Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Overige ziekten > vlekpatronen in de ogen
Auteur Onderwerp: vlekpatronen in de ogen
rikki
BerichtGeplaatst: 07-03-2008 19:40 Reageer met quote

Sinds ongeveer een maand heb ik vreemde vlekken in mijn ogen ,het zit onderin mijn gezichtsveld en doet sterk denken aan "spiegelend water" of "glimmende knikkers",of "circels",vooral bij kijken in zonlicht of een bepaald soort lichtinval,als ik met mijn ogen beweeg. Volgens de oogarts was het "glasvochtloslating" en kon het geen kwaad. Toch ben ik niet helemaal gerust en vraag me af of er meer mensen zijn die dit soort klachten herkennen?
patje38
BerichtGeplaatst: 06-04-2008 20:05 Reageer met quote

en als je naar een witte muur kijkt valt het dan ook meer op?
het word ook wel mouches voillants genoemd.
zoek maar eens daarop,ik heb dit ook.soms lijken het draadjes andere keer stippels die voorbij drijven.
IngRox
BerichtGeplaatst: 25-05-2008 17:23 Reageer met quote

Beste Rikki,

Ik had ook een aantal maanden last van witte glimmeringen onderin mijn oog, een soort pareltjes die zich van links naar rechts bewogen onderin mijn oog.
Pas alsjeblieft op dat je niet wordt afgescheept met een "het kan geen kwaad" verhaal!
Mijn opticien vond ook dat het niets betekende, nou dat heb ik geweten!
Het kan zijn dat je zwakke plekjes op je netvlies hebt en deze kunnen naar verloop van tijd scheuren!
Als je dit verwaarloost dan heb je kans dat je een netvliesloslating krijgt waardoor je gedeeltelijk blind kan worden!
Zodra je een blijvend zwart plekje krijgt in je gezichtsveld moet je direct een arts of opticien waarschuwen, het kan binnen een dag onzettend slecht worden!
Ze vertellen je dit soort zaken niet maar ik heb dit aan den lijve ondervonden!
Er ontstaan vreemde sliertjes in je oog en allemaal kleine zwarte stipjes/ belletjes zo groot als zandkorreltjes, als je dit ervaart dan moet je met spoed naar een oogarts die het gaatje/scheurtje in je netvlies vastlaserd!
Ik hoop dat het bij jou niet het geval zal zijn maar ik wil je waarschuwen dat je geen enkel risico moet nemen met je ogen!!

Mouches Voulantes kunnen geen kwaad, ze zijn alleen erg irritant.
Ik heb ze ook in mijn rechteroog en zijn erger geworden na een klein scheurtje in mijn netvlies vorig jaar in mei.
Het effect lijkt op een kom met water en sliertjes waar iemand net in geroerd heeft met een lepel.

Groetjes van Ingrid Exclamation
Gineke
BerichtGeplaatst: 26-05-2008 22:44 Reageer met quote

Verwar een glasvochtloslating niet met een netvliesloslating.
Bij een ablatio retinae (netvliesloslating) zien de meeste mensen flitsen (constant) en hebben ze gezichtsvelduitval.
De oogarts kan, door de pupil groot te maken d.m.v. druppels, het netvlies en de oogzenuw bekijken, dus binnenin je oog kijken met een fel lampje en een soort vergrootglas.
Als de oogarts heeft geconstateerd dat het bij jou om een glasvochtloslating gaat, kun je er vanuit gaan dat het niet meer dan dat is.
Waar Ingrid wel gelijk in heeft is, dat een glasvochtloslating wel een netvliesloslating kán worden, dus je moet wel in de gaten houden of de verschijnselen die je nu hebt, veranderen.
Dus, bij flitsen en gezichtsvelduitval direkt de huisarts bellen en eisen dat je dezelfde dag nog gezien wordt.
Er zijn bepaalde zaken die de kans op een netvliesloslating verhogen: een brilsterkte van -8 of hoger, als je een staaroperatie hebt gehad, als je een ernstig oogletsel hebt gehad, als het in je familie voorkomt of als je het al eens in het andere oog hebt gehad.
Dus, voorlopig kan het geen kwaad, maar blijf alert.
Maar laat je leven niet door angst beheersen. Voor hetzelfde geld blijft het bij de verschijnselen die je nu hebt.
Groetjes en sterkte, Gineke
IngRox
BerichtGeplaatst: 27-05-2008 0:03 Reageer met quote

Ik heb een Ablatio Retinae aan den lijve meegemaakt en ik kan je vertellen dat ik niet constant flitsen heb gezien.
Ik weet niet waar je deze wijsheid hebt opgedoken maar hij klopt niet!
De meeste oogartsen vertellen je deze onzin en zeggen nooit hoe het echt verloopt en hoe je de "flitsen" kan herkennen.
Ze vertellen je ook dat het proces langzaam verloopt maar de waarheid is dat het met het uur erger wordt en als je te laat aan de bel trekt je blind kan worden!
Gezichtsvelduitval herken je in het begin niet omdat het met een heel klein zwart vlekje begint en je eerst denkt dat het een bloedinkje kan zijn dat wel weer wegtrekt.
Deze conclusie verandert naarmate de tijd voortschrijd en de klachten ergere vormen aannemen.
Je ziet eerst een soort "vogeltjes" (kleine zwarte vlekjes) bovenin je oog en daarna gaat er van alles spoken voor je oog!
Uiteindelijk krijg je een soort "gordijn" voor je gezichtsveld dat heen en weer schuift als je knippert met je ogen waarna er grote zwarte vlekken ontstaan die heel langzaam naar elkaar toe bewegen waardoor je uiteindelijk "blind" wordt.
Het inkrimpen van het glasvocht kan tot gevolg hebben dat het netvlies wordt losgetrokken maar dit is inderdaad niet bij ieder mens het geval.
Ik wil alleen maar zeggen ... wees zuinig op je ogen en ga op je gevoel af!
Als je het gevoel hebt dat er iets niet goed zit dan is dat meestal ook zo, schuif het niet opzij maar laat er direct een oogarts naar kijken ... geen opticien of huisarts die weten er niets van (mijn ervaring).
Hou je poot stijf en zorg dat je geholpen wordt, heb ik ook gedaan en dit heeft mijn zicht gered, een zeer bekwame oogarts in het O.Z.R. heeft middels een Vitrectomie 95% van mijn zicht weten te behouden.
Doe je voordeel met mijn verhaal en natuurlijk hoop ik dat het bij niemand zal gebeuren.

Groetjes Ingrid Wink
Gineke
BerichtGeplaatst: 27-05-2008 18:35 Reageer met quote

Hoi Ingrid,
Het is natuurlijk niet een welles/nietes spelletje en het gaat inderdaad wél om je ogen.
Waar ik deze wijsheid heb opgedoken?
Ik werk dagelijks met oogpatienten omdat ik in een oogkliniek werk als assistent, dus helemaal een leek ben ik, dacht ik, niet.
Als Rikki door een oogarts is gezien, die het netvlies gecontroleerd heeft en die heeft geen loslating geconstateerd dan zou ik dat accepteren.
Het proces verloopt echter lang niet altijd langzaam!Dus de oogarts, ik kan het me haast niet voorstellen, die jou dat verteld heeft, heeft absoluut ongelijk. Vaak is een ablatio acuut.
Het schijnt echter vaker voor te komen dat een ablatio niet direkt onderkend wordt; heb afgelopen week nog iemand gehoord die blind is geworden aan 1 oog doordat niemand hem serieus had genomen. Gelukkig was dat niet bij ons gebeurd, maar natuurlijk is geen arts onfeilbaar (helaas..)
Als je het idee hebt dat een arts je niet serieus neemt, kun je natuurlijk een second opinion elders aanvragen; dat zou ik ook doen en dat is je goed recht!
De verschijnselen zijn ook niet altijd zoals jij ze beschrijft, dus wat dat betreft zijn we allebei niet volledig. Ik heb de meest voorkomende verschijnselen beschreven en jij de jouwe. Samen zijn ze waarschijnlijk een goede omschrijving van waar op te letten. Laten we elkaar aanvullen en niet afkatten, ok?!
Groetjes, Gineke
Seattle
BerichtGeplaatst: 09-08-2017 18:58 Reageer met quote

Drie weken geleden had ik lichtflitsen en een toename van floaters in het oog. bij controle door de oogarts was het netvlies verder goed. Nog geen twee weken hierna was er een verergering van lichtflitsen en een of twee dikke floaters erbij. Na controle was er niets mis met het netvlies.
Hoe vaak kan dit zich normaliter nog herhalen, want ik ben bang voor nog meer floaters. Die ik nu heb zijn al lastig.
Index > Overige ziekten > vlekpatronen in de ogen
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring