Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Neurologie > Hernia
Auteur Onderwerp: Hernia
BenBen
BerichtGeplaatst: 24-04-2009 11:15 Reageer met quote

Hallo,

Ik heb via een mri scan te horen gekregen dat ik een hernia heb. Nu loop ik al zeker een half jaar met rugklachten, wat natuurlijk vrij lang is. Natuurlijk wil ik van de pijn af. Nu zijn er 3 opties: Wachten, opereren of naar iemand die met zijn duimen wervels op de juiste plaats drukt. Als er na 3 maanden nog geen verbetering is met het wachten moet er toch wat gebeuren. Ik ben zelf geen voorstander van het goed drukken van wervels, maar operatie is nu ook niet geen prettig iets. Wellicht speelt ook wel mee dat ik nog maar 17 jaar ben.

Wat is jullie mening. Alvast bedank.
sonny
BerichtGeplaatst: 12-06-2009 23:47 Reageer met quote

Hallo
Mijn oudst zoon was 24 jaar als hij geopereerd werd aan zijn rug van een hernia, nu acht jaar later zou je het niet kunnen denken als je het niet weet dat hij daarvan geopereerd is, hij kan terug alles, ook mijn man is daarvan geopereerd als hij rond de veertig was, dit is 15 jaar geleden en hij kan terug zwaar werk doen, mijn jongste zoon was 19 jaar als hij geopereerd is van twee wervels in de rug die volledig weggesleten waren, dit is 4 jaar geleden en ook bij hem is alles goed. Nu is bij mij ook een hernia vastgesteld, heb al één epiderale gekregen, we zullen zien maar dit is maar uitstel van geopereerd moeten worden, dat is bij mijn zonen ook zo geweest, maar zij en mijn man zijn ook bij een "kraker" geweest, daar moet je geen schrik van hebben, als het na drie keer niet helpt stuurt hij je toch terug naar de specialist. Maar op jouw leeftijd doen ze niet graag een operatie, bij mijn zoon van 19 hebben we ook moeten aandringen anders kon hij niets meer, maar schrik moet je er niet van hebben, als je bij een goede specialist gaat ben je in goede handen. Bij ons zit het in de familie, dus erfelijk. Ik wens je veel sterkte toe want ik weet door jarenlang ervaring en nu bij mezelf dat dit héél pijnlijk is, en als je teveel pijn hebt moet je je rug met ijs inwrijven, nooit met warmte! Want je hernia zit op een zenuw te duwen en deze ontsteekt en je kunt die zwelling alleen maar verminderen met ijs.
Talullah
BerichtGeplaatst: 13-06-2009 1:56 Reageer met quote

hallo, mijn vader heeft ook een hernia al jaren, kon niet worden geopereerd werd gezegt. Hij gaat eens in de zoveel tijd naar de kraker waar hij veel baat bij heeft. Mij is verteld dat het niet erfelijk kan zijn (loop namelijk zelf ook met rugklachten maar dat komt dus niet door hernia)

Ben benieuwd waar je voor kiest. Lastige keuze..

Liefs,
Sofie...
BerichtGeplaatst: 13-06-2009 12:56 Reageer met quote

Hernia's zijn niet echt erfelijk maar het komt vaak in de ene familie vaker voor dan in een andere. In mijn familie komt het ook erg veel voor. Allemaal aan mijn moeders kant en ik dus helaas ook. Waarom het in de ene familie wat meer voorkomt dan in de andere is volgens mij nog steeds niet helemaal duidelijk.

Met hernia's gaan kraken heb ik gehoord dat dat niet z goed is en zelfs grote problemen kan veroorzaken. Je mag met een hernia niet gekraakt worden door een chiropracticus of een manueel. Weet van meerdere manuele therapeuten dat zij ook niks zullen doen als men weet dat er een hernia zit.

Ook is het echt niet zo dat warmte de ontstekingsreactie erger zou maken. Ook is het bewezen dat ijs niks aan een ontstekingsreactie doet maar alleen wat tegen zwelling omdat de bloedvaten wat dichtknijpen. Het is inmiddels achterhaald dat ijs een ontstekingsreactie verminderd dus.

Een hernia kan ook prima vanzelf weg gaan en het is zelfs zo dat er hier vaak te snel ingegrepen word. 90% van de hernia's kunnen vanzelf weer weggaan en dan is het sonde om dus geopereerd te worden. Het beste is ook een paar maanden aankijken en dan overgaan tot evt opereren. Heb je echt uitval van blaas of anus dan is het noodzaak om onmiddellijk in te grijpen. Anders zou ik het nog aankijken en misschien met de fysio aan de slag gaan om goed te oefenen.

Succes ermee!

Groetjes,

Sofie
Talullah
BerichtGeplaatst: 14-06-2009 22:47 Reageer met quote

Nee ik weet ook, heb geleerd zelf dat kraken bij een hernia het juist kan verergeren. Maar mijn vader heeft hier wel baat bij, en opereren is onmogelijk. En als hij niet kraakt dan kan hij op een gegeven moment helemaal niets meer (niet lopen, liggen, staan, zitten.. helemaal niets). Dusja, dan moet je IETS...

Maar hij loopt hier al 7 jaar mee ofzo, er is ook niet echt meer een kans dat het nog weggaat uit zichzelf.

Ik heb hem ook wel eens verteld dat kraken nog meer schade aan kan richten en zelfs tot verlamming kan leiden. (door kraken worden de werveld bewogen en kunnen zenuwen tussen de wervels klem komen te zitten waardoor je zenuwen dus worden afgeklemt en je daardoor verlamt raakt)

Maar als niets anders werkt en artsen niets voor je kunnen doen, tja, wat moet je dan???

Liefs,
Babinski
BerichtGeplaatst: 16-06-2009 11:13 Reageer met quote

Een operatie is het laatste dat je wilt. Wie gaf jou de 3 opties, de neuroloog, de huisarts, of iemand anders? Wat hierboven reeds is vermeld gaan de meeste hernia's vanzelf over. Een operatieindicatie heb je alleen bij ernstige uitval (blaas, rectum), toename van de uitval en hevige pijnklachten die niet vanzelf overgaan. Ik heb positieve verhalen gehoord over McKenzie-therapie bij hernia's, misschien kun je daar iets over opzoeken om te kijken of je belangstelling hebt. Veel sterkte.
ST
BerichtGeplaatst: 28-10-2009 12:46 Reageer met quote

Hey ,

Maak eens een afspraak mer DR Michielsen in AZ Monica te Deurne. Hij kan toch niet om de zoveel maanden naar de kraker blijven gaan. Voor alles hebben ze daar een oplossing en je word er behandeld als in een hotel. Heb juist hetzelfde meegemaakt dus.........
*Annette*
BerichtGeplaatst: 24-12-2009 19:59 Reageer met quote

2 weken geleden heb ik tehoren gekregen dat ik een beginnende hernia heb, en dat er op m'n ene onderste ruggewervel slijtage zit. Hoe kan ik op m'n 20ste al aan slijtage op m'n ruggewervel komen?? Loop dan alwel een klein jaar met rugklachten, half jaar met een zeer been. Sinds september heftge toename van de klachten (pijn, tintelingen ed.)

Operatie willen ze in dit stadium niet doen (vervangen van de ruggewervel), is te risico vol en ze hebben er veel negatieve ervaringen mee.

Ben doorgestuurd naar een revalidatiearts voor verdere behandeling. Volgende week moet ik daarheen, zou eerst moeten wachten tot half februari. Nadat ik aangaf dat veel te lang vond duren, werd er uitgebreid door de agenda gebladderd en na wat dingentjes geschoven te hebben kon ik volgende week terecht.

Volgens de neuroloog was het wel goed te behandelen en ik kon evt. nog pijnbestrijding krijgen. Al vind ik dat wel heel ernstig klinken.

Heb steeds veel pijn, lig geregeld plat omdat ik het anders niet volhou. Krijg heftige pijn en het zweet breekt me aan alle kanten uit. Met liggen zakt het dan weer wat af. Heb als pijnstillers tramagetic 200mg heb daar helaas z.g.a. geen effect op Sad.

Iemand een idee hoelang het revalidatieproces ongeveerd duurt?
hanniejj1
BerichtGeplaatst: 24-12-2009 21:02 Reageer met quote

Hallo,

Mijn vader heeft ook een hernia gehad. De doktoren konden het eerst niet vinden. Mijn vader is toen al tig keren naar de huisarts geweest. En die gaven hem tabletjes die niet veel geholpen hebben. Uit eindelijk werd mijn vader met spoed geopereerd want uit de scan is gebleken dat hij een hernia had. Als het nog iets langer door was gegaan was mijn vader vanaf zijn nek verlamd geweest. Hij is ook naar masseurs geweest, maar het mocht niet echt baten. Nog steeds heeft mijn vader rugpijn klachten. Ik vind het echt naar voor hem. Want hij was daardoor werkloos geworden. (na 2 jaar dan).

Groetjes
Hans2
BerichtGeplaatst: 28-12-2009 20:45 Reageer met quote

Hallo mijn man is 3 weken geleden geopereeerd aan een acute hernia , deae operatie is goed verlopen maar helaas heeft hij nu een blaasretentie ,zijn er misschien lotgenoten die ons daar iets meer kunnen over zeggen en of het ooit weer geneest mijn man is pas 52
*Annette*
BerichtGeplaatst: 30-12-2009 13:17 Reageer met quote

Vanwege de weersomstandigheden die ze voor vandaag voorspeld hadden, de arts een eind moet rijden, werd ik gister gebeld door het ziekenhuis met de vraag of het goed was als de arts mij vandaag telefonische belde. Prima Smile.

Vanmorgen werd ik gebeld, ik kon wel gewoon weer naar fysiotherapie moest ik de fysiotherapeut maar vertellen wat er aan de hand was en over zo'n 2 a 3 maanden moest ik weer bij de revalidatiearts komen om te kijken hoe het ging. Het kwam een beetje op mij over van het valt allemaal wel mee... het was niets ernstig. Dat weet ik ook wel, maar toch blijf ik het vreemd vinden dat ik op m'n 20ste al slijtage in me rug heb.

Ik vraag me dan ook af of het wel verstandig is om verder te gaan met m'n opleiding, het eerste jaar haal ik waarschijnlijk toch al niet. En het is wel veel staan, lopen en tillen.

Nadat ik een aantal vragen stelde, ik hou stage en school maar een halve dag vol, daarna lig ik plat. 's Nachts word ik geregeld wakker, weet dan niet hoe ik liggen moet. Op tramagetic heb ik geen effect, terwijl het wel zware pijnstillers zijn. Ik heb meer pijn, dan mijn klachten eigenlijks zouden moeten geven Rolling Eyes. Ben nu doorgestuurd naar een revalidatiecentrum, waar een team is van artsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, maatschappelijkwerker ed. Het heeft een bepaalde naam, iets van ruggenplan, maar ik verstond het niet zogoed door het accent van de arts.

Ik krijg daarvan een oproep, al kan het wel 6-8 weken duren Rolling Eyes.

De arts was geen voorstander van pijnstillers, snapte ook niet waarom de neuroloog mij zulke zware pijnstillers mee gaf (ibuprofen, diclofenac ed. mag ik niet hebben/kan ik niet verdragen i.v.m. maagklachten). Je kwam anders toch terecht in morfineachtige pijnstillers, wat de arts niet wil. Als het helemaal niet gaat, dan contact opnemen met de huisarts. Maar toch maar zo proberen met paracetemol.
Evah
BerichtGeplaatst: 15-01-2010 16:42 Reageer met quote

Ik kreeg begin november acute hernia klachten, was direkt uitgeschakeld en lag op bed. Omdat de hernia in mijn nek zit was een operatie risicovol en mede omdat erboven en onder de tussenwervelschijveb versleten zijn was dat vooralsnog geen optie voor mij. Begin december heb ik een facetdenervatie ondergaan van 5 zenuwen en twee dagen laten injekties met corticosterioide op de pijnpolie in eindhoven. Naast het menselijke begrip wat ik daar heb ervaren ook een zeer kundige arts (anestesioloog). Feit blijft dat de hernia niet weg is maar de klachten wel!!! En daar gaat het om, de meeste hernia's verdwijnen vanzelf weer. En al zou ik elk kwartaal deze behandeling mleten ondergaan dan zou ik daar voor kiezen boven een operatie. Ik wens je veel wijsheid.
*Annette*
BerichtGeplaatst: 21-01-2010 12:59 Reageer met quote

Ik hoop dat ik snel bericht krijg... ik word het ontzettend zat. Als ik maar voldoende rust hou, dan zakt de pijn. Van de week gaf ik me eigen er niet aan toe om 's middags uit school plat tegaan, met als gevolg dat ik 's avonds zowat niet meer op m'n benen kon staan en lopen. Heb dan ook een ontzettend zwaar gevoel in me onderrug. Ik moet dus gewoon 's middags uit school (als ik het niet volhou mag ik na huis) en 's avonds na het eten minimaal een uur plat.

Psychisch doet het ook behoorlijk veel met me. De onzekerheid allemaal... School heb niet op een rijtje, veel hoofdpijn, m'n hoofd zit zo vol. Vandaag maar een dag thuis van school, zie het niet zitten om erheen te gaan.

Fijn Evah dat je zo'n goede reactie erop hebt!
camelia
BerichtGeplaatst: 27-01-2010 1:26 Reageer met quote

Ik heb ook zeer waarschijnlijk een hernia, alleen zit bij mij de pijn met name in mijn rechterbeen. Vooral de gewirchten en onder de voet. De huisarts heeft geconstateerd dat mijn kniereflex verminderd is. morgen een mri scan, ik loop hier al meer dan twee maanden mee, wat accuut begon in mijn rug.
Ik vraag me af of ze wel wat kunnen zien, in de loop van die twee maanden gaat het de afgelopen week een stuk beter, de pijn in mijn been heb ik wel nog..
Natuurlijk ga ik me wel laten onderzoeken. Kan het ook iets anders zijn dan een hernia?
Misschien kom ik het morgen vertellen
*Annette*
BerichtGeplaatst: 29-01-2010 0:27 Reageer met quote

En hoe is het afgelopen? Of moet je nog wachten op de uitslag van de MRI?
camelia
BerichtGeplaatst: 29-01-2010 1:24 Reageer met quote

*Annette* schreef:
En hoe is het afgelopen? Of moet je nog wachten op de uitslag van de MRI?


Nou ik heb inderdaad een hernia, maar ze gaan voorlopig niet opereren, omdat een hernia ook vanzelf kan genezen. Mijn kniereflex was terug en mijn pijn klachten nemen inderdaad af, veel minder hevig. Hij vond dat het in remissie is en wil me pas over drie maanden terug zien.
Ik heb zelf niet goed gereageerd. Ik vond zijn verhaal duidelijk. Maar ik dacht wel, en heb het ook gezegd dat de pijn in mijn been al langer dan 6 weken is, maar dat ik met ernstige pijn in mijn rug en been al drie maanden rondloop. De pijn neemt af qua intensiteit maar niet qua soort.. het is een zeurende steeds aanwezige dan wel dan niet stekende prikkende pijn, of stomp alsof iemand er met een knuppel op heeft geslagen.. maar goed.
geen operatie dus. Als mijn blaasfunctie uitvalt dan moet ik met spoed contact opnemen. tegen de pijn 's nachts mag ik valium nemen.
Ik ben eigenlijk wel blij dat ik nu weet dat het echt een hernia is.. ik ben ook blij dat ik (voorlopig) niet geopereerd hoef te worden. Ging nou die pijn maar weg!
*Annette*
BerichtGeplaatst: 29-01-2010 12:18 Reageer met quote

Fijn dat je weet wat er nu echt aan de hand is! Opereren doen ze eigenlijks maar heel weinig meer. Krijg je nu niet iets van fysiotherapie o.i.d.? Anders zou ik zelf eens stappen zetten in die richting.

Kennis van ons had een hernia, heeft 3 weken over de grond gekropen, kon niks en veel pijn. Zou geopereerd worden. Is toen bij zo'n 'kraker' geweest en is er zonder operatie vanaf gekomen.

Zelf liep ik al een klein jaar met rugklachten rond, en maanden met een zeer been. Alleen steeds ging het wel weer over... Vanaf augustus had ik constant pijn, in september doorgestuurd voor fysiotherapie, werd o.a. gedacht aan ischias. Alleen ik kreeg alleen maar meer pijn in me rug en benen, daarbij tintelingen. Fysio vertrouwde het niet en wou verder onderzoek, begin november doorgestuurd. Volgens revalidatiearts was er niks bijzonders aan de hand, moest er maar rekening mee houden dat me psyche een grote rol meespeelde, werd uit fatsoen maar even na de neurloog gestuurd, die dacht gelijk aan een hernia, MRI scan. Begin december te horen gekregen dat het een (beginnende) hernia was en slijtage op een ruggewervel. Weer na revalidatiearts eind december. En nu is het eind januari en ik wacht nog steeds... Ben doorgestuurd na revalidatiecentrum, wachttijd was zo'n 6-8 weken.

Maar word het wel giga zat... voel me vaak een oude oma. Kan niet fietsen en wandelen, moeilijk zitten. Loop langzaam ed. Me ouders willen mij na die 'kraker' hebben waar die kennis ook geweest is, maar ik wil eerst het revalidatiecentrum afwachten... Het werd door de revalidatiearts ook een beetje op psychische afgeschoven, had teveel pijn en zware pijnstillers werkte niet. En als pijn niet lichamelijk was dan werkte niet ene pijnstiller Rolling Eyes. Vandaar dat ik doorgestuurd ben na een revalidatiecentrum, zou eerst weer gewoon na fysio kunnen.

Mijn ervaring is, ik moet het zonder pijnstillers doen, paracetemol gebruiken. Hoe meer rust ik neem ik minder heftig de pijn word...

Woensdag ben ik van 8.30-15.30 op school geweest van 6.30-17.00 niet gelegen. Daarna wel zo'n 1,5 uur gelegen. 's Avonds en 's nachts al flink pijn en gister ook, vooral ook in m'n benen, kon moeilijk lopen. Thuis geweest en veel gelegen. Ik kan het dan de dag erna bezuren... Moet echt rust houden, al heb ik vandaag ook nog flink zere benen. Zeurende, prikkende pijn en met vlagen even heel heftig.

Succes iig!
camelia
BerichtGeplaatst: 29-01-2010 21:05 Reageer met quote

dat is nog het vervelendste, die pijn in de benen. Zo;n zeurende rotpijn vooral ;snachts als ik lig.
Ik ga aan mijn arts valium vragen om iig ontspannen in bed te liggen, weken niet slapen van de spierspanning door pijn is ook niet fijn. Want idd geen enkele pijnstiller helpt.. kan ook niet , want het zijn de grootste lichaamszenuwen die in de knel zitten, dan zou je je hele zenuwstelsel plat moeten leggen.. tja.. en weken in coma op bed is ook echt niet goed met een hernia.. Beste is toch zoveel mogelijk in beweging blijven, geloof ik. NIet te veel zitten.
*Annette*
BerichtGeplaatst: 01-02-2010 22:48 Reageer met quote

Inderdaad het beste kun je wat in beweging blijven. Zitten of stilstaan is erg slecht. Het beste kun je lopen of liggen...

Ik kan zelf slecht zitten, op school zit ik vaak op een bureaustoel, thuis hebben we gelukkig al kussens op de stoelen. Een 'harde' stoel is helemaal vreselijk.

Gelukkig kan ik 's nachts wel redelijk goed slapen, ik word wel eens wakker dat ik pijn heb omdat ik niet weet hoe ik liggen moet maar verder heb ik met slapen niet te klagen.

Toch denk ik dat pijnstillers wel wat verlichting zullen geven, anders gaf de neuroloog mij ook geen (zware) pijnstillers mee, daar heb ik geen effect op ik zou nu in het morfineachtige terecht komen, de revalidatiearts was geen voorstander van medicijnen en omdat ik nog zo jong ben wou ze het me niet voorschrijven. Als de pijn te erg werd, moest ik via de huisarts om pijnstillers vragen.

De laatste dagen heb ik weer veel pijn, me rug en benen doen me zo'n pijn. Vandaag paar uurtjes naar school geweest, wist zowat niet meer hoe ik op m'n benen staan moet. Thuis gekomen maar weer op de bank... Veel aan het zweten (van de pijn)... Heb gister ook al heel veel gelegen... Ben het wachten zo gigantisch zat, vanmiddag maar eens na het revalidatiecentrum toegebeld, er waren nog 4 mensen voor mij wat niet veel was, er werd verwacht dat ik deze week of volgende week een oproep krijg. En dan maar hopen dat het ik snel terecht kan...

Moet je nu gewoon maar 3 maanden rust houden en afwachten wat het gaat doen? Of krijg je iets van fysiotherapie? Ik las laatst in de krant een heel stuk over een osteopathie, daar stond ook hernia bij... Misschien kun je zoiets ook eens proberen?

Succes en sterkte ermee!
camelia
BerichtGeplaatst: 01-02-2010 23:21 Reageer met quote

HOi
Ik moet drie maanden wachten en in de tussentijd fysiotherapie, maar ik ben al eens eerder naar een osteopaath geweest. Dat had goed geholpen.. maar toen ging het niet om een hernia.. ik zal hem eens bellen, en wie weet er toch weer naar toe.
Ik heb inmiddels de diazepam voor de nacht en heb hoop dat ik nu iig weer beetje ontspannen in bed kan liggen om te slapen. Elke keer met pijn en kramp wakker worden is echt heel vermoeiend.
Maar de intak van de fysiotherapeut was zeer verhelderend, ze wist goed te vertellen wat ze gaat/ kan doen en heeft me oefeningen mee gegeven, die zal ik vanavond in bed gaan doen.
Veel sterkte met wachten , en met de pijn.. ik hoop dat je snel aan de beurt mag komen. Hoe lang loop jij er al mee rond, ook alweer.. ?
sterkte.
Index > Neurologie > Hernia
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring