Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Spier- en gewrichtsklachten > heel je leven al moe
Auteur Onderwerp: heel je leven al moe
marlies195
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 11:59 Reageer met quote

hallo,
ik ben een meisje van 14 jaar. en al heel mijn leven moe. ik heb een scheve stand van wervelkolom en een ingetrokken borstbeen. je hoort mijn knieen gewoon welleens knikken. en de grootste klacht is mijn moeheid. ik ben 1.72 lang en weeg 41 kilo. weet jij welke ziekte ik miss. kan hebben of heb jij ook van een van deze klachten last reageer dan even.
alvast bedankt.
groetjes marlies
Ilonk
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 12:34 Reageer met quote

ondergewicht??? je bent 14 jaar je bent 1,72 en weegt 41 kilo dat is veeeeeeeeeel te weinig
ik heb zelf ook ondergewicht gehad ben 1,66 en woog ook 41 kilo was veel moe enzo weeg nu 60 kilo en ben veel actiever

het kan ook zijn dat je de ziekte van pfeiffer hebt

ga naar je huisarts en probeer wat aan je gewicht te doen dit is echt niet goed
anoniem7398
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 14:21 Reageer met quote

Ben het met Ilonk eens!! je hebt hartstikke onder gewicht ga maar eens naar je BMI kijken. Dit kan je op google in typen. Er zijn heel veel sites waar je het kan berekenen.

Als je wat aankomt voel je je waarschijlijk al veel beter. Succes meid weet dat aankomen net zo moeilijk kan zijn als afvallen.

gr
trijntjev
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 16:13 Reageer met quote

Marlies, je hebt idd ondergewicht, is daar een oorzaak voor?
eet je voldoende en gevarieerd genoeg? Dat is dus punt 1
Punt 2; je bent altijd moe,....tsja, staat wellicht in verband met je ondergewicht maar kan ook andere redenenen hebben bv, een onderliggende ziekte zoals Pfeiffer, maar ook een telaag gehalte aan rode bloedcellen die het zuurstof in je bloed door het lichaam transporteren, in de volksmond heet dat ' bloedarmoede' . En dit kan ook weer verschillende oorzaken hebben.
Punt 3; je scheefstand van de wervelkolom (scoliose?)en ingetrokken borstbeen; hier weet ik niets van maar het lijkt me dat zoiets last kan geven omdat het je lichamelijk misschien toch beperkt ? bv dat je hart en longen misschien wat 'beknelt' raken? Dus dat je daar vermoeid van raakt......ik weet het niet maar zou me dat kunnen voorstellen.
Ik raad je aan om bij de huisarts langs te gaan en al je klachten tevoren op een briefje te zetten zodat je, door de zenuwen, niks vergeet.
Hij/Zij heeft beroepsgeheim en mag er niks over tegen je ouders zeggen. Maar heb je je zorgen wel eens aan hen vertelt? Als je goed contakt hebt met je ouders zou ik ze zeker vertellen wat je dwars zit, want zij hebben vast wel in de gaten dat je niet goed in je vel steekt, toch?
Meisje, succes!
Heleen
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 17:01 Reageer met quote

alle mensen die schrikken van het gewicht: ze is 14 hé? voor een volwassene zou dit een ernstig ondergewicht zijn, voor een meisje van 14 is het nog voorstelbaar. het is wél ondergewicht hoor, maar ik denk dat Marlies vooral erg lang is voor haar leeftijd. op die leeftijd woog ik ook zoiets, en hoewel ik tot m'n 22e ofzo nog ondergewicht had, was het niet heel dramatisch allemaal.

Marlies, terug naar jou Wink. het valt me op dat je je vraag stelt onder 'gewrichtsklachten'. je vertelt wel wat gewrichtsklachten, maar je hoofdklacht is vermoeidheid, toch? maar heb je misschien méér last van je gewrichten dan je hier vertelt? ik zou me een link kunnen voorstellen tussen dergelijke klachten en vermoeidheid, ik heb zelf bijv. ook een aandoening die vooral de gewrichten treft, maar ook vermoeidheid als gratis cadeautje erbij heeft Wink.

verder sluit ik me aan bij mijn voorgangers: je bent erg licht voor je lengte, het kán zijn dat dat bijdraagt aan het hebben van minder energie, zeker als je niet zoveel eet. die kromming in je rug, word je daarvoor behandeld, of sta je onder controle? bij een ernstige kromming kan, zoals Trijntje ook zegt, intern het één en ander in de verdrukking komen, bijvoorbeeld je longen. maar bij een kleine afwijking hoef je je daar geen zorgen over te maken.

verder denk ik dat het goed is je klachten en je zorgen eens met je huisarts te bespreken. een simpel bloedonderzoek kan al een heleboel uitsluiten bijvoorbeeld, en misschien kan hij/zij op die manier de oorzaak van je klachten achterhalen. lukt dat niet, dan kun je bespreken in hoeverre deze klachten je belemmeren in het dagelijks leven, en afhankelijk daarvan kan je huisarts je eventueel doorverwijzen naar een specialist.
marlies195
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 20:29 Reageer met quote

bedankt voor jullie reacties
ik loop al bij dokters ik heb al een bloedonderzoek gedaan en ben getest op cronische vermoedheid en op cvs.
dus aan de meeste van jullie tips had ik weinig aan maar toch bedankt.
groetjes marlies
marlies195
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 20:30 Reageer met quote

weten jullie nog iets anders
miss. help je mij er erg mee wil je dan snel reageren alvast heel erg bedankt
trijntjev
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 20:56 Reageer met quote

Marlies, ben je dan nog niets wijzer geworden, ik bedoel, wat vindt de arts er dan van?
En zijn er ook bv rontgenfoto's gemaakt of stuurt ie je door naar de specialist?
Of laat ie het daarbij.....?
marlies195
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 20:59 Reageer met quote

de artsen hebben al verschildende onderzoeken gedaan ze denken nu aan marfan moet ik de 22ste weer bij de docter komen dan hoor ik miss, of ze me daar ook op gaan testen meer weet ik niet en ik zit hier wel een beetje mee ik ben nooit normaal geweest zoge zegt altijd al problemen ik ebn altijd moe en heb nog meer klachten ik word er gek van vandaar dat ik vraag op dit forum of jullie dit miss herkennen of iets weten.
trijntjev
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 21:07 Reageer met quote

Marfan,...is een erfelijke aandoening met veel verschillende uitingsvormen. Zijn er meer mensen in je fam. die dit hebben?
marlies195
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 21:09 Reageer met quote

NEE, maar je hoeft het niet perse gerft te hebben en mijn ziekte beeld lijkt hier erg op vind ik en de doktoren dus waarschijnlijk wordt ik hier binnekort op getest trijntje heb jij ook een ziekte??
trijntjev
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 21:10 Reageer met quote

neee, gelukkig niet maar ik weet er wel het eea vanaf.
marlies195
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 21:12 Reageer met quote

oke maar je bent tog op deze website en hebt nerges last van wel lief dat je op andere mensen reageerd
trijntjev
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 21:19 Reageer met quote

achja, is ook interesse.
Maar probeer het wat van je af te zetten want miss valt het allemaal erg mee.

Trouwens; naar welke specialist ben je geweest, of moet je nog heen...... cardioloog?
Heleen
BerichtGeplaatst: 06-07-2009 22:17 Reageer met quote

marlies195 schreef:
de artsen hebben al verschildende onderzoeken gedaan ze denken nu aan marfan

apart, dat was mijn eerste instinctieve reactie vanwege je rugprobleem, de andere gewrichtsklachten in combinatie met je lengte en gewicht, maar ik vond het te ver gezocht om het meteen te noemen Wink

ik heb zelf Ehlers-Danlos, net als Marfan een bindweefselafwijking. bij mij zijn de gewrichtsproblemen het grootst, veel van mijn gewrichten zijn instabiel en gaan dan ook gemakkelijk uit de kom.

dit soort aandoeningen gaan vaak hand in hand met vermoeidheid. ben je ook hypermobiel (overstrekbare, 'losse' gewrichten)? dat kan een oorzaak zijn van vermoeidheid, omdat je spieren veel harder moeten werken om je gewrichten bij elkaar te houden. bij Marfan komen soms ook hartafwijkingen voor die ook weer vermoeidheid kunnen veroorzaken. ik denk dus dat er voor nu helaas voor wat betreft die vermoeidheid weinig anders op zit dan de onderzoeken verder af te wachten. ik ben ook altijd al moe geweest, als kind al merkte ik vanaf groep 1 dat ik veel minder energie had dan de andere kinderen. vermoeidheid hoort er vaak bij, bij dit soort aandoeningen. helaas is er weinig aan te doen.

Marfan heeft trouwens bepaalde uiterlijke kenmerken (lange en dunne bouw, een (veel) grotere spanwijdte dan lengte, lange, dunne vingers en tenen) die ook voorkomen bij een deel van de Ehlers-Danlos patiënten. ik weet niet welke Marfan-kenmerken je verder hebt, maar het is dus mogelijk om de uiterlijke kenmerken te hebben terwijl je geen Marfan, maar daar een broertje of zusje van hebt.

ben je al bij een klinisch geneticus geweest, of daarheen doorverwezen?
marlies195
BerichtGeplaatst: 07-07-2009 14:05 Reageer met quote

heleen bedankt voor je reactie als er niks over marfan uitkomt kan ik altijd nog vragen of ik daar kenmerken van heb. aan de doktoren. groetjes marlies
marlies195
BerichtGeplaatst: 07-07-2009 14:07 Reageer met quote

trijntje ik ben bij verschillende doktoren en kinderartsen geweest en ik ga nog steed naar 2 kinderartsen
marlies195
BerichtGeplaatst: 07-07-2009 14:12 Reageer met quote

heleen,
jij zij dat je ehlers-danlos had wat zijn bij jou zoal de klachten??
Heleen
BerichtGeplaatst: 07-07-2009 16:40 Reageer met quote

marlies195 schreef:
heleen,
jij zij dat je ehlers-danlos had wat zijn bij jou zoal de klachten??

ik heb vooral heel veel last van m'n gewrichten, veel pijn, en ben erg moe.

mijn gewrichten zijn hypermobiel, zitten dus te 'los', en kunnen daardoor ook gemakkelijk uit de kom gaan. bij mij is dat het ergst in mijn schouders, die gaan bij het minste of geringste uit de kom. sowieso moet ik altijd (behalve als ik lig) een orthese of sling dragen om mijn armen te ondersteunen, anders zakken mijn schouders gewoon door het gewicht van mijn armen uit de kom. maar ook mét ondersteuning gaan ze er snel uit, een hobbeltje in de weg of een keer niezen en 't is al mis vaak.

gelukkig heb ik dat alleen zo extreem in mijn schouders, andere gewrichten gaan bij mij ook wel uit de kom, maar niet zo extreem snel, en meestal is het meer een subluxatie (dan gaat een gewricht maar een klein stukje uit de kom, dus niet helemaal) en dan schieten ze meestal ook zelf weer terug. hierdoor heb ik wel veel pijn in al m'n gewrichten, en kan ik bijvoorbeeld maar hele kleine stukjes lopen, buitenshuis gebruik ik daarom een rolstoel.

verder heb ik ook last van interne problemen, mijn blaas en darmen werken niet zoals het hoort, vooral met m'n blaas heb ik veel problemen gehad. en nog meer hoor, maagklachten heb ik ook, droge ogen (mijn oogarts denkt dat dat te maken heeft met de EDS, maar dat weten we natuurlijk niet zeker) en nog wat van die dingen. ik heb ook een kwetsbare huid (heb heel snel doorligplekken) en een trage wondgenezing. maar van m'n gewrichten heb ik het meeste last, en de vermoeidheid, die ongetwijfeld ook deels door de pijn komt.

ik leid een leuk leven verder hoor, heb veel vrienden/vriendinnen, en studeer gewoon (wel thuis, ik kan geen hele dagen college lopen en reizen is ook problematisch voor mij). dus het is echt niet dramatisch ofzo, ik heb wel veel beperkingen erdoor, maar er zijn gelukkig genoeg dingen die ik wél kan, en gelukkig zijn er ook heel veel hulpmiddelen en voorzieningen, ik kan bijvoorbeeld met hulp van de thuiszorg nog gewoon zelfstandig wonen.
marlies195
BerichtGeplaatst: 08-07-2009 14:04 Reageer met quote

hallo heleen,
wat vreselijk dat je dit hebt ik wens je veel sterkte in je leven
groetjes marlies
Index > Spier- en gewrichtsklachten > heel je leven al moe
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring