Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Gynaecologie > zere schouder tijdens en enkele dagen na de menstruatie
Auteur Onderwerp: zere schouder tijdens en enkele dagen na de menstruatie
Juli
BerichtGeplaatst: 29-06-2008 12:14 Reageer met quote

De afgelopen 5 jaar heb ik tijdens de menstruatie pijn aan mijn rechter schouder. De pijn zorgt niet voor een beperking in het bewegen, maar (diep) inademen, hoesten of niezen doet zeer. 's nachts is de pijn het ergst. De afgelopen jaren heb ik al verschillende artsen bezocht, fysiotherapie, huisarts, accupunctuur, internist, homeopaat, maar niets helpt. Als het buiten echt lekker is (25 graden of warmer en droog) heb ik bijna geen last van mijn schouder. Een warme douch doet ook wonderen, net als een extra warm fleece dekentje tijdens het slapen.
Maar toch wil ik nu eindelijk eens van de pijn af. Is er iemand die dit probleem kent en weet hoe ik ervanaf kan komen?
2000
BerichtGeplaatst: 29-06-2008 12:58 Reageer met quote

Ik vroeg me af, heb je dit echt alleen maar tijdens en vlak na de menstruatie?
En heb je ook menstruatiepijn in je buik (en/of rug)?
Juli
BerichtGeplaatst: 29-06-2008 13:25 Reageer met quote

Het is echt alleen tijdens en enkele dagen erna.
Geen last van mijn onderrug, geen noemenswaardige maag/buikkrampen...
2000
BerichtGeplaatst: 01-07-2008 18:08 Reageer met quote

Hoi Juli

Oke dat maakt het idee wat ik mijn hoofd had wat onwaarschijnlijker.
Maar om het dan toch even te noemen, en aan je eigen beoordeling over te laten. Het is misschien wel ver gezocht hoor! Dus kijk er vooral heel nuchter naar.

Er is een zeldzame 'vorm van' (zeldzame plek) endometriose die schouderpijn veroorzaakt. En met name rechter schouderpijn. Waarom de rechter, geen idee.

De 'casussen' die ik tegen kom, hebben eigenlijk allemaal ook de 'klassieke' symptomen van endometriose en dit is voornamelijk (erge) menstruatiepijn in de buik. Wat jij dus niet hebt en daarom is het onwaarschijnlijker dat je endo hebt. (maar verassingen en afwijkende symptomen genoeg op endogebied)

Waarom ik er wel aan zou denken is dat het zo duidelijk verband heeft met je menstruatie. (wat bij alle endoklachten, niet alleen de buikpijn, een overeenkomst is)

Maar verder is het sowieso vergezocht omdat het zeer zeldzaam is. Toch wilde het dus laten weten. Ook omdat ik het wel opvallend vind dat je 'toevallig' (of niet?) last hebt van je rechterschouder.
En er verder dus geen 'standaart diagnose' kan worden gesteld tot nu toe....dan moet je toch gaan zoeken in het meer onwaarschijnlijke...denk ik dan. Maar er zijn vast ook nog meer onwaarschijnlijke maar mogelijke optie te bedenken.

Wil je er wat meer over weten, dan moet je dus even zelf zoeken omdat ik dus helaas geen links mag plaatsen. Tip als je zoekt op
(right) shoulder endometriosis of diaphragmatic endometriosis, dan vind je wel wat.

succes! en ik hoop dat wat het ook is, je er een oplossing voor kan vinden!
Juli
BerichtGeplaatst: 02-07-2008 8:38 Reageer met quote

Hallo 2000,

Dank voor je reactie. Heb het opgezocht op internet (eerste link) en de klachten die hier omschreven worden komen wel heel erg overeen met wat ik elke maand voel.
De huisarts heeft ook wel eens zoiets dergelijks geopperd, maar omdat ik geen last heb van maagkrampen leek het haar onwaarschijnlijk.
Maar na dit gelezen te hebben ga ik er zeker even mee verder.

Dank!!!
2000
BerichtGeplaatst: 02-07-2008 17:50 Reageer met quote

Hoi Juli

Maagkrampen hebben niet zoveel met endometriose te maken. (in principe) Misschien wel met het diaphragma (is dat de NL vertaling? nou ja goed je snapt wat ik bedoel waarsch)

Mogelijk heeft het bijv. met het diaphragma te maken en weer niets met endo? Maar dat had je zelf misschien ook al bedacht. Nuttig misschien om eens te zoeken op klachten die door een scheurtje in het diafragma (volgens mij kan dat?) komen?

succes,
En ik lees graag hoe het verder gaat. En of je vind wat er aan de hand is.

Heb je toevallig ook op endometriose zelf gezocht? En inderdaad geen herkenning daar? (soms denk je zelf niet aan dingen maar valt het puzzeltje in elkaar)
Juli
BerichtGeplaatst: 02-07-2008 18:33 Reageer met quote

In eerste instantie heeft mijn oude huisarts de gynaecoloog geraadpleegd. Een van de dingen waar ze toen mee kwam was endometriose, maar omdat ik dus geen maagkrampen heb, hebben we dat meteen laten varen. Met het doorverwijzen naar de gynaecoloog was ze toen heel huiverig.
Huisarts is verhuisd naar de nadere kant van het land en mijn nieuwe huisarts lijkt er niet veel zin in te hebben. Maar met dit bericht kan ik zeker een doorverwijzing afdwingen.

Ik laat horen hoe het afloopt.
2000
BerichtGeplaatst: 03-07-2008 17:20 Reageer met quote

Hallo Juli

Raar dat het geen endo kon zijn op basis van geen maagkrampen hebben, maagkrampen horen helemaal niet bij endo...of werd er bedoelt buikkrampen? Want dat is inderdaad wel echt iets wat bij endo hoort. En dus onder in de buik, niet waar je maag zit. (dat kun je wel ook hebben...maar niet primaire een endoklacht)

Succes met de doorverwijzing (krijgen). Bedenk wel dat het zeer zeldzaam is, last van de schouder door endo (zeker als je inderdaad geen buikklachten hebt tijdens de menstruatie). Kans is er dan zelfs een gyn niet of niet goed op de hoogte is van deze vorm van endo.
Als je toch doorverwezen moet worden, is het misschien een idee om meteen naar een endometriosespecialist te gaan? Dan heb je de grootste kans dat als het inderdaad endometriose is, dit ook ontdekt wordt.
Endometriose specialisten kun je vinden op de site van de endometriose stichting.

succes!
Mirretje26
BerichtGeplaatst: 05-07-2008 0:32 Reageer met quote

ik heb ook endometriose en door accupunctuur ben ik van mijn pijnlijke menstruatie afgeholpen. Wel heb ik ook heel soms pijn in mijn schuider/nek. Het lijkt een soort kramp in die spieren. Mestal is het na een dag over. Ik heb het vaak als ik een gestesste tijd achter de rug heb. Nooit gedacht dat het aan mijn endometriose kon liggen. Ik heb het wel pas gekregen nadat ik een kijkoperatie heb gehad vanwege die endometriose. Na de operatie heb ik 3 dagen vreselijk veel pijn in mijn beide schouders gehad. Sindsdien krijg ik bij stress pijn in mijn rechterschouder. Zal het eens bij mijn gynacoloog voorleggen. Meestal helpen pijnstillers en rust prima bij mij. Ik wens je succes met de diagnose.
2000
BerichtGeplaatst: 14-07-2008 17:35 Reageer met quote

Mirretje

Het is ook niet heel erg voor de hand liggend om an endo te denken. Al komt gewrichtpijn ook vaker voor bij endo. Is dan dus gen endo, maar komt wat vaker tegelijk voor, net als fibromyalgie bijv.
De schouderpijn na een kijkoperatie staat daar los van, dat heeft iedereen in meer of mindere mate na een kijkoperatie (komt door de 'lucht' die ze in je buik pompen). Wel apart dat je klachten hebt gehouden.
Zijn je klachten ook echt cyclus gerelateerd?

Juli,
En al wat verder gekomen?
2000
BerichtGeplaatst: 07-08-2008 18:24 Reageer met quote

juli, ben benieuwd naar het vervolg!
Juli
BerichtGeplaatst: 15-09-2008 10:28 Reageer met quote

Beste 2000,

Ivm trouwen, vakantie en een nieuw huis kijk ik vandaag pas weer op deze site...

Inmiddels is mijn menstruatie de laatste keren redelijk rustig verlopen (ondanks alle drukte en hectiek van de laatste maanden). Vorige maand zelfs helemaal geen klachten, deze maand 1 dag voor de menstruatie last van mijn schouder. Maar aangezien ik gestopt ben met de pil (eens even geen hormonen meer) kijk ik het nog even 2 maanden aan. Blijven de klachten aanhouden ga ik vragen om een doorverwijzing.
Bij de homeopaat waar ik onder behandeling ben heb ik wel jouw suggesties doorgegeven en zij kon het niet ontkennen dat het iets met endometriose te maken zou kunnen hebben.
Als er nieuws is laat ik het even weten.

Groet Juli
Juli
BerichtGeplaatst: 01-05-2009 16:25 Reageer met quote

Beste 2000,

Inmiddels getrouwd, verhuisd en een nieuwe huisarts. Deze heeft me doorverwezen naar de gyn. Ik heb hem de resultaten laten zien van het amerikaanse onderzoek waar jij op doelde. Inmiddels een MRI scan gehad en inderdaad het blijkt endometriose te zijn op het middenrif. Hier zitten 2 haarden. De gyn had dit nog nooit gezien en was dus ook uiterst verbaasd over de uitslag, maar gelukkig heeft hij mijn klachten wel serieus genomen en zijn we nu dus een stapje verder. Wat het vervolg gaat worden weet ik nog niet. Ik heb de keuze uit niets doen en pijn bestrijden met een ibu, of de haarden operatief laten verwijderen.
In ieder geval bedankt voor je reactie, want zonder was ik nooit zo ver gekomen.
DANK!!

Groet Juli.
2000
BerichtGeplaatst: 01-05-2009 23:19 Reageer met quote

Hoi Juli

Ik zit hier met open mond te lezen. Ik weet dat ik het zelf opperde haha. Maar zoals ik ook al schreef, en zoals je ook aan de reactie van je arts merkte, komt dit echt niet vaak voor. Dus dat het dit nou toch is joh.
Vind het fijn dat ik heb kunnen bijdragen aan een snellere diagnose.

Vind het alleen jammer dat ik je niet kan vertellen wat nu het beste is om te doen. Bij endo op 'normale' plekken, zou ik zo een hele tekst kunnen schrijven waar je allemaal op moet letten, wat de keuzes zijn en de mogelijke gevolgen etc.
Maar ik ben bang dat hierin zelfs de artsen met een groot vraagteken boven hun staan te kijken. Dus laat staan dat ik het weet.

Als ik het artikel van Redwine lees. (eerste hit 'diaphragmatic endometriosis') dan zijn er dus een paar punten van (mogelijke...wat zegt 1 artikel) aandacht. Namelijk dat achter de lever nog het grootste deel van de endo zou kunnen zitten. En dan operatie de 'enige optie is' die helpt.

Nou weet ik iets meer over Redwine. Wat ik weet is dat hij een bekende endometriosespecialist is. Wel 1 met eigen standpunten. (ja wie niet zou je misschien ook kunnen zeggen, maar de 1 heeft ze wat 'extremer' dan de ander) Hij is zover ik weet heel erg voor opereren en heel erg tegen hormoontherapie.
Ik ben zelf wel en voorstander van zijn theorieen. Ik denk namelijk, al die hormoontherapieen zijn zo tijdelijk. En wat er zit (aan endo) dat zit er. Er is niet 1 hormoontherapie die endo doet verdwijnen. Zolang dat niet gebeurd, waarom zou je er dan aan beginnen. Ja oke, je kunt het tot stilstand brengen (in het beste geva) maar en dan??? Vroeg of laat zou je er toch 'met het mes in moeten' Os de rest van je leven aan de hormonen.

Nou ben ik zelf ook 'aan de hormonen' tenminste ik slik de pil door. Maar dat is meer 'preventief' Ik ben drie keer geopereerd om endo weg te halen, en dat was ehct nodig, dat heeft me geholpen. En om het weg te laten blijven, slik ik dan die pil.

Goh misschien ben ik een beetje langdradig haha. Wat ik wil zeggen is. Neem het artikel van Redwine serieus. (maar bedenk daarbij ook dat het een mening is..wel van een zeer deskundig man zover ik kan beoordelen....maar dat er ook andere meningen zijn)

Jou is dus de keuze gesteld pijnstilling of operatie. Hebben ze het helemaal niet over hormoontherapie gehad? ( niet dat ik dus persoonlijk denk dat dit de methode is...maar ik ben wel benieuwd waarom ze dat niet proberen)

Heb je nog veel klachten? En wat denk je dat je gaat doen?

Oja wat ik je wel echt wil meegeven, is ga op z'n minst de mening vragen van een endometriose specialist. In het geval je ernstige endo in je buik had. Zou ik zeggen ga daar heen en blijf daar (bij een endometrios specialist) in dit geval vraag ik me af of de ervaring van zo'n specialist zoveel verder reikt dan een 'standaard gyn'. Ik weet het niet. Maar iniedergeval wel de moeite waard om daar naar te informeren. En ook zeker als het opereren wordt.

Oh ik vind het nogal wat zeg, deze diagnose. Dan zit ik 'te huilen' dat endo zo onbekend is. En dat 'we dus eigenlijk maar iets doen' Er is nog steeds geen eenduidige oorzaak bekend, geen behandeling en laat staan genezing. Maar als je hetbt over jouw vorm, dan tast iedereen volgens mij helemaal in het duister. Daar zit je dan mooi mee!
Natuurlijk wel prettig dan er iets gevonden is. Dat steeds maar niet weten maar wel kalchten hebben is ook heel rot, weet ik uit ervaring.

Hebben ze ook een MRI van je buik gemaakt trouwens? Nog steeds geen buikpijn?

Ik wil eigenlijk nu echt accuut weten hoe endo ontstaat! Hoe kan dit? Hoe kan je baarmoederslijmvlies naar je middenrif 'zweven'. Og ontstaat het daar????

Goed allemaal vragen...heb je niet aan Wink

Om Juli ik hoop dat je toevallig nog iets aan mijn 'geklets' hebt. Ik type maar wat weg lijkt het wel Wink

En oja je weet dat er een endometriose stichting is he? Misschien kun je daar ook wel vragen naar info. Mogelijk wil daar op het forum schrijven. Zo ja, ik ben daar ook. Mocht je daar komen, dan zal ik nog wel laten weten dat ik je ken(mijn echte naam is namelijk niet 2000 haha)...(denk dat ik je verhaal wel herken)
Je moet 'helaas' wel donateur zijn om op het forum te kunnen. Maar misschien is dat niet zo'n verkeerd plan.
Als ik mag 'stemmen' dan ben ik in ieder geval voor meer geld en aandacht naar dit soort zeldzame vormen. Ik denk namelijk dat je juist daarmee het mysterie van de 'normale endo' (in de buik) ook eerder oplost.

gr 2000
Milla Rose
BerichtGeplaatst: 01-06-2009 22:34 Reageer met quote

Hey,

Ik ben een vrouw van rond de dertig en sinds anderhalf jaar een kinderwens. zwanger worden lukt tot nu toe niet en sinds ik de pil niet meer slik heb ik iedere maand vanaf een dag voor mijn ongesteldheid tot de eisprog ontzetende pijn in mijn rechterschouder, nek en soms pijn achter rechterschouderblad of aan de rechterarm als ik het heel erg heb. Nu heb ik zelf al vanaf de eerste keer dat ik endo zag staan het idee: dat zou het kunnen zijn. Maar ik heb verder helemaal geen last van de andere klachten die bij endo horen. Alleen dat de ontlasting wat krampen geeft tijdens de menstruatie. Maar dat hebben volgens mij wel meer vrouwen. Nou ben ik onder behandeling van de gyn en die heb ik verteld van mijn klacht. Hij reageerde daar alleen op met de woorden: vreemd. Ik durfde endo eigenlijk niet aan te kaarten omdat ik de andere klachten dus mis, en de echo's zijn steeds goed. Wat denken jullie?

Liefs Milla
2000
BerichtGeplaatst: 02-06-2009 22:36 Reageer met quote

Hoi Milla Rose

Heel moeilijk om te beantwoorden natuurlijk. Ik vind het persoonlijk niet zo'n gekke gedachte. Zeker als je de ervaringen van Juli leest, zij had ook geen buikpijn. (wat toch meestal voornaamste klacht van endo is). Het blijft een moeilijk punt om dit aan te kaarten. De kans dat een gyn het wegwuift is zeker aanwezig. Sommige gyns zullen niet eens weten dat dit bestaat helaas. Maar zoals je leest van Juli zijn er ook artsen die zeker wel heel serieus nemen!

Ik denk dat je het toch moet aankaarten. Zoek zelf genoeg info op hierover, liefst (ook) wetenschappelijk, zodat als de gyn niet van het bestaat afweet je hem in ieder geval kunt inlichten. En vervolgens (en/of) als hij het wegwuift, je wat sterker voelt om het toch aan te gaan.

Wat ook een optie is, en er in ieder geval voor zorgt dat de gyn op de hoogte is van het bestaan, is een consult aanvragen bij een endometriose specialist. Ik weet niet waar je woont maar Maastricht is een aanrader of Leuven (belgie).
Er zijn er nog meer deze namen kun je vinden op de site van de endometriose stichting. (effe google'en mag hier geen links plaatsen)

Het feit dat zwanger worden ook niet zo vlotjes verloopt is een extra reden om toch te denken aan endo...ook al heb je niet de 'klassieke symptomen'.

Heel veel succes, en laat weten hoe het af is gelopen!
gerlinda
BerichtGeplaatst: 02-11-2009 18:36 Reageer met quote

Hallo Milla,

Ik las jouw verhaal en ik dacht....dat had ik ook geschreven kunnen hebben! Ik heb ook al een aantal jaar last van mijn rechterschouder/nek/arm tijdens mijn menstruatie en mijn man en ik zijn ook 1,5 jaar bezig om zwanger te worden en ik heb het laatste 3/4 jaar vanaf mijn menstruatie tot aan mijn eisprong erg veel pijn aan mijn schouder. Ik heb vorige week een kijkoperatie gehad en er zijn een paar kleine endometrioseplekjes gevonden bij mn baarmoeder, blaas en eierstok. De gynaecoloog heeft deze plekjes niet verwijderd omdat hij denkt dat mijn pijn daar niet vandaan komt. Bij mijn middenrif heeft hij niets gevonden. Vanochtend weer op gesprek geweest maar de gyn kan dus niets tegen de pijn doen. Ik ga morgen maar weer naar de huisarts in de hoop op een mri-scan of iets dergelijks.

Maar ik ben erg benieuwd hoe het met jou is afgelopen, misschien dat ik daar wat aan heb voor mijn verdere onderzoeken.

Alvast bedankt!

Groetjes Gerlinda
kenneth85
BerichtGeplaatst: 17-06-2010 23:26 Reageer met quote

(hopelijk wordt dit nog gelezen)

Hallo, mijn vriendin heeft ook last van pijn in haar rechterschouder tijdens haar mentruatie. Hier had ze geen last van toen ze vroeger de pil nam. Blijkbaar is deze aandoening toch niet zo zeldzaam aangezien hier meerdere vrouwen hun verhaal doen. Wat met al de vrouwen die geen internet hebben en deze informatie niet kunnen opzoeken. Meeste vrouwen leggen deze pijn ook niet in verband met hun menstruatie en hun verhaal komt dan ook niet tot bij de huisarts. Misschien tijd voor een enquète? Anyways we gaan eens langs bij de huisarts met deze informatie en misschien moeten we eens een endometriosespecialist opzoeken.

Greetz
felice
BerichtGeplaatst: 23-07-2010 14:17 Reageer met quote

Hi,

ook ik heb met hetzelfde probleem te kampen. Is al jaren aan de gang, tijdens zwangerschappen geen last gehad, en nu na laatste zwangerschap een mirena laten plaatsen in de hoop dat de pijn weg zou zijn. Niets is minder waar...tijdens mijn 'menstruatie' (voor zover die er nog is) kom ik de dag niet door zonder pijnstillers.
Mirena zit er nu meer dan 6 maanden en de pijn is erger dan ooit. Heb volgende week een afspraak met de gyn, vermoed dat hij mirena zal verwijderen en dat ik voortaan continue de anticonceptiepil zal moeten slikken.
Gyn zei me ook dat het eerder zeldzaam is, maar denk ook dat veel vrouwen niet steeds de link leggen met schouderpijn en menstruatie, lijkt ook een vreemd verschijnsel.
2017
BerichtGeplaatst: 10-11-2017 20:32 Reageer met quote

Milla Rose en juli,

Bijna 10 jaar later lees ik dit forum en herken ik veel. Juli, is bij jou er nog wat uitgekomen? Milla rose, mocht je dit nog lezen, heeft het nog grote gevolgen voor jou gehad en hoe gaat het nu?

Benieuwd of iemand dit na 9 jaar nog leest Smile
Index > Gynaecologie > zere schouder tijdens en enkele dagen na de menstruatie
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring