Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Hart- en vaatziekten > Mini Maze
Auteur Onderwerp: Mini Maze
Heeneman
BerichtGeplaatst: 11-01-2009 20:52 Reageer met quote

Hoi,

Mijn naam is Cees, en ik heb afgelopen maandag een Mini Maze operatie ondergaan in het St.Antonius ziekenhuis te Nieuwegein.De chirurg was de heer Yilmaz.

Na de operatie die prima is verlopen.. de begeleiding is daar super, ben ik opgewekt en met veel vertrouwen naar huis gegaan om verder te herstellen. Maandag ging ik erin..woensdagavond was ik alweer thuis..

Ik heb wel wat pijn, maar dat is draagbaar.. Wie mooi wilt zijn of gezond in dit geval moet soms een beetje pijn lijden.Tot nu toe heb ik geen ritmestoornis gehad, maar niet te vroeg juichen.

Pas na 3 maanden kunnen we zeggen waar we staan..maar ik heb er heel veel vertrouwen in..

De Operatie zelf lijkt eng en pijnlijk, maar dat valt rueze mee..!Een aanrader dus als je nog wat wilt proberen..

Cees
frankwijn
BerichtGeplaatst: 11-01-2009 22:36 Reageer met quote

Beste Cees,

Wat fijn dat de operatie is mee gevallen. Ben benieuwd hoe het de komende tijd met u gaat!

Ik heb nu 2,5 jaar last van boezemfibrillatie en -flutter. Heb begin 2007 een ablatie gehad in het LUMC. Heeft me 2 jaar verder geholpen maar nu gaat het weer slechter. Ik overweeg nu een 2e ablatie in het LUMC of gelijk een Mini Maze in Nieuwegein (ik heb in N'gein met prof. Defouw gesproken over mini-maze). Mini-Maze kans op succes ligt wat hoger (70 - 80%) i.t.t. katheterablatie (kans op succes 50 - 75%).

Hoe bent u tot uw keuze gekomen om een mini-maze te doen?

Veel sterkte met het herstel!

Frank
Heeneman
BerichtGeplaatst: 11-01-2009 23:49 Reageer met quote

Na een goed gesprek in Nieuwegein betreffende een ablatie..( mijn voorkeur)heb ik nog een tweede gesprek gevoerd met een chirurg, en de hoofdreden dat ik een MM heb laten doen is dat je onder narcose gaat.

Dat was voor mij de hoofdreden. Het slagingspercentage ligt op 85%.. nu ben ik 49 heb een goede conditie, en dat maakt het dan iets makkelijker.

Het is mij heel erg meegevallen!! Tegenover mij lag een oudere man die ook een MM had gekregen, en die had een hele lange voorgeschiedenis met hartritme problemen.

Ablatie hielp niet.., die kreeg na de MM een flutter??
Zijn hart is later gereset..

Ik vond de Mini Maze heel erg meevallen.., onthoud de naam Dr.Yilmaz.. fantastische arts!
Maandag geopereerd, woensdagavond thuis!! Super.

Cees
alcorhythm
BerichtGeplaatst: 10-02-2009 20:04 Reageer met quote

Ook ik heb onlangs een mini-Maze operatie ondergaan, in Enschede. Donderdag geholpen, Zondag weer thuis, het gaan inderdaad flitsend snel. Ik vond de pijn best heftig - dat viel me niet mee. Het heeft me ook talloze slapeloze nachten bezorgt omdat ik niet kon liggen zoals ik dat zou willen. Ik ben overigens 32 jaar oud en heb al een heel aantal jaren in toenemende mate last van boezemfibrilleren.

De mini-Maze was bij mij de eerste en enige ingreep omdat ik de mogelijke risico's van een catheter ablatie minder eenvoudig kon accepteren, en inderdaad: algehele narcose leek me ook een voordeel.

Anderhalve dag nadat ik thuiskwam fibrilleerde ik er alweer flink op los - voor mij een flinke domper - maar het is bekend dat er wat tijd nodig is na de behandeling voordat die effectief word. Ik hoop vurig dat het heeft geholpen...

Het is goed om ook van anderen te lezen hoe zij hun mini-Maze hebben ervaren!
rumeyda
BerichtGeplaatst: 11-02-2009 11:44 Reageer met quote

Hoi alcorhythm,

Hoelang geleden ben je geholpen? En je kunt ook onder algehele narcose bij een catheter ablatie hoor.Dat heb ik ook gehad. Maar hoe wordt een mm uitgevoerd? Dit is toch een open hartoperatie of heb ik het mis?
Het allerbeste toegewenst.

Groetjes Rumeyda
trijntjev
BerichtGeplaatst: 11-02-2009 12:30 Reageer met quote

Hallo
Deze ingreep lijkt op de longvene-ablatie oftewel ablatie volgens pappone, die via de catheterisatieprocedure wordt uitgevoerd.
De mini maze is dus van buitenaf zeg maar, via kleine opening in de borstholte?
In het UMCG wordt de pappone procedure nogal eens gedaan.,. onder een lichte slaapmiddel.
Het effect ervan is ook pas na enige maanden te zeggen.
alcorhythm
BerichtGeplaatst: 11-02-2009 15:19 Reageer met quote

Hoi Rumeyda & trijntjev,

Mijn behandeling was op Donderdag 29 Januari 2009 (nu 13 dagen geleden).

De procedure die ik heb ondergaan heet voluit de Wolf Mini-Maze. Het is een 'minimally invasive' versie van de Cox Maze (een open hartoperatie), die wordt uitgevoerd via gaten in de borstholte. Het effect is inderdaad vergelijkbaar met een catheter ablatie, maar dan van buitenaf. Het gaat ook sneller. Naast het ableren van de long venen wordt doorgaans ook het hardoortje verwijderd tijdens een mini Maze.

Voor zover ik begrepen heb is deze behandeling nog relatief nieuw.

Groeten, Alco.
rumeyda
BerichtGeplaatst: 11-02-2009 15:33 Reageer met quote

Wordt het hartoortje ook verwijderd?Kan dit wel?Ik dacht dat het hartoortje een belangrijk iets was.Maar misschien heb ik het ook mis.

Je hebt dus pas de behandeling ondergaan.Nu eens afwachten he.Hoop dat het geslaagd is.

Groetjes Rumeyda
alcorhythm
BerichtGeplaatst: 11-02-2009 20:33 Reageer met quote

Hi Rumeyda,

Men heeft mij verteld dat het kan Smile

Het hartoortje is een overblijfsel uit de embrionale fase. Maar als je erover gaat lezen, lijkt het ook een soort reservoir te vormen voor druk verlichting in de atria. Het kan in ieder geval zonder meer geamputeerd worden, om zo het risico om trombose te verminderen. Het schijnt dat veel gevallen van beroerte en dergelijke, hun ontstaan vinden in het hartoortje. Anyway... ik lees veel te veel over deze dingen... daardoor durfde ik de catheter ablatie niet aan.

Het is inderdaad allemaal nog maar kort geleden. Toch heb ik nu weer drie dagen achter elkaar helemaal geen last gehad van AF. Voor mijn doen is dat 'lang'. De pijn is zo goed als weg, ik kan alleen nog niet rechtstreeks op de wonden aan de linkerkant gaan liggen. Maar ik weet pas na een aantal maanden of het echt geholpen heeft.

Uiteraard heb ik jouw verhaal ook gelezen. Mijn hemel, als er zoveel aan de hand is, en de behandelingen maar niet willen aanslaan, moet je toch erg sterk zijn om de moed er in te houden.

Groeten, Alco
alcorhythm
BerichtGeplaatst: 16-02-2009 12:30 Reageer met quote

Na de initiele teleurstelling, heb ik nu een hele week geen AF aanvallen gehad. Slechts 1 keer was er zo'n overslag (bij mij normaal een 'sure sign' dat er weer een aanval aankomt) maar tot nu toe blijft het uit. Daar wordt ik blij van! Ik durf te hopen.

Jammer dat er niet meer mensen zijn met een mini-Maze achter de rug. Ben benieuwd naar de resultaten bij andere mensen.

Groeten,
- Alco
papakitho
BerichtGeplaatst: 23-02-2009 11:59 Reageer met quote

alcorhythm schreef:
Na de initiele teleurstelling, heb ik nu een hele week geen AF aanvallen gehad. Slechts 1 keer was er zo'n overslag (bij mij normaal een 'sure sign' dat er weer een aanval aankomt) maar tot nu toe blijft het uit. Daar wordt ik blij van! Ik durf te hopen.

Jammer dat er niet meer mensen zijn met een mini-Maze achter de rug. Ben benieuwd naar de resultaten bij andere mensen.

Groeten,
- Alco

Op 21 april 2008 heb ik een maza-operatie ondergaan.
Het is voor mij een vreselijke ervaring geweest. Op de IC een hartstilstand gekregen en gelukkig weer op gang gekomen. Ook tijdens de operatie een zenuw geraakt waardoor ik links uitval had in mijn knie en heup.Daarbij ook nog een klaplong en daarna nog een dubbele longontsteking opgelopen. Totaal 6 weken in het ziekenhuis gelegen.Ik ben in december 2008 begonnen met hartrevalidatie en ben daar nog steeds mee bezig 2 keer per week. De operatie was in het HAGA ziekenhuis in Den Haag. Geen prettige ervaring met de de gang van zaken daar. Weinig voorlichting en een slechte nazorg.Ik ben tussendoor overgeplaatst naar het MCH in Den Haag, daar is alles verder goed verlopen. Dit was mijn verhaal.Papakitho
papakitho
BerichtGeplaatst: 24-03-2009 9:06 Reageer met quote

Op 21 april 2008 heb ik een maza operatie ondergaan. Het is voor mij een vreselijke ervaring geweest. Op de IC een hartstilstand gekregen , die is gelukkig weer snel op gang gekomen. Ook tijdens de operatieeen zenuw geraakt, daar door had ik problemen met lopen. Daarbij ook een klaplong en een dubbele longontsteking opgelopen. Totaal 6 weken in het ziekenhuis gelegen. Ik ben december 2008 begonnen met hartrevalidatie en ben daar nog steeds mee bezig, 2 keer per week. De operatie is in het HAGA ziekenhuis in Den Haag gedaan. Geen prettige ervaring met de gang van zaken daar. Weinig voorlichting over deze operatie en een slechte nazorg. Ik ben tussedoor overgeplaatst naar het MCH in Den Haag.Daar is alles verder goed verlopen. Dit is mijn verhaal, (papakitho)
rumeyda
BerichtGeplaatst: 24-03-2009 15:38 Reageer met quote

Hoi Papakitho,

Wat een nare ervaring zeg.Hoop voor je dat je eroverheen bent.Het is niet niks.Maar mag ik vragen of je nog steeds last hebt van de longontsteking.Het is nu een tijdje terug lees ik.Maar ben wel benieuwd.Heb je ook zitten sukkelen met de longontsteking.Ik ben nu al 6 maanden bezig.Ik word er helemaal gek van.Nou ik hoop dat je erover heen bent.Hoor van je.

Groetjes Rumeyda
hendrik santing
BerichtGeplaatst: 02-04-2010 12:47 Reageer met quote

Hallo, Ik ben Hennie en heb net een mini-maze ondergaan in Nijmegen bij Prof. v.Swieten. De operatie is volgens de prof, alsuit het boekje gegaan. Ik ben er woensdags in gegaan en donderdag geopereerd.Zondags ontslagen. De pijn viel me erg mee, ik wel morfine gehad en heel veel paracetamols. Wel was ik heel erg benauwd en dat heeft 3 dagen geduurd. Op donderdag erna kreeg ik weer hartritme stoornis en weer een cardioversie. Niet gelukt en toen zijn de medicijnen verhoogd. Nu moet ik weer (vrijdag)3/4/10 terug voor controle. Zijn er mensen met een soort gelijke ervaring en hoe verloopt het verder, is het echt klaar na 6 maanden, ik hoor graag van iemand.

Hennie
soekie60
BerichtGeplaatst: 05-04-2010 18:44 Reageer met quote

hallo allemaal, ook ik heb in februari een mini maze operatie ondergaan in het AMC, tot nu toe gaat het best, soms een stoornis. Maar hou ook goed in de gaten wat je eet... vermijd het gif E651, dit zit in bijna alle voedsel, chips, sausen, soepen, vlees, te veel om op te noemen.
Ik ben er direct mee gestopt want ik krijg er nog steeds hartritmestoornissen van, je kan er de wekker op zetten. Samen met E951 aspartaam de grote bedreiging voor de volks gezondheid. De overheid doet niets, het is immers een miljoenen industrie, tros radar? Die moet het juist hebben van reclame inkomsten, zal je niet veel van horen. Zie boekje met waarde volle informatie: wat zit er in mijn eten en je schrikt je de kole...
Gerrit de Ree
Hanzala
BerichtGeplaatst: 13-04-2010 0:21 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Ik heb ook (zoals jullie allemaal) de laatste 5 jaar last van atriumfibrilleren. De eerste paar keer gaf ik er geen aandacht aan.
Ik dacht: "zal wel door vermoeidheid komen of zo". Dus ben ik er ook niet voor naar de dokter geweest. Tot dat ik een keer erg benauwd werd en heel erg vermoeid was. Het was middernacht en we zaten in de auto. Mijn vrouw vroeg wat er aan de hand was en ik zei dat mijn hart erg raar klopte.
e reed gelijk naar het ziekenhuis en naar de S.E.H. Ik werd meteen opgenomen en kreeg een infuus. mijn ritme werd in de ochtend weer normaal. Toen drong het pas tot me door dat het niet iets onschuldigs was. Nu helpen de medicijnen niet meer. nu krijg ik elke keer een cardioversie. Bij de laatste bezoek aan mijn cardioloog heeft hij me geadviseerd om het te laten behandelen. Ik kon kiezen uit een ablatie of een mini-maze behandeling. Ik koos voor de tweede omdat de slagingspercentage hoger is. Ik heb nu 19-4 aanstaande een afspraak bij Dr. W. J. van Boven, cardio-thoracaal chirurg van het St. Antonius ziekenhuis in Niewegein voor een vooronderzoek. Naarmate de datum nadert, word ik steeds zenuwachtiger. Maar als ik jullie verhalen allemaal lees valt het best mee. Ik hoop dat het bij mij ook slaagt. Wan het is echt een vreselijke ervaring om iedere keer een ritmestoornis te hebben. Kan iemand mij vertellen hoe lang de operatie zelf duurt? Heef iemand misschien bij boven genoemde chirurg een behandeling gehad? Zo ja, wil ik graag weten hoe het allemaal is gegaan.
Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte er mee en hoop dat jullie het nooit meer krijgen
hendrik santing
BerichtGeplaatst: 03-05-2010 16:51 Reageer met quote

Halo Hanzala,

De operatie duurt ca. 3 uur je wordt aan twee kanten geholpen. de pijn valt erg mee. ik ben nu 6 weken verder en heb geen last meer gehad, wel hoge bloeddruk maar dat had ik er voor ook.

Sterkte!
mama Mia
BerichtGeplaatst: 16-08-2011 0:19 Reageer met quote

Ik ben in Nieuwegein geweest voor mijn mini maze operatie. Toen ik eenmaal bij kwam uit de narcose had ik totaal geen pijn. Heel wonderlijk. Had ik me wel op ingesteld. Ook geen pijn gehad. Very Happy Kon in het begin niet echt op mijn zij liggen. De plekken onder mijn oksels konden die druk nog niet aan. Kreeg vijf dagen later een inzinking, mijn hartslagen gingen naar 48 per minuut, het werd zwart voor mijn ogen en iedereen in paniek.
Heeft zich na uren lijden, toch weer hersteld. Volgende dag weer, nu met 36 slagen per minuut.
Veel proberen met medicijnen. Mijn hart bleef nog steeds op hol slaan. Heel vervelend. Bij de derde keer dat mijn hart zo weinig slagen gaf, kreeg ik een pacemaker geplaatst. Baalde als een stekker. Maar hart bleek pauzes te houden van 10 sec. Risico was te groot.
Het is nu 16 augustus en ik heb nog heel veel last van mijn hart op hol en hartritmestoornissen. Sad Ook al div. keren weer cardio versie nodig gehad.
Ben nog dood en doodmoe. Mijn spieren kunnen geen kracht aan. Wie herkent deze misere een beetje.
Begin moedeloos te worden.
Trump
BerichtGeplaatst: 09-12-2011 22:26 Reageer met quote

Heb al enige tijd last van boezemfibrilleren. Onlangs een cardioversie gehad. Volgens de cardioloog zou ik mij nadien weer als vanouds gaan voelen. Dus niet! Ik blijf last houden van pijnlijke overslagen en kortademigheid. Verder is er een grote druk op mijn maag ontstaan en heb ik regelmatig last van krampen in mijn linker arm. Ondanks deze aanhoudende en toenemende klachten vond de cardioloog dat ik maar moest stoppen met medicatie want ik was te jong om de rest van mijn leven aan de medicijnen te blijven (52 jaar). Verder hoefde ik mij geen zorgen te maken want met boezemfibrilleren kan je wel honderd worden. Zodoende toch maar gestopt met de medicatie, niet voor lang want het kwam in alle hevigheid terug.
Nou ik moet er niet aan denken dat deze klachten voor de rest van mijn leven blijven aanhouden. Zodoende naar het Antonius in Nieuwegein gegaan voor een second opinion. Deze cardioloog verklaarde dat mijn hart steeds prikkels blijft ontvangen om weer uit zijn ritme te gaan. Zodoende adviseerde hij mij een catheter abliatie of Minimaze. Dan zouden mijn klachten voor altijd over zijn want door de aangebrachte littekens zouden er geen prikkels meer doorgezonden kunnen worden. Ook vertelde hij dat hun ervaring was dat mensen met boezemfibrilleren minder lang leefden dan normaliter. M.i. had ik dus geen keus en heb ik aangeven geopereerd te willen worden. Nu belde deze cardioloog onlangs op met het verzoek aan mij om eerst nogmaals te stoppen met medicatie om te kijken of het fibrilleren weer zou terugkeren. Komt het terug dan ging hij me toch opereren.
Waarom dit verzoek? Nu ben ik dus erg onzeker geworden. Wat moet ik doen. Worden de resultaten van zo'n operatie dan toch mooier voorgespiegeld dan ze werkelijk zijn? Wanneer je de verhalen leest van de mensen op dit forum stemt dat ook niet gerust. Maar misschien zijn het juist de mensen waarbij het niet volgens verwachting is gegaan die hun verhaal op het forum plaatsen. Ben dus benieuwd naar de verhalen van de mensen die jaren geleden zo'n operatie hebben ondergaan en zich nu weer helemaal hersteld voelen.
van Dijk
BerichtGeplaatst: 24-01-2012 13:41 Reageer met quote

Heeneman schreef:
Hoi,

Mijn naam is Cees, en ik heb afgelopen maandag een Mini Maze operatie ondergaan in het St.Antonius ziekenhuis te Nieuwegein.De chirurg was de heer Yilmaz.

Na de operatie die prima is verlopen.. de begeleiding is daar super, ben ik opgewekt en met veel vertrouwen naar huis gegaan om verder te herstellen. Maandag ging ik erin..woensdagavond was ik alweer thuis..

Ik heb wel wat pijn, maar dat is draagbaar.. Wie mooi wilt zijn of gezond in dit geval moet soms een beetje pijn lijden.Tot nu toe heb ik geen ritmestoornis gehad, maar niet te vroeg juichen.

Pas na 3 maanden kunnen we zeggen waar we staan..maar ik heb er heel veel vertrouwen in..

De Operatie zelf lijkt eng en pijnlijk, maar dat valt rueze mee..!Een aanrader dus als je nog wat wilt proberen..

Cees
Index > Hart- en vaatziekten > Mini Maze
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring