Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Kinderziekten > Mijn kind heeft het over 'ver zien'
Auteur Onderwerp: Mijn kind heeft het over 'ver zien'
Emma32
BerichtGeplaatst: 16-01-2009 0:39 Reageer met quote

Hallo,

Mijn dochter heeft last van iets en ik heb geen idee of ik dit nu op de juiste plek post...Maar hopenlijk kan iemand mij helpen.

Mijn dochter is 6 jaar oud. Toen zij 4 jaar oud was heeft zij vaak last gehad van, wat zij zelf beschrijft als 'ver zien'. Zij vertelde dan "mam, ik kijk weer ver". Het enige wat ik eruit op kan maken is dat zij de digen die eigenlijk dichtbij zijn ineens verder af ziet. Alsof de dingen ineens kleiner zijn geworden. Nu (op 6 jarige leeftijd) kan zij mij uitleggen dat wanneer ik vlak bij haar zit, dat mijn hoofd dan ineens heel klein lijkt..

Ik heb de indruk dat zij dit vooral had op momenten dat zij vermoeid raakte.

Sinds ongeveer 6 maanden heb ik haar er niet meer over gehoord. Deze week is zij echter ziek en gaf aan dat het ver zien weer was begonnen. ook haar ogen sluiten helpt daar niet tegen, want volgens haar ziet zij dan ook in haar dromen ver...Zij vind dit 'ver zien' heel beangstigend...

Ik heb werkelijk geen idee wat dit kan zijn of beter, wat ik hieraan kan gaan doen. Wel zullen wij in ieder geval op korte termijn een oogmeting laten doen bij de opticien...(Voor zover bij ons bekend heeft zij doorgaans geen zichtproblemen..)

Wie heeft enig idee wat dit kan zijn??
remmy
BerichtGeplaatst: 16-01-2009 14:03 Reageer met quote

Je kan beter naar een oogarts gaan dan naar een opticien die er over het algemeen op uit is je een bril te verkopen ook al ontkennen ze dit zelf.
De oogarts is sowieso beter omdat het een wisselend beeld is. Die kan dan (hopelijk) achterhalen wat er aan de hand is
Emma32
BerichtGeplaatst: 17-01-2009 20:20 Reageer met quote

Dank je wel voor je reactie.
Vandaag is ze bij de opticien geweest en die gaf zelf ook al aan dat we het beste naar de oogarts kunnen gaan. Wel gaf hij aan dat het 'ver zien'inderdaad kon duiden op verminderde oogfunctie..
Uit de eerste test (geen volledige meting) bleek dat zij aan 1 ook + 1,25 als indicatie had...

(zou wel vreemd zijn,aangezien de test bij het consultatie bureau goed was uitgevoerd bij mijn wteen en dat was in orde...)

Maar goed, nu eerst maar even een afspraak regelen bij de oogarts.

Zijn er mensen die soortgelijke ervaring hebben? Wij hadden zelf in eerste instantie niet het idee dat het iets fysieks was....
aggie
BerichtGeplaatst: 09-02-2009 23:21 Reageer met quote

Beste Emma

Ik herken je verhaal helemaal mijn zoontje van 6 heeft precies hetzelfde van wat jij schrijft over je dochtertje. Van de week aan de eet tafel begon hij erover mam ik zie zo raar? Ik begon ook direct vragen te stellen, wat zie je dan? Hij vertelde me dat hij zo ver weg ziet vooral de achtergrond behang en ook ik leek heel ver weg te zitten. Ik herkende zijn verhaal meteen, zelf heb ik het ook ooit gehad, zelf denk ik dat het met vermoeidheid te maken heeft. Nu vanavond toen ik thuis kwam lag me zoontje op de bank en hij vetelde mam ik ben zo moe. Ik vroeg hem ben je niet lekker want aan zijn gezichtje te zien zag ik dat hij zich zorgen maakte. Aan tafel vroeg ik hem of er iets was? En weer begon hij mam ik zie zo raar en barste in dikke tranen uit. Hij werd heel verdietig en was ook heel angstig. Nu is mijn zoontje 1,5 week geleden flink ziek geweest waarbij hij ook hoge koorts heeft gehad en die nacht had hij flink gedroomd gillend was hij wakker geworden. Nu begon hij aan de eetafel te vertellen mam het was net als in mijn droom toen zag ik ook zo raar? Ik probeerde hem gerust te stellen omdat ik het zelf ook weleens heb gehad alleen ik was al volwassen en ik kon het voor mezelf goed plaatsen. Ook klaagd mijn zoontje over hard horen en dat als de juf wat zegt het dan pijn doet aan zijn oren? Ook heeft hij last van het ver zien op school. Ik ben blij dat ik het herken van mezelf en maak ik me niet direct zorgen. Wat ik ervan weet is dat ik het ook meestal s'avonds had en na een goede nachtrust het meestal weer over gaat. Ook leg ik een verband met het leren op school, het leren lezen wat hij op dit niveau moet weten en de lat voor hem iets te hoog ligt. Er momenteel veel van hem gevraagd wordt elke avond moet hij lezen om te oefenen. En hij zich hier inwendig best druk overmaakt, het onzeker zijn. Dit alles bij elkaar kan best een soort oververmoeidheid brengen. Ook ik ga toch wel even naar de dokter maar ben bang dat hij mijn zoontje niet zal begrijpen. Emma maak je niet al teveel zorgen. Vraag eens aan je dochtertje of ze misschien ook moe is? Heel veel sterkte!
poespas
BerichtGeplaatst: 13-02-2009 18:58 Reageer met quote

Ik herken het helemaal! Inmiddels ben ik 43 en ben ik er niet meer bang voor, maar als kind had ik het heel vaak en meestal als ik in bed lag en het was heel griezelig. Nu heb ik het nog steeds en ook weer alleen als ik in bed lig en dan 's morgens als ik al wakker ben of 's avonds als ik nog niet slaap. Ik probeer nu als volwassene te kunnen beredeneren wat ik nou precies zie en eigenlijk kan ik na al die jaren nog steeds niet precies zeggen wat ik nou zie. Als mijn ogen gesloten zijn, zie ik het n.l. nog steeds. Ik denk dat ik de dingen niet goed in verhouding zie en dan lijkt het alsof alles ver weg is. Alsof je eigen lichaam niet meer in verhouding is met de rest om je heen. Absoluut niet uit te leggen aan iemand die dit zelf nog nooit heeft ervaren.
aggie
BerichtGeplaatst: 13-02-2009 22:33 Reageer met quote

Hoi Poespas,

Ook ik dacht dat ik de enige was die dit verschijnsel had. Besprak het ook nooit met iemand. Maar van de week was ik met een vriendinnetje in gesprek en vertelde het van mijn zoontje en wat we samen gemeen hadden. Wat denk je wat ze zei. Wat ben ik blij dat jij het ook hebt, bleek dat zij precies hetzelfde heeft ze was zo blij. Want ze had het nog nooit met iemand besproken. Grappig he! We zijn dus niet de enige en misschien is het wel heel gewoon Very Happy

Gr,
Ag
poespas
BerichtGeplaatst: 13-02-2009 23:15 Reageer met quote

Hallo Aggie,

Nou, ik vind het maar raar en ik kan me goed voorstellen dat het voor een kind nogal beangstigend is. Ik vond het als kind ook erg eng en nog steeds probeer ik het 'weg te krijgen' ondanks dat ik ook wel nieuwsgierig ben naar wat ik nou precies 'zie'. Ik geloof dat ik het ook niet echt met mijn ogen zie, maar het is meer een gevoel, omdat het er ook is als ik mijn ogen dicht doe. Mijn oudste zoon van bijna 15 heb ik er ook weleens over gehoord, maar we hebben het er niet meer over gehad. Misschien beeldt hij het zich in, omdat hij het mij weleens heeft horen vertellen of misschien heeft hij het ook zo nu en dan. Als ik dit topic lees, merk ik dat er meer mensen zijn die het hebben, dus het zou helemaal niet zo gek zijn als hij het ook heeft (gehad).
konijn66
BerichtGeplaatst: 06-03-2009 9:38 Reageer met quote

Klinkt als het Alice-in-wonderland-syndroom... Dit is geen grapje, maar bestaat echt!

Ik heb zelfs al eens gelezen dat de bedenker van Alice in Wonderland exact dezelfde 'afwijking' had en zo op het verhaal gekomen is.

Naar mijn weten is het een vorm van oculaire migraine en daar hoeft dan verder geen hoofdpijn of andere vervelende klachten bij te komen. Het kan inderdaad heel erg beangstigend zijn voor een kind als het ineens alles uit verhouding ziet, of misvormd!

Uiteraard is het altijd verstandig om wel uit te laten sluiten of er niet een werkelijke oogheelkundige of lichamelijke afwijking onderliggend is!
poespas
BerichtGeplaatst: 06-03-2009 19:43 Reageer met quote

Nou, da's wel héél toevallig, want ik heb inderdaad 'last' van oculaire migraine. Vandaag nog, tijdens mijn werk, zie ik ineens allemaal lichtflitsjes, zodanig dat ik beperkt word in mijn zicht. Ik heb het wel vaker, maar krijg daarna zelden of nooit hoofdpijn gelukkig. Het duurt eigenlijk nooit langer dan een half uur en behalve dat beperkte zicht, heb ik er nauwelijks last van. Mijn zoon heeft echter wel degelijk migraine, maar nooit de oculaire vorm, met de flitsen. Wél dat ver weg zien dus. Grappig dat je dat nu schrijft, want ik heb nooit een verband gelegd.
schippertje
BerichtGeplaatst: 10-03-2009 16:22 Reageer met quote

Heel speciaal om te lezen.Zelf heb ik het vroeger ook gehad,maar ik vond het niet angstig.Het was alleen als ik op bed lag.Je voelde het aankomen als je je ogen gesloten had .Als je je ogen open deedt leek het wel een verrekijker die je andersom hield.Mijn vader heeft het vroeger ook gehad.Het is wel heel speciaal Shocked
jlei
BerichtGeplaatst: 30-11-2009 21:57 Reageer met quote

Mijn zoontje van 7 klaagt ook al geruime tijd over ver zien, zojuist kwam hij weer bang beneden, hij zegt dat wanneer hij ver ziet hij daarna altijd heel eng gaat dromen,
wat hebben jullie er nu eigenlijk concreet aangedaan buiten het naar de oogarts gaan, kom je er van af??
kknd
BerichtGeplaatst: 05-12-2009 21:53 Reageer met quote

Beste jlei,

Ik raad je aan eerst naar de huisarts te gaan, die verwijs je door naar de oogarts als hij denkt dat het met de ogen te maken heeft. Omdat je het hebt over -ver zien- en -dromen- lijkt mij het meer te maken hebben met migraine. Dit ligt niet op oogheelkundig terrein. Succes!
kneutje
BerichtGeplaatst: 05-02-2010 20:52 Reageer met quote

Onze zoon heeft vroeger ook heel vaak gehad dat hij tegen me zei:"Oeh, mama, wat ben je ineens klein" Hij was toen ook een jaar of 6. Later op school "zag" hij ineens allemaal tweeen en drieen op de klasdeur. In werkelijkheid stond daar helemaal niets op. Hij heeft en had slechte ogen, maar daar heb ik nooit verband mee gelegd. Dat klein zien heeft hij heel lang gehad, tot een jaar of 12, ondanks dat hij toen al jaren een bril droeg. Ik had altijd het gevoel dat hij een beetje paranormaal was, wat later ook wel is gebleken.
Emma32
BerichtGeplaatst: 23-03-2010 23:32 Reageer met quote

Allemaal onwijs bedankt voor jullie reacties.
Imiddels is mijn dochter 7 jaar oud. Bij de oogarts is niets bijzonders geconstateerd (we hebben het echter niet over oculaire migraine gehad). HIj weet het ver zien aan een stukje overbelasting van de oogspieren, vermoeidheid dus.

Mijn dochter heeft er lange tijd niet meer over gehad. Tot zij de afgelopen 2 weken ineens hier weer over begon, en weer met angst in haar ogen. Eenmaal 's avonds in bed en eenmaal overdag op school.

Ik ben heel erg blij met al deze reacties, ik kan haar nu in ieder geval vertellen dat er meer mensen zijn die het hebben en hopen dat haar dat iets geruststelt. Nu ga ik verder zoeken op 'oculaire migraine'. Grappig ook de reactie van Kneutje..Ik heb zelf namelijk ook het gevoel dat mijn dochter meer ziet dan 'normale' mensen zien...Ik heb dan ook een tijd gedacht dat dat 'ver zien'mogelijk mete enge paranormaliteit te maken zou hebben...
jolandamish
BerichtGeplaatst: 31-03-2010 21:42 Reageer met quote

Ik herken het helemaal. Als kind had ik vaak last van 'ver zien'. Ik zei dan tegen mijn moeder 'Mam, ik zie zo raar...ik zie alles van ver weg!!' Ik was dan doodsbang, raakte in paniek. Later noemde ik het 'mam, ik zie weer alles van ver weg'. Ik heb het toen een paar jaar niet gehad en kreeg het als tiener weer even...Nu heb ik het gelukkig niet meer. Ik heb hier veel angst aan overgehouden, want je hebt er geen controle over. Ik heb als kind zo'n hoge koorts gehad, dat ik ook alles 'van ver zag' en uiteindelijk in een zwarte tunnel met aan het einde een klein puntje licht kwam. Dat is gelukkig allemaal weer goed gekomen, maar ik herken ook 'het paranormale'. Ook ik 'zie' meer dan anderen zien (eigenlijk is het voelen en vreemde dingen waarnemen, maar misschien ben ik wel een beetje gek LOL...Wink). Gelukkig hebben mijn kinderen dit nooit gehad, maar mijn zoontje is wel paranormaal aangelegd (zoals de meeste kinderen), hiervoor is Derek Ogilvie dan ook bij ons thuis geweest). In ieder geval fijn (omdat ik me nu niet meer zo raar voel, omdat ik denk dat ik de enige ben) om te lezen dat veel mensen last hebben (gehad) van het 'ver zien'!
Jolanda
Papa
BerichtGeplaatst: 01-04-2010 14:36 Reageer met quote

Ik heb als kind vele malen enigsins vergelijkbare waarnemingen gehad, echter alleen in dromen (en wel zo rond het indommelen of juist net wakker worden). Ik had er geen hoofdpijn of iets dergelijks bij en ik vond deze dromen zeker niet beangstigend, ik keek er later zelfs naar uit omdat het een heel wonderlijke en mooie ervaring was. Ik ben er (vermoedelijk) zo rond mijn 8ste uitgegroeid. Ik mijn geval leek het alsof ik een amoebe was die in een enorme (kleurrijke) ruimte zat waarin ik elk detail kon waarnemen en waarin afstand tegelijk nul en oneindig was. Nogmaals, bij mij bleef het bij dromen en vond ik deze erg interessant maar ik kan me inmiddels wel voorstellen dat dit voor andere kinderen heel beangstigend kan zijn, zeker als het niet bij dromen blijft.
pibo
BerichtGeplaatst: 24-11-2010 17:35 Reageer met quote

Hoi, ik ben met een visueel onderzoek bezig over het alice in wonderland syndroom. Zouden mensen mij voorbeelden kunnen geven over wat er precies gezien wordt? En hoe dit effect heeft op de dagindeling, de dagelijkse handelingen.
zikun
BerichtGeplaatst: 20-12-2010 21:30 Reageer met quote

pibo schreef:
Hoi, ik ben met een visueel onderzoek bezig over het alice in wonderland syndroom. Zouden mensen mij voorbeelden kunnen geven over wat er precies gezien wordt? En hoe dit effect heeft op de dagindeling, de dagelijkse handelingen.


Ik had dit voor het laast toen ik 14 was. Bij mij gebeurde het alleen in het donker als ik in bed lag, en soms op school als ik probeerde te concentreren op de leraar.

Het is moeilijk uit te leggen wat je precies ziet. Als je naar mensen kijkt dan lijken hun hoofden te klein, de verhoudingen kloppen niet meer. Als je dan concentreert op een object wordt die te klein in verhouding het de rest. Als je je nergens op concentreert dan word alles kleiner en alles lijkt ver weg. Je raakt helemaal in de war want verhoudingen kloppen niet, en soms kloppen de vormen niet, het object lijkt dan scheef te staan. Soms is dat heel eng voor het eerst, maar ik heb er ooit mee gespeeld, ik had geprobeerd het weg te krijgen door eerst heel dichtbij naar mijn te kijken, op den duur word mijn hand normaal en dan kijk ik heel voorzichtig steeds verder, het probleem was, zodra je 1 ding ziet dat niet klopt, dan klopt niets meer!

Het is nog moeilijker uit te leggen als je je ogen sluit, want dit helpt niet, je ziet dan als het ware het zwart dat je ziet bewegen en als je iets ziet in je droom, dan is dat nog erger dan in her echt, alles veranderd: de vorm, de grootte, de verhoudingen kloppen niet meer, het gaat scheef staan en beweegt constant. Bij mij begint het bijna altijd als ik me ogen sluit, als ik dan mijn ogen open, lijkt mijn kamer 2x zo groot.
schoffel00
BerichtGeplaatst: 04-01-2011 13:58 Reageer met quote

Mijn zoontje (8jr) heeft het ook regelmatig over 'ver zien'. Hij ziet mij dan 'helemaal bij de muur' en zo.

Daarnaast heeft hij ook regelmatig last van heel enge dromen waarbij hij MEGA overstuur raakt. Je kunt dan hele gesprekken met hem voeren en z'n ogen staan wagenwijd open, maar wakker is hij niet. Achteraf herinnert hij zich soms wel dat hij met me gepraat heeft en wat er gezegd werd.

Of er verband is tussen het dromen en het 'vervormd zien' weet ik niet. Hij heeft eigenlijk zelden of nooit last van hoofdpijn. Aan z'n gezichtsvermogen ligt het volgens mij niet, want z'n ogen zijn prima.

Het 'ver zien' ken ik wel van mijzelf vroeger. Alleen zag ik juist niet 'ver weg, maar juist heel érg dichtbij. Toch fijn dat er internet is, zodat je weet dat het ook bij anderen voorkomt.
Cobus
BerichtGeplaatst: 01-02-2011 1:14 Reageer met quote

Ik ben zelf 28 jaar en heb zelf ook met regelmaat last van deze klachten.
Voor zover ik weet heb ik ook vanaf mijn kindertijd last van dit soort gekke onwaarschijnlijke klachten! Het is zeer vervelend al je het voelt aankomen dat je enkele ogenblikken Very Happy later al dat soort klachten gaat krijgen! Normaliter heb ik er zo pak hem beet 1x per jaar last van, misschien wel iets vaker....Alleen heb ik afgelopen week haast elke dag een ''aanval gehad''??
Ik heb de laatste tijd wel weinig slaap en ben ook nogal gestrest, misschien heeft dit wel invloed op dat soort dingen?

Ik zal even ik het kort uitleggen hoe ik het ervaar als het mij gebeurt: Je voelt het inderdaad aankomen met je ogen. Het lijkt wel alsof je iets meer druk krijgt achter je ogen? en ik wordt vaak lichtelijk misselijk! Het wordt dan steeds intensiever, en je kunt het gewoon niet tegenhouden! Hoe meer je dit probeert hoe sneller het proces gaat.... Ik heb het voor mijn gevoel eerder als ik me niet op mijn gemak voel (tijdens een discussie of iets dergelijks)
Ik heb dan dezelfde klachten zoals hierboven beschreven staat;-verrekijker look, -vervormd beeld,-scheef of schuine beelden. Maar ook kan ik afstanden niet meer inschatten!!!Dit had ik laatst in de auto, ik kon gewoon niet meer inschatten waar nou precies de stoep zich bevond of hoe kort ik nou langs de tegenligger reed?? Erg gevaarlijk ook nog!!

Wat ik echter wel ontdekte is dat als je even in een koude ruimte of buiten gaat staan, dat het naar mijn gevoel eerder weggaat Wink . Ook heb ik het gevoel dat ik er zelf raar bijsta op zon moment of dat ik raar uit de ogen kijk? Maar dit is niet zo als ik het dan vraag? Heel vreemd allemaal!! Toch ben ik wel erg blij om dit soort reacties te lezen over andere mensen omdat je er gewoon niet over kunt praten met de meeste mensen! Ik ben ooit een keer bij de huisarts geweest maar deze begreep me gewoon niet en verwees me dus ook niet door??

Wat is nou dan verstandig om te gaan doen? Is er al iemand bij de oogarts geweest om wat meer duidelijkheid te kunnen krijgen over eventuele toekomstige verrassingen of heeft het verder geen schade als gevolg??

Het is erg fijn om te weten dat je niet de enige bent met dit soort rare klachten!!
Index > Kinderziekten > Mijn kind heeft het over 'ver zien'
Pagina 1 van 4  

1, 2, 3, 4  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring