Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Overige ziekten > Wat heeft mijn moeder?
Auteur Onderwerp: Wat heeft mijn moeder?
sangirl2000
BerichtGeplaatst: 20-04-2010 10:38 Reageer met quote

Sinds een aantal jaar mist mijn moeder constant wat in huis. Het wordt steeds erger. Ze belt me bijna dagelijks om te vertellen dat er weer wat weg is. Volgens haar komt er iemand de woning binnen als ze weg is. Deze persoon laat geen enkel spoor achter. Niemand heeft ooit een (ongekend) persoon uit haar woning zien komen en niemand heeft een sleutel van haar huis behalve zijzelf. De dingen die missen zijn altijd heel onbenullig, ze had bijv. olie dat opeens bijna op was terwijl het volgens haar pas nieuw gekocht was. Ze had volgens haar 2 nieuwe kussens gekocht en die waren opeens verwisseld met oude vieze kussens. Haar digitale tv deed raar en volgens haar kwam dat doordat deze persoon haar wilt pesten en iets met de decoder heeft gedaan, zo zijn er oneindig veel dingen. Medicijnen die opeens weg zijn of bijna op terwijl er nog zoveel inzaten, noem maar op. Elektronica of waardevolle spullen worden niet gestolen, nooit een spoor van inbraak. Ze belt me erover op en altijd neem ik het serieus maar nu raakt ze sinds kort in paniek ervan en wilt naar de politie om aangifte te doen. Maar eerlijk gezegd kan ik niet geloven dat iemand zo'n groot risico neemt om een paar keer per week mijn moeders woning zomaar binnen te gaan en aan haar spullen te zitten. Ze winnen er niks mee, worden er niet rijker op en daardoor is dit wel heel moeilijk om allemaal te geloven. Maar wat heeft mijn moeder nu? Zit het in haar hoofd? Is het omdat ze nu 62 jaar is en wat ouder wordt dat ze rare dingen 'ziet'? Ik heb geen ervaring met deze soort situaties maar kan zoiets niet een begin van dementie of alzheimer of een andere 'ouderdom-ziekte' zijn? Ik weet niet wat ik met de situatie aan moet. Ik hoor mijn moeder aan als ze mij belt maar ik kan er niks mee. Een ander slot op de deur, het zou allemaal niet helpen denkt mijn moeder. Een camera plaatsen kost teveel geld en aangifte heeft ze nog niet gedaan, ook al zegt ze wel dat ze het van plan is. Er was een periode dat ze mij ervan beschuldigde deze spullen te stelen of te verplaatsen. Nu niet meer gelukkig maar ik heb me er wel een hele tijd rot door gevoeld. Nu heeft ze het voorzien op mijn vriend, die zou een 'handlanger' hebben die de woning binnen komt en deze dingen doet als ze weg is. Daar geloof ik niks van. Mijn moeder kan niet overweg met mijn vriend maar niemand zou zoveel tijd hebben om mijn moeder dagelijks in de gaten te houden, wachten tot ze weg gaat en dan het risico nemen even naar binnen te gaan en iets op te maken, weg te halen of te verplaatsen......niemand heeft daar toch tijd voor en zo'n risico neem je toch niet elke keer opnieuw? Heeft mijn moeder symptomen van een ziekte? Weten jullie het misschien? En wat zouden jullie doen in mijn plaats? Als ik wat zeg ervan (heb ik geprobeerd) dan neemt ze mij niet serieus en ziet het eerder als een belediging omdat ik haar niet geloof. Moet ik de rest van de familie inlichten of met haar huisarts praten?
Steenbok91
BerichtGeplaatst: 20-04-2010 10:44 Reageer met quote

Hallo,
Ik heb ook geen ervaring hier mee, maar het zou best kunnen dat het een of andere ouderdomsziekte is.
Naar haar huisarts gaan lijkt me een goed idee. Eerst kijken wat hij ervan vind en daarop handelen.
Sterkte!
trudy
BerichtGeplaatst: 20-04-2010 12:07 Reageer met quote

Zou het kunnen dat je moeder aan het dementeren is?
Zo komt het bij mij in ieder geval over.
Maak een afspraak met haar huisarts en informeer inderdaad maar eens bij haar familie of zij ook bepaalde dingen herkennen.
Sterkte!
Gineke
BerichtGeplaatst: 20-04-2010 12:09 Reageer met quote

Hoi,
Jouw moeder is nog best jong, maar het klinkt verdacht veel op dementie. Mijn oma is aan het dementeren en haar overkomt precies hetzelfde.
Er wordt regelmatig gestolen volgens haar en dingen liggen opeens elders of zijn opeens op.
Gelukkig woont ze in een bejaardenflat, mét verzorging, anders zou het met haar medicijnen helemaal niet goedkomen...
Het lijkt me een heel goed idee om met haar huisarts te gaan praten.
Aan de andere kant; als het dat niet is, hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, er gebeuren soms vreemde dingen met alleenstaande ouderen.....
Succes en sterkte!
Gineke
Janine388
BerichtGeplaatst: 21-04-2010 20:11 Reageer met quote

Het lijkt inderdaad op dementie.
Je kunt een gesprek aanvragen met de huisarts en uitleggen wat er precies aan de hand is.
De arts kan dan bepalen of het gedrag echt specifiek bij de dementie hoort.
De arts kan dan een onderzoek aanvragen waarbij ze het geheugen gaan testen.
In dit onderzoek kan dan vastgesteld worden of uw moeder dementie heeft of niet.

Ik werk zelf in een verzorginshuis en herken wel een aantal dingen die je geschreven hebt.
Bewoners bij ons doen of alles nog goed met hun gaat maar vallen vaak in herhaling. Vragen vaak dezelfde dingen een aantal keer achter elkaar.
Verstoppen dingen, zijn achterdochtig (zoals u moeder naar u man toe).

Misschien kun je ook een keer proberen om met uw moeder te praten en te vragen of ze ook dingen vergeet. Kijken hoe ze hier op reageert?

Ook hebben wij geleerd dat je ook met iemand mee kunt praten.

Als uw moeder bijv. zegt van er is iets gestolen. Vraag dan wat er gestolen is. En wanneer dat is geweest. misschien zegt ze dan wel dat het gisteren gebeurd is, terwijl u toen bij u was. Dat kun je dan tegen uw moeder vertellen. Dat kan niet, Ik was toch gisteren bij u....??

Terug brengen naar de realiteit.

Ik weet niet of uw moeder ook al hulp krijgt van bijvoorbeeld thuiszorg of in een verzorgingshuis woont?
femke60
BerichtGeplaatst: 16-05-2010 20:26 Reageer met quote

Weet wel zeker dat het dementie is ik herken dit gedrag van verschillende mensen in mijn omgeving die dit ook hadden.
Zou maar eens naar een dokter gaan
grdzgzovic
BerichtGeplaatst: 16-05-2010 21:08 Reageer met quote

Het is hier echt te kort door de bocht om meteen de sticker dementie te plakken. Hoewel dit verhaal er wel bij ZOU KUNNEN PASSEN, is dementie een ziektebeeld dat zich lastig laat diagnosticeren en zeker niet aan de hand van dit verhaal alleen gesteld kan worden.

Ik kan je wel vertellen waar ik denk dat je moeder last van heeft. Uit je verhaal maak ik op dat ze denkt dat er vannalles gebeurt waarvan jij eigenlijk zeker denkt te weten dat het simpelweg niet waar is. Met name enorme achterdocht lijkt op de voorgond te staan. Natuurlijk kan je nooit op basis van een verhaal op forum met zekerheid zeggen wat het is, maar het heeft alles weg van een paranoide waanstoornis.
Hierbij zijn mensen vaak extreem achterdochtig en denken dat er vanalles met hen of om hen heen gebeurt, waarvan de omgeving denkt dat het niet waar is.
Een dergelijke waanstoornis kan geisoleerd voorkomen of onderdeel zijn van een groter ziektebeeld zoals bijvoorbeeld schizofrenie (wat NIETS te maken heeft met dubbele persoonlijkheden ed.!!) of dementie.
Al met al is dit wel iets om op korte termijn bij je eigen of haar huisarts aan te kaarten, want hier moet wel iets mee gedaan worden.
Succes!
trudy
BerichtGeplaatst: 17-05-2010 0:04 Reageer met quote

@ grdzgzovic heb jij een medische achtergrond?

Ik ben gewoon een leek en heb het advies gegeven om dit met de ha te bespreken maar als ik kijk naar de leeftijd 62 en dat dit al een aantal jaren bezig is denk ik dat hetgene wat jij oppert wel eerder opgemerkt zou zijn,of zijn we in Nederland zover dat iedereen over zoiets heen kijkt en alleen een bekende dit soort gedrag opvalt?
grdzgzovic
BerichtGeplaatst: 17-05-2010 8:56 Reageer met quote

@ trudy: ik heb inderdaad een medische achtergrond, maar ik kan nooit met zekerheid iets stellen op basis van een verhaal op een forum (iemand die dat wel beweert, is gevaarlijk bezig). Ik probeer dan ook alleen wat suggesties op te werpen en de blik in dit geval wat te verruimen.

Ik zeg ook niet dat het geen dementie zou kunnen zijn hoor, ik probeer eigenlijk alleen aan te geven dat er meer mogelijkheden zijn dan Alzheimer alleen. Ik zal het wat verder uiteenzetten.

Op de eerste plaats verschillende dementiele syndromen:
Ze is wel jong voor een Alzheimer dementie (begint meestal na 70e), maar als het vaker in de familie voorkomt op vroege leeftijd zou het best kunnen.
Het zou een frontotemporale dementie kunnen zijn waarbij karakterveranderingen (afname van persoonlijke hygiene, emotionele vervlakking, etc) vaak op de voorgrond staan. Dit begint vaak wat eerder in het leven.
Een vasculaire dementie zou nog kunnen. Dit heeft een grillig beloop met goede en slechte fasen. Echter vaak is er ook sprake van slechte motoriek (moeilijker bewegen). Deze vorm van dementie is geassocieerd met slechte bloedvaten (bv TIA's of herseninfarcten in het verleden)
Een Lewy Body Disease lijkt me wat minder waarschijnlijk omdat hier vaak ook allerlei visueel ruimtelijke stoornissen en bewegingsstoornissen bij optreden. Deze dementie is geassocieerd met de ziekte van Parkinson.

Dan zijn er nog andere ziektebeelden waarbij zogenaamde wanen (denkbeelden die niet in de realiteit passen of onderdeel zijn van een subcultuur en waarvan diegene die ze heeft overtuigd is dat ze waar zijn) kunnen optreden:
Schizofrenie waarbij mensen naast deze wanen ook vaak last hebben van hallucinaties (dingen zien/horen/ruiken/proeven/voelen die er niet zijn), stoornissen in het denken of verlies van persoonlijkheid. Dit moet dan wel > 6 maanden duren.
Schizoaffectieve stoornissen (waarbij ook sprake is van een stemmingsprobleem) en schizofrenieforme stoornissen zijn vaak wat acuter, maar minder lang van duur.
Een waanstoornis zou ook nog kunnen. Dit wordt vaak gekenmerkt door een geisoleerde waan (zoals paranoide wanen -> zie vorige post) die langer dan een maand aanhoudt. De waan heeft vaak betrekking op de positie van een persoon tov anderen en mensen kunnen buiten de invloedssfeer van de waan (in dit geval dus extreme achterdocht) vaak redelijk goed functioneren. Mensen met deze stoornis zullen de suggestie van behandeling sterk afwijzen en vaak willen ze er niet eens over praten. Vaak neemt dit chronische vormen aan.

Daarnaast zijn er nog legio aan persoonlijkheidsstoornissen en lichamelijke/medicinale/drugsgerelateerde oorzaken waardoor dit soort beelden kunnen ontstaan die ik hier niet allemaal op zal sommen.

Het is een heel verhaal geworden zo. Ik probeer alleen maar te schetsen dat dergelijke beelden niet per definitie hoeven te wijzen op Alzheimer of dementie (hoewel dat wel KAN). Het belangrijkste is dat het een denkbeeld lijkt dat niet in de realiteit past (overigens moet je ook voorzichtig zijn met stellig beweren dat wat ze zegt niet KAN kloppen, tenzij je daar vrij zeker van bent). Dat is aanleiding genoeg om verdere uitgebreide diagnostiek in te zetten om de oorzaak te achterhalen. Oorzaken als dementie zijn moeilijk te bestrijden, maar bij andere hierboven genoemde oorzaken zijn er wel degelijk therapeutische opties.
trudy
BerichtGeplaatst: 17-05-2010 9:05 Reageer met quote

Heel erg bedankt voor je duidelijke uitleg,zo leer ik nog eens wat! Smile
annieke
BerichtGeplaatst: 03-06-2010 15:51 Reageer met quote

je zou eventueel een goedkope webcam kunnen kopen, laptop er aan, en dat laten opnemen. Er zijn programma's die automatisch gaan opnemen bij bewegingen. Ze nemen het automatisch op. Eventueel aangesloten op internet zodat jij het thuis ook af en toe kunt volgen, zonder haar in de gaten te houden, want dat is geen leuk gevoel voor haar. Ik denk dat ze het wel een veilig gevoel zou vinden dat er een camera staat en een eventuele belager zo gepakt kan worden. Desnoods zet je er eerst 1 neer zonder dat die werkt, misschien krijgt ze het idee dat de belager wordt afgeschrikt? En komt alles zo weer goed. Ik hoop het.

Het lijkt me erg vervelend voor je moeder, zij weet zeker, in haar hoofd, dat er dingen gebeuren, en ze wordt niet helemaal serieus genomen, hoe zou jij het vinden?

Mocht er wel het een en ander gebeuren, dan heb je tenminste bewijs. Geloof mij, er gebeuren af en toe echt zulke dingen om mensen gek te maken of te treiteren. Confused Dus waarom bij haar niet? Er lopen echt gestoorde mensen rond. Ik hoop dat het allemaal snel opgelost wordt, maar zorg er voor dat je moeder zich serieus genomen voelt en zich veilig voelt!
Madnez
BerichtGeplaatst: 24-07-2010 16:37 Reageer met quote

Help!

Mijn moeder heeft dit ook. En al meer dan een jaar EN nog veel erger!
Wij wonen op een boerderij en hebben heel erg veel rommel / kleine spulletjes dus het neemt extreme proporties aan. Er zijn hier veel toegangswegen die alles nog dramatischer maken.

Mijn moeder is zo iemand die altijd alles perfect weet liggen. Het rare is, ze weet ook vaak precies wat er gestolen gaat worden! Dit zijn dan ook altijd onbenullige dingen zoals zakdoekjes, krantjes, papieren, spray om de dieren te merken, houten plankjes. Kortom rommel zonder waarde. Echter hebben wij al 2 x alle sloten vervangen, maar nog denkt ze dat haar belager (mijn vader in dit geval) een slotenmaker op de hand heeft.

Verder denkt ze ook dat ze bespioneerd wordt dag en nacht en dat haar computer gehacked is. We hebben een prof. camera systeem gehad van meer dan 1500 EUR-, maar dat heeft ze terug laten weghalen omdat ze vond dat het niet goed werkte.

Nu moest er enkele weken geleden opnieuw een camera gehangen worden. Dit heb ik dan gedaan en met mijn eigen geld. Een oude laptop als server genomen en deze filmt dag en nacht. Dit project loopt nu een 2 weken, en ik heb nog niets verdacht kunnen opmerken. Maar in plaats van mij op mijn woord te geloven wil ze nog MEER camera's! Op allerlei hoeken van de boerderij. Dit zie ik echt niet zitten.

Helaas werkt de camera niet altijd even goed. Zo neemt hij 's nachts bv constant op ipv enkel op beweging (probleem met de belichting) en kost het me enorm veel tijd om door beelden te gaan waar niks op gebeurd. Dit vind ze dan niet kunnen, en het ergste is dat ze mij als vijand gaat zien. Ze begint zelfs slecht over mij te praten tegen familie en vrienden. Ik heb vrienden die nogal IT aangelegd zijn, en zelfs die begint ze lastig te vallen buiten mijn weten om met IT / camerabewakings vragen! Ze "dreigt" ermee hun in te schakelen omdat ik het niet kan volgens haar.

Daarenboven betrekt/verdenkt ze iedereen in de diefstallen naast mijn vader. Zelfs haar nieuwe vriend en mijn broertje zijn betrokken in het complot.

Ik post dit uit wanhoop omdat ze net weer binnenkwam, huilend omdat er weer iets weg was en haar computer niet werkte zoals zij dacht. Ik weet niet meer wat ik ermee moet, het wordt alsmaar erger.

Heb al geadviseerd de boerderij te verkopen.

Mijn moeder doet wel vaak aangifte bij de politie. En nu is het zover dat de politie het niet meer pikte en mijn vader voor de rechter moet op 6 september. Het ergste is dat ik opgeroepen ben als getuige. Dit gaat de foute kant op.

Als dit echt een ziektebeeld is, zou ik ENORM opgelucht zijn.
Als alles wat ze zegt echt is, dan hoop ik dat mijn vader achter slot en grendel verdwijnt. Deze pesterijen maken ons kapot.

Er zijn echter nooit sporen van inbraak, nog nooit heb ik mijn vader hier gezien (ze zijn al gescheiden sinds 2006) en nog nooit heb ik een handlanger hier zien "rondsluipen" ofzo.. en geloof me, ik ben ook al heel achterdochtig door haar ondertussen. Dus ik sta soms 's nachts op om buiten te kijken enzo..

Laatst aangepast door Madnez op 24-07-2010 16:43, in totaal 1 keer bewerkt
Madnez
BerichtGeplaatst: 24-07-2010 16:40 Reageer met quote

PS: mijn moeder is 55 en nog heel slim / kloek
Denk niet dat het dementie is, al verwijt ik dat haar wel soms.
Ilonk
BerichtGeplaatst: 25-07-2010 10:33 Reageer met quote

beste madnez

ik denk zelf dat je moeder begint te dementeren
veel mensen denken dat iemand die begint te dementeren dat het meteen iets groots is wat ze begint te vergeten maar in tegendeel het begint met kleine dingen zoals je zelf zei de zakdoekjes krijtjes noem maar op

je kan naar je huisarts gaan en dit verhaal voorleggen en kijk dan veder
Sofie...
BerichtGeplaatst: 25-07-2010 12:58 Reageer met quote

Achterdocht is heeeel typerend voor dementie. Ik vind het ook wel verdacht voor dat ziektebeeld. Wat je dan wel moet beseffen dat er medicijnen zijn om de ziekte te remmen (stoppen is niet mogelijk maar je kunt de ziekte wel lang stabiel houden door bepaalde medicatie). Het is dan ook belangrijk dat je zo snel mogelijk daarmee zou moeten beginnen dus ik zou zeker met de HA overleggen en aandringen voor zo'n onderzoek. Misschien is het heel iets anders maar ook dan kan je er niet vroeg genoeg bij zijn.

Mijn oma heeft dit ook (is wel wat ouder dan je moeder maar op de leeftijd van je moeder komt het ook best veel voor) en ons verzoek voor onderzoek werd door de Ha genegeerd. Jaar later toch voor elkaar gekregen en ja hoor alzheimer. Ze kon met die medicijnen beginnen maar waarom waren wij niet eerder met haar gekomen vroegen ze aan ons. Ja hoor omdat de HA het onzin vond en niet door wilde verwijzen. Hoe eerder je met die medicijnen begint hoe beter natuurlijk.

Mijn oma is met die medicijnen toen toch begonnen en is nu al een paar jaar vrij stabiel. Ze is iets achteruit gegaan maar dat is voor ons niet te merken (zien ze met testen wel). In het jaar zonder medicijnen heeft ze heel veel ingeleverd en dat is echt afgeremd.

Sterkte met je moeder!!

Groetjes,

Sofie
Rachelle92
BerichtGeplaatst: 28-01-2017 14:13 Reageer met quote

Mijn moeder heeft dit ook!! Neem aub contact met me op dan kunnen we erover praten ben heel benieuwd wat er uiteindelijk bij jouw moeder uit is gekomen!!!
Index > Overige ziekten > Wat heeft mijn moeder?
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring