Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Spier- en gewrichtsklachten > schouder subluxaties:hoe krijg ik schouder weer op zijnplek?
Auteur Onderwerp: schouder subluxaties:hoe krijg ik schouder weer op zijnplek?
agnes
GastBerichtGeplaatst: 02-10-2005 19:54 Reageer met quote

Ik heb regelmatig last van mijn rechter schouder: anterieure subluxaties is de diagnose. Het gaat van het een op het andere moment zonder dat ik preceis weet wat ik heb gedaan(of gelaten). Het doet vreselijk veel pijn en ik kan mijn arm bijna niet bewegen. Herkent iemand dit? En zo ja, weet iemand een "trucje" hoe ik zelf (of mijn man of zo) de schouder weer op zijn plek kan krijgen? Bedankt voor de tips!
Robin
GastBerichtGeplaatst: 03-10-2005 11:12 Reageer met quote

Ik denk dat je dit beter aan je huisarts of aan een fysiotherapeut kan vragen. Uit ervaring weet ik dat dit zo via internet heel slecht uit te leggen valt, iemand kan het je beter laten zien.
Maar is het niet beter om te (laten) kijken wat het onderliggende probleem is?

Alle goeds!
Heleen
BerichtGeplaatst: 03-10-2005 14:23 Reageer met quote

Ik krijg zelf mijn schouder vrijwel altijd zelf terug door simpelweg de juiste spieren aan te spannen. Als dit niet lukt, is bij een sublux naar voren bij mij de kunst om m'n arm recht naar voren toe tot 90 graden op te tillen. Ik vraag dus gewoon of iemand uit mijn omgeving dit dan voor mij wil doen. Een andere tip is op je buik op bed gaan liggen met je arm naar beneden langs de rand van het bed en een gewichtje van een kilo ofzo in je hand, en dan even blijven liggen zodat de spieren uit hun spasme komen en je de schouder gemakkelijker kunt terugzetten. Ik heb geen idee of dit voor jou zo ook zou werken, bij mij gaat 't altijd erg gemakkelijk en daarom heb ik er geen moeite mee even het één of ander te proberen. Als dit bij jou niet zo is, kun je denk ik het beste de tip van Robin opvolgen en je arts of peut vragen hoe je het beste kunt handelen. Verkeerd reponeren is toch ook iets wat je liever niet wilt doen..

Wat is "regelmatig" last van? Hoe vaak gebeurd dit ongeveer? En wat doe je tot nu toe? Laat je 'm op de SEH terugzetten?
agnes
GastBerichtGeplaatst: 04-10-2005 9:55 Reageer met quote

Natuurlijk heb ik al aan mijn artsen gevraagd hoe ik dit kan doen, maar kreeg daar geen duidelijk antwoord op. Met het gewichtje hangend aan mijn arm gaat het fantastisch! bedankt!
Erik Groen
BerichtGeplaatst: 04-10-2005 12:57 Reageer met quote

Het schoudergewricht is het meest beweeglijke gewricht van het bewegingsapparaat. Die beweeglijkheid heeft echter ook zijn prijs. De schouder is het vaakst luxerende gewricht. De holte waarin de schouder op zijn plaats wordt gehouden bestrijkt niet meer dan een kwart van de kop van de bovenarm. De stabiliteit komt met name van pezen, gewrichtskapsel en spieren. Indien die zwakker worden (of zijn) is een schouder uit de kom iets, wat zelfs bij gering trauma kan voorkomen. Dit wordt een luxatie genoemd.
Het eigenlijke gewricht wordt gevormd door een kom in de schouderholte, waarin de kop van de bovenarm draait. Is de kop uit de kom, maar niet ernaast, dan spreken we van een subluxatie. De kop staat dan op de rand van de kom.
Op basis van de anatomie zit de zwakke plek van de schouder met name aan de voorkant van het gewricht. De anterieure (voorste) subluxatie van de schouder is dan ook het meest voorkomend (95% van de gevallen).

Het eigenhandig reponeren (terugzetten) van de schouder bij een luxatie is in de regel niet mogelijk. Bij een subluxatie lukt dit vaak wel. Zeker indien het vaker is gebeurd. Indien u dit zelf wilt doen is het raadzaam het eerst een keer voor te laten doen door een arts en te bespreken wat de eventuele complicaties van uw handelen kunnen zijn. De rand van de kom is niet oneindig sterk en kan afbreken. Verder lopen door de schouderholte veel belangrijke bloedvaten en zenuwen voor de arm en hand die te beschadigen zijn. Controleer kracht, gevoel, huidskleur en pols (voor en met name) na de repositie.

Indien u zeker weet dat het probleem een anterieure subluxatie is dan is de subtielste methode (met de minste kans op schade) zoals Heleen aangaf op de buik op bed gaan liggen met de arm afhangend naar beneden. Echter, hoe langer het duurt de schouder weer op zijn plaats te krijgen, hoe groter de kans wordt dat dit onder narcose moet gebeuren. De spieren gaan hoe langer hoe meer verkrampen door de schade en de pijn, waardoor reponeren steeds lastiger wordt. Met name (zeer) gespierde mannen kunnen lastig reponibel zijn. Blijf dus niet te lang aanmodderen. Uw huisarts of de SEH-arts heeft tevens de luxe een spierverslapper te kunnen gebruiken.

Voorkomen is beter dan genezen. De enige factor die te beïnvloeden is, is versterking van het spierapparaat van de schouder. Dus overleg met uw huisarts de mogelijkheid van fysiotherapie. De schouder moet snel weer in beweging om te voorkomen dat het ??vast? gaat zitten en ter voorkoming van een re-(sub)luxatie. Elke (sub)luxatie geeft nieuwe schade en verhoogt dus de kans op een recidief. Ga niet trainen op eigen initiatief, daar verkeerd trainen het probleem kan verergeren. Overleg ook welke bewegingen of ongevallen voor u in de toekomst ??gevaarlijk? kunnen zijn. Tevens zal uw huisarts bij u nagaan of onderliggend lijden een oorzaak is of dat de impact van het trauma een afdoende verklaring is. Blijft de schouder chronisch uit de kom gaan, dan rest alleen nog chirurgisch ingrijpen. Voorkom dit indien mogelijk (excuses voor de open deur), al was het maar omdat garanties op volledig herstel moeilijk te geven zijn.

Met vriendelijke groet,

Erik Groen
Heleen
BerichtGeplaatst: 04-10-2005 13:24 Reageer met quote

Erik Groen schreef:
Voorkomen is beter dan genezen. De enige factor die te beïnvloeden is, is versterking van het spierapparaat van de schouder. Dus overleg met uw huisarts de mogelijkheid van fysiotherapie. De schouder moet snel weer in beweging om te voorkomen dat het ??vast? gaat zitten en ter voorkoming van een re-(sub)luxatie. Elke (sub)luxatie geeft nieuwe schade en verhoogt dus de kans op een recidief.


Ik kan niet anders dan het be-amen van bovenstaande. Ik neem haast aan, Agnes, dat je verwezen bent voor fysiotherapie. Als dit niet zo is, vraag daar dan om bij je behandelend arts. Bij niets-doen zal de schouder alleen maar instabieler worden, met alle ellende en secundaire problemen van dien! Hoe groter de instabiliteit is, hoe moeilijker ook het trainen wordt.
hopeloosje
GastBerichtGeplaatst: 23-09-2006 14:35 Reageer met quote

ik heb vaak het probleem als ik mijn linkerarm iets te hoog optil dat hij zo blijft staan dan moet ik met mun andere hand onder het bot van de schouder ingaan en dan hard knijpen. in het ziekenhuis weten de artsen hier geen raadsel mee. het enige wat ik te horen krijg is dat wat ik heb alleen bij ouders mensen voorkomt. dus ze zeggen dat ik me aanstel omdat ik pas 17 ben kan dat niet volgens hun. dit heb ik ook aan de rechterkant gehad. hiermee heb ik van april 2005 tot afgelopen 6 juli mee rond gelopen. ik was gemiddeld 1 á 2 keer per week in het ziekenhuis omdat ik mijn arm op een gegevenb moment niet meer zelf terug kreeg. ik ben 1 keer in het ziekenhuis geweest dat mijn arm meer dan 50 keer uit de kom sprong en toen moest er opeens een operatie plaats vinden. ik zit nu te wachten wanneer er iets aan de linkerkant gedaan wordt. nu is mijn vraag of er meerdere mensen zijn die dit hebben meegemaakt. (die te horen hebben gekregen dat je je aansteld )???, ik vraag me ook af hoe ik hieraan kom. als je het bij je schouders hebt is het dan ook mogelijk dat het op meerdere plaatsen voorkomt?? ik hoop dat iemand me hier iets meer over kan vertellen want van de artsen in het ziekenhuis kom ik niks te weten.

Groetjes stefanie
Gast
BerichtGeplaatst: 19-10-2006 14:15 Reageer met quote

Door de Fysiotherapeut is mij de truc met het gewicht ook verteld. Zelf voel ik meestal waar de kop van de bovenarm zich bevind. Door de spieren te ontspannen en dan de kop weer over de rand van de kom te duwen is het mij nog altijd gelukt zelf de schouder in de kom te krijgen.
Megan9
BerichtGeplaatst: 27-10-2006 21:08 Reageer met quote

Jarne geleden viel ik van de trap en verschoof mijn arm. "Net niet uit de kom" noemde ik het. VAak gebeurde het weer totdat ik vorig jaar verwezen ben voor fysiotherapie. Hier deed ik oefenningen om de spieren sterker te maken. Dit had weinig resultaat. Ook in de sportschool ging het eens mis, waardoor ik mijn lidmaatschap heb beeindigd.
Nu denk ik bij na bij alle bewegingen die ik maak met mijn arm. Onverwachts zwaaien gaat jniet, arm te hoog optillen lukt niet,. Alle onverwachte bewegingen doen er voor zorgen dat mijn arm elke keer weer er uitschiet. Hij gaat echter gelukkig zelf elke keer weer terug. Omda tik bang ben dat hij er een keer helemaal uit zal schietn ben ik weer terug gegaan naar de huisarts en deze heeft mij doorverwezen naar de orthopeed voor een operatie.
Ik ben nu eigenlijk heel benieuwd wat deze opereatie precies inhoudt. Wat gaat er gebeuren, hoe lang duurt het voor je erboven op bent, hoe is het met de pijn???

Ook is dezelfde arm al jarenlang doof en pijnlijk. Elleboog, pols, hand. Wanneer ik te lang achter de pc werk, stop ik omdat het te pijnlijk wordt. Ook is mijn hand dan ijskoud.
Iemand ervaring met hetzelfde probleem??

Groetjes
zeeuwtje
GastBerichtGeplaatst: 02-11-2006 10:02 Reageer met quote

hallo ik ben een vrouw van 32 mijn schouders (sub)luxeren beide minimaal 3x op een dag gemiddeld ik kan dit inmiddels niet meer zelf terug zetten ik anders gaat de andere schouder ook subluxeren ik ben in het uz in gent geweest en daar zijn ze achter gekomen dat ik eds heb ik heb fisio heel mijn leven gehad maar op een of andere manier willen mijn spieren niet sterker worden Mijn sleutel been, ribben, vingers gaan ook uit de kom maar mijn schouders heb ik meeste hinder van ik kan mijn schouders niet ontspannen want anders (sub)luxeren ze. heeft er iemand een oplossing ?
groetjes zeeuwtje
Tanneke
GastBerichtGeplaatst: 01-05-2007 20:00 Reageer met quote

Ik ben Tanneke en ik ben bijna 19 jaar, over 9 dagen om precies te zijn. Very Happy. Maar nu even mijn verhaal over mijn stomme arm die er iedere keer maar uitschiet.Bij mij gebeurde dit de eerste keer toen ik een epileptie aanval kreeg. Tijdens deze val is mijn arm uit de kom gegaan. Toen ik weer bij kwam, was dat ook geen prettige ervaring. een jaar later gebeurde dit op de fiets. ik wilde mijn handen uitsteken om de richten aan te geven en toen ging mijn arm uit de kom. daarna een keer op de trap. toen viel ik bijna van de trap en vandaag nu ik dit schrijf was het voor de vierde keer gebeurd. In het ziekenhuis zeggen ze dat ze dit operatief willen gaan behandelen. Ik had allen op internet gelezen dat dit helemaal geen effect kan hebben. Mijn vraag aan jullie is of jullie hier al ervaring mee hebben gehad en of het bij jullie wel heeft geholpen.
Help mij, ik wil het verdomme namelijk niet nog een keer meemaken, die pijn is onverdraaglijk Shocked
Heleen
BerichtGeplaatst: 05-05-2007 0:37 Reageer met quote

Ha Tanneke, bijna gefeliptidingest dan Wink. Begrijp ik het goed dat je de instabiliteit hebt in één schouder? (Erg genoeg natuurlijk, maar je hebt 't niet in beide, toch?) En waar heb je gelezen dat een operatie geen effect kan hebben? Dat hangt maar helemaal af van de oorzaak en de richting van de instabiliteit en de gebruikte operatietechniek. Heel vaak kan een operatie wel degelijk uitkomst bieden als de instabiliteit niet goed te beïnvloeden is dmv fysiotherapie. Natuurlijk zijn er ook gevallen waarin een operatie minder zin heeft. Een multidirectionele instabiliteit (instabiliteit in meer dan één richting) bijvoorbeeld is moeilijker te behandelen, en als er (ook) sprake is van een bindweefselafwijking als HMS of EDS (hier al verschillende keren langsgekomen) dan heeft het inkorten van kapsel en banden e.d. vaak weinig zin. Maar als dat bij jou allemaal niet aan de orde is, dan zou voor jou een operatie misschien wel een hele goede oplossing kunnen zijn. Ik kan daar natuurlijk niet over oordelen, maar als je een goede orthopeed hebt met ruime ervaring op schoudergebied, dan kan die je vast wel verder helpen.
Sofie.
GastBerichtGeplaatst: 07-05-2007 12:18 Reageer met quote

Hoi tanneke,

ik ben 1,5 week geleden geopereerd aan een erg instabiele schouder. weet nu nog niet of het geholpen heeft omdat ik 4 weken in een sling moet zitten. wat ik wel voel is met pendelen dat voorheen ik de schouder uit de kom voelde glijden en nu voel ik dat ie vast zit.
er zit een lange revalidatie aan deze operatie vast maar voor mij was het zeker het proberen waard. ook is het een best pijnlijke ingreep maar dat ben je straks al snel vergeten.
ik had ook een instabiliteit naar voren toe en ook alleen aan deze (linker) schouder. ben van te voren ook getest op hms en dat bleek gelukkig niet zo te zijn Very Happy

misschien toch een goede orthopeed opzoeken en kijken wat ze voor je kunnen doen!

sterkte ermee!

groetjes,

Sofie
Tanneke
GastBerichtGeplaatst: 07-05-2007 18:33 Reageer met quote

Ik wilde Heleen en Sofie bedanken voor jullie informatie. Hoewel ik wel moet zeggen dat ik nou wel een klein beetje bang bent geworden van de informatie die ik van sofie heb gekregen over dat de ingreep best wel een pijnlijke ervaring is. Maar ach dat moet ik ook maar gewoon weer zien te overleven. Mijn verstandskies moet er ook uitgesneden worden en dat schijnt ook heel erg veel pijn te doen. Dus ja, maar ik wil wel zeker weten die operatie ondergaan, want waarschijnlijk zal ik dit gedoe blijven houden als ik het niet doe. Ik vond het heel erg leuk toen ik jullie reacties kreeg, ik voelde mij wel een klein beetje speciaal:D. Oja en nu is het nog 3 dagen en dan word ik 19 jaar. Joeppie Very Happy
Sofie.
GastBerichtGeplaatst: 07-05-2007 18:46 Reageer met quote

hoi tanneke,

alvast gefeliciteerd voor over 3 dagen Very Happy
je moet je niet door de pijn laten afschrikken hoor. het is bij iedereen anders en wat ook is dat je de pijn al heel snel weer kwijt bent. na de operatie wat morfine spuiten gehad en nu is het echt heel goed te doen met pijnstillers zo 1,5 week na de operatie. je moet na de operatie een tijdje vast in een sling en daarna ga je met de fysio oefenen. dat gaat ook wel wat pijn en moeite kosten maar ik vind dat het proberen waard. steeds maar met pijn en subluxaties lopen is ook niks!
ik schrijf op *********** onder sofie en daar kan je een beetje volgen hoe het gegaan is en hoe het straks zal gaan!

fijne verjaardag iig!

groetjes,

sofie

Tanneke
GastBerichtGeplaatst: 07-05-2007 20:35 Reageer met quote

Goed, je klinkt als een lief iemand en ik dacht dus zomaar, wil je anders maar gewoon mijn email adres.
*********** en je hoeft niet bang te zijn dat ik een enge oude viese vent ben. Ik ben echt een meisje en bijna 19 en ik loop stage met mensen met een verstandelijke beperking en ik ben ook niet lesbies. Ik ben gewoon hetero, maar je klonk wel lief en op die manier kan je mij beter vertellen wat mij eventueel allemaal te wachten staant tijdens die operatie. Confused waar ik dus wel tegenop zie......

    Moderator opmerking:
    Het is niet toegestaan om (email)adressen in berichten te plaatsen.
    Zie de forum regels.
    U kunt wel uw emailadres in een gebruikersprofiel plaatsen.
sofie.
GastBerichtGeplaatst: 08-05-2007 10:13 Reageer met quote

hoi tanneke,

ik zal je wel mailen waar je mijn verhaal kunt lezen Wink.

de operatie is best even ingrijpend maar die tijd ben je zo doorheen (hoop ik want ik ben ook nog maar 1,5 week verder) en als het goed uitgepakt heeft dan heb je er jaren plezier van Smile. op het moment dat verdoving is uitgewerkt dan is het even op je tanden bijten (ook al zeggen ze dat je geen pijn hoeft te hebben heb je die toch wel even) maar dat is na een paar dagen beter.
nu nog pijnstillers en de komende weken niets doen. dan straks fysio wat ook wel even doorbijten zal zijn.
maar goed hoe het verder gaat weet ik ook niet en hoe het over een jaar zal zijn ook nog niet maar ik heb er vertrouwen in en dat maakt het ook gemakkelijker Wink.

groetjes,

sofie
snoepjeswinkel
BerichtGeplaatst: 08-05-2007 20:27 Reageer met quote

Je kunt er welgeteld 1 ding van zeggen; er is geen peil op te trekken. Ten eerste heeft elk ziekenhuis een eigen beleid en iedereen heeft weer een andere pijnbeleving.

Zo wordt er in mijn ziekenhuis standaard een lokale block ingebracht tijdens de operatie die men de eerste 24 uur laat zitten als pijnstilling. Andere ziekenhuizen werken weer met andere pijn-protocollen. Ook is het herstelprogramma verschillend per instelling of zelfs per arts en per persoon. Zelf heb ik bijv 8 weken 24/7 de sling gedragen en was er in die periode totaal geen beweging bij, ook geen gebungel, gependel etc. Bij mij is er heel bewust voor een conservatief programma i.v.m. de eds. Liever te stijf dan te los is het devies.

Zelf heb ik een putti-plat en capsular shift gehad (heb eds, en dus inderdaad niet geweldige kansen dat de ingreep slaagt). Bij mij is de block in overleg bewust niet geplaatst. Ik heb langer dan gemiddeld op de recovery gelegen omdat ik domweg geen pijn had en men dit niet kon geloven en stond te wachten tot de pijn te heftig zou worden. Uiteindelijk hebben ze me toch maar naar de afdeling gebracht, bij gebrek aan pijn. Wink De weken erna? Pijn, wat is dat? Geen enkele pijnstiller gebruikt, nergens last van. Je voelt het na verloop van tijd omdat je te lang niets doet, maar dat is hooguit een onprettig gevoel en zeker geen pijn.
Tanneke
GastBerichtGeplaatst: 21-05-2007 21:31 Reageer met quote

Ik had nog een vraag, ik moet morgen naar het ziekenhuis en ik krijg dan te horen of mijn arm geopereed wordt. Dit zal waarschijnlijk wel het geval zijn, maar moet je dan in het ziekenhuis blijven?????? Crying or Very sad
Heleen
BerichtGeplaatst: 22-05-2007 12:44 Reageer met quote

Nee hoor, hier wordt een aparte afspraak voor gemaakt.
Index > Spier- en gewrichtsklachten > schouder subluxaties:hoe krijg ik schouder weer op zijnplek?
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring