel wat last van drukpunten dus dinsdag gelijk laten bijslijpen en vond hem gisteren wel goed zitten. Had eigenlijk niet veel pijn meer en had het idee dat het ook al wel wat wende. Maar vandaag. Zo. Drukpunten aan de bovenzijde die bij elke beweging heel veel pijn doen, bij het praten, drinken, bij alles. En aan de onderzijde precies in het midden zit ie ook niet lekker, alsof het "tandvlees" te lang is, het lijkt te snijden. Morgen maar weer even terug. Buiten de pijn van vandaag om valt het me tot nu toe allemaal reuze mee.

Sylvia, kan je tandarts niet zo'n laagje in je prothese plaatsen? Ben de naam even kwijt maar het is een zacht laagje waardoor de boel steviger op de plek blijft zitten.

Groetjes.
SylviaV
BerichtGeplaatst: 07-07-2017 17:24 Reageer met quote

Hay SoS,
Fijn dat het is meegevallen voor je, hopelijk blijft dat ook zo. Is helaas niet bij iedereen het geval. Zelf zit ik er een beetje tussenin. Bijv spontaan ff wat eten in de stad is er ff niet bij, lukt gewoon niet. Maandag moet ik weer naar de protheticus en dan gaat ie kijken wat ie gaat doen. Of tissue of al rebasen. Ff afwachten

Nog dus. Heel fijn weekend en tot schrijfs, groetjes Syl
SoS87
BerichtGeplaatst: 07-07-2017 17:44 Reageer met quote

Hey Syl,

ik ben vanochtend bij de tandarts geweest, ik kan weer een biertje drinken zonder al te veel pijn. Het tandvlees was idd ook te lang, dat is wat ingekort.

Spontaan ff wat eten halen ja....ik liep vanmiddag langs een turk, daar staat zo'n bak voor de deur met kippetjes aan het spit. Daar kreeg ik wel ff trek van!

Jij ook een fijn weekend Smile

Groetjes
SylviaV
BerichtGeplaatst: 09-07-2017 22:02 Reageer met quote

Ach kippetjes hmmm water loopt me in de mond haha. Maar ga er maar vanuit dat het allemaal beter wordt. Dan maar ff andere dingen eten die wel te doen zijn.
Wat ik wel fijn vind is dat mensen echt gewoon zeggen dat ik mooie tanden heb....heb ik lang niet meer gehoord...
Fijn dat je gebit weer wat fijner zit, t blijft behelpen in het begin.
SoS87
BerichtGeplaatst: 09-07-2017 23:03 Reageer met quote

Uiteindelijk eten we alles weer. De vrouw van een goeie vriend eet er gerust een pita gyros mee. Geen probleem.

Het valt me nog steeds alles mee. Ik vind het alleen heel naar om hem even uit te hebben. Het voelt zo raar, en je kaken willen op elkaar drukken. Ik heb hem alleen ff uit om schoon te maken. Hou hem tot nog toe ook 's nachts in.

Je krijgt morgen rebase of tissue. Dat kan een hoop schelen. Dat is fijn. Bij een rebase ben je hem wel een dagje kwijt toch? Daar moet ik nu even niet aan denken! Razz

Groetjes.
SylviaV
BerichtGeplaatst: 10-07-2017 15:38 Reageer met quote

Hay SoS,

Tis een tisseu geworden, hij zei dat deze prothese zo slecht gemaakt is dat ik 14 aug een nieuwe krijg! Past gewoon echt voor geen meter en daardoor kan ik er dus ook niet mee eten...ppfff...best raar want hij is ook daar gemaakt, maar had mijn tanden natuurlijk nog wel met happen.
Nou ja we zien het wel weer, vrijdag eerst maar lekker op vakantie voor 15 dagen. Ff genieten...
Is toch alleen maar fijn dat het meevalt? Ik kan m niet in hebben in de nacht helaas...vind ik niet leuk hoor voor mijn man enz. maar hopelijk strals met nieuw gebit gaat dat wel lukken.
Mag ik vragen hoe jong jij bent en waarom jou eigen gebit eruit moest?

Tot schrijfs, groetjes Syl
Yilleke
BerichtGeplaatst: 12-07-2017 11:03 Reageer met quote

Hai allebei, vorige week beetje ziek geweest waardoor ik hier niet geantwoord heb, nu bezig met de meubels hier te verven dus ook niet echt de tijd gehad om te schrijven. Ik zie dat er een lotgenoot bij is gekomen. Welkom hier SoS87. Ik neem aan dat je de gruwelverhalen hier hebt gelezen en dan vooral over de ondergebitten. Je mag je handjes dichtknijpen hoor dat je er zo weinig last van hebt tot nu toe.

Hoi Syl, normaal krijg ik altijd een mailtje als er een reactie is hier maar ik heb geen mail gezien. Goh das vervelend dat je gebit zo slecht past. Dat je je tanden nog had met happen is normaal hoor dat moet zelfs. Hadden ze nu niet ff een softline in kunnen maken? Das heel weinig werk en dan had je iig een gebit gehad waar je mee kon eten. Tissues eronder is heel slecht voor je kaken, je moet er nog ruim een maand mee. Volgens mij heb ik een supertandarts want gisteren heb ik mijn (eerste?) softline gekregen, deze gaat ca 3 maand mee en dan wordt er gekeken of er een nieuwe softline in moet of dat ik een nieuw gebit krijg. Als het gebit voordat de drie maanden om zijn weer klappert dan mag er eerder een softline in. Een goede vriend van mij heeft begin mei zijn bovengebit laten trekken en krijgt pas in november een softline. Dit vind ik belachelijk lang want eten gaat bij hem nu ook niet meer omdat het allemaal te groot is geworden. Een softline wordt ook vergoed door de zorgverzekeraar.

Met mij gaat het super nu. De afgelopen weken heb ik het gebit vast moeten plakken wat ikzelf niet prettig vond maar het hoort er wel bij. Gisteren had ik de afspraak voor de softline en dit heeft mijn tandarts erin gemaakt, hier heeft hij een opleiding voor gehad. Na een half uur stond ik al weer buiten met een perfect passend gebit, ik lijk alleen weer een beetje op een muis nu omdat het laagje natuurlijk wat dikker is. Hopelijk is dat muizengezicht snel weer minder of wen ik er snel aan. Eenmaal thuis heb ik een dubbele snee brood gesmeerd op elkaar gelegd en beet ik in 1 keer door de korst heen van twee sneetjes op elkaar. Nu het gebit past is eten ook geen probleem meer. Als uiteindelijk mijn gebit altijd zo passend zal zijn dan kan ik er wel aan wennen. Praten en lachen kan nu ook zonder dat mijn gebit beweegt. pijn heb ik niet meer en ik voel ook niet meer constant dat ik een gebit in heb, hij begint bij me te horen. Al met al na zes weken kan ik zeggen dat ik het ergste achter de rug heb.
Yilleke
BerichtGeplaatst: 12-07-2017 11:06 Reageer met quote

Dat gevoel dat je je kaken op elkaar wilt drukken herken ik SoS87, ben je soms ook een knarser en/of klemmer? Ook ik heb 's nachts mijn gebit in, ik kan zonder niet slapen omdat ik dan op mijn tandvlees knars maar het voelt ook niet fijn zonder gebit.
SylviaV
BerichtGeplaatst: 12-07-2017 22:30 Reageer met quote

Hay beide,

Fijn dat je je weer goed voelt Yilleke, nooit fijn ziek zijn.
Ik wou dat ik net als jij zo enthousiast kon zijn over mijn tandjes....maar helaas. Wat mijn prothticus erin heeft gedaan was eerst zacht maar was s avonds keihard...dus wat het nu precies is weet ik dus niet. Het voelde 2 dagen heel strak maar aardig goed, nu is ie alweer te los helaas. Eruit halen kan ik het ook niet want hij heeft zo aan het gebit zitten slijpen dat er nu zelfs een gaatje zit boven mijn tand! Ben echt niet happy, maar meer kon hij er nu niet van maken zei hij. Vandaar dat ik dus een nieuwe ga krijgen, op hun kosten, garantie zeg maar. Hij heeft me belooft dat het dan echt beter zal gaan....dat hoop ik dan maar.
Al met al valt het me nog niet mee... Sad .
Maar ik zeur verder niet ( alleen hier haha) en doe mijn best er zo goed mogelijk mee om te gaan. Eten gaat met wat kunst en vliegwerk wel elke dag iets beter, vandaag zelfs een ossehaasje gegeten! Wel hele kleine hapjes maar was er erg blij mee!
SoS hoe is het met jou ondertussen?

Nog 2 nachtjes....dan lekker naar de camping!
Tot schrijfs groetjes Syl
Yilleke
BerichtGeplaatst: 13-07-2017 9:28 Reageer met quote

Hai Syl, goh wat vervelend dat je een slecht zittend gebit hebt. Ik zou er bijna geen vertrouwen meer in hebben dat het tweede gebit wel goed gemaakt wordt. In de ogen van een protheticus is een paar weken klungelen misschien wel te overzien maar een paar weken kan heel lang zijn. Wat je erin hebt zal dan geen softline zijn want deze is bij mij nog zacht, wel iets harder geworden maar nog steeds zacht. Kun je je gebit met plakken nog een beetje op de plaats houden? Misschien zinkvrije kleefpasta want dat kun je er wat meer van opsmeren. En zeuren doe je niet hoor en dat mag hier want ik weet heel goed dat als het in je mond niet goed zit dat het dan ook net dat extra beetje erger is. Ik hoop voor je dat je iig wel een beetje kunt genieten van je vakantie.

Op dit moment zit mijn gebit nog steeds goed en ik moet zeggen dat alles een stuk beter gaat met een passend gebit. Geen eten meer onder het gebit, weer normaal kauwen, lachen zonder de angst dat hij eruit valt en praten in langere zinnen (vindt mijn man dan weer een nadeel haha). De afgelopen weken had ik voor het eerst in mijn leven dat ik een pepermuntje/snoepje helemaal opzoog, dat doe ik nu niet meer. Ik bijt hem gelijk kapot en slik hem door, dit vind ik wel jammer en zal ik waarschijnlijk nooit afleren. Het betekent wel dat mijn gebit goed zit.
Index > Tandheelkunde > nieuw gebit
Pagina 54 van 55  

Vorige  1, 2, 3 ... , 53, 54, 55  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring