Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Overige ziekten > drogen ogen en blepharitis
Auteur Onderwerp: drogen ogen en blepharitis
dagallemaal
BerichtGeplaatst: 30-08-2009 18:05 Reageer met quote

ik heb een kleine 10 jaar last van droge ogen. De dingen die bij mij geholpen hebben zijn ... dragen van zonnebril als ik buiten kom (ook bij regen), dragen van petje vanaf ik op sta tot ik slapen ga, dragen van petje+zonnebril, zo weinig mogelijk autorijden (minder dan 20km per rit, minder dan 200km per maand), veel licht vermijden, zonder bril rondlopen werkt ontspannend je ziet dan wel wat vaag maar het helpt wel, zeker géén ooglenzen, droge lucht vermijden indien mogelijk, rook van sigaretten vermijden, stoffige lucht vermijden, ogen sluiten indien het niet nodig is ze open te hebben, bewust knipperen met de ogen, zoveel mogelijk met openbaar vervoer reizen, plaatsen van zeer veel licht vermijden (met op kop strand of sneeuwgebieden), op plaats in cafe gaan zitten met de zon in de rug, niet met fietsrijden is analoog aan autorijden eigenlijk ... ze hebben een plugje in mijn traankanaal geplaatst wat heel veel geholpen heeft. Het heeft mij wel 8 jaar gekost om een oogarts te vinden die op dat idee is gekomen. Ondertussen wel al drie keer mijn job moeten opgeven wegens pijnlijke ogen.

Ik ben nu 31, ik zie het niet goed zitten om dit nog heel veel mijn leven vol te houden, zeker niet mijn professioneel leven.

Tot voor die plugjes in mijn traankanalen kon ik professioneel niet echt functioneren, het ging eigenlijk altijd maar slechter en slechter. Sinds plaatsing plugjes gaat het dus veel beter. Het vorige jaar was echt wel goed, ik kon veel dingen doen, minder als normale mensen maar toch heel veel, maar nu gaat het terug minder sinds een tijdje.

Een van de frustrerende dingen is dat ik steevast het antwoord krijg van oogartsen dat ze eigenlijk niet veel vaststellen. En luisteren naar je verhaal doen ze ook nauwelijks. Ik verwijt zeker niet hun intentie te helpen, wel hun ernstig verkeerde inschatting van het probleem. Oogdruppeltjes is eigenlijk ook maar iets dat maar een kleine beetje helpt, enkele minuten. Ik gebruik enkel nog unidose druppels

Ik denk dat ik een combinatie heb van droge ogen en blepharitis. Soms ontsteken de ogen al eens en dan helpt het wel om met 'Blephasol' de oogleden te reinigen. Ik vermoed dat het erger is in het pollseizoen maar dat is nog niet duidelijk.

Ik heb de laatste tijd wel terug meer proberen rond te lopen zonder petje. De laatste tijd heb ik last van een soort spierpijn in mijn rechteroog, dat is wel iets nieuw op die tien jaar. We zullen nog maar eens naar de oogarts gaan ... om dan weeral te stuiten op dat onbegrip. Ik vind dat mensen met droge ogen zich moeten verenigen om het probleem duidelijk aan te kaarten. Het is echt wel zwaar onderschat.

Als er iemand raad weet: welkom Smile.
Gineke
BerichtGeplaatst: 14-09-2009 23:12 Reageer met quote

Ik weet niet of het altijd onbegrip is van de oogartsen, maar soms weten zij het ook niet meer, plugje is geplaatst, (verschillende?)druppels of zalf zijn geprobeerd... tja, het houdt misschien een keer op.
Natuurlijk weet ik dat in jouw geval niet zeker, maar ik werk op een poli oogheelkunde en merk dat oogartsen ook niet álles op kunnen lossen. Helaas blijven mensen soms met klachten lopen.
Een second opinion wil soms nog eens helpen; misschien dat een andere arts weer nét iets anders weet dat wél helpt.
Ik weet van patienten dat het een vervelende kwaal is die het dagelijkse leven aardig kan beheersen en wens je veel sterkte en hoop dat je nog eens een goede remedie krijgt.
Groetjes, Gineke
dagallemaal
BerichtGeplaatst: 21-09-2009 15:42 Reageer met quote

morgen ga ik naar de oogarts, ik hou het gewoon niet meer uit. Laat ons hopen dat hij iets ziet aan dat rechteroog. Eigenlijk zou ik een beroep moeten kiezen waar ik mijn ogen zeer weinig bij moet gebruiken.
dagallemaal
BerichtGeplaatst: 21-09-2009 16:08 Reageer met quote

dat onbegrip is echt wel reëel. Ik kan mij ook wel inbeelden dat er nog veel ergere gevallen zijn dan ik (blinden, oogtumoren, slechtzienden, scheelzienden,...) maar als je voortdurend je job niet kan uitoefenen en al vijf maal van job bent veranderd omdat ik het gewoon niet vol hou van de pijn vind ik dat toch wel een ernstige zaak. Maar in die ganse reeks oogartsen heb ik daar nog geen schrijntje medelijden van gekregen, het is gewoon niet te geloven. Ik heb tweemaal werkonbekwaamheid aangevraagd maar dan bekijken ze je eens met een ernstige blik en zeggen dan dat er geen enkele oogarts dat kan geven omdat er dan letsels op je hoornvlies moeten te zien zijn. Ik heb echt wel een fantastisch jaar achter de rug sinds de plugjes maar sinds enkele maanden gaat het weeral bergaf. Ik ben 32 jaar en ik moet dat hier nog +-33 jaar zien vol te houden tot aan mijn pensioen en ik vond de voorbije 10 jaar al zo vreselijk. Maar ja, we moeten er het beste van maken. Ik wou gewoon dat het zou weggaan en ik terug kon doe wat ik wilde. Ik ben niet van plan uit het leven te stappen omdat ik een fantastische vriendin heb, bepaalde dingen heel graag doe en het leven fantastisch vind maar als ik nu morgen op slag dood zou zijn ga ik dat waarschijnlijk minder erg vinden dan de doorsnee mens, dan ben ik tenminste van de pijn en de onzekerheid verlost, spijtig genoeg voor diegenen die overblijven.
Gineke
BerichtGeplaatst: 21-09-2009 22:17 Reageer met quote

Ik geloof direkt dat het onbegrip voor jou reeël is en ja, er zijn veel ergere oogheelkundige aandoeningen, maar je moet niet gaan vergelijken.
Dit is jouw aandoening en die is voor jou erg genoeg.
Vervelend dat je steeds van baan veranderen moet omdat je het niet volhoudt.
Het is inderdaad bijna onmogelijk om op een oogheelkundige aandoening afgekeurd te worden als er geen aantoonbare schade is aan het oog.
Als ik je goed begrijp ben je hard op weg om straks afgekeurd te gaan worden op psychische schade, wat ik ook wel kan begrijpen, gezien wat je allemaal al meegemaakt hebt.
Het enige dat ik je dan ook kan meegeven is niet de moed opgeven, "gewoon" proberen door te gaan, en de mooie momenten koesteren.
Zelf ben ik ook chronisch ziek; over het algemeen werk ik mijn 3 dagen per week zonder noemenswaardige problemen, maar dat wisselt ook nog weleens.
Af en toe janken en zelfmedelijden hebben is soms lekker en lucht op, maar daarna moet je dan tóch weer verder. En blijven lachen! Praat jezelf geen depressie aan.
Wens je nogmaals veel sterkte en ik hoop dat de volgende oogarts wél iets voor je kan doen.
Liefs, Gineke
dagallemaal
BerichtGeplaatst: 22-09-2009 13:56 Reageer met quote

ik ben pas terug van de oogarts, er was ook een stagair aanwezig. Interessant is dat wel dat die aanwezig was had ik onmiddelijk twee controles in één keer. Er zou dus een droog plekje op mijn rechteroog zijn, ik moet dan een bepaald soort oogdruppels elk uur in doen en dan zou het terug moeten beter worden. Ik zal zien dat ik zoveel mogelijk kan rusten de volgende dagen.
Neer
BerichtGeplaatst: 08-10-2009 20:52 Reageer met quote

Lees voor het eerst je verhaal en ben nieuwsgierig hoe het nu met je staat.In jouw verhaal herken ik veel van de overlast die ikzelf met droge ogen ervaar. Eerst werd gedacht aan allergie maar in winterperiode had ik evengoed last van droge ogen die branden, rode randen , regelmatig een oogontsteking. Allerlei zalfjes met of zonder cortisone, met of zonder extra vitamine B, alle soorten oogdruppels die slechts korte tijd soelaas bieden, in werkruimte extra luchtbevochtiger waar ik regelmatig met mijn ogen ga boven hangen. Het is soms inderdaad om bijna gek van te worden. Je levenskwaliteit wordt ernstig bedreigd door dat voortdurende branderige, soms jeukende gevoel. 4 verschillende oogartsen afgegaan maar duidelijk verkeerde diagnose of gewoon droge ogen en een druppel erbij.
Als iemand een verlossende , genezende remedie kent, laat ze a.u.b. horen. Ik zal je eeuwig dankbaar zijn
dagallemaal
BerichtGeplaatst: 08-10-2009 23:31 Reageer met quote

wel, de laatste dagen was het werkbaar maar aangenaam is iets heel anders. Nadat ik thuis kwam van het werk heb ik zoveel mogelijk proberen te rusten in de zetel.

de diagnose allergie heeft men ook bij mij even aan gedacht, maar ik heb het inderdaad ook heel het jaar door. Ik heb zelfs de coating van mijn brilglazen laten veranderen om eens te zien wat dat geeft op gebied van allergische reacties, omdat daar ook bepaalde stoffen inzitten die zouden kunnen (ja, voorwaarlijkde wijs) veroorzaken. Ik ben ook eens overgeschakeld naar titantium montuur omdat dit minder allergische reacties "zou kunnen" veroorzaken tegenover de doorsnee monturen (Nikkel allergie) maar dat heeft niets geholpen.

De beste remedie die bij mij geholpen heeft zijn een petje dragen tegen lichtgevoeligheid en een zonnebril. Tegen de droogheid die plugjes in mijn traankanalen. Dat met die lichtgevoeligheid heeft een tijdje geduurd eer ik dat door had want die pijn komt meestal maar met een dag vertraging. Het is maar een tip als het jou kan helpen. Ook bewust knipperen met de ogen helpt.

Wat ook helpt bij mij is wattestaafjes met Blephasol bevochten en dan mijn oogleden reinigen daarmee. Maar je moet het wel op de juiste manier doen, anders helpt het niet.

Qua oogdruppels gebruik ik zoveel mogelijk unidose omdat die geen bewaarmiddelen bevatten. Ik heb ook al een ganse reeks oogdruppels geprobeerd, het resultaat daarvan is inderdaad zeer korstondig.

Momenteel gebruik ik een speciaal soort oogdruppels die bovenop bevochtigen ook een helende werking zouden hebben. Het is zeker niet slechter maar een wondermiddel is het ook niet.

Oogdruppels met cortisone heb ik nog nooit gebruikt.

Ik heb ooit eens gelezen dat ze bij iemand de speekselklieren naar de ogen hebben getransplanteerd. Dat was bij een oudere vrouw van boven de 60. En die was daar veel mee geholpen, maar haar ogen plakten wel toe elke morgen maar dat had ze er voor over. Dat is wel een uniek geval denk ik, ik heb nooit van zo'n tweede geval gehoord.

Ik ken iemand die echt totaal werkonbekwaam is geworden door droge ogen, na een laseroperatie. Daar zijn werkelijk krasjes op haar hoornvlies van de droogheid. Ocharme dat mens. Ze heeft haar ijdelheid bekocht met werkonbewkaamheid.

Dat met de luchtbevochtiger heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd. Ik ben er ook wat weigerachtig tegen omdat luchtbevochtigers een bron van bacteriën kunnen zijn. Maar het is het overwegen waard.

nog veel succes!
yoaniva
BerichtGeplaatst: 02-07-2013 13:11 Reageer met quote

pffffffff ik begin spontaan te huilen als ik hier alles lees. zo herkenbaar het verhaal van dag allemaal. ik zou zo graag met jouw in contact willen komen.
maar dat is al 4 jaar geleden dit topic.
Black-Out
BerichtGeplaatst: 12-08-2013 21:35 Reageer met quote

Ik ben 20 jaar en heb er ook al lang last van, ben er ook zo onzeker door, soms heb ik dagen dan voelt het alsof ik er weinig/geen last van heb.. Tot iemand me aanspreekt, een bekende, en dan vraagt, heb je last van je ogen? Dan denk ik pfff.. alweer.. en dat moet ik weer gaan vertellen dat ik dat snel heb enz enz.

Hebben jullie ook vaak last van schilfers? in combinatie met rode ogen, ik in ieder geval wel..

Ik kan ook mezelf niet zijn, vermijd vakanties met mijn vrienden, vermijd het om ergens te slapen.. behalve bij mensen die het snappen en weten..

Durf ook weinig contact te zoeken met vrouwen, omdat ik me zo onzeker daar door voel. Heb qua behandeling nog niks geprobeerd, alleen met babyshampoo wassen, maar dat hielp niet. Nu hoop ik als ik elke ochtend wakker wordt dat het meevalt en de rest van de dag ook.

Weet echt niet wat ik er mee aan moet, wil dit onderwerp graag bespreekbaar maken.

Dacht ook echt dat ik een van de enige was die het heeft.. De dokters zeggen er ook vrij weinig over, wassen met babyshampoo werd me toen gezegd.

Ik zoek een oplossing voor altijd.. Crying or Very sad
wilma1963
BerichtGeplaatst: 15-09-2013 20:01 Reageer met quote

Hallo Wilma hier,

Ik hoop dat er artsen meekijken, 5 jaar geleden begonnen met hevige exceemaanvallen op mijn handen, moest met handschoenen werken, dit ging over en toen begonnen mijn ogen, ontstoken, pus, jeuk, branden en vaak het gevoel dat ik een kilo zand in mijn ogen had.

Er werd bepharites geconstateerd door de huisarts, naar 3 jaar expirimenteren, met zalf druppels ed was het antwoordt dat er binnen de medische werelb niets meer te doen was.

Mijn vraag is alleen, als ik bepaalde voedingsmiddelen neem wordt de blephaites erger, die allergie voor voedsel neemt nu erge vormen aan en worden steeds meer voedingsmiddelen en het heeft invloed op de blepar, hoe kan dit Confused

Help
Henk1
BerichtGeplaatst: 02-03-2014 14:51 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Zo ontzettend veel herkenbare punten! Loop als sinds m'n jeugd met blefaritus rond. Duurde behoorlijke tijd dat ik te horen had wat voor oogziekte het betrof. Heb vele oogartsen versleten, maar vaak zonder het gewenste effect. Rode, plakkende, schilferende ogen bleven. Ook s'ochtends bij het wakker worden is het een drama, heb massa's watten nodig om m'n ogen schoon te krijgen (overtollig slijm).
Vele oogdokters dachten wel een oplossing te hebben. van babyolie (werkte waardeloos),tot aan oogplugjes die ook niet het gewenste effect brachten.
Na een tijdje dacht ik me er maar bij neer te moeten gaan leggen, dat het nooit meer zou weggaan.

Totdat ik in november 2013 toch nog maar eens wat ging rondneuzen op internetforums. Daar las ik in een berichtje dat iemand positieve verhalen had over dokter mevrouw van Tilborg van de colpa optiek(boskoop).

Ik gokte het erop (verwachtingen waren naar al die eerdere oogarts bezoeken niet heel hoog) dus plande ik een bezoek.
Wat ik van haar te horen kreeg daar viel m'n mond van open. Ze wist precies te vertellen welke vorm blefaritus ik had en wat er aan gedaan moest worden!
Dit in tegenstelling tot al die andere oogartsen, kwam zij zeer specialistich over! Vorige week ben ik teruggegaan voor controle en ze constateerde wat ik al voelde, het was stukken verbeterd! Laat ik eindigen met de woorden ik had gehoopt dat ik deze dokter (ben nu 26) 15 jaar eerder had gekend/bezocht. Wie weet heeft iemand hier nog wat aan! Grten
hitte2
BerichtGeplaatst: 07-12-2014 0:46 Reageer met quote

Ik hoor overal alles over het schoonmaken van de oogleden, allerlei soorten middelen enz.

Het schoonmaken van de ogen is belangrijk om de rotzooi zoveel mogelijk uit de kliertjes te houden.

Maar het allller belangrijkste is warmte

4 maal daags 15 min

blepharitis experts praten over dat warmte het belangrijkst is.
oogartsen praten meer over schoonmaken.
schoonmaken haalt de dikke harde olie niet uit de ooglidkliertjes

Hoe dikker de olie in je klieren is hoe langer je warmte compressen op je ogen moet doen. Als het eindelijk schoon en vloeibaar wordt (zo dun als water) dat blijft het stromen en hoef je het alleen bij te houden. Dit is de missie
Lissy
BerichtGeplaatst: 12-02-2015 12:06 Reageer met quote

Mijn dochter heeft het helaas ook... al 2 jaar lang.. en ben al zovaak naar de huisarts geweest, die roepen alleen maar het gaat vanzelf over of goed schoonhouden met baby shampoo. Bij haar is t zo dat ze niet eens dikke of ontstoken ogen heeft, ze heeft geen wimpers. Nu moet ik wel zeggen dat sinds kort bij de onderste oogleden de wimpers gaan groeien, waar we heel blij mee zijn.. maar bij de bovenste oogleden gebeurt er weinig tot niets.. af en toe zie ik een wimper komen, begin dan al in mezelf te juichen, maar kan zo weer zijn dat deze een dag later verdwenen zijn... Sad

Is er nu echt NIETS aan te doen? ik heb ook gehoord over wimpergroeimiddeltjes die je als eyeliner op je oogrand doet. Ik ga dit maar proberen want je word een beetje radeloos zo..

Ik hoop dat er iemand reageert die iets heeft gebruikt wat heeft geholpen, het is erg zo'n klein meisje dat geen wimpers heeft..
miyagi75
BerichtGeplaatst: 31-03-2015 14:40 Reageer met quote

Bij mij is het ook een aantal maanden geleden geconstateerd. Het is bij mij ontstaan nadat ik een chalazion had in mijn ooglid. De oogarts bleef erbij dat hij verder niks kon doen, ik moest mijn ogen met warme compressen behandelen (heb ik niet zo heel vaak gedaan eigenlijk, wel onder de douche onder warm water gehouden en dan met babyshampoo met de vingers masseren. En ik kreeg kunsttranen, maar die laten veel 'scherpe' restjes achter op mijn ogen, dus die gebruik ik ook niet zo vaak als voorgeschreven, om eerlijk te zijn.

Ik heb ook Tobradex en fusithalmic oogzalf gehad, maar dat heeft het ook niet verholpen.

Ik heb er vrij veel last van, ook qua werk en sociale contacten, dus ik heb vandaag weer even verder gezocht.

-------- BEHANDELING --------

Ik zag op Youtube het filmpje "Dry Eyes and Tear Dysfunction Syndrome" van een Amerikaanse oogarts en kreeg daar wel een paar goeie tips uit. Een aanrader om te kijken !

Voor mezelf heb ik de volgende samenvatting gemaakt (ik heb de 'Meiboom' variant, volgens mij)

* Luchtbevochtigers in woon- en slaapkamer plaatsen (bv. bakjes aan de verwarming)

* Stoppen met mijn finasteride medicijn tegen haaruitval (meiboomklier problemen is bekende bijwerking)

* Zorgen dat je oog bij tv kijken en computer-werk zoveel mogelijk gesloten is, dus zorgen dat je scherm lager staat - niet omhoog kijken !

* Warmtepack (coldpack) kopen, deze verwarmen en daaromheen een washandje leggen en deze meerdere malen daags op de ogen leggen en daarna schoonmasseren.

* Geen wasverzachter gebruiken op je kussensloop.

* Omega 3 / visolie tabletten elke dag 3000 mgram !

* Eventueel boston/msd contactlenzen gebruiken, die zorgen voor meer vocht op cornea (PC `proclear` bijvoorbeeld van accuvit)

Verder denk ik zelf nog aan het aanschaffen van een ionisator / luchtreiniger, evt. inclusief luchtbevochtiger voor in huis.

---- MEDICIJNEN ---

In het filmpje werden o.a. de volgende andere medicijnen genoemd (plus een aantal heb ik elders gevonden):

* Avenova cleanser

* Doxycycline antibiotica (maar omega 3 levert ongeveer zelfde resultaat op)

* Tea tree solution ALLEEN OP DE OOGLEDEN (als je last hebt van 'mijten' op je wimpers - iets dat vaak over het hoofd wordt gezien ! ) Heet in Engels "DEMODEX MITES" -> Cliradex zalf is dan ook goed !

* Oral pilocarpine voor verhogen van oogvochtproductie

* restasis-cyclosporine A -> anti-ontsteking

* (ASD van je eigen bloed gemaakt - voor helen van oogoppervlak evt)

-------------------------------------------
Ik ga de medicijnen nog niet verder uitzoeken, maar begin zelf met wat ik hierboven onder *BEHANDELING* heb neergezet. Ik hoop dat het helpt ! Nu het voorjaar wordt, hoop ik ook dat het beter gaat, aangezien de lucht dan weer wat minder droog wordt.

Ben ook benieuwd naar jullie ervaringen als je iets uit deze lijst probeert !

@ Lissy: het klinkt voor mij (voor zover ik er iets van weet) als een probleem met de 'huid-mijten' die je met een tea-tree oplossing of met een andere zalf evt. zou kunnen proberen aan te pakken.
Webbelientje
BerichtGeplaatst: 10-12-2017 2:52 Reageer met quote

Bij mij hielpen die nieuwe cliradex wipes erg goed! www.cliradex.com

Veel blepharitis klachten worden veroorzaakt door mijten, maarook al is dit bij jou niet zo kunnen de doekjes helpen.

Ik heb ze uit de UK(Ebay) en heb ook de light versie uit de USA(Ebay) besteld.

Tot nu toe merk ik zeker verbetering.

Overigens weten oogartsen niks over blepharitis, daarvoor moet je bij een optometrist zijn.

Bv. in Boskoop, Driebergen(verkoopt ook cliradex) of Maarssen
Index > Overige ziekten > drogen ogen en blepharitis
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring