Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Diabetes > per abuis een metformine geslikt
Auteur Onderwerp: per abuis een metformine geslikt
zoeyx
BerichtGeplaatst: 11-04-2008 19:36 Reageer met quote

Mijn vriendin heeft diabetes type 2 en gebruikt hiervoor metformine.Per ongeluk heeft haar zoon van 22 er een ingeslikt.Kan dit kwaad? En zo ja...wat voor gevolgen kan dit hebben?
Kees501
BerichtGeplaatst: 12-04-2008 0:41 Reageer met quote

Voor dit soort acute vragen moet je niet op een forum zijn, maar huisarts of huisartsenpost bellen, maar dit terzijde.
De werking van metformine is als volgt:
-----
Eigenschappen:
Oraal bloedglucoseverlagend middel, behorend tot de biguaniden. Het kan volgens drie mechanismen werken: vermindering van de glucoseproductie in de lever door remming van de gluconeogenese en glycogenolyse in de spieren, toename van de perifere gevoeligheid voor insuline en van het cellulaire glucosegebruik en remming van de resorptie van glucose. Daarnaast stimuleert metformine de intracellulaire glycogeensynthese door inwerking op de glycogeensynthetase en verhoogt het de transportactiviteit van alle typen van membraan glucose-transporters (GLUT).
-----
Z'n bloedsuikerwaarde zal dus iets dalen. Waarschijnlijk merkt 'ie er niets van, maar het zijn zeker geen snoepjes waar je er voor de grap 10 van achterover wil slaan.
zoeyx
BerichtGeplaatst: 12-04-2008 15:54 Reageer met quote

Dat zou ik ook zeker doen, in dit geval was het al verleden tijd, mijn vriendin zei me dit gisteravond pas en het was de dag er voor gebeurd, ze zei dat het middel pas na enkele weken effectief is bij voorgeschreven gebruik en dat een tablet die per vergissing door een niet-diabeet ingenomen word helemaal geen effect kon hebben hierdoor.Ik vroeg me af of dit wel zo is, vandaar mijn vraag, niet echt accuut dus, maar dat blijkt niet uit mijn vraag. In ieder geval bedankt voor de reactie, heb het haar wel even gezegd.Groeten Zoey
ineke54
BerichtGeplaatst: 01-10-2009 16:54 Reageer met quote

Hallo,

Heeft iemand ook last van vieze smaak in de mond na starten met metformine?
Index > Diabetes > per abuis een metformine geslikt
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring