Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > slikklachten
Auteur Onderwerp: slikklachten
Gast
GastBerichtGeplaatst: 14-09-2005 21:21 Reageer met quote

Ik heb sinds ca. 20 juli het gevoel dat er iets in mijn slokdarm is blijven hangen. Sindsdien is het er soms wel, soms niet. Soms lijkt het wel alsof er een groot gezwel zit wat op mijn longen drukt waardoor er ook uitstralende pijn is. Soms lijkt het wat hoger te zitten, diep achter in mijn keel.
Het lijkt soms ook of mijn luchtpijp vernauwd is (met uitademen).
Ik heb begrepen dat stress ook een 'dikke keel' kan veroorzaken, maar was op vakantie en zeker niet gestresst. Ben van nature relaxt persoon.
Ben vrouw, 42 jaar.
A.s. vrijdag krijg ik een oesophagoscopie.
Wat zou het kunnen zijn?
swoefie
BerichtGeplaatst: 25-12-2005 15:05 Reageer met quote

Sinds jaar en dag Rolling Eyes heb ik al slikklachten, voor mijn gevoel (aldoor) bovenin de keel, zelfs zo erg dat mijn eten tot aan de dag van vandaag regelmatig vast zit (ook accuut naar de EHBO geweest)! Tijdens die vervelende Evil or Very Mad slangonderzoeken (inmiddels 5) kwam eerst een slokdarmontsteking boven tafel. Na het landurige gebruik van alle soortige medicijnen werd om die ontsteking te bedwingen werd op 't laast Nexium 40 voorgeschreven; toen dit 1x p/d niet hielp is overgegaan tot een dubbele dosis p/d (iets wat de fabricant niet ondersteund).
Mijn huisarts raadt ook het landurig gebruik van Nexium80 af (nu al 4 mnd)! De behandelend arts(-assistente) vroeg zich af waar mijn huisarts zich mee bemoeide, wat zij voorschreef was altijd goed en niet ter discussie zijnde.
Ondanks dat de slokdarmontsteking allang over is moet ik het middel blijven doorslikken, ik slik namelijk al zoveel tegen de pijn van (en voor) mijn PD (posttraumatische dystrofie, thans GRPS-1 genoemd), dus wat minder pillen als 14 p/d is nooit weg!

Maar verder ....... ik heb dus nog steeds slikklachten, hoe klein ik mijn eten ook versnijd, mijn eten blijft toch regelmatig vast zitten in mijn strot. Ik slaap al met mijn lichaam in een kuil Laughing - bovenlichaam omhoog (maagzuur kan dan niet teruglopen omdat maagklep open blijft staan, resultaat slokdarmontsteking) - benen omhoog (eigenlijk 1 been) minder PDpijnklachten aan m'n voet - en doe er voor mijn gevoel (met Nexium) alles aan.

Voor mijn gevoel luistert mijn behandelaar(ster) niet naar mijn geluiden dat mijn slikproblemen bovenin zitten (in mijn keel/strot) en niet in mijn maag/darm etc.
Ik weet niet of je wel eens heb zitten eten, gewoon: hapje sla, aardappel, vlees ('t is haast tot gruis versneden) en bij het 5e hapje gaat er iets vastzitten....... Confused
Gelukkig werkt het lichaam dan als een automaat, het wil er uit zichzelf allemaal weer uit, al kokhalsend probeer ik dan de toilet o.d. te bereiken Confused als dan naar veel braakneigingen (kan soms een half uur duren) alles er weer uit is heb ik vaak geen trek meer in eten; indien ik weer probeer te eten lukt het vaak ongehinderd.
Indien er enkel een brokje vlees vast zit, duurt 't echt tijden (meerdere keren naar 't toilet) om het los te krijgen. Tegenwoordig heb ik een kots- (diepvries)zakje bij me, want 't is ook wellis in de bus voorgekomen.
Wie herkent mijn verhaal en hoe kom ik er vanaf?? Ik heb echt alles al eens uitgeprobeerd (niet gekruid eten, geen koffie, geen alcohol, etc.) en voor mijn gevoel kan men mij niet helpen in 't ziekenhuis.

P.S.: ik ben nu verwezen (doorgestuurd) naar een dml-arts in het VUmc, afspraak pas medio januari 2006
Heleen
BerichtGeplaatst: 25-12-2005 17:42 Reageer met quote

Hoi Swoefie:

Even een korte -en wellicht weinig relevante- reactie op je berichtje. Ik heb geen slikklachten, wel last van reflux. Je schrijft dat je in een kuil ligt 's nachts, met je bovenlichaam omhoog. Ik weet niet precies hoe je dit bedoelt, maar voor refluxziekte (GERD) wordt altijd aangeraden om het hele bed scheef te zetten, niet alleen het bovendeel. Je moet dus wel recht liggen, want ze je een hoofdeinde omhoog, dan lig je dus in een kuil en kunnen de nachtelijke refluxklachten door de verhoogde druk op de maag juist erger worden. Ik weet niet of je juist begrepen heb, maar misschien heb je hier iets aan. Trouwens voor refluxklachten op zich heb ik ook het idee dat er maar weinig echt helpt: ik heb dus een paar klossen onder m'n bed aan het hoofdeinde, heb een tijdje Nexium gebruikt en gebruik het nu op een 'as-needed' basis, let op m'n voeding e.d... maar ook mét de medicijnen blijven de klachten van zuurbranden, misselijkheid e.d. zowat de hele dag aanwezig.
lucy
GastBerichtGeplaatst: 04-01-2006 19:07 Reageer met quote

Hallo na zoeken op internet kwam ik op deze site terecht ik heb sinds 2 weken ook van die klachten zoals gast boven beschrijft,ik heb soms moeite met slikken waardoor ik t aardig benauwd krijgt en in de stress schiet t lijk wel of ik hierdoor hartkloppingen krijg en benauwd op mijn borst soms zit t ook lager en vooral als ik op me zij ligt of plat krijg ik t aardig benauwd alsof er een soort van boer dwars zit en maar maar niet uit wilt komen of een etens prop in mijn keel is blijven hangen, ik ben er nu 2 weken mee blijven lopen en t gaat maar niet weg ben bang voor onderzoeken met die slangen in je keel maar zo blijven doorgaan is ook niks !! heb ook vaak honger terwijl ik net gegeten heb vooral als ik op bed ligt en krijg hierdoor ook vervelende adem ga morgen maar de dokter bellen , want dit is niks zo
floor
GastBerichtGeplaatst: 03-02-2006 10:44 Reageer met quote

Hallo,heb al maanden slikklachten,echo gehad, en nu zegt KNO-arts het zijn verdikte lymfklieren,en die moeten geprikt worden,heeft iemand dat al eens gehad en wil dit meedelen?
swoefie
BerichtGeplaatst: 03-02-2006 12:14 Reageer met quote

floor schreef:
Hallo,heb al maanden slikklachten,echo gehad, en nu zegt KNO-arts het zijn verdikte lymfklieren,en die moeten geprikt worden,heeft iemand dat al eens gehad en wil dit meedelen?
Het is allemaal moeilijk uit te leggen in zo'n forum, maar 'verdikte lymfklieren' waar zitten die en kan je die aan de buitenkant voelen?
heleen schreef:
maar voor refluxziekte (GERD) wordt altijd aangeraden om het hele bed scheef te zetten, niet alleen het bovendeel. Je moet dus wel recht liggen, want ze je een hoofdeinde omhoog, dan lig je dus in een kuil en kunnen de nachtelijke refluxklachten door de verhoogde druk op de maag juist erger worden. Ik weet niet of je juist begrepen heb, maar misschien heb je hier iets aan. Trouwens voor refluxklachten op zich heb ik ook het idee dat er maar weinig echt helpt: ik heb dus een paar klossen onder m'n bed aan het hoofdeinde, heb een tijdje Nexium gebruikt en gebruik het nu op een 'as-needed' basis, let op m'n voeding e.d... maar ook mét de medicijnen blijven de klachten van zuurbranden, misselijkheid e.d. zowat de hele dag aanwezig.
Voor mijn PD (Posttraumatische Dystrofie) moet mijn voet zoveel mogelijk 'hoog' en onbelast liggen, daarintegen moet mijn bovenlichaam i.v.m. een blijvende openstaande maag/slokdarm klep ook omhoog liggen! Ik heb geen zuurbranden of iets opbrekends maar als ik vlak lig dan loopt mijn bestaande maagzuur door die openstaande klep in mijn slokdarm alwaar het zuur voor een ontsteking zorgt (wat ik al 2x heb gehad). Een operatie aan die klep gaan ze zoveel mogelijk uit de weg, omdat ze er niet makkelijk bij kunnen. Vroeger moesten ze ribben breken/doorzagen om erbij te komen, tegenwoordig schijnen sommige ziekenhuizen een weg heb gevonden via de oksel en borst.
Ikzelf heb inmiddels een Ofana-onderzoek (al die namen zeg pfffff) gehad, zo'n slangetje/(dikte)rietje via mijn neus in de maag gehad, voorzien van 3 sondes die trilling meette om de 5cm, daarna een dunner rietje en een kasje 24uur mee naar huis.
lucy schreef:

heb ook vaak honger terwijl ik net gegeten heb vooral als ik op bed ligt
Dat heb ik ook regelmatig Lucy, ik loop al 4½ jaar bij de mdl en sinds kort bij een kno, maar ze hebben nog nix gevonden. Als ik als patient vertel dat ik slikklachten heb en ze gaan zoeken in mijn maag/slokdarm en ze vinden nix wat mijn problemen verlicht en/of opheft dan moet je toch ergens anders gaan zoeken lijkt mij. Zelf dan maar naar een KNO gegaan, maar inderdaad honger en niet een beetje (ik dacht eerst 'eet ik nou wat weg' ofzo, maar nee!). Misselijk/licht-draaierig, honger, vaak droge mond. Nou ja er zal ook wel veel bij zitten van de medicijnen, want die woorden staan er standaard al op Razz
anoniempje1
GastBerichtGeplaatst: 15-02-2006 12:51 Reageer met quote

Hallo allemaal, ik heb sinds een week ook het gevoel dat er iets in mijn keel zit, soms slik ik en denk ik dat het zakt maar een paar seconden later voel ik het weer.Het is een heel naar gevoel en eigenlijk maak ik me een beetje zorgen ook omdat ik heel bang ben om naar de dokter te gaan. HELP Embarassed
Angie
GastBerichtGeplaatst: 16-02-2006 15:59 Reageer met quote

Hallo Lucy,

Ik heb sinds ongeveer twee weken precies dezelfde klachten die jij opnoemt. Het gevoel of er een boer dwars zit en dat honger gevoel. Vreselijk irritant. OOk ik ben nog niet naar de dokter geweest omdat ikal zo'n vermoeden heb dat hij ook niet weet wat het is. Ben jij inmiddels al meer te weten gekomen.


lucy schreef:
Hallo na zoeken op internet kwam ik op deze site terecht ik heb sinds 2 weken ook van die klachten zoals gast boven beschrijft,ik heb soms moeite met slikken waardoor ik t aardig benauwd krijgt en in de stress schiet t lijk wel of ik hierdoor hartkloppingen krijg en benauwd op mijn borst soms zit t ook lager en vooral als ik op me zij ligt of plat krijg ik t aardig benauwd alsof er een soort van boer dwars zit en maar maar niet uit wilt komen of een etens prop in mijn keel is blijven hangen, ik ben er nu 2 weken mee blijven lopen en t gaat maar niet weg ben bang voor onderzoeken met die slangen in je keel maar zo blijven doorgaan is ook niks !! heb ook vaak honger terwijl ik net gegeten heb vooral als ik op bed ligt en krijg hierdoor ook vervelende adem ga morgen maar de dokter bellen , want dit is niks zo
gerdien
GastBerichtGeplaatst: 16-02-2006 22:05 Reageer met quote

Ik herken de klachten die jullie hier beschrijven. Heb ook slikproblemen, het zit onder het strottenhoofd. Alleen is het bij mij wrs. juist ontstaan door het gebruik van NEXIUM. Ik moet veel boeren. Ik heb vorige week slikfoto's laten maken en wacht nu op de uitslag. Spannend allemaal. Ik heb tot nu toe nergens wat gevonden over het verband met Nexium. In de bijsluiter staat het wel als zeldzaam voorkomende bijwerking. Blijf aub schrijven om elkaar te steunen.
haar
BerichtGeplaatst: 12-03-2006 14:31 Reageer met quote

mijn dochter had ook slikklachten kon bijna niets meer eten vermagerde daardoor ook sterk zij bleek na onderzoek last te hebben van haar schildklier heeft hier nu medicijnen voor en het gaat al weer wat beter
cheessy
GastBerichtGeplaatst: 15-03-2006 14:54 Reageer met quote

Ik heb al een tijdje slik klachten en was benieuwd of ik iets kon vinden op het net. Ja dus. Ik heb vaak het gevoel dat er iets blijft hangen in mijn keel. maar dat is niet zo. Het steekt behoorlijk en praten begint ook zeer te doen. Ben al naar de dokter geweest geloof in dec en die zei dat mijn keel ontstoken was.
Ik begin het me nu aardig af te vragen.
Kan wel weer naar de dokter ( van wege ziekte) loop ik daar al zo vaak. Wil zeker niet als zeur patient worden bezien!!

groetjes cheessy
merry
GastBerichtGeplaatst: 01-04-2006 7:05 Reageer met quote

Heeft iemand van de bovenstaande schrijfsters wel eens aan de mogelijkheid van Logopedische hulp gedacht i v m hun slikklachten.Zowel voor het slukjken als voor het brok(globus)gevoel kan de logopedist hulp bieden. Uiteraard altijd volgend op een medischonderzoek eerst.
Gast
BerichtGeplaatst: 05-04-2006 11:21 Reageer met quote

Ook ik heb veel last gehad van de nexium, ik kreeg er juist slikklachten van. Dus het is niet altijd een oplossing.
mamalin
GastBerichtGeplaatst: 13-04-2006 13:16 Reageer met quote

Sind een paar weken heb ik ook vreemde slikklachten... Kreeg op een avond tijdens het eten ineens mijn eten niet weg. Het leek alsof ik geen slikreflex kreeg. Dat is een heel naar gevoel. Ik wilde slikken en had het eten al achter in mijn keel en toen wilde ik het doorslikken en dat ging niet. Zo maar opeens. Ik schrok me wild en ineens lukte het toch wel. Daarna ging het weer goed, maar sinds twee weken komt het steeds opzetten. Ik word daar erg bang en onzeker van. Ben al bij de dokter geweest maar ik heb geen dikke keel of opgezwollen lymferklieren. Ook doet slikken geen pijn en het is ook niet de hele tijd aanwezig. Ook heb ik een hele tijd het gevoel gehad of er wat in mijn keel bleef zitten. Dit ging juist heel goed de laatste tijd en nu heb ik het weer. Omdat ik er bang voor ben wordt slikken een probleem en ben ik bang om te verslikken of om te stikken. Het klinkt heel dramatisch maar ik voel me er heel naar onder. Herkent iemand dit?
Bonovox
GastBerichtGeplaatst: 18-04-2006 11:35 Reageer met quote

Sinds 2 a 3 weken heb ik last van een borrelend geluid dat uit mijn keel komt. Enkele seconden nadat ik iets gedronken heb lijkt het alsof het drinken door een gaatje druppelt en je hoort dat ook echt.

Andere klachten sindsdien zijn na bijna elke hap eten, hoe klein ook, een boer laten en opkomend zuur en half verteerd eten. Ook het zeer bekende gevoel van iets blijven hangen is aanwezig.

Ik ben bang dat op het tweede deel van mijn vraag niemand een echt antwoord heeft aangezien dat al meerdere malen gevraagd is op dit Forum. Echter, ben benieuwd of iemand bekend is met dat borrelende geluid nadat ik iets gedronken heb.

Een aantal jaar heb ik precies hetzelfde gehad. Na honderden onderzoeken geen afwijking gevonden (en het is weer weggegaan).

Groetjes,

Marcel
Paul Small
GastBerichtGeplaatst: 08-05-2006 15:15 Reageer met quote

Voor m'n gevoel zakt voedsel niet meer lekker door naar m'n maag, blijft onderweg ergens halverwege de slokdarm hangen. Gaat gepaard met veel pijn, vooral in de rug. Jaren geleden is al een maaghernia geconstateerd, een gastroscopie vorig jaar juni wees niets uit. Ben bang voor een ernstige aandoening. Is dit voor iemand herkenbaar?

Dank,

Small
angie
GastBerichtGeplaatst: 16-05-2006 15:51 Reageer met quote

Ik ben in februari toch maar naar de huisarts gegaan, die zei dat mijn keel een beetje onstoken was, kreeg daarvoor ontstekingremmende pijnstillers. Deze heb ik maar twee dagen genomen, er stond in de bijsluiter dat je beter paracetamol kon gebruiken. Na twee weken ofzo ging het wel weg. Maar begin deze maand kwam het ineens weer opzetten. Ik heb zelf een afspraak gemaakt met een KNO arts en dmv een onderzoekje met een slangetje door mijn neus kwam hij erachter dat ik er last heb van reflux (maagzuur) waardoor er inderdaad amandelen kunnen gaan opzetten in je keel waardoor je het gevoel krijgt of er iets in je keel zit. Ik heb hiervoor medicijnen gekregen en moet volgende maand weer terugkomen. En mamalin ik heb ook wel eens dat ik niet kan slikken, dit kan ook met stress/spanning te maken hebben. Ik weet wat je bedoelt het is heel eng!
dor
GastBerichtGeplaatst: 19-05-2006 11:42 Reageer met quote

Hallo Paul,
Deze klacht heb ik al zeker 15 jr ( eten blijft halverwege hangen ) en zit rechts onder mijn schouderblad.Als het eten niet snel genoeg "doorloopt" krijg ik het aardig benauwd en sta soms echt naar adem te happen.Nooit gedacht dat een dokter me serieus zou nemen maar door allerlei omstandigheden toch bij een internist belandt en de voorlopige uitkomst is slokdarmspasme. Dit zou komen doordat er voedsel en zuur vanuit de maag weer terug naar de slokdarm gaat waardoor die als reactie gaat samentrekken.Heb als medicijn pantozol gekregen maar ben nog niet helemaal gerust met zijn verklaring en met de werking van de medicijnen.Tot nu toe werkt het nog niet echt ( na 8 dagen ) en deze klacht is er alleen tijdens eten en drinken. Wat ik heb gelezen over slokdarmspasme heb je dan vaker pijn en niet alleen tijdens eten en drinken.Het lijkt mij eerder dat er een zwakke of aangetastte plek in mijn slokdarm zit maar ik ben geen dokter en dit gaan we zeker weer overleggen.
tahasa
GastBerichtGeplaatst: 16-06-2006 13:42 Reageer met quote

Mijn dochter geeft ook aan dat ze niet goed kan slikken. Eten was zo'n groot probleem dat ze ging afvallen, en daardoor zo vermagerde dat ze aan de sondevoeding moest. Daar zit ze nu al een half jaar aan en ze groeit, pfffff.
Maar tijdens slikvideo is gebleken dat vast voedsel blijft hangen bij de vertakking ter hoogte van de aotra. Weet niet wat er nu verder gaat gebeuren want de officieele uitslag krijgen we volgende week. Maar ben blij dat dit gevonden is want het werd weggeschoven op zal wel psychisch zijn. Mijn dochter loopt hier vanaf dr 7de al mee ze is nu 10.
spreuken
GastBerichtGeplaatst: 16-06-2006 22:13 Reageer met quote

jullie zouden allemaal eens moeten vragen of je geen gaatje in je middenrif kan hebben.
ik had er nog nooit van gehoord maar al die klachten die jullie noemen (en ik ook heb) kunnen wijzen op een gaatje waardoor een deel van de maag als het ware door het gaatje stulpt en je het gevoel krijgt dat er iets dwars zit en ook benauwdheid. Meestal gaat het vanzelf over, heel soms is een operatie nodig. Het is een vrij onschuldige Very Happy maar vreselijk nare Sad ziekte/afwijking.
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > slikklachten
Pagina 1 van 6  

1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring