Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Kinderziekten > Dochter 12 jaar, weigert zetpil en rectale temp
Auteur Onderwerp: Dochter 12 jaar, weigert zetpil en rectale temp
hallo14
BerichtGeplaatst: 01-11-2009 19:00 Reageer met quote

Mijn dochter (12 jaar) heeft buikgriep en de huisarts heeft zetpillen voorgeschreven aangezien ze steeds overgeeft enz., maar deze weigert mijn dochter..
Ook rectaal temperaturen vind ze verschrikkelijk, ik weet dat er ook andere manieren zijn en die gebruik ik dan ook, maar mijn huisarts blijft maar herhalen dat rectaal tempen toch echt het beste is..

Hebben jullie misschien tips om het inbrengen van een zetpil en rectaal temperaturen bij een 12 jarige iets makkelijker te maken?

Alvast bedankt..
janientje
BerichtGeplaatst: 01-11-2009 19:42 Reageer met quote

hai hallo,

Ik heb een dochter van 8 die het verschrikkelijk vind om zetpillen ingebracht te krijgen. Ook bij haar een onmogelijke klus. Ze moest ooit een roesje krijgen (soort narcosemidden die in de anus ingebracht word) en daar hebben ze in het ziekenhuis haar met 6 mensen vast moeten houden.
Temperaturen laat ze wel goed toe.

Tips waarmee het makkelijker erin gaat, wat vaselinge op de anus smeren zowel bij het temperaturen als bij het inbrengen van de zetpil. Hierdoor glijd het heel makkelijk erin en voelen ze er zo goed als niets van.
Helaas is het waarschijnlijk al een heel gedoe om haar zover te krijgen dat ze je daar toe laat.

succes.
marjan27
BerichtGeplaatst: 02-11-2009 0:46 Reageer met quote

of misschien haar het zelf laten doen{onder toezicht van jou}
hallo14
BerichtGeplaatst: 04-11-2009 17:30 Reageer met quote

janientje schreef:
hai hallo,

Ik heb een dochter van 8 die het verschrikkelijk vind om zetpillen ingebracht te krijgen. Ook bij haar een onmogelijke klus. Ze moest ooit een roesje krijgen (soort narcosemidden die in de anus ingebracht word) en daar hebben ze in het ziekenhuis haar met 6 mensen vast moeten houden.
Temperaturen laat ze wel goed toe.

succes.


Bedankt voor de reacties, Janientje, mag ik vragen hoe jouw dochter ligt tijdens het inbrengen, op haar zij of op haar buik? Een vriendin van mij vind het juist handig dat haar dochter over haar knie ligt, maar ik vind mijn dochter daar eigenlijk te oud voor.. Het moet ook geen trauma worden allemaal..

Het haar zelf laten doen is niet echt een oplossing, want dat weigert ze ook.. Shocked
janientje
BerichtGeplaatst: 04-11-2009 18:25 Reageer met quote

Ik leg mijn dochter altijd recht op haar rug neer en dan trekt zij haar benen hoog. Dit doe ik ook als ik haar temperatuur opneem.
Mijn dochter is wel nog aardig klein voor haar leeftijd (net zo groot als haar zusje van 5). Wellicht is het voor een meid van 12 toch iets anders om zo te liggen. Maar wel de meest eenvoudige manier.
Ik kan me voorstellen dat dat over de knie liggen niet gemakkelijk ligt. Daardoor gaan ze zich aanspannen ipv ontspannen en bemoeilijkt het inbrengen weer. De zij lijkt me dan een betere oplossing.

Lastig hoor als je haar wil helpen het ze laat het niet toe. Ze is toch op een leeftijd waarop ze zou moeten begrijpen waarom. Hopelijk krijg je het voor elkaar.

liefs janientje
maura
BerichtGeplaatst: 04-11-2009 18:59 Reageer met quote

Misschien kun je proberen haar op de zij te leggen en haar haar benen op te laten trekken, dus haar knieen naar haar neus brengen zeg maar.

Succes
Frenkske
BerichtGeplaatst: 11-12-2009 10:03 Reageer met quote

WTF !!

Het gaat er toch helemaal niet over hoe je je puberende dochter moet leggen zodat JIJ als ouder die pil in haar kont kan duwen !! Dit gaat echt een beetje ver. Als zij dat niet wil kan je haar écht niet dwingen. Ik mag er niet aan denken.

Janientje,

Een meid van 12 moet zo'n dingen gewoon zelf doen, komop zeg ! Over de knie leggen? MY GOD !!

En een arts die je aanraadt om bij iemand in volle puberteit rectaal temperatuur te nemen? Alsjeblieft zeg...

Ik geloof hier echt niet wat ik lees. Een klein beetje respect voor je kinderen zou misschien helpen.

En ik hoop voor je dochter, hallo14, dat je niet haar vader bent maar haar moeder, want dat maakt blijkbaar niks uit op dit forum. Die vraag is namelijk zelfs niet gesteld...
maraja
BerichtGeplaatst: 11-12-2009 10:10 Reageer met quote

Nogal logisch dat ze het weigert! Ben nog niet zo oud en weet nog heel goed hoe het is om 12 te zijn en met je billen bloot te moeten (was bij dokter) vond het ver-schrik-ke-lijk!! Had al wat schaamhaar enzo, schaamde me dood!

Laat haar alsjeblieft zelf doen, kan ze best en anders maar een oorthermometer ofzo. En zetpillen kan ze ook best zelf! Ze is tenslotte al 12..

Mijn dochter is nog niet zo oud (bijna 6) maar heeft sinds haar babyjaren geen zetpil meer gehad en ben dat ook echt niet van plan. Zijn tegenwoorig wel andere middelen.

Vertrouw haar nu maar een beetje, ze kan ws meer dan je denkt!
janientje
BerichtGeplaatst: 11-12-2009 10:24 Reageer met quote

zeg frenske, snap niet dat je mij erop aanspreekt hoor. Maar ik heb niets gezegd over over de knie leggen maar goed.

Wellicht heb je gelijk dat met een kind van 12 het iets anders is. Echter, zijn er nu eenmaal situaties waarin je als ouder zijnde moet bepalen en niet je kind. Soms moeten wij volwassenen ook iets wat we niet leuk vinden omdat we er beter van worden en het spijt me wel, maar een kind wat erg ziek is, is niet de baas.
Ik heb zelf een dochtertje die heel vaak in het ziekenhuis ligt en dus daarin geen keuze heeft. Mijn oudste dochtertje is zelden tot nooit ziek. Mijn oudste dochter weigert ook zetpillen. Zolang de ruimte medisch gezien er is, doe ik het met andere middelen.

Daarnaast is rectaal temperaturen echt wel de nauwkeurigste manier en word ook duidelijk door de artsen voorgeschreven. Vooral bij kinderen! En laten we het dan liever zelf doen, dan dat een arts het wel even doet. Dat lijkt me nog genanter voor een kind wat hier al moeite mee heeft.

Kortom, elke situatie geeft zichzelf aan wat wel en niet persee moet. Ook als het soms niet leuk is.
Vind het erg kortzichtig om te schreeuwen dat men geen respect heeft voor kinderen. Ze lekker ziek laten wezen en ze er slechter van laten worden, dat is pedagogisch flink verantwoord!
janientje
BerichtGeplaatst: 11-12-2009 10:34 Reageer met quote

oja, en wat maakt het uit of het haar vader of moeder is????
Er zijn (soms omdat bijv moeders overleden is) ook alleenstaande vaders. Die harstikke goed voor hun kinderen zorgen. Mogen zij hun dochter dan maar geen medicatie geven omdat het een man is? Sorry hoor, maar als het echt moet, dan moet het. En ik denk niet dat wij in staat zijn om voor een ander te bepalen wanneer iets echt niet anders kan, of wanneer er wel nog andere oplossingen zijn die geprobeerd kunnen worden.

Mijn dochter mag zelf aangeven of ze een pijnstiller wil of niet bij pijn of koorts. Echter, bij hoge koorts moet ze van mij een paracetamol. Dus mijn kind krijgt voldoende respect. Maar soms heeft ze ook niets te willen.
maraja
BerichtGeplaatst: 11-12-2009 10:39 Reageer met quote

Ws zegt Frenske dat omdat hijzelf een man is. En het raar is voor hem om als man iets in de bips van een puber te stoppen. Geef hem eens ongelijk..

Ik zou het ook zelf doen en niet mijn man laten doen. Gewoon het idee en dan vooral als ze al 12 zijn. Dan zouden ze het zelf moeten doen van mij, maar om ff on-topic te blijven.

Waarmee ik dan niet zeg dat vaders het niet zouden kunnen doen. Maar voelt voor mij ook logischer dat een mama het doet.
janientje
BerichtGeplaatst: 11-12-2009 10:47 Reageer met quote

Ik snap best wel dat het voor een man wellicht wat moeilijker ligt. Echter viel hij hier over het feit dat er door niemand gevraagd werd of het wel een moeder was. Vind dat dat dus verder niet ter zake doet.
En dat een kind het op die leeftijd zelf zou moeten doen, mee eens. Maar dan, wat als ze dat dus pertinent weigert? Stel nu dat de situatie zich zo keert, dat het kind uitdroogt en dus opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Daar duwen ze je gewoon net zo hard een zetpil erin hoor. Niets te willen, niets te mogen.
Dit is wellicht ver gedacht nu, maar uit ervaring weet ik hoe snel zoiets kan gaan. En dat terwijl het met een zetpil al voorkomen had kunnen worden.
Geef mij die zetpil maar dan.
maraja
BerichtGeplaatst: 11-12-2009 10:49 Reageer met quote

Ik denk als je het goed uitlegt hoe en waarom, dat iemand van 12 best snapt dat het voor haar eigen bestwil is. En als ze het alleen mag doen, op haar eigen kamertje desnoods met spiegel dat ze het dan best wil.
Frenkske
BerichtGeplaatst: 11-12-2009 12:59 Reageer met quote

Bedankt Maraja !

Het ligt niet alleen als man moeilijk om iets in de bips van een (vrouwelijke) puber te stoppen, maar ik denk ook vooral voor de 12-jarige meid om überhaupt iets door haar vader in haar bips te laten stoppen, hoe zou je zelf zijn? Of zelfs je moeder...

Als ze pertinent weigert moet je er gewoon terug mee naar de dokter. Zoals aangehaald zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven, voor zetpillen én temperatuur opmeten (zoals, idd, een oorthermometer)
Gineke
BerichtGeplaatst: 03-01-2010 1:25 Reageer met quote

Ik heb nooit zetpillen aan mijn kinderen gegeven, vind het zelf ook verschrikkelijk. Rectaal temperaturen heb ik sinds de babytijd niet meer gedaan.
Gelukkig heb ik een huisarts die niet van de oude stempel is, die het daar helemaal mee eens is en die meedenkt als het gaat om kindvriendelijke behandelingen.
Een kind van 12 kun je best ertoe bewegen om veel te drinken, ook als ze misselijk is. Dan heeft ze in ieder geval iets om over te geven; die reden werkt bij ons altijd heel goed.
Zolang je er nog vocht in krijgt, droogt ze ook niet snel uit.
Het is geen baby meer! Stop je zelf ook een zetpil er in als je buikgriep hebt en meet je je eigen temp ook rectaal?
Behandel een (ziek) kind zoals je zelf behandeld wilt worden.
Ik wil daarmee niet zeggen dat ik je een slechte moeder vind, absoluut niet, maar ik vind wel dat je met een kind van 12 anders om moet gaan dan met een peuter.
Sterkte verder met je zieke kind, groetjes, Gineke
michel84
BerichtGeplaatst: 03-01-2010 10:26 Reageer met quote

Hoi,

Na alle reacties van iedereen hier gelezen te hebben.
Is een oor thermometer inderdaad erg geschikt. dit gebruiken ze tegenwoordig in de ziekenhuizen ook en is nauwkeurig. en minder genant voor een puber van 12.
ik ben het er wel mee eens dat een vader en moeder altijd beslissen in zoiets als ze echt goed ziek zijn je kinderen wil je het beste voor ze en als dat de manier is zoals de dokter voor schrijft dan moet je tpoch iets en kan ik begrijpen dat je dan ook even met je handen in het haar zit als het geweigerd word door je dochter. Maar ook vanuit haar kant is het wel te snappen het is niet prettig en erg genant op zoon leeftijd en ik denk ook inderdaad dat iemand van 12 het ook wel zelf kan. maar hangt ook erg af van hoe ziek iemand is en vind niet dat wij hier over moeten oordelen.
of het nou de vader of de moeder doet ik denk neit dat het voor een man ook uit meot maken als mijn dochtetr erg ziek is en ze kan het op dat moment niet zelf omdat ze erg beroerd is dan wil je het beste voor je kind en dan doe je dat gewoon.

heel veel sterkte

Michel
vragen
BerichtGeplaatst: 24-02-2010 2:45 Reageer met quote

Hallo daar

Ik reageer misschien wel wat laat
maar ik reageer toch maar even
gezien een aantal discrminerende reacties
van met name vrouwelijke reageerders.
Zouden hun reacties hetzelfde zijn geweest
als het ging om een 12 jarige jongen?
Ik denk het niet want dan zouden zij het normaal vinden dat zijn moeder een zetpil
bij hem anaal doet inbrengen en dat zij hem
rectaal doet temperaturen maar omdat de vraagsteller een vader is en het in dit geval
om een dochter van 12 gaat schijnt volgens
hen niet te kunnen.
Hoe ouderwets kun je zijn?

PS: Ik zeg wel dat het hier om een vader gaat maar het kan ook een moeder zijn
maar ik denk dat het een vader is want een meisje zal niet zo tegenwerken denk ik als
het de moeder is die het doet.

Een dokter schrijft niet voor niets
zetpillen voor want dat doen dokters nu eenmaal als een patient buikgriep heeft
en niks binnen kan houden veel doet
overgeven dus.
Je kan wel gewone tabletten geven maar hoe moet je die dan toedienen via de mond kan niet want de patient kan niks binnen houden
via het oor dan?
Je kan in dit geval het kind de zetpil
zelf in laten brengen onder jou toezicht
want een meisje van 12 kan heus wel
een zetpil in haar anusje stoppen
maar als ze van de dokter zetpillen moet
gebruiken dan moet dat gewoon.

De reactie van Frenske dat hij of zij
het raar vind dat een dokter
rectaal tempen aanraad vind ik
belachelijk want volgens mij weet een dokter
beter en meer over medische zaken
dan Frenske.

Natuurlijk kun je gebruik maken van een oorthermometer dat is ieder voor zich
maar rectaal ( in de anus ) is nog altijd
de betrouwbaarste manier van temperaturen.
De krampachtigheid wat betreft rectaal
tempopname is pas gekomen na de uitvinding
van de oorthermometer dat valt mij wel op
want vroeger was rectaal temperaturen
een doodnormale manier van temperaturen
Al is de oorthermometer gemakkelijk in gebruik
en een hele snelle manier van temperaturen
dat doet echt niks af aan de betrouwebaarheid
van rectale tempopname.

Natuurlijk moet je respect hebben voor
een puber van 12 maar soms moet je bij een puber van 12 jongen of meisje iets doen
wat hij of zij niet leuk vind als ze
ziek zijn en dan heeft een puber niet
zoveel te willen.
Als een dokter tabletten voor kan schrijven
voor oraal inname ( via de mond )
zal hij of zij dat zeker doen
maar als oraal inname niet mogelijk is en
zetpillen de enige optie is dan moet dan
maar gewoon ook voor een jongen of
meisje van 12 jaar.
En het maakt niet uit of een moeder of vader
de zetpil inbrengt want een kind is uit
beide ontsproten volgens mij.
Ik dacht dat vrouwen het wel konden waarderen
als vaders zich met de verzorging en opvoeding
van de kinderen doen bemoeien.

Gr Jan
voortje
BerichtGeplaatst: 24-02-2010 22:50 Reageer met quote

hoi jan...

ik las net je reactie.. ik ben eht helemaal met je eens. ik kan me herrineren dat ik 13 jaar was en ik kreeg acute blinde darmontsteking. pffff dat was een ramp. je begint met puberen en meisjes zijn altijd eerder. en je schaamt je..

rectaal tempen is gewoon beter. om even bij hallo14 terug te komen. geef je dochter de thermometer en laat haar het zelf doen. ze moet in ieder geval als ze op haar zij ligt op de linkerzij liggen.
@maraja ik ben het met jou eens. uitleggen en zelf laten doen. ze aan het puberen en ik wilde op die leeftijd zelfs mijn moeder er niet bij hebben...

@jan ik ben een jonge moeder en ben getrouwd. en papa moet met regelmaat in de ochtend onze zeer jonge dochter uit bed halen omdat ik al aan het werk ben(ik begin om 7 uur). ik ben zo blij dat hij zo goed met onze dochter kan. hij doucht ook vaak met haar en het is egt een papa's meisje..

zelf was ik ook een papa's kindje. en hij was ook één van de eerste die wist dat ik ongi was. en hij was degene die voor mijn maandverband haalde.

ik denk niet dat het hier uitmaakt of het gaat om een vader of een moeder. maar ik denk dat het hier gaat om een beginnend puberend meisje wat nu haar lichaam aan het ontdekken is en ik denk dat ze het dan niet fijn vind om geholpen ze worden...
vragen
BerichtGeplaatst: 25-02-2010 1:09 Reageer met quote

voortje schreef:
hoi jan...

ik las net je reactie.. ik ben eht helemaal met je eens. ik kan me herrineren dat ik 13 jaar was en ik kreeg acute blinde darmontsteking. pffff dat was een ramp. je begint met puberen en meisjes zijn altijd eerder. en je schaamt je.

rectaal tempen is gewoon beter. om even bij hallo14 terug te komen. geef je dochter de thermometer en laat haar het zelf doen. ze moet in ieder geval als ze op haar zij ligt op de linkerzij liggen.
@maraja ik ben het met jou eens. uitleggen en zelf laten doen. ze aan het puberen en ik wilde op die leeftijd zelfs mijn moeder er niet bij hebben...

@jan ik ben een jonge moeder en ben getrouwd. en papa moet met regelmaat in de ochtend onze zeer jonge dochter uit bed halen omdat ik al aan het werk ben(ik begin om 7 uur). ik ben zo blij dat hij zo goed met onze dochter kan. hij doucht ook vaak met haar en het is egt een papa's meisje..

zelf was ik ook een papa's kindje. en hij was ook één van de eerste die wist dat ik ongi was. en hij was degene die voor mijn maandverband haalde.

ik denk niet dat het hier uitmaakt of het gaat om een vader of een moeder. maar ik denk dat het hier gaat om een beginnend puberend meisje wat nu haar lichaam aan het ontdekken is en ik denk dat ze het dan niet fijn vind om geholpen ze worden...


Hallo voortje

Natuurlijk pubermeisjes zijn bezig
met het ontdekken van hun lichaam
maar dat geldt ook voor puberjongens
van die leeftijd.
Jongens hebben op die leeftijd ook last
van schaamtegevoelens en daaraan gingen
een aantal reageerders voorbij.
En wat ik zo irritant vond aan sommige reacties was dat men zei als dat kind
het niet wil kun je haar niet dwingen
en dat vind ik raar want een dokter
schrijft niet zomaar zetpillen voor
dus in dit geval heeft een kind
niks te willen.

De reactie van Frenske dat hij of zij het raar vond dat een dokter rectaal tempen aan deed raden vond ik belachelijk
want ik neem aan dat een dokter heus
wel verstand heeft van die dingen.
Dat Frenske het beter denkt te weten
dan een dokter vind ik te ver gaan.
En natuurlijk kun je een kind van 12
zelf de thermometer in zijn of haar
anusje laten brengen want dat kunnen
ze heus wel en dat geldt ook voor het anaal
inbrengen van een zetpil.
Als mijn huisarts mij zetpillen voorschrijft
omdat andere medicijnen geen optie zijn
zal ik ze toch ook moeten gebruiken.
en dan ben ik de 30 ruim voorbij.

Jij hebt een dochter nou voor de geboorte van
je dochter ben jij ook met je onderlichaam
bloot moeten gaan want een kind op de wereld
zetten met je slipje nog aan lijkt
mij vrij moeilijk.
Dat vond jij toen ook niet leuk
denk ik maar het moest wel.
Ik bedoel soms moet op medischgebied
dingen ondergaan die niet leuk zijn
en die schaamtegevoelens opwekken.
Ik heb zelf ook darm en maagklachten gehad
een hele tijd lang en toen kreeg ik onder
andere een dikke darmonderzoek en daarvoor
moest ik ook met mijn billen bloot
dat vond ik ook niet leuk maar het
moest gewoon en wat moet dat moet
het is voor je eigen gezondheid hoor.
Schaamtegevoelens hebben niet alleen pubers
maar ook volwassen mensen want het nooit leuk om voor vreemde mensen met je billen bloot te gaan tenzij je getrouwd bent of een relatie hebt maar in dat geval gebeurd
het in alle beslotenheid en intiem.

En ik blijf erbij dat rectaal temperaturen
gewoon de betrouwbaarste manier van
temperaturen is.
Vroeger werd in het ziekenhuis niks anders gedaan en ik kan het weten want ik heb als kind heel wat keren in het ziekenhuis gelegen.

Gr Jan
voortje
BerichtGeplaatst: 25-02-2010 13:46 Reageer met quote

heey jan..

gelukkig iemand die het snapt... ik ben het helemaal met je eens.. ik werk zelf in de zorg met ouderen. en die zijn soms boven de 80/90 en hebben het zelfs nog.. en over dat tempen... rectaal is ALTIJD beter... me man en ik hebben een keer vergeleken, hij vond dat ook niet leuk. eerst onder de oksel en toen rectaal. er zat ruim een graad tussen.

neej een kind krijgen met ondergoed aan gaat moeilijk hahaha. en ja dat was voordat ik begon neit leuk. was erg onzeker over alles. en ook over het geven van borstvoeding... maar toen het zover was ging het zo aan me voorbij, ik zei wil maar 3 mensen bij me. de gyn de zuster en me man. en jah hor ik had er 8 om me bed staan hahaha...

nou meot ik zeggen over zetpillen. als ik egt pijn heb neem ik sowieso een zetpil. zelfs tegen menstruatiepijn. het helpt bij mij veel beter. maarjah dat ben ik.

over het ziekenhuis. het klopt dat ze daar nu via oor doen. maar in het verpleeghuis gewoon nog rectaal... zij zeggen dat het beter en betrouwbaarder is. nou zie mijn test en ik heb gelijk...

gr voortje
Index > Kinderziekten > Dochter 12 jaar, weigert zetpil en rectale temp
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring