Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Nachtelijke rugpijn
Auteur Onderwerp: Nachtelijke rugpijn
Heleen
BerichtGeplaatst: 07-07-2005 11:36 Reageer met quote

Een irritant iets. Ik slaap in principe op mijn rug, en andere houdingen zijn om verschillende redenen nog minder 'handig' voor mij. Maar als ik lange tijd op mijn rug heb gelegen, krijg ik last van een toch wel behoorlijke (lage) rugpijn. Wat dan helpt is mijn rug bol trekken. Dus even gaan zitten, rug bollen, of -even- op m'n zij draaien en hetzelfde doen. Ik heb een erg holle rug, en naar mijn idee zal dat er iets mee te maken hebben. Als kind al had ik bij lang lopen of staan precies hetzelfde probleem. Ook dan trok ik mijn rug even bol, leunde ik even voorover, om de pijn te verminderen. Het enige probleem is, dat dit maar heel kort werkt. Dus ik word 's nachts wakker, ga even zitten en trek m'n rug bol, en vervolgens komt de pijn meteen weer terug als ik weer ga liggen. Ik heb al van alles geprobeerd met kussen onder m'n benen e.d., maar echt afdoende is dat niet. Een kussen onder m'n benen recht m'n rug niet, een kussen tot onder m'n bekken opgetrokken doet dat iets meer, maar veroorzaakt op andere plekken weer (druk)pijn. Daarbij vinden mijn benen het ook al geen prettige houding..

Dus. Herkent iemand dit probleem, kan iemand het principe van "nachtelijke rugpijn" verklaren, of heeft er iemand (een idee voor) een oplossing? Ik sta open voor suggesties! Wink
Robin
GastBerichtGeplaatst: 07-07-2005 12:59 Reageer met quote

Hoi Heleen,

ikzelf heb hier niet zo'n erge last van (ik slaap altijd op een zij, op mijn rug liggen vind ik vreselijk) maar als ik dan op mijn rug lig leg ik, zoals je zelf al zei, een kussentje net boven mijn stuit. Daar heb ik een wigkussentje voor, van traagschuim of, en dat heb ik sinds kort en werkt super, een kussen gevuld met kapok. Dat is stevig, maar ook wel zacht maar weer niet té. Daarbij, mits je het goede kussen koopt, kun je het kussentje vullen of juist wat leger maken zodat het precies is zoals je wilt. Is dit alles nog te zacht dan zou je kunnen denken aan een kussen gevuld met boekweitdoppen, dat is erg hard, maar goed te vormen (en het legt je vast, je kan dan niet meer zo draaien).
Dat zijn mijn tips wat betreft kussentjes...Maar heb je dan last van je SI-gewrichtjes? Als dat zo is kan je overwegen een heupband te dragen. Je beschrijving lijkt er op dat er te veel spanning op die gewrichtjes komt (rek) en zo'n heupband (die draag je ter hoogte van de darmbeenderen, zo laag dus) trekt de boel weer wat meer bijelkaar, die is namelijk van een soort elastiek.
En heb je al eens naar je matras gekeken? Misschien zak je wel te veel weg (holletje)?

Misschien dat je er wat aan hebt? In ieder geval wens ik je fijne nachten.
Heleen
BerichtGeplaatst: 07-07-2005 20:00 Reageer met quote

Ha die Robin,

Dank voor je reactie. Ik kan weer niet op m'n zij liggen, want dan liggen m'n schouders ernaast.. en gaan vaak ook m'n ribben nog schuiven, wat qua pijn al helemaal geen aanrader is. Maar over de kussentjes: het probleem is dat ik ook een goede ondersteuning voor m'n benen nodig heb. Dus echt de benen over de hele lengte ondersteund, en dan nét niet recht. Ik slaap op een traagschuimmatras, en dat ondersteund de boel dusdanig dat het inderdaad in de knieholte zoveel steun geeft, dat de knie niet gestrekt ligt. Heel minimaal, maar op een harder (of zachter maar minder steunend) matras krijg ik weer veel meer last van m'n knieën. En trek ik een kussen echt op tot onder m'n bekken, dan "hangt" dat weer zo in die knieën.. en voor de heupen vind ik het ook niet prettig. Prinsesje op de erwt hé? Razz

Ik geloof niet dat het m'n SI-gewrichten zijn. Echt het midden van de onderrug, als je snapt wat ik bedoel. En op zich is het misschien niet eens zo vreemd, met lang stilzitten krijg ik ook meer pijn, dus stilliggen zal logischerwijs ook zo'n effect hebben.. alleen ik mag altijd nogal graag slapen 's nachts Wink. Trouwens bedoel je een heup(bekken?)band voor 's nachts? Lijkt me om eerlijk te zijn ook een pijnlijke optie. Daar lig je dan toch op..

Oh, en de matrassen. Hmm, wie weet zijn er matrassen die voor mijn rug beter zouden zijn, maar vanwege de drukpijn heb ik echt deze matras nodig. Op ieder ander matras heb ik weer meer pijn. Ik moet eens op kussentjesjacht gaan, denk ik! Zoek ook nog altijd iets voor onder m'n bovenarmen (om schouders in de kom te centreren tijdens het liggen op de rug). Ik gebruik nu gevouwen handdoekjes, maar vind dat weer erg hard Rolling Eyes. Alleen zo jammer dat alles geld kost..

Tot nu toe heeft dit hele verhaal tot gevolg dat ik op den duur tóch maar weer op m'n zij draai 's nachts. En op zich is het geen ramp om een minuut of tien met een schouder in sublux te liggen, maar als ik vervolgens weer in slaap val en dan een of twee uur later weer wakker wordt, ben ik toch minder vrolijk dan daarvoor.. En dan heb ik het circus van de ribben nog buiten beschouwing gelaten. Op de buik slapen is al helemaal geen optie.. Ik heb al eens gezegd dat het erg jammer is dat een mens niet meer kanten heeft om op te liggen. Of ik moet vannacht voor de verandering eens op mijn hoofd gaan staan Laughing.
Robin
GastBerichtGeplaatst: 08-07-2005 13:28 Reageer met quote

Hayo,

ik heb ooit eens een foldertje van een bedrijf ergens mee genomen die een, zoals zij dat noemen, 'relax kussen' verkopen, de 'Form Fix'. Het ziet er, vind ik, erg prettig uit (hoor ik ook van fibromyalgiemensen in mijn omgeving) en als ik ernaar kijk met jouw verhaal in gedachten zou het je misschien wat kunnen helpen? Dit is hun website (ik weet niet of ik het mag melden maar het is vooral om het even te laten zien andere bedrijven verkopen het ook) http://www.meijers.com/NL/index-nl.php (zoeken op form fix).
Inderdaad, goedkoop is het niet maar heb je al eens gedacht om voor dit soort dingen een fonds aan te schrijven? Rotarieclub ofzo? Een grote olieleverancier (er is er een die gul schijnt te zijn)? Of misschien dat het fonds van de ANGO wat voor je zou kunnen betekeken?
Ik probeer een beetje mee te denken want een goede nacht-rust verhoogd je plezier in de dag...(ik ben ook nog steeds zoekende naar een behoorlijk matras, volledig traagfoam zie ik absoluut niet zitten, maar wat dan wel??)(de keus is te groot en het lichaam te complex)(!!)
Succes en anders zou ik op zoek gaan naar een goede revalidatie arts of je op laten nemen in een revalidatiecentrum ofziets.....wie weet dat je zo nog aan wat zinnigs kan komen?!
Heleen
BerichtGeplaatst: 09-07-2005 21:09 Reageer met quote

Fondsen proberen vind ik meer wat voor de grotere dingen (die je nergens vergoed krijgt, maar wél nodig hebt). Kussentjes verzamelen zijn de kleine dingetjes, al kan dat ook behoorlijk oplopen. Enneh revacentrum? Alweer? :p Nee serieus, die weg heb ik al gehad. En een dergelijk slaapprobleem lijkt mij om eerlijk te zijn ook niet echt een indicatie voor opname Laughing.

Waarom zie jij traagfoam niet zitten? Wel eens geprobeerd? En wat zoek je, hard/zacht/goede ondersteuning, ..? Matras kopen is inderdaad een moeilijke keus, je moet er lang mee doen. Laat je in ieder geval goed voorlichten, en neem vooral de tijd om uitgebreid matrassen uit te proberen! (Toen ik een matras aan het uitzoeken was deed ik dat heel grondig, niks niet die schoenen aanhouden op zo'n plastic geval, maar plastic eraf, schoenen uit, verschillende houdingen uitproberen, kijken of ik kon draaien op dat ding, het op m'n zij uit kon houden, etc.) Ik ben trouwens weer eens extra blij met mijn eigen matras, ben een nachtje wezen logeren... OUCH! Shocked Dat zulke dingen verkocht mogen worden.. Twisted Evil
Hanneke
BerichtGeplaatst: 09-07-2005 21:23 Reageer met quote

Hoi Heleen,
Ik heb ook regelmatig last van pijn onder in de rug.
We hebben 3 jaar geleden een verstelbare bedbodem gekocht.
Als ik de pijn voel aankomen, slaap ik 1 of 2 nachten op mijn rug met het voetengedeelte zo hoog mogelijk. Een uitkomst!!!
Zo'n bedbodem kost wel wat, maar ik zou niet meer zonder kunnen!!
Robin
GastBerichtGeplaatst: 11-07-2005 12:43 Reageer met quote

Hoi Heleen,

een aantal jaren geleden, ik dacht vier?, hebben mijn lief en ik twee boxspringbedden gekocht (bijelkaar gezet). Opzich een goed idee, maar voor mijzelf is de topmatras te zacht; er ontstaat erg snel een kuil op mijn plek, precies bij mijn onderrug. Voor mijn schat is het een prima bed, maar ja, hij is ook een heel stuk lichter (en kleiner) dan ik.
Dat idee van een verstelbare bodem waar Hanneke mee komt is ook een idee van ons (ons logeerbed heeft dat wel, het is zo'n seniorending), maar ik vind dat weer zonde van ons uitgegeven geld (boxspring), ons huidige bed kan nog wel een poosje mee. Opzich dan...Maar ik weet wel van ons logeerbed dat het een uitkomst is, op veel gebieden (voor je rug, maar ook voor dikke voeten/benen).
Ik ben bij verschillende winkels aan het kijken, zoals bij revalidatieleveranciers. Daar heb ik een keer op zo'n traagschuim matras gelegen en ik wist het meteen: dat is niks voor mij. Ik kan dan niet meer draaien in mijn slaap. En ondanks dat het voor het lijf beter zou zijn om 'vast' te liggen, nee. Mijn moeder (zelfde soort lijf) heeft nu ook zo'n matras en ik weet het echt heel zeker, ik heb er uren op wakker gelegen.
Bij mijn eigen rolstoel/revalidatiespulleverancier heb ik laatst in hun showroom op de grond op al hun matrassen gelegen en ik ben er nu wel achter dat ik minstens 5 soorten ondersteuning in het matras zou moeten hebben. Tja, ik lig toch meer dan gemiddeld in bed...
Maar het is lastig zoiets te vinden en ik ben van plan nog heel wat winkels af te gaan eer ik zo veel geld uit ga geven.

Ik snap trouwens dat je niet voor ieder wissewasje een fonds wil benaderen, maar alle kleine druppels maken een plas. Maak maar eens een lijstje van al je extra kosten, je schrikt je kapot! (heb ik nood gedwongen eens moeten doen) Maar je zou nog altijd die 'kleine' dingen bij de belastingdienst op kunnen voeren, met een beetje geluk krijg je dan 1/3 terug...
Heleen
BerichtGeplaatst: 12-07-2005 20:08 Reageer met quote

Smile Hanneke: dat wilde ik ook eens gaan proberen, maar ik vroeg me af of het zou voldoen. Het is bij mij niet iets dat af en toe opkomt, maar eigenlijk een probleem van iedere nacht. Wordt het te gek, dan draai ik toch weer op m'n zij.. zo ook vannacht, en nu heeft m'n schouder er de halve nacht naast gelegen. Die arm is zeg maar niet echt bruikbaar vandaan Rolling Eyes.

Robin: erg lastig inderdaad, de keuze voor een matras is een erg persoonlijk iets, en als je klachten hebt als de onze, wordt het naar mij idee zowat onmogelijk iets te vinden dat echt goed is. En dan nog iets dat een behoorlijke uitgave is ook.. pfff. En práát me niet over de kosten die je allemaal maakt, ik weet het. Het is een ramp, van eigen bijdrages voor van-alles-en-nog-wat tot en met braces en andere hulpmiddelen die niet vergoed worden. Het ís veel. Dit jaar bij m'n belastingaangifte heb ik inderdaad die dingen meegenomen, maar omdat ik al een laag inkomen heb is het bedrag dat ik maximaal terug kan krijgen ook niet erg hoog. Inderdaad maar zo'n derde of vierde deel van wat ik opgeef. En dan laat ik de studiekosten e.d. nog buiten beschouwing.. Ben momenteel al een paar weken verwikkeld in een strijd met m'n zorgverzekeraar om vergoeding voor zittend ziekenvervoer. De keus is in mijn geval niet tussen het vergoed krijgen of het zelf betalen, maar tussen het wel of niet behandeld worden. Op dit moment is het dus een niet, en of dat nog gaat veranderen, valt nog maar te bezien. Af en toe word ik er wel een beetje moedeloos van: op zit moment zit ik met té veel problemen die vanuit de eerste lijn niet goed aan te pakken zijn, dus ik zou een paar weken in dagbehandeling gaan. Dat leek een hele goede optie, maar dan moet je wel bij het ziekenhuis moeten komen. Ziekenhuis is buiten de regio, en ik heb geen eigen vervoer. Zijn ze nét vorig jaar zo lekker aan het snijden geweest in de vergoedingen voor het zittend ziekenvervoer, dus blijf ik voorlopig zitten met al diezelfde problemen. En een oplossing lijkt nog niet echt in zicht.. Confused
Robin
GastBerichtGeplaatst: 14-07-2005 11:16 Reageer met quote

Heleen,
natuurlijk weet ik niet het fijne van jouw situatie maar misschien kan iemand van het algemeen maatschappelijk werk, of de sociaal raadslieden, je een helpende hand bieden? Al is het alleen maar om je verhaal even te doen en stoom af te blazen. Maar mijn persoonlijke ervaring is dat ze (soms) weten hoe dingen net wat gemakkelijker geregeld kunnen worden.
Misschien is het niks, ik weet het niet, maar ik weet ook niet of je hier al wel eens aan hebt gedacht dus bij deze.
Succes!
Robin
GastBerichtGeplaatst: 14-07-2005 11:18 Reageer met quote

http://www.cg-raad.nl/rechten/rechtenbevechten.html

Interessant?
Heleen
BerichtGeplaatst: 15-07-2005 20:54 Reageer met quote

Robin schreef:
Interessant?

Zéker interessant, maar ik weet de weggetjes eigenlijk al te goed. Al eens gebeld met MEE, maar alle opties die zij aan konden dragen had ik al geprobeerd, of de zaak liep dan daar al. Momenteel ligt de zaak als klacht bij m'n zorgverzekeraar (lang verhaal) en als aanvraag bij de bijzondere bijstand. Maar die procedures zijn eindeloos, en alles en iedereen moet bezuinigen tegenwoordig. Dus het is nog maar de vraag wat er uit voort gaat komen.. (En intussen gaan al die mensen met wie ik contact heb gehad bij de instanties met vakantie en dragen ze de zaak over aan een collega die dan vervolgens ook met vakantie gaat. Het is alleen zo jammer dat ík geen vakantie heb van de pijn en de luxaties, en dat er dingen bij zitten die voorkomen hadden kunnen worden als ik eerder de juiste hulpmiddelen en behandeling zou hebben gehad en *mompel* *mompel*) ....Rolling Eyes Weet je, ik gebruik het medisch forum wel om stoom af te blazen, ok? Razz En volgens mij heb ik een gave voor het Off Topic laten gaan van complete draadjes.. Weet je dat ik momenteel heel blij ben als ik op m'n rug lig (voor eventjes dan..)? Ik heb de boel wat verrekt daar geloof ik.. En als ik een rare beweging zijn m'n wervels e.d. all over the place momenteel. De verleiding is dan ook groot om heel stil op bed te gaan liggen en net te doen of ik er niet ben.. maar dát is natuurlijk ook weer niet goed Wink.
Robin
GastBerichtGeplaatst: 18-07-2005 13:52 Reageer met quote

Nou, van het off topic laten gaan ben ik ook een goeie...blijkt. Ik herken je gedoe met de verzekeraars trouwens net zo goed hoor. Ik zit nu al weer twee maanden te wachten op goedkeuring voor een spalk voor mijn hand (lux MCPII) waardoor er steeds meer verslechtering optreed...Het maakt het allemaal steeds moeilijker om contact te houden met je lijf (althans, zo werkt het bij mij, ik krijg er steeds meer een "never mind"-houding van in de zin, 'ach wat kan het mij dan ook nog verrotten als mijn lijf naar de klote gaat als een ander het ook geen reet scheelt?!').
En wie weet helpt het wel in het moment om eventjes heel stilletjes te doen alsof je niet bestaat. Wie zegt dat wat niet goed is ook écht niet goed is??
Heleen
BerichtGeplaatst: 18-07-2005 20:11 Reageer met quote

Robin schreef:
Wie zegt dat wat niet goed is ook écht niet goed is??

Ik, zei de gek Rolling Eyes. Een paar dagen stilliggen lijkt me niet echt een optie. Rug is inmiddels trouwens wel wat opgeknapt, probleem is alweer opgeschoven. Wat je schrijft is heel herkenbaar trouwens. Ik moet echt mijn best doen om een goed contact met mijn lijf te hebben, dat is soms best wel moeilijk als de pijn weer eens op piekniveau is. Lukt de laatste paar jaar best aardig trouwens, maar ik snap zeker je punt.

En over de zorgverzekeraars: ken precies het probleem. Ook in de aanvraag van ringsplints, maaaanden terug alweer. Die dingen moesten door een specialist voorgeschreven worden, dat is dus één van de dingen die we daar verder zouden bekijken. Maar intussen dus wel een verergering van subluxen en pijn in de vingertjes... met uiteindelijk natuurlijk meer schade als gevolg. Zou in die gevallen haast willen zeggen dat ík wel kan wachten, maar mijn lijf niet. Dat gaat namelijk gewoon door met uit elkaar vallen.. Rolling Eyes óók in de vakantie. Maar bij zo'n uitspraak laat ik mezelf weer kennen in het feit dat ik op zo'n moment toch blijkbaar een te sterke scheiding ervaar tussen mijzelf en m'n lijf.. daar héb je 'm weer! Laughing

Om even terug on topic te gaan: ik heb vandaag een offerte opgevraagd voor een verstelbare bedbodem.. ben benieuwd.
Marjan
GastBerichtGeplaatst: 22-10-2005 14:09 Reageer met quote

Ik kan alleen maar zeggen dat traagschuim de oplossing voor mijn rugklachten bleek te zijn. Bijna 8 jaar ben ik rugpatient geweest en heb nu nauwelijks nog klachten. Ik kan dus niet zeggen dat ik volledig klachten vrij ben maar wel zo goed als.
Als ik nu op een ander bed slaap krepeer ik gelijk de volgende dag al weer van de onderrug pijn.
Ik kan dus niet anders zeggen dan dat traagschuim echt werkt. Overigens zijn er enorme verschillen in prijs en in kwaliteit dus de ene is de andere niet! Ik heb zelf rhf maar heb ook goede dingen van m-line gehoord.
Gast
BerichtGeplaatst: 22-10-2005 16:25 Reageer met quote

Ik heb geen rugklachten maar nachtelijke rugpijn herken ik wel. Ik heb het alleen als ik in bed ga liggen en dan op mijn rug. Dan moet ik mijn rug helemaal hol trekken om van de pijn af te zijn. Als ik in slaap val en later wakker word is het weer weg. Als ik op mijn zij ga liggen dan trekt het ook wel vaak gewoon weg na een half uurtje tot een uurtje. Overdag heb ik er geen last van. Misschien omdat je de rug dan toch niet goed of teveel belast heb overdag?
Robin
GastBerichtGeplaatst: 23-10-2005 12:29 Reageer met quote

En ik kan het niet laten....om even terug te komen op mijn 'offtopic' van juli over die MCP II spalk: ik heb em!!!
Moest ik even kwijt...
Hoe is het nu met je rug en met je aanvraag voor die verstelbare bodem? Ik heb een paar weken geleden een EDS-kennis van me gesproken die het wel via het ziekenfonds heeft kunnen regelen...maar of dat nog steeds zou kunnen??? Het verhaal was alweer een paar jaar oud. Misschien dat je het samen met je reva-arts kunt proberen? (ikzelf ga het wel met haar bespreken, heb inmiddels behoorlijk hetzelfde probleem)

Alle goeds en fijne nachten!
Heleen
BerichtGeplaatst: 23-10-2005 13:45 Reageer met quote

Robin schreef:
En ik kan het niet laten....om even terug te komen op mijn 'offtopic' van juli over die MCP II spalk: ik heb em!!!

En, werkt ie? Welke kant op luxt je MCPII?

Dan terug on topic: (Razz)
Ik ben er inmiddels druk mee, heb nu een verstelbaar ding 'op proef', en heb al laten weten dat ik 'r zeker een aan wil schaffen. Even de benen wat hoger als ik wakker wordt van de rugpijn haalt echt de pijn wat weg. Vaak niet helemaal, maar 't scheelt zeker. Heb ik nog één ander probleem: ik heb nog steeds de neiging om op mijn zij te draaien 's nachts.. en dáár heb ik nog niets tegen gevonden.

Robin: ik heb een aanvraag gedaan bij m'n zorgverzekeraar, maar kreeg 'm dus niet vergoed. Uiteindelijk heb ik samen met ET een aanvraag gedaan bij een fonds, en krijg een aardig deel vergoed. Dóen dus!
Rick
GastBerichtGeplaatst: 23-10-2005 14:53 Reageer met quote

Je zou een traagschuim matras kunnen overwegen. Ik ben zelf fysio en hoor alleen maar goede verhalen van dit soort matrassen(vooral als het om onder rugklachten gaat). Ook zou het heel lekker slapen, dus 2 vliegen in een klap!
Heleen
BerichtGeplaatst: 23-10-2005 20:36 Reageer met quote

Rick schreef:
Je zou een traagschuim matras kunnen overwegen.

Heb ik al Idea. En hoewel dat veel beter ligt dan alle matrassen die ik tot dusver had geprobeerd, heb ik zelfs daarop nog last van drukpijn. Zoals ik al zei: prinsesje op de erwt Wink
Robin
GastBerichtGeplaatst: 24-10-2005 11:54 Reageer met quote

Hee, das mooi! Nu kan je in ieder geval 1 deel van het probleem (gedeeltelijk) oplossen. Misschien dat de ET nog tips heeft tegen het draaien?
Die EDS-kennis van me had het over een matras wat elke zoveel tijd wordt opgeblazen en dat dan weer langzaam leegloopt en weer wordt opgebalzen, etc. Ik denk wel een erg duur grapje...maar misschien is het ook wat voor jou?? Hoe en wat qua naam weet ik niet maar misschien dat een zoekmachine uitkomst kan bieden op internet. (ad-matras?)

Mijn MCP II luxt alle kanten op Sad Hoe het de eerste keer is gegaan is mij een totaal raadsel, ik was in de stad, rolstoel rijdend, en ineens kon de vinger geen kant meer op. Ik heb em zelf gereponeerd en later op de EHBO bleek dat ie geluxeerd was (nooit gehad met vingers, althans, niet op deze wijze, wel zelf eens per ongeluk wat uitelkaar getrokken tijdens de afwas). Maar deze spalk helpt echt. Ik heb nog wel beweging die normaal en noodzakelijk is, schadelijke beweging (overstrekken, (sub)lux, etc) is niet meer mogelijk. En handmatig rolstoelrijden kan ik gelukkig ook nog steeds.

Goeds!
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Nachtelijke rugpijn
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring