Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Dolichocolon / te lange darm
Auteur Onderwerp: Dolichocolon / te lange darm
Dinyy
BerichtGeplaatst: 05-08-2014 12:49 Reageer met quote

Hallo Chantal, met mij gaat het steeds beter gelukkig. Uit het onderzoek van de dikke darm en endeldarm is geen ziekte gebleken gelukkig. Wel een heel lange en wijde dikke darm en endeldarm door de jarenlange verstoppingen. Ook functioneert mijn bekkenbodem niet goed meer en dat is mede het probleem geweest. Ik had dus twee problemen, een niet functionerende darm en een niet functionerende bekkenbodem, vandaar dat niets meer hielp. Nu eet ik en even later gaat de stoma al aan de gang Very Happy ,dus geen verstoppingen meer en voel me een ander mens. Het is ff wennen maar wel een veel betere kwaliteit van leven Smile . Nu slik ik helemaal geen medicijnen meer en hoef ik niet meer te spoelen, hopelijk blijft dit zo. In het allerergste geval moet er alsnog een dunnedarmstoma stoma aangelegd worden, maar hopelijk duurt dit nog lang.
Chantal45
BerichtGeplaatst: 05-08-2014 13:56 Reageer met quote

Wat fijn om te horen dinny dus de stoma is je niet tegen gevallen?
Helemaal geen buikpijn meer? En kan je alles eten?
Ik merk dat ik echt elke dag mijn darm moet leegmaken (microlax) dan voel ik me beter, alleen vaak erg moe net daarna. Ik merk ook vaak pas hoeveel pijn ik had als mijn darm leeg is en de pijn ineens weg is.
Het is even een stap voor mij om het elke dag te doen, (ook al heeft m'n arts het een paar jaar geleden al geadviseerd)het accepteren dat dat echt nodig is valt me zwaar. Na 25 jaar hoop ik nog steeds dat het overgaat, dat ik tegen bepaald voedsel niet kan en als ik dat niet meer eet alles goed komt, stom he
Dinyy
BerichtGeplaatst: 05-08-2014 14:35 Reageer met quote

Nou de operatie is me wel tegengevallen hoor, maar ze hebben meer als 70% van de dikke darm weggehaald en van de rest een stoma aangelegd. Het voordeel hiervan is dat je geen verstopping/dikke ontlasting meer hebt als het goed is. De chirurg heeft me de keuze gegevn of een dunnedarmstoma (ileostoma) of een dikke darmstoma (colostoma) en goed de verschillen uitgelegd hiervan. Een ileostoma geeft altijd waterige ontlasting en heel vaak lekkages, dus ook snachts en onderweg etc. Bij een colostoma heb je wat papperige ontlasting en heb je minder kans op lekkages, wel een veel zwaardere operatie, maar wel een betere kwaliteit van leven. Wel met het risico dat ik alsnog last krijg van obstipatie en dan moet het alsnog een ileostoma worden helaas. Dus ik heb gekozen voor een colostoma en deze zit net na de overgang van de dunnen naar de dikke darm. Tot nu toe ben ik er nu ik opknap heel erg tevreden mee en hoop dat dit zo blijft, ik heb geen last van lekkages en verschoon mijn stoma smorgens en s'avonds en ik maak ongeveer drie keer per dag mijn oovangzak leeg. Ik heb een oovangzak voor een ileostoma omdat hè deze kan legen in het toilet als je dunne ontlasting hebt. Dus voor mij geen klysma's meer gelukkig, ik gebruikte de kolexkkysmas die ik van het ziekenhuis kreeg. Daarnaast spoelde ik elke ochtend en nam 4 magnesium tabletten, zes zakjes movicolon en om de dag kleanprep op het laatst. Nu helemaal niets meer. Ik heb nog wel wat napijn maar dat is normaal, ik heb heel ongelukkig ook een scheurtje in mijn buikwand opgelopen en dit is nu nog gevoelig. Maar ik ben een gelukkig mens als ik mijn verhaal zo eens terug draai en moet er niet meer aan denken zeg, pfffft dat laxeren, de opnames, de onderzoeken, het geel zien, de pijn, misselijkheid, uitslag, fissuren. In principe kan ik alles bijna eten, alleen geen noten of pinda's en draadjesvlees en geraspte peen, dit verstopt je stoma namelijk. Voor de rest is het Elf uitvinden waar ik wel of niet tegen kan. Tot nu toe is dit patat geweest waarvan ik een dag kast heb gehad en de stoma niet meer doorliep.
Jehein
BerichtGeplaatst: 13-08-2014 13:31 Reageer met quote

Hey allemaal,

Ontzettend verademend om te zien dat ik niet de enige ben met dergelijke problemen!

Ik ben zelf een man van 30 jaar oud met normale lichaamsbouw (1m80 en 78kg), maar 2 jaar geleden kreeg ik plots veel pijn aan mijn darmen. Ik leek wel contant constipatie te hebben en bijhorende anale kloven. Als je superhard moet persen om er een klein beetje uit te krijgen, voelt dat zoooo slecht. Vooral als je het gevoel hebt dat je ontlasting zo hard is als een kei en met tranen op het toilet zit. Confused

Het zijn dingen waarvan je 's nachts echt wakker blijft liggen en waaraan zelfs je levensvreugde en alles daarrond (werk, relatie,...) kan lijden, heb ik intussen gemerkt. Destijds een colonoscopie laten doen in een lokaal ziekenhuis en te horen gekregen dat er niets schokkend te zien is, behalve dat mijn darm extreem lang bleek te zijn. Stempel en advies in kwestie: Waarschijnlijk een geval van PDS en neem gerust elke dag een zakje laxeermiddel.

Nu zijn we 2 jaar later en nog steeds dezelfde problemen en pijn. Ik stel me wel 1.000 keer de vraag: "waarom heb ik tot mijn 28e een probleemloos leven gehad en zou mijn darm zogezegd plots te lang zijn?" (tenslotte is die al 30 jaar even lang). Binnenkort een afspraak in het UZA te Antwerpen gepland voor een nieuwe colonoscopie, ik hoop dat die meer duidelijkheid/bevestiging brengt.

Op alle sites lees ik dezelfde tips (genoeg beweging, drink voldoende, rook niet, eet fruit,...), maar daar hou ik me zowiezo al heel mijn leven aan en ik vind het zo jammer om nergens een kant-en-klare oplossing die écht werkt terug te lijken vinden voor dit probleem.
Dinyy
BerichtGeplaatst: 13-08-2014 14:49 Reageer met quote

Hoi Jehein, nee je bent echt niet de enige zoals je al gezien hebt. Het is een probleem welke heel veel voorkomt en de ervaring is dat je eerst jaren aan de slag miet met diëten, therapieën, medicatie, darmspoelingen etc. voor de artsen gaan overwegen om het probleem te gaan verhelpen. Ik heb alles wel gehad en zelfs spoelen en een neurostimulator hadden geen effect helaas. Ik heb lang geleden ook een coloscopie gehad 'n men heeft bij mij ook nooit gesproken over een te lange dar. Later is dit wel naar voren gekomen door een colo in een ander ziekenhuis. Hopelijk nemen ze je serieus en kunnen ze je van je probleem afhelpen, in ieder gval veel sterkte en succes.
Chantal45
BerichtGeplaatst: 14-09-2014 16:15 Reageer met quote

Hoi dinyy,

Hoe gaat het nu, werkt je stoma goed?
Ik ben heel benieuwd of dit jou levenskwaliteit (om het maar even zo te benoemen)
heeft verbeterd ?
Ik ben elke dag buikpijn zooooo zat. Merk ook dat de magnesium en de microlax niet goed meer werken. Heb elke dag microlax nodig omdat de pijn anders niet te harden is. Maar met 1 doet het vaak helemaal niets meer. Ik word er zo moedeloos van. Weet ook niet goed wat ik moet eten, bij elke hap ben ik bang dat ik er last van krijg. Is ook zo lastig om uit te vinden waar je op reageert, omdat m'n darm zo langzaam is. Mijn arts zegt dat het eigenlijk helemaal niet uitmaakt wat ik eet, dat ik sowieso last krijg. Maar soms is het wel een fijn idee dat je nog ergens grip op kan hebben, als ik.. Niet eet heb ik misschien minder last, ken je dat? Had jij( of iemand anders die dit leest) ook last met bepaalde activiteiten, bukken, fietsen?
Ik ga in okt weer naar het ziekenhuis ze moeten maar weer even kijken, hoewel ik hier wel weer tegenop zie. Heb ondertussen al zoveel geprobeerd, elke keer weer de hoop dat iets aanslaat en de tegenvaller als het tegenovergestelde gebeurd.
Dinyy
BerichtGeplaatst: 14-09-2014 20:32 Reageer met quote

Hoi Chantal, met mij gaat het steeds beter gelukkig. De stoma loopt goed en nog steeds veel output. Dat is wel een nadeel, maar beter als helemaal niet kunnen. Ik ben twee weken geleden met een acht daagse cruise geweest en alles gegeten war ik maar lekker vond. Soms gaf dit doorstroom problemen en moest ik mijn buik masseren en een warm bad nemen om de boel een beetje op gang te krijgen. Eenmaal thuis loopt de stoma weer als een tierelier. Ik voel me echt goed en ga zeer binnenkort weer aan het werk. Er moeten wat zaken zoals een aangepaste stoel en bureau en een ruimte om te verzorgen geregeld worden (vindt de Bedrijfarts) omdat ik door mijn gescheurde buikvlies nog steeds niet goed en lang echt rechtop kan zitten. Dit is een langdurige kwestie heb ik inmiddels wel begrepen, maar dat hindert niet om te gaan werken vind ik.
Dus mijn levenskwaliteit is erg verbetert en ik zou het zo allemaal weer doen, ondanks de pittige operatie en de pech met mijn buikvlies. Hopelijk kan een stoma bij jou nog voorkomen worden en is misschien spoelen een optie voor je? Veel sterkte en groetjes.
Chantal45
BerichtGeplaatst: 07-10-2014 9:29 Reageer met quote

Hoi dinyy,
Hoe gaat het nu? Loopt alles nog goed door?
En op je werk is ook alles geregeld?
Ik ben gisteren weer bij de arts geweest. De microlax werkt niet goed meer, hij wil dat ik nu overstap op bisacodyl 2 s avonds, ik ben er een beetje huiverig voor, volgens mij heb jij het ook gebruikt wat is jou ervaring, iets voor langere tijd of raak je er snel gewend aan en moet je de dosis dan snel weer verhogen?
Ik heb het er wel over gehad met de arts, maar hij zegt dat als je darm niet leeg gaat dit ook de mobiliteit verminderd dus erg veel keus heb ik niet, of heeft hij mij niet gegeven .
Hoor graag weer wat van je , jammer dat er geen vereniging is waar meer info te krijgen is, daarvoor zijn er misschien te weinig mensen met een dolichocolon?
Dinyy
BerichtGeplaatst: 07-10-2014 14:26 Reageer met quote

Hoi Chantal,
Toevallig ben ik m.i.v. Vandaag weer begonnen voor halve dagen, heb helaas nog geen aangepaste stoel etc. Maar ik wilde niet langer onnodig thuis zitten. Ik voel me prima en zit ze een beetje achter de vodden aan op kantoor nu om er spoed achter te zetten.

Ik heb inderdaad die bisacodyl gebruikt maar bij mij deed het niets helaas.

Je kunt wel heel veel info halen bij de site van st. Stomaatje, dat zijn wel mensen met de meeste een stoma maar ook mensen die er (nog) geen hebben.
Hier kun je vragen stellen of verhalen en ervaringen lezen en mogelijk heb je daar iets aan.

Bij mij was de dikke darm, lang en helemaal uitgerekt door de jarenlange verstoppingen en deed helemaal niets meer is gebleken uit onderzoek, hopelijk gaat die van jou nog wel ff mee.

Groetjes en tot horens
Dinyy
klm
BerichtGeplaatst: 07-10-2014 19:34 Reageer met quote

Hallo dames,
Zelf heb ik ook een te lange darm met als gevolg dat ik vorig jaar 10dgn in het zh heb gelegen met een verstopping en kon toen nog niet naar de wc gaan. Had toen zelf een paar x een klysma gedaan en naderhand de thuiszorg een hoge maar die deed nog nx af vandaar die opname. In mijn eigen zh deden ze er weinig mee vandaar dat ik door ben gegaan naar een UMC. In de tussentijd vanaf half juli tot ergens september was ik 13kg kwijt omdat ik nx kon eten. Nu een jaar later heb ik van de internist Bisacodyl gekregen voor 1x pd te nemen. Maar na een gebruik van ruim 3mdn merkte ik dat mijn darm echt wel lui is geworden. Maar ik merk ook dat als ik die dus niet neem geregeld dat ik een opgezette buik heb. Dus ik neem een 2a3 x pw 2 pilletjes 's avond dan weet ik zeker dat ik de volgende dag naar de wc kan. Er is bij mij geen oorzaak gevonden waar dat het aan kan liggen jammer genoeg (heel dubbel eigenlijk want je wilt weten hoe dat komt). Ik gebruik ook movicolon maar dat werkt bij mij ook niet zo moet ik zeggen. Ik ben trouwens 38 en mama van 3 kids.
Dinyy laat je niet gek maken op je werk. Je moet aan je eigen denken en luisteren naar jou lichaam. Ik spreek jammer genoeg uit ervaring en het is bij mij ook hetzelfde op het werk. Maar ik begin niet eerder dan dat mijn arts dit zegt. Ze meende vorig jaar dat het tussen mijn oren zat ja duhhhh. Ze moesten het zelf een hebben dan wisten ze wel beter. Bij mij zal het te maken hebben met mijn verzakkingen.

gr's KLM
Chantal45
BerichtGeplaatst: 09-10-2014 9:23 Reageer met quote

Hoi dinyy,

Fijn dat je weer aan het werk bent. Zo ga je weer vooruit, een prettig gevoel lijkt me.
Ik heb de bisacodyl nog maar even uitgesteld, ik denk dat ik ook een virusje of zo onder de leden heb, voel me niet zo goed. En ik sta er nog niet helemaal achter om de bisacodyl te gebruiken, ik weet niet het voelt, hoe zeg je dat... Bergafwaarts??
Als dit m'n darm nog luier maakt waar ga ik dan heen. Ik heb m'n magnesium maar weer verhoogd en probeer maar (weer) met eten m'n darm te stimuleren, kijken of dit werkt.
en dan toch maar weer af en toe een microlax en hopen dat deze wat doet.

Hoi KLM,

Volgens mij weten we wie jou werkgever is Smile ,

Gebruik jij geen magnesium? Als je dat nog niet geprobeerd hebt is het misschien een aanrader, het heeft mij de afgelopen 10 jaar goed geholpen. Ik heb trouwens ook een verzakking gehad, zou dat bij de dolichocolon horen, heb jij dat ook gehad dinyy?
Bij mij is zo'n berucht vaginaal matje geplaatst waar ik inderdaad de eerste 3jaar niet blij mee was, door de krimp van dat ding gaf het veel pijn. Totdat deze ineens tijdens het wandelen met de hond knapte, een opluchting het schijnt nu wel z'n werk gedaan te hebben en zit nog goed . Ik hoopte toen dat de verzakking de oorzaak was van alle verstoppingsproblemen maar helaas heeft het niets geholpen.
Mijn darm is ook te lang met heel veel kronkels, bij het onderzoek hadden ze zelfs niet genoeg contrastvloeistof hebben ze het laatste deel maar niet meer gedaan , het was wel duidelijk wat er aan de hand was. Mijn spieren werken niet goed meer, hetzelfde eigenlijk als bij jou dinyy door de vele verstoppingen.
Het is wel fijn om met iemand die het begrijpt erover te praten!
Groetjes
klm
BerichtGeplaatst: 09-10-2014 9:38 Reageer met quote

Hoi Chantal,

Nee het is niet die werkgever die je zou denken in het eerste geval haha. Ik gebruik geen magnesium. Zou niet weten wat het is eerlijk gezegd. Ik heb nu een paar dgn achter ekaar die bisacodyl gebruikt en dan 2 per x. Nu moet ik zeggen is mijn darm behoorlijk leeg maar het was ff nodig. Ik gebruik wel lijnzaad en dat heeft ook ff zijn inwerktijd nodig merk ik. Maar op een gegeven moment ben je ook gewoon beu om maar iedere x weer wat te proberen om maar naar de wc te kunnen gaan. Terwijl je wel genoeg groenten/fruit en noem maar op eet om te kunnen gaan. En omdat ik van die bisacodyl wel naar de wc kan gebruik ik die geregeld en dat vond de internist ook goed. Ik hoef eigenlijk ook niet meer naar hem toe dat snap ik ook eigenlijk niet. Maar zoals het nu gaat vind ik het goed zodat je de dingen bij handbereik hebt mocht het fout kan gaan. Maar voordat ik die verstopping kreeg kon ik ook gewoon naar de wc gaan dus ik snapte er eigenlijk nx van. Maar ik kon niet eten omdat ik gewoon weg overvol zat.

gr's KLM
Chantal45
BerichtGeplaatst: 09-10-2014 9:58 Reageer met quote

Doen ze bij jou niets aan de verzakking dan? Of heb je therapie gehad, bij mij was de verzakking meer dan 5cm en dat schijnt dan teveel te zijn om het met therapie op te heffen. Volgens mij is de verzakking ontstaan na mijn laatste bevalling die ging niet zo makkelijk.

De magnesium kan verder geen kwaad, je moet maar eens googelen op de pds site staat er ook veel over, het maakt je ontlasting dun maar prikkelt de darmen volgens mij niet om iets te doen, dat is weer jammer.

Mijn buik borrelt en klotst nu aan alle kanten word er helemaal niet goed van, als er nou nog wat uit zou komen zou wel heel fijn zijn.

Ik vind ook dat je zo in diep gegooid word door de artsen. Als ik naar m'n huisarts ga zegt hij "ik weet het niet, ga maar naar A'dam" maar ja die hebben niet 123 tijd dan moet je weer 3weken wachten .. En voor mij 2.5uur reizen ook niet echt handig maar wel de arts die er het meeste van af weet (volgens mij.).
Sterkte verder
klm
BerichtGeplaatst: 09-10-2014 10:16 Reageer met quote

Ik heb nu mijn 3e verzakking in 2,5 jaar waarvan deze laatste al 1,5 jaar heb. De therapie daar heb je nx aan met een verzakking alleen dat het je spieren versterkt maar niet dat het dan weg gaat daarmee. Ik heb de 1ste verzakking gekregen door een verstopping waar ik nx van afwist. De 3 bevallingen waren gewoon en de kids zaten tussen de net geen 6 pond en7,5 pond. Daar lag het volgens mijn gyn niet aan ook niet de kilo's 11/15/4kg die ik tijdens de bevalling was an gekomen. Ik moet iedere 3/4 mdn terug naar mijn gyn om de ring eruit te laten halen, schoon te laten maken, verzakking controleren en dan stopt hij de ring er weer schoon erin. Nee ik ben geregeld bij hem op het spreekuur maar de internist in het UMCM daar hoef ik niet meer te komen. Omdat er al heel veel gebeurt is daar in dat gebied (6x in 3,5 jaar) wil hij niet zomaar opereren. Zolang ik met die ring het kan uitfluiten zeg maar is het prima maar ik vervloek die ring eerlijk gezegd. Doe je net wat te veel voor jou doen wat eigenlijk niet het geval is dan krijg je een tegendruk van die ring wat best pijnlijk is en daardoor vermoeid raakt. 2,5 uur is best lang is dat met de auto of openbaar vervoer? Maar dat heb je er wel heel vak voor over hoor. Ik moet volgende week naar Bilthoven naar de professor en daar rij ik zowat 1,5 uur op en naar Utrecht ook (word daar naartoe verwezen UMC voor urineverlies). Komt goed danke voor jou ook.

gr's KLM
Dinyy
BerichtGeplaatst: 12-10-2014 20:35 Reageer met quote

Hoi dames, ik heb al 18 jaar geen baarmoeder meer dus geen verzakking gelukkig. Magnesium heb ik er 8 per dag van weggekauwd en nog deed dit niets, moest er toen mee stoppen omdat je er bij langdurig gebruik van zo'n hoge dosis nierstenen van kunt krijgen volgens de arts in het ziekenhuis. Ik slikte al lang een hoge dosis hoor, normaal gebruik kan geen kwaad. Als ik jullie verhaal zo lees ben ik zo blij dat ik geen medicatie en verstoppingen meer heb en tja, een stoma is natuurlijk niet wat je wilt maar het geeft me wel een betere kwaliteit van leven na 14 opnames als gevolg van verstoppingen en nog eens twee in Maastricht voor het plaatsen van een neurostimulator. Hopelijk kunnen jullie je redden met de middelen die ervoor geschikt zijn en komt er ook een goede oplossing voor jullie. In ieder geval veel sterkte en een dikke knuffel.
Lieve groetjes Dinyy.
Christa1995
BerichtGeplaatst: 12-10-2014 21:37 Reageer met quote

Hallo Dames en Heren,

Ik zelf ben bekend met dolicho-mega colon. Daarbij heb ik een passage stoornist, mijn dikke darm is volledig verlamd geraakt in verloop van tijd en ik heb meerdere darmafsluitingen gehad (Ilieus), Nu blijkt dat ook mijn dunne darm niet goed is. Ik sta op de wachtlijst van een ileostoma. Er is een kans dat het na de operatie nog veel slechter gaat dan dat het nu al gaat, maar er zijn voor mij geen opties meer. Ik heb jaren lacht elke dag 4 liter kleanprep via een neussonde gespoeld thuis, en 3 liter rectaal gespoeld. Er zijn velen middelen om obstipatie op te lossen, ik heb alle mogelijke behandelingen gehad ook de Sacrale neuro modulatie operatie in het AZM Maastricht, dot werkte niet en de proef raakte volledig geïnfecteerd. Als mensen ooit vragen hebben of weten of ik nog tips hebt mogen jullie gerust een bericht sturen.
Liefs Christa
Chantal45
BerichtGeplaatst: 12-10-2014 21:42 Reageer met quote

wanneer zijn bij jullie de klachten ontstaan. Een ontsteking, operatie iets????
Ik heb zelf 25 jaar geleden een darmontsteking gehad en sinds dien klachten.
Of hebben jullie al vanaf kinds af aan klachten?
Christa1995
BerichtGeplaatst: 12-10-2014 22:10 Reageer met quote

Sinds kinds af aan al lichte klachten maar 1 keer per week of 1 keer per twee weken naar het toilet maar dat was normaal dat had ik sinds de geboorte al. Maar pas na een ontsteking ernstige problemen en zo ernstig momenteel dat het maar 1 keer in de 3 a 4 maanden komt. Waarvoor ik velen opnames onderga. Smile Maar ik hoor vaak dat mensen klachten hebben gekregen of verergert na een ontsteking of een operatie...
klm
BerichtGeplaatst: 12-10-2014 22:21 Reageer met quote

Ik kreeg ineens die verstopping 4 jaar geleden maar waarom????? geen idee hoor. En de laatste ook geen flauw idee maar omdat ik nu de 3e verzakking heb kan het mss daar wel mee te maken hebben. Er is tenslotte veel gesleuteld daar beneden. Omdat ze in mijn eigen zh nx deden (de internist dan. ik mocht niet eens naar mijn eigen gyn gaan om te kijken ivm de verzakking en de verstopping) ben ik na mijn ontslag naar Maastricht gegaan. Daar wilde de arts gelijk een maag en darm onderzoek maar alles was in orde. En na een paar controles hoef ik nu niet meer terug naar hem. Gelukkig hoef ik niet al die rommel te drinken want daar ga je echt van over je nek bah. Ik heb dat spul dus ook gelijk achter over geschut en wist niet hoe snel ik die liter op had. Ik schut er me nu nog van als ik er aan terug denk.
Chantal45
BerichtGeplaatst: 12-10-2014 22:21 Reageer met quote

Jeetje christa zit ik te zeuren over 2 tabletjes bisacodyl, voel me nu wel een vreselijke zeurmiep.
Dat geld ook bij jou verhaal hoor dinyy.
Ik schrik wel heel erg van jullie verhalen, ik hoop echt voor je christa dat een operatie je goed doet en dat je er zeker beter uitkomt!

De bisacodyl slik ik trouwens nu wel, zat zo vast. Het doet bij mij wel wat maar ik kan nog niet gillen van enthousiasme, maar er komt wat uit.

Goh nierstenen ik slik magnesium al 10 jaar wisselend ik heb jaren 9 per dag geslikt zit nu op 6 waarom verteld niemand zoiets?
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Dolichocolon / te lange darm
Pagina 6 van 9  

Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring