Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Retro patellaire chondropathie
Auteur Onderwerp: Retro patellaire chondropathie
Anne
BerichtGeplaatst: 08-08-2005 11:59 Reageer met quote

Hallo,

ik was vorige week bij me huisarts omdat ik zo`n last van me knieen heb. Nou maakte hij een verwijsbrief voor me voor fysiotherapie, en schreef daar op "utro patellaire chondropatie" nou mijn vraag is dat het het zelfde als "chondropathie" want dat lees ik wel eens dat mensen schrijven dat ze daar last van hebben maar is dat dus het zelfdeals utropatellaire chondropathie?

groetjes
Anne
Heleen
BerichtGeplaatst: 08-08-2005 12:15 Reageer met quote

Weet je Anne.. toen ik op de middelbare school zat, werd er in de eerste jaren een cursus "handschriftverbetering" aangeboden. Ik heb wel eens vaker geroepen dat ze zoiets zouden moeten integreren in de geneeskundestudie, dan zouden wij als patiënten niet meer zo'n moeite hoeven doen om het zgn. "doktershandschrift" van onze artsen te ontcijferen.

..wat je huisarts bedoelt is retropatellaire chondropathie. Oftewel: chondropathie (een kraakbeenafwijking) achter de knieschijf. Wordt inderdaad ook vaak gewoon chondropathie genoemd. Kijk maar eens in dit draadje: chondropathie. Daar vind je meteen ook een heleboel informatie en tips mbt deze aandoening. Enneh.. veel succes bij de fysio! Wink
Gast
BerichtGeplaatst: 09-08-2005 18:04 Reageer met quote

Hey hartstikke bedankt voor je reactie
ik snap nu wat hij bedoeld! haha

ik zal gelijk even gaan kijken!
Anne
BerichtGeplaatst: 09-08-2005 18:30 Reageer met quote

Ehmz nog even een vraagje,
De dokter zei vooral jonge mensen hebben dit. Kan ik dan hier uit opmaken dat het dus later van zelf weer verdwijnt?

En hoe komt het dan het zo zeer doet je knieen dan?
Ik las over kraakbeenafwijking, maar wat is dan anders bij mij knieen als iemand die geen chondropathie heeft?
En is chondropathie alleen je knieen of kan dat ook bijv. in je enkels zitten ofzo?
Heleen
BerichtGeplaatst: 10-08-2005 20:05 Reageer met quote

Anne schreef:
Ehmz nog even een vraagje,
De dokter zei vooral jonge mensen hebben dit. Kan ik dan hier uit opmaken dat het dus later van zelf weer verdwijnt?

En hoe komt het dan het zo zeer doet je knieen dan?
Ik las over kraakbeenafwijking, maar wat is dan anders bij mij knieen als iemand die geen chondropathie heeft?
En is chondropathie alleen je knieen of kan dat ook bijv. in je enkels zitten ofzo?

Deze knieklachten komen redelijk veel voor bij meisjes in hun tienerjaren, en verdwijnen meestal vanzelf rond het 18e á 20e jaar. Dat wil niet zeggen dat het alleen maar voorkomt bij jonge meisjes, maar dat is wel de grootste groep. Vandaar dat er ook wel eens gesproken wordt over "jonge-meisjes-knieën" (geen idee of je daar nu blij mee moet zijn.. Wink)

Over de klachten en hoe die ontstaan e.d.: ik geloof dat ik in dat andere draadje ook al een link geplaatst heb naar de site van Visser. Die legt het beter uit dan ik Wink. En zoals je inmiddels misschien gelezen hebt, is het ook een beetje een verzamelnaam voor klachten vanuit de knieschijf. Er is dus niet altijd sprake van een echte afwijking van het kraakbeen zelf, maar soms van een overbelasting door/of éénzijdige belasting, waardoor klachten ontstaan.

In principe kan een vergelijkbare afwijking ook ontstaan in een ander gewricht, maar ik geloof dat het dan meestal geen chondropathie wordt genoemd. Weet iemand dat? (Eén van de heren?) Maar het is niet zo dat je omdat je chondropathie in je knie hebt, je ook klachten kunt verwachten in andere gewrichten.
Anne
BerichtGeplaatst: 10-08-2005 21:40 Reageer met quote

ik heb ff die site bestudeerd,Maar als ik het goed begrijp, is het meestal zo dat de patella niet goed beweegd of iets dergelijks. Of dat het kraakbeen begint te slijten, oid

Maar hoet komt het dan dat als je ouder wordt of zoals je zei dat het rond je 18 a 20e weer de pijnklachten verdwijnt?
Henk
FysiotherapeutBerichtGeplaatst: 10-08-2005 22:14 Reageer met quote

Vaak heeft de klacht te maken met de groei van het lichaam (de groeispurt). de kracht van de spieren blijft nog wat achter en er komt meer belasting op de gewrichten. Hierdoor vindt er eigenlijk een soort van overbelasting plaats.

Bij het ouder worden, wordt ook het lichaam strerker en zal geleidelijk aan ook de pijn weer minder worden.

Het blijft echter wel belangrijk om goed op een juiste houding te letten en er ook voor te zorgen dat juist de beenspieren sterk worden. dit kan door sporten, maar een juiste houding (dus knieen niet "op slot"), genoeg dagelijks beweging, traplopen ipv altijd de lift, fietsen ipv de bus/tram/metro is erg belangrijk om een goede basis van spierkracht in de benen te krijgen.
Heleen
BerichtGeplaatst: 11-08-2005 11:47 Reageer met quote

Henk schreef:
genoeg dagelijks beweging, traplopen ipv altijd de lift, fietsen ipv de bus/tram/metro is erg belangrijk om een goede basis van spierkracht in de benen te krijgen.


Mag ik je hier even aanvullen? Bij het fietsen is het bij dit soort klachten belangrijk te fietsen met een licht verzet, (dus lage versnelling) en als fietsen veel klachten geeft kan het ook slim zijn eens te kijken naar de verhouding van zadel en trappers: bij mij scheelt het bijvoorbeeld al een stuk als ik mijn zadel wat hoger zet.

Traplopen is een prima oefening voor de spieren, maar zolang die niet sterk genoeg zijn weer een zware belasting voor het gewricht. Ik weet niet hoe ik dit moet zien: meestal krijg je het advies juist zo min mogelijk trappen te lopen. Maar daarmee werk je natuurlijk krachtverlies in de hand.. Kun jij daar iets nuttigs over zeggen? (In algemene zin, bedoel ik.)
Heleen
BerichtGeplaatst: 12-08-2005 11:55 Reageer met quote

Trouwens Anne: de reden waarom deze klachten vooral ontstaan bij meisjes is dat in de puberteit de Q-hoek (simpel gezegd de hoek die de knieschijf maakt t.o.v. de lijn van de heup naar het onderbeen) verandert doordat het bekken breder wordt. Hierdoor verandert de belasting van de knieschijf, en kunnen er klachten ontstaan. Als je dan niet meer groeit heeft je lichaam de kans zich verder aan te passen aan deze andere belasting en zullen de klachten weer afnemen. Misschien nog interessant om te weten in het kader van je eerdere vragen.
Anne
BerichtGeplaatst: 12-08-2005 16:20 Reageer met quote

Hey Bedankt
ik snap nu waarom ze zeggen het is meestal bij meisjes en later kan de pijn weer weg gaan.
Maar ik heb een broer van 26, en die het ook heel erg veel pijn in zijn knieen, precies dezelfde klachten als mij.
Dus waarschijnlijk heeft hij dat ook (chondropathie).
Ik hoop maar dat als ik 26 ben ( ben nu 17) dat ik het dan niet nog steeds heb!

iig bedankt voor je antwoorde
Gineke
GastBerichtGeplaatst: 21-10-2005 15:40 Reageer met quote

Hallo mede chondropathie-genootjes,
Nu ik dit hele verhaal gelezen hebt is er al heel wat meer duidelijk. Ik ben ook doorgestuurd naar de Orthopeed voor MRI. Hier konden ze idd op zien dat ik een standsafwijking heb waardoor mijn patella niet goed spoort. Alleen daar werd het bij gelaten. Nu vraag ik me af of het nuttig is om Glucosamine tabletten te slikken bij chondropathie. Hierbij deze vraag.

Groetjes Gineke
Marc
GastBerichtGeplaatst: 31-10-2005 21:44 Reageer met quote

Gineke,
retropatellaire chondropathie is een aandoening waar nog geen concrete behandeling voor is. Glucosamine is dan ook meer een probeersel. Wetenschappelijke studies geven niet duidelijk aan dat dit middel helpt. De meeste orthopeden zeggen dan ook 'een maand proberen, als het niet helpt, stoppen'. Dit zou dan ook mijn advies zijn.

Groetjes Marc
unsaid
GastBerichtGeplaatst: 03-11-2005 17:37 Reageer met quote

ik heb een overbelaste knie retropatellaire chondropathie.
schreef de huisarts op bij mij komt het door overbelasting zegt ie ben al in fysio therapie geweest met schokjes dertien behandelingen ik ben er mee gestopt omdat niet hielpdokter wil mij niet doorverwijzen omdat het vanzelf moet overgaan
nu heb ik een soort steun kous om maar ondertussen loop ik al 3 maanden met deze klacht en loop zo min mogelijk trap zwemmen gaat niet met schoolslag en fietsen wil ik heel graag maar moet versnellingen hebben durf het niet meer klinkt raar maar is waar
nu heb ik gezien dat er in de sportsschool bij mij in de buurt ook medische fitniss wordt gegeven zou dit kunnen helpen en wat doen andere mensen hieraan Confused

oja ik ben 22 jaar
unsaid
GastBerichtGeplaatst: 04-11-2005 12:17 Reageer met quote

hebben jullie ervaring op het gebied
en gaat een overbelaste knie echt over als je gaat trainen of kan het heel lang duren drie maanden vind ik al erg lang
zijn er mensen die ervaring hebben met de sportschool of tips
gast
GastBerichtGeplaatst: 04-11-2005 13:38 Reageer met quote

Hallo,

Ik heb ook chondropathie gehad.
Bij mij is het helaas niet vanzelf over gegaan.

Ik ben uiteindelijk bij de orthopeet terecht gekomen, en die heeft toch besloten tot een kijkoperatie.
Mijn knieschijven hadden ze bijgeslepen en tevens bleek er nog wat anders aan de hand te zijn: een plooi die vast zat achter de knieschijf. Die hebben ze weg gehaald, dat bleek aangeboren te zijn. Hoe kan dit dan voor komen?
Ik had last van beide knieen.

Gr,
unsaid
GastBerichtGeplaatst: 04-11-2005 20:52 Reageer met quote

o dat is lastig dokter blijft bij mij volhouden en wil me niet doorsturen maar als het nog maanden duurt ga ik zo weer
maar denk dat het bij door aerobiq is gekomen
maar weet iemand of licht sporten met begeleiding goed is

oja en is de pijn nu weg en hoe had je pijn ?
unsaid
GastBerichtGeplaatst: 29-12-2005 20:43 Reageer met quote

hoe kan het dan op 22 jarige leeftijd pas last van knieen krijgt als je niet wist dat je met overstrekte knieen liep in verkeerde houding
en kan het na 5 mnd nog steeds over gaan
ben nu begonnen sinds 2 weken met cesar therapie
ben altijd bang dat ik mijn knie stuk maak
Heleen
BerichtGeplaatst: 30-12-2005 21:41 Reageer met quote

unsaid schreef:
hoe kan het dan op 22 jarige leeftijd pas last van knieen krijgt als je niet wist dat je met overstrekte knieen liep in verkeerde houding

Waarschijnlijk loop je al heel lang zo, maar op een bepaald punt verandert de belasting of is het gewoon teveel voor je knie. Een verandering in belasting kan al heel subtiel zijn, en als je altijd al een verkeerd looppatroon had, heb je je knieën dus langdurig verkeerd belast.

En of het na vijf maanden nog over kan gaan? Dat kun je denk ik het beste aan je behandelaars vragen. Grote kans dat het altijd wel een zwakke plek zal blijven, maar dat wil nog niet zeggen dat je niet weer grotendeels pijnvrij kunt functioneren straks. Ik zeg niet dát het zo is, maar het is echt niet onmogelijk. Ik vind vijf maanden om heel eerlijk te zijn niet eens zo lang, als je een goede therapeut treft en netjes je oefeningen doet en je belasting opbouwt.. kun je een heel eind komen.
just me
GastBerichtGeplaatst: 08-02-2006 22:36 Reageer met quote

Hallo iedereen,

Ook bij mij heeft de dokter RPC vastgesteld (maar volgens mij in een lichte versie als ik zo de verhalen van andere mensen lees Confused )
Fysiotherapie heeft bij mij wel geholpen, maar niet afdoende dus nu loop ik bij de sportfysiotherapeut en dat geeft al hele aardige resultaten Razz .
Nou lees ik dat veel mensen naar de orthopeed moeten, zijn jullie dan ook eerst naar de sportfysiotherapeut doorverwezen(en is de orthopeed dus eventueel mijn volgende halte?)of zijn jullie direct doorgestuurd naar het ziekenhuis/orthopeed?
En nog een vraagje: wie heeft tips om mijn afschuwelijk afzakkende sportbandage bij het paardrijden op zijn plaats te houden?

greetz
Heleen
BerichtGeplaatst: 09-02-2006 19:47 Reageer met quote

Ik ben eerst bij de fysio terecht gekomen, die man was dacht ik ook sportfysio trouwens. Meestal is het eerst fysio, pas als dat geen verbetering geeft eventueel (afhankelijk van de ernst van de klachten) kan je huisarts je doorverwijzen naar bijv. een orthopeed of sportarts. Maar die kunnen meestal ook niet veel met deze klachten hoor.

Laatst aangepast door Heleen op 18-03-2006 15:51, in totaal 1 keer bewerkt
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Retro patellaire chondropathie
Pagina 1 van 4  

1, 2, 3, 4  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring