Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Neurologie > Meniere en hormonen
Auteur Onderwerp: Meniere en hormonen
Immelot
BerichtGeplaatst: 29-01-2010 11:38 Reageer met quote

Hallo,
Ik ben een vrouw van 40 jaar en heb de ziekte van Meniere inmiddels 13 jaar!!
De eerste jaren was erg heftig daarna een aantal jaren zonder aanvallen maar wel altijd draaierig en moe. Nu sinds twee jaar weer regelmatig aanvallen.
Ik heb twee kinderen gekregen inmiddels 7 en 9 jaar. Tijdens de zwangerschappen was er geen houden aan en had ik wekelijks wel 3 of 4 aanvallen. Na hun geboorte was het een poos rustiger. Maar iedere maand voor mijn menstruatie wordt ik weer beroerder. Dol draaierig en steeds het gevoel dat er een aanval komt. Nu heb ik een bloedonderzoek gehad en is gebleken dat ik in de overgang ben. Nu is de meniere weer erg heftig.
Ik ben er van overtuigd dat er een verband bestaat tussen meniere en hormonen. De artsen kunnen het alleen verklaren dat je lichaam zwakker is tijdens deze periodes (zwangerschap menstruatie en overgang)
Herkent iemand dit???
Vivian5000
BerichtGeplaatst: 09-02-2010 15:04 Reageer met quote

Hallo,
Mijn ervaring is verglijkbaar. Ik heb nooit meniere gehad, maar wel een vriendin die het direct na de zwangerschap had. De afgelopen maanden ben ik ziek geweest, waarbij er mogelijk iets met mijn electrolytenn(waaronder kalium/calcium) aan de hand was. Ook aldosteron en schildklier waren beetje gek bezig (buiten de norm), aldosteron te hoog. Nu weet ik al langer dat ik veel testosteron aanmaak. Ook is er PCOS bij mij aangetoond. Sinds die laatste crisis en suppletie van kalium heb ik opeens meniere klachten, maar dan vooral rond de eisprong en de dagen erna.Een huidaandoening die ook verband houdt met hormonen ben ik juist plots kwijt. Houdt jij ook eens excact bij welke dagen in de cyclus de aanvallen zijn. Bij mij is het ook na het eten van koolhydraatrijke dingen en als ik moe ben of in de vroege ochtenduren.Ik ken nog mensen die proberen verbanden te leggen op dit vlak en als wij met verglijkbare verhalen komen dan wordt het interessant.Mijn zus heeft zelfs een zeer zeldzame afwijking aan het oor waardoor ze steeds minder gaat horen, maar ook meniere achtige verschijnselen. Ik vermoed een "klein"stofwisselingsstoornisje die invloed heeft op de renine-aldosteron as. Zelf begin ik een verband met progesteron en of de oestrogeen/progesteron balans te vermoeden. Bij mij gaan opgezwollen borsten en meniere klachten namelijk samen! Dit klopt dan ook met meniere klachten rond de zwangerschap en in de overgang wordt die balans ook anders. Ik denk aan teveel van een of ander.
Immelot
BerichtGeplaatst: 10-02-2010 10:27 Reageer met quote

Hallo
Ik heb vorig jaar een onderzoek gehad en daar is uit gebleken dat ik in de overgang zit. Al ben ik pas 40 jaar. Mijn moeder was ook zo vroeg dus dat zou een verklaring kunnen zijn. Mijn meniere is momenteel zeer heftig aanwezig. Ikzelf breng het in verband met de overgang. De week voor elke menstruatie en de eerste dag van de menstruatie voel ik me het beroerdst.
Vorig jaar heb ik een koolhydraat arm dieet gevolgd en daar voelde ik me wel prettig bij. Maar vaak als ik me ze elendig voel ben ik geneigd om juist veel te gaan eten en kan het niet opbrengen om goed om mijn voeding te letten.
liel79
BerichtGeplaatst: 06-09-2017 13:33 Reageer met quote

Hoi Immelot,

Het is enige tijd geleden dat je dit bericht hebt gepost.
Hoe gaat het nu met je?

Zelf heb ik de ziekte van Ménière ongeveer 5 jaar; 1ste jaar heftig, 2 jaar weinig last en toen kwam het weer heftig terug.

Ik denk ook dat het met mijn hormonen te maken heeft. In een app op mijn telefoon hou ik het nu al jaren bij en ik zie er een patroon in.

Met vriendelijke groeten,
Lisette
Maanvrouwtje
BerichtGeplaatst: 12-09-2017 15:11 Reageer met quote

Je voeding, zoals teveel snelle suikers en tekorten aan bepaalde stoffen kunnen invloed hebben.
Veel vrouwen hebben te maken met oestrogeendominantie. Ik weet niet of dat van invloed kan zijn. Misschien goed om je te realiseren dat electro-magnetische velden, zoals van je smartphone en draadloze netwerken, een stressreactie geven in je lichaam.
https://vita-info.nl/2013/11/meniere-voeding/
Index > Neurologie > Meniere en hormonen
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring