Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Kinderziekten > Kind met 5 jaar naar groep 3
Auteur Onderwerp: Kind met 5 jaar naar groep 3
Pascalle
BerichtGeplaatst: 21-07-2008 15:54 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Misschien is dit niet helemaal een geschikt onderwerp voor een medisch forum maar ik wil graag jullie mening over het volgende weten.

Tot voor kort was de grens om naar groep 3 te gaan 1 oktober dus alle kinderen die voor 1 oktober 6 jaar zijn gaan naar groep 3. Nu is de peildatum gewijzigd in 31 december. Alle kinderen die jarig zijn in oktober, november of december gaan dus al in augustus als ze nog 5 jaar zijn naar groep 3.

Mijn dochter is 9 november jarig. Ze is nu 4 jaar en bij mijn weten komt ze na de zomervakantie gewoon in groep 1 waar in mijn visie een kind van 4 jaar ook hoort. Met deze nieuwe regel zou zij dus eigenlijk na de zomervakantie al in groep 2 moeten komen en een oudste kleuter zijn om zo het volgend schooljaar naar groep 3 te kunnen om te gaan leren.

Naar mijn mening zijn kinderen van 5 jaar er nog niet aan toe om al naar de "grote" school te gaan maar blijkbaar moet men tegenwoordig steeds jonger. Ik wil mij hier echt tegen verzetten en ik denk aan het belang van mijn kind maar ik wil haar absoluut niet met 5 jaar naar groep 3 laten gaan. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en er zullen echt wel vijfjarigen zijn die er volledig aan toe zijn maar het geldt absoluut niet voor alle kinderen. Je kunt je hele leven nog leren dus waarom moet deze onbezorgde tijd op de kleuterschool worden ingekort?

Wat is jullie mening hierover?
Jip
BerichtGeplaatst: 26-07-2008 10:37 Reageer met quote

ben het met je eens, ze moeten al zoveeel, en het buitenspelen word steeds minder wat ook erg belangrijjk is, een kind moet zo lang mogelijk kind zijn.
ik denk omdat het jou kind is jij hier wel wat te zeggen in hebt, het ene kind is het andere niet.
matti100
BerichtGeplaatst: 29-07-2008 23:09 Reageer met quote

Ik hoor nu voor het eerst dat de peildatum verschoven zou zijn.

Ik denk niet dat het klopt dat nu alle kinderen, die geboren zijn voor 31 december al met 5 jaar naar groep 3 gaan. Volgens mij bepaalt de school dat en alleen in uitzonderlijke gevallen, als de leerling goed mee kan komen, zal deze met 5 jaar naar groep 3 gaan.

Misschien verschilt dit per school? Ik ken alleen maar scholen die daar zeer terughoudend mee zijn.
Pascalle
BerichtGeplaatst: 01-08-2008 15:39 Reageer met quote

Hallo Matti,

Bedankt voor je reactie. Ik heb natuurlijk ook op internet gezocht en het is een nieuwe regel van de overheid. In principe gaan alle kinderen die jarig zijn tussen 1 oktober en 31 december (en dus nog 5 jaar zijn) naar groep 3 tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om het niet te doen (bv sociaal-emotioneel).

De rollen zijn dus omgedraaid. Vroeger was het een uitzondering om wel te gaan maar nu wordt het dus een uitzondering van niet. Helaas.

Wij wonen in Capelle aan den IJssel en ik merk dat deze regel hier al aardig is doorgevoerd want een hoop kinderen van vrienden/kennissen etc. gaan nu met 5 jaar naar groep 3. Mijn dochter wordt dus een uitzondering. Waarschijnlijk gaan haar vriendinnetjes volgend jaar dan wel naar groep 3 terwijl ik nog steeds van mening ben dat het voor de meeste 5 jarigen beter is om het niet te doen.
tinkerbell
BerichtGeplaatst: 01-08-2008 18:31 Reageer met quote

Hoi Pascalle,

Ik ben kleuterjuf op een basisschool in Amersfoort en wij hanteren die grens (nog) niet. Ik ben er heel blij mee, want het zou voor een heleboel kinderen niet prettig zijn om zo jong al door te gaan. Ik snap je dus helemaal.

Groetjes Tinkerbell
Sabien-tje
BerichtGeplaatst: 02-08-2008 12:51 Reageer met quote

Hallo, mijn zoon is nog 5 en wordt in oktober 6. Hij zat al in groep 2, was van 1 wel mee gegaan naar 2. Hij blijft nu in groep 2 zitten. Hij is echt ngo enti toe aan groep 3. Ik zie in zijn klas wel kinderen van augustus en september en ook kinderen van na 1 oktober die het maar amper redden. Dus die 1 oktober grens was volgens mij al op het randje. De 1 janauri grens is er al langer maar wordt vaak niet gebruikt bij de meeste scholen. Mijn zoon is de enige die de klas over doet en dat is wel erg jammer voor hem. maar leliver dat dan nu al naar groep 3. Hij wil ngo gewoon spelen. Laat hem daar maar in groeien. Leren kan hij nog lang genoeg. mijn dochter is ook van oktober en wordt bijna 4 maar ik denk dat het voor haar wel fijn is. Zij is heel leergericht dus dan zien we het wel weer. Het moet niet maar als ze er echt aan toe is prima.
Pascalle
BerichtGeplaatst: 08-08-2008 11:51 Reageer met quote

Hallo Sabientje,

Mijn zoon is deze week 9 geworden en hij gaat na de vakantie naar groep 6. Hij is dus een jonge leerling (augustus) maar wat jij ook al aangeeft is dat kinderen uit augustus/september het vaak al moeilijk hebben. Toendertijd werd de 1 oktober grens nog gehanteerd. Hoe moet dat dan met de kinderen die nog jonger zijn?

Op zich kan hij het prima aan maar hij zit wel met kinderen in een klas die soms meer als een jaar ouder zijn en dat aspect moet je ook laten meewegen.

Ouders vinden het vaak niet prettig dat hun kind een late leerling is maar voor het kind zelf is het vaak een voordeel. Ze zijn dan toch rijper en minder speels.
remmy
BerichtGeplaatst: 08-08-2008 16:12 Reageer met quote

Mijn michtje is vorig jaar met vijf jaar naar groep drie gegaan. Dit is zorgvuldig afgewogen. Enerzijds was ze nog erg speels maar aan de andere kant had ze in groep twee ook geen enkele uitdaging meer. Het is haar dit jaar erg goed gegaan.
Ik vind dat er goed naar gekeken moet worden of een kind groep drie wel aan kan. het is een zwaar jaar heb dat ook gemerkt op de school waar ik in 3/4 werkte veel kinderen zijn erg moe. Als het j ete vroeg lijkt zou ik haar mooi nog een jaar in groep 2 laten
lopila
BerichtGeplaatst: 28-04-2009 14:35 Reageer met quote

Beste Pascalle,
Doe wat je hard je ingeeft. Ik heb drie kinderen waarvan mijn dochter nu 7 en in groep drie. Zij is heel groot en lichamelijk ingesteld, maar haar koppie hoort thuis in groep 2. Nu moet ze straks naar groep 4 omdat ze dat lichamelijk aankan. (nou vraag ik je) Ik vecht als een leeuwin om haar in groep 3 te houden. Maar in mijn hart weet ik dat ze nog een jaartje in groep 2 had moeten blijven
Mijn advies is laat je kind zo lang mogelijk kleuteren daar leren ze meer van dan in groep 3
Pascalle
BerichtGeplaatst: 28-04-2009 15:51 Reageer met quote

Hallo Lopila,

Dank voor je reactie. Voor mijzelf heb ik allang een beslissing genomen en gelukkig is de leerkracht het volledig met mij eens.

Mijn dochter is nog erg jong in haar gehele ontwikkeling en ze is er echt nog niet aan toe om na de zomervakantie al naar groep 3 te gaan. Jammergenoeg gaan de meeste kinderen van haar leeftijd wel maar gelukkig is ze ook klein voor haar leeftijd dus het zal in groep 2 niet echt opvallen dat ze iets ouders is als de meeste andere kinderen
123miesje
BerichtGeplaatst: 13-05-2009 15:39 Reageer met quote

Ik heb dezelfde vraag maar dan in de leeftijd een groep lager. Mijn dochter is eind oktober 4 jaar geworden. Zij zou volgens de oude regeling dus bijna 3 jaar moeten kleuteren. M.i. is dit voor haar erg lang daar ze nu al veel met letters en dergelijke bezig is en niet zo heel speels is maar meer leergierig. Bij ons op school hanteren ze in principe nog de grens van 1 oktober en willen ze haar niet mee laten gaan naar groep 2. Ik denk echter dat ze misschien beter naar groep 2 mee kan gaan en dan pas in groep 2 kunnen bekijken of ze daar blijft of dat ze er dan aan toe is om naar groep 3 te gaan. Zijn er hier ook mensen die hier ervaring mee hebben?
A.J
BerichtGeplaatst: 13-05-2009 16:13 Reageer met quote

hey!

Ik vind eerlijk gezegd een kind van 5 nog te jong om al naar groep 3 te gaan, ik werk in een kleuterklas en zie duidelijk verschillen tussen de oudste en jongste kleuters, en daarbij verschilt het ook enorm per kind, ik heb namelijk ook een paar kleuters in mijn klas die ergens deze komende weken al 7 worden en in augustus pas naar groep 3 gaan (persoonlijk vind ik dat wel een beeetje laat) maar de jongste kleuters van 4 en 5 zijn nog erg speels en minder geconcentreerd, en denken vaak nog niet veel verder dan zichzelf, terwijl de oudere kleuters van 6 dat al meer ontwikkeld hebben. Ik vind de leeftijd van 6 jaar precies goed om naar groep 3 te gaan!

Groetjes
123miesje
BerichtGeplaatst: 13-05-2009 16:56 Reageer met quote

Dat ligt er dus maar aan wanneer je geboren/jarig bent. Je kan niet halverwege het jaar naar een andere groep. Dus een ideale situatie kun je niet scheppen.
A.J
BerichtGeplaatst: 13-05-2009 16:58 Reageer met quote

ik denk ook niet dat er een ideale situatie te scheppen valt, want die is er vaak nooit. daarom zei ik ook dat het ook per kind verschilt:) maar dat er wel grote verschillen zijn tussen een kind van net 5 en een kind dat al een tijdje 6 is en misschien al bijna 7 wordt.
claudia 3
BerichtGeplaatst: 15-05-2009 21:24 Reageer met quote

hoi hoi
ik heb dus en dochter van december ze is nu 5 jaar
maar ze zit nu dus nog in groep 1,omdat de juf echt vond dat ze er niet aan toe was,ze was namelijk nog erg speels,en niet toe aan het grote werk van groep 2,ze zou verdwalen in de grote groep.......bij wijze van spreke.
de juffen kijken dus wel of het kind het aan kan,en of ze er daadwerkelijk aan toe zijn
ik zelf had al gedacht,dat ze groep 1 nog over zou doen,want ik heb namelijk een vroege leerling die is nu 12 jaar,maar heeft altijd op zijn tenen moeten lopen vanaf groep 5.
de vroege leerling krijgt het soms moeilijk met leren...hoeft niet bij alle kids te zijn,maar ik weet nu dat ikdaar rekning mee moet houden.......
nu is mijn dochter wel rijp voor groep 2,ze heeft het echt op gepakt allemaal,en heeft het ook erg leuk in groep 1,ze kan nu al een beetje lezen en tellen .dat vind ze gewoon super
en zo blijft het ook leuk,ze moeten er aan toe zijn,het zijn tenslotte nog kleuters.......
ik vind het zo al vroeg leren in groep 3,en dat terwijl de kids nog maar 6 jaar zijn,de meeste zijn er nog niet aan toe,om te leren lezen schrijven en tellen
ze willen immers spelen
leren kan nog altijd tot je 18 jaar
waarom dan allemaal zo vroeg vraag ik me steeds af,ach.........
maar een kind van 5 jaar,naar groep 3 sturen lijkt me erg vroeg,meestal is dat groep 2........
een kind van 5 jaar,wilt graag spelen,en dat lijkt me voor een kleuter beter voor de ontwikkeling.
maar er zijn natuurlijk uitzonderingen,en dan is het mischien wel goed om door te stromen,anders gaat een kind zich in de klas vervelen,en dat is ook niet leuk
anders zou mijn docher dit jaar ook naar groep 3 gaan,mocht alles goed zijn verlopen.....
maar ben blij dat ze echt naar groep 2 mag.......
maar ik weet niet hoe jou dcohter is,of ze het daadwerlijk aan kan groep 3,
hoe gaat het nu op dit moment in groep 2,ik zou zelf goed overleggen,want je krijgt er spijt van........als je niet de juiste keuze voor haar maakt
het telt immers wat kan een kind,en is ze er echt aan toe,heeft ze uitdaging nodig
en kan ze het werk aan,
maar persoonlijk vind ik eerlijk gezegd 5 jaar ook echt jong voor groep 3
ben benieuwd wat je keuze is........
Woofie
BerichtGeplaatst: 15-05-2009 22:04 Reageer met quote

Ik kom ook even buuten!Werk ook op een basisshool! Nog wel als stagiair maar dat betekent niet dat ik er geen verstand van heb. aan de ene kant meot ik jullie gelijk geven met dat 5 jaar te jong is voor groep 3... Echter in sommige gevallen bied het een kind juist heel veel. Als je kind op een goede school vind is er in groep 3 nog genoeg tijd over om te spelen in de klas en om buiten te spelen. Afgelopen half jaar liep ik in een groep 3 en daar had ik meerder jonge kinderen. het ging hartstikke goed. Kinderen kunnen natuurlijk heel speels zijn maar ze zijn ook heel leergierig.. ze vinden het prachtig als ze aan hun papa of mama kunnen laten zien dat ze al een lief briefje kunnen schrijven! Het ligt bij ieder kind anders. Als je kind er niet aan toe moet je het ook niet doen, maar als het wel zo is meot je het gewoon proberen. vaak is het meer het probleem van de ouders dat ze hun kindje nog zo klein vinden.... en de kinderen vinden het vaak wel prima
missyelly
BerichtGeplaatst: 11-04-2012 22:14 Reageer met quote

Hallo,

Ik zit nu met mijn dochter in die situatie. Ik ben benieuwd hoe het nu is met de kinderen genoemd in dit onderwerp? Heeft het versneld of juist niet doorgaan naar groep 3 goed uitgepakt? Laat het me please weten.

Mijn dochter is nu 5, maar wel toe aan groep 3 na de zomer denk ik, ze is sociaal emotioneel wel op niveau groep 2 nu. Ook is ze qua leerstof op niveau, nog een jaar groep 2 zal voor haar vervelend worden, want ze wil veel liever werkbladen maken dan lang buiten spelen.

Duss.. elk kind is weer anders.. maar ik ben wel benieuwd of ze er later last van krijgt dat ze de jongste van de klas is...

Reacties??
carlee
BerichtGeplaatst: 11-04-2012 23:09 Reageer met quote

Hallo missyelly en andere belangstellende


een juf/meester kan bij een kind zien of het
op emotioneel vlak sociaal vlak sterk genoeg
is voor een volgende groep.
Ik begrijp jullie onzeker heid en of twijfel.
Zelf zie je natuurlijk ook veel aan je kind qua gedrag.
Is een kind heel stil of niet sociaal dan weet je
dat t niet toe is aan een volgende klas.

Vaak hoor je dat in de 10 min gesprekken bijv wat
de vaardigheden van een kind zijn.
En ieder kind inderdaad ontwikkeld zich op zn
eigen manier/tempo.
Samen kom je er dan wel uit en als bij een leraar zegt
dat je kind naar een volgende groep kan en jij twijfelt als ouder of ie dat wel aan kan is altijd lastig maar over t algemeen heeft een leerkracht daar
meer en beter zicht op.

Onze dochter is van dec maar er werd totaal niet gekeken van welke maand ze was, ze is in dec 2008 4
geworden dus naar groep 1, in april 2009 werd de klas
te groot en hebben ze 5 kindjes mee verhuisd naar groep 2(er werd wel geobserveerd of dat haalbaar was) dus mijn dochter was 4 jaar in groep 2, in sept 2009 bleef ze in twee sept 2010 naar groep 3(5 jaar) wij hadden onze twijfels maar puur omdat ze zo jong was maar de juf zei dat ze t kon en niet speels was maar leergierig.
En met 6 jaar naar groep 4 onze dochter is nu 7 en gaat straks naar groep 5 dus als de juf/meester aangeeft dat je kind er klaar voor is kun je dat bijna feilloos aan nemen.

succes allemaal
maraja
BerichtGeplaatst: 12-04-2012 13:29 Reageer met quote

Ik sluit me bij bovenstaande aan. Bij ons op school is het nog geen regel, men doet het liever niet dan wel. Maar als een kind het aankan mag het mee naar groep 3 ook als is hij/zij nog maar 5 jaar. Dat zijn dat wel alleen de leerlingen die voor 31 december jarig zijn, dus meestal bijna een jaar voorlopen op de jongere leerlingen.
Ze kijken hier per kind naar hoe het gaat en of ze het aankunnen. Persoonlijk vind ik dat je groep 3 beter 2 keer kunt doen dan groep 2. Je leert daar heel veel en stel dat het niet lukt, heb je het 2e jaar al een basis die alleen maar beter kan worden.

Zeg nou zelf, een kind wat zich maar zit te vervelen is toch ook niet goed? Ze moeten uitgedaagd worden en als ze er aan toe zijn waarom dan niet?
sparretje
BerichtGeplaatst: 16-04-2012 11:42 Reageer met quote

Wat ik wel vind is dat vroeger de peildatum 1 oktober was. Alles wat na 1 oktober 4 werd ging niet door naar groep 2. Onze kleuterjuf zegt zelf dat de kinderen te jong zijn om dan al door te stromen. Vroeg of laat blijven ze hangen. Waar het vaak misgaat is het voortgezet onderwijs. Daar sneeuwen ze onder. Ze zijn sociaal-emotioneel niet sterk genoeg. Dat hoor ik ontzettend veel. Wat maakt het uit als een kind wat langer kleutert, moeten nog lang genoeg naar school en dan kunnen ze misschien later ook beter presteren zonder op hun tenen te lopen. Ons zoontje heeft groep 2 een keer over gedaan, hij was te speels en deed erg jong aan. Hij heeft ook een hele voorgeschiedenis waarbij hij voor z`n 4e jaar meer in het ziekenhuis was dan thuis. Dat heeft altijd consequenties. Maar hij is en blijft er vrolijk onder en doet lekker mee. Hij is een vroege leerling, dus wat maakt het dan uit.
Index > Kinderziekten > Kind met 5 jaar naar groep 3
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring