Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Luxatie aan het AC-gewricht (tossie 3, 4)
Auteur Onderwerp: Luxatie aan het AC-gewricht (tossie 3, 4)
Tonie
BerichtGeplaatst: 25-09-2007 22:31 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Ik ben op 26 december 2006 tijdens het snowboarden zwaar op m'n schouder gevallen. Ik heb daarbij een luxatie aan het AC-gewricht opgelopen. Mijn arts zei dat het om een tossie 3 ging, maar mijn fysio zei dat het ook wel eens om een tossie 4 kon gaan. Mijn arts, orthopeed en fysio waren allemaal voor een conservatieve behandeling, dus niks er aan doen. Wel 6 weken met een mitella gelopen en daarna fysiotherapie gehad. Na 5 maanden was de fysiotherapie afgelopen, terwijl ik nog steeds veel last had. Daarom heb ik gevraagd naar een doorverwijzing naar een sportarts. Hij vertelde dat opereren aan luxaties aan het AC-gewricht nog een redelijk onbekend gebied was. Er waren zoveel verschillende operaties voor wat volgens hem betekende dat er dus eigenlijk nog geen enkele hele goede was gevonden. Daarom adviseerde hij ook om er niks meer aan te doen en door te gaan met fysio oefeningen.
Ik ben nu 9 maanden verder en kan nog steeds niet op mijn schouder slapen. Ook heb ik er last van met fitnessen. Ik vraag me af of het nog beter gaat worden en of het misschien niet beter is om toch te opereren. Dit omdat ik over een tijdje toch al mijn sporten op wil gaan pakken zoals: voetbal, Thai-boxing en fitness. Weet iemand van jullie misschien een goed orthopeed die gespecialiseerd is in luxaties aan het AC-gewricht?? Of misschien kan iemand mij hierover goed advies geven. Ook als je hetzelfde hebt zou ik graag horen hoe het met jou is verlopen.

Groetjes Tonie
Siffie
BerichtGeplaatst: 10-10-2007 9:34 Reageer met quote

Goedemorgen,

Ik zelf ben door de KNVB door verwezen naar Meander medisch Centrum in Amersfoort, Dr van de List.
Hij is zeer gespecialiseerd in schouders en revalidatie.
Zie de site van Meander) misschien heb je er iets aan.

Groetjes Siffie
Tonie
BerichtGeplaatst: 10-10-2007 12:20 Reageer met quote

Hallo,

Bedankt voor je reactie.
Heb jij dezelfde aandoening als ik. Zo ja welke gradatie (tossie 1,2,3...). Heeft hij, Dr. van de List, je hier aan geopereerd?
Ik heb op zijn site gekeken en ik denk dat ik maar eens een second opinion bij hem moet gaan aanvragen. Hij ziet er veelbelovend uit.

Groetjes en nogmaals bedankt Tonie
Siffie
BerichtGeplaatst: 10-10-2007 12:42 Reageer met quote

Hallo,

Nee ik heb niet hetzelfde en ben ook (nog) niet geopereerd. Ik ben bij Dr van de List gekomen ook voor een Second opinion en hij was de eerst (na 21 jaar) die zag wat het probleem was.

Ben benieuwd wat er bij jouw uit komt.

Groetjes Siffie
martialmotions
BerichtGeplaatst: 04-03-2011 19:29 Reageer met quote

en hoe is het allemaal verlopen met jullie herstel?
het is nu al 3,5 jaar geleden.

ik heb nl gisteren luxatie graad 3 opgelopen en word binnen 3 weken geopereerd. het sleutelbeen wordt met een 8-vormige lus vast gezet aan het schouderblad, aan het ravenbekuitsteeksel. 4 maanden herstel.
Door Dr. Heetveld, Haarlem.
ik ben erg beniuwd naar jullie herstel.

ik zie er naar uit om weer te bewegen.

groet,

martialmotions
Danielle1972
BerichtGeplaatst: 29-04-2011 16:21 Reageer met quote

Hoi Martialmotions,

Hoe is het nu met je?
Waarom hebben ze bij jou zo snel besloten te opereren?

Groeten, Danielle (AC luxatie graad 3 sinds 2 maanden).
judith26
BerichtGeplaatst: 20-06-2011 20:55 Reageer met quote

hallo, ik heb 1 1/2 jaar geleden ongeluk gehad, daardoor dus luxatie van ac gewricht opgelopen ( pianotoets) De eerste orthopeet deed eigenlijk niets, totdat ik via mn fysio gevraagd had om inspuiten van dit gewricht. Dat heeft amper geholpen... toch maar doorgelopen met pijn totdat ik het echt zat was. Nu twee maanden terug op eigen initiatief naar andere orthopeet en die gaf aan direct te moeten opereren. Ik doe zelf aan top sport en zo doorlopen kon volgens hem niet. Afgelopen woe operatie gehad, ze hebben via speciale "constructie"zeg maar, alles weer op de goede plaats gezet... Nu paar dagen later neemt de pijn al goed af. √?√©n maand met mitella lopen... dat verveeld wel al snel, maar het moet voor het beste herstel... ik heb dr tot nu toe goed vertrouwen in. Over twee weken gaan ze r√∂ntgenfoto maken... spannend!
Danielle1972
BerichtGeplaatst: 13-07-2011 23:13 Reageer met quote

Hoi Judith,

ik loop nu ook al 5 maanden met hetzelfde probleem. Als de pijn bij mij over een half jaar niet weg is, moet ik terug naar de orthopeed. Ik hoop dan ook geopereerd te worden. Hoe is het nu met jou? Bij welke orthopeed ben je geweest? Ik ben benieuwd naar je herstel...
judith26
BerichtGeplaatst: 14-07-2011 7:59 Reageer met quote

ik ben nu 4 weken verder en moet zeggen dat het al een enorm verschil is! uitstraling van pijn naar nek en arm is niet meer voorgekomen!Very Happy nu langzaam aan het opbouwen! wel ongelofelijk hoe snel je spieren minder worden! dat viel me wel tegen, alleen dat is gewoon een kwestie van weer trainen:D! bij mij waren de banden compleet afgescheurd waardoor je dus het piano toets effect krijgt:s had toen gelijk al dr aan geholpen moeten worden.... maargoed, ik heb hier goed vertrouwen in! ben zelf in meppel geweest, dokter grootenhuis! erg goede en geinteresseerde arts! sterkte, en laat me weten hoe het met jou verloopt! groetjes, judith
Danielle1972
BerichtGeplaatst: 07-08-2011 22:20 Reageer met quote

Hoi Judith,

Fijn om te horen dat het vooruit gaat! Was jouw arts er van overtuigd dat het beter voor je zou worden na een operatie? Ik heb hetzelfde als jij: ook alle banden volledig afgescheurd en mijn sleutelbeen steekt ook uit mijn schouder, de welbekende 'pianotoets'. Bij mij zit de pijn in het sleutelbeen, schouderblad en bij het kogelgewrcht van de schouder. Die pijn is constant en er is ook regelmatig uitstralingspijn naar de bovenarm, (onderkant) schouderblad en nek. Ik ga in november terug naar de orthopeed als de pijn dan niet minder is geworden. Heb jij nu Larsbandjes? Ik ben heel benieuwd hoe je herstel verloopt, zou je dat af en toe willen posten?
Jorieux
BerichtGeplaatst: 09-11-2011 10:15 Reageer met quote

Hallo,

Na wat zoeken op internet kwam ik op dit forum terecht. Ik heb geen idee of het nog actief is, maar ik kan een poging wagen.
In april 2011 viel ik tijdens een voetbalwedstrijd op mijn schouder (resultaat: luxatie AC-gewricht, tossy 4). In het ziekenhuis is me aangeraden om hier niks aan te doen, maar gezien mijn beroep (docent L.O.) heb ik in juni een second opinion in een ander ziekenhuis gehad. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik een week later geopereerd ben. Bij die operatie is er een bandje omgeleid, zodat het sleutelbeen op de juiste plaats zou moeten blijven zitten. In de zomer heb ik 4 weken in een mitella gelopen. 2 weken geleden had ik controle in het ziekenhuis, en waar ik al een beetje bang voor was: de operatie had een suboptimaal resultaat. De orthopeed heeft me afgeraden om opnieuw te opereren, maar intussen ben ik net zo ver als voor de operatie (met als enige verschil een flink litteken op mijn schouder).
Voor mijn gevoel moet ik er zeker nog iets aan laten doen, want het voelt ontzettend instabiel (mensen met dezelfde aandoening zullen weten wat ik bedoel).
Als ik wat verder kijk op internet duikt de naam van orthopeed 'Van der List' steeds op. Heeft iemand enige ervaring met deze dokter? Of zijn praktijk? Ook andere tips zijn meer dan welkom!

Alvast bedankt!
eddie2307
BerichtGeplaatst: 05-01-2012 23:06 Reageer met quote

Hallo,

Ik heb zelf een ac lucatie tossy 4 opgelopen bij een val met de fiets. Er werd mij aangeraden eerst met fysio aan de gang te gaan. Dat heeft bij mij niet geholpen en ben terug gegaan naar de orthopeed. Maar het is een moeilijke operatie omdat je schouder nogal complex is. Ik ben door de lange wachtlijst in Belgie bij Dr Mortele terecht gekomen en heeft mij geopereerd. Heeft de banden weer aan elkaar gehecht en om de boel te fixeren om het te kunnen laten genezen pinnen er in gezet, door het ac gewricht en sleutelbeen. De pinnen hebben er 10 weken ingezeten. Daarna zijn ze er uit gehaald en begonnen met fysio is wel tijd rovend maar het resultaad is bij mij erg goed kan alles weer doen ook geen bewegings beperking meer en vooral geen pijn en geen instabiel gevoel meer.

Groeten Eddie
Diana Hulle
BerichtGeplaatst: 01-02-2012 0:34 Reageer met quote

Hoi,
Ik wil graag mijn vehaal vertellen omdat men zelf een keuze heeft tussen wel of niet opereren.

Ik heb op 28 November 2011 na een val een ac luxatie tossy 3 opgelopen. Ik moest van de dokter in het ziekenhuis mijn schouder 1 week laten rusten in mitella. In die week heb ik rond zitten neuzen op het internet over de hoe nu verder. Ik heb ontdekt dat de meeste chirurgen niet graag operen hieraan. Er wordt gezegd dat er geen verschil is tussen wel/geen operatie wat betreft het terug krijgen van de kracht. een operatie heeft dan meestal cosmetische redenen (Het verhelpen van de pianotoets). Ik had voor mezelf al de beslissing genomen dat ik absoluut een operatie wou. Om cosmetische redenen als ook fysiek. Ik sport redelijk veel en was bang dat ik er toch altijd last van zou blijven houden.(instabiel) Na een week ben ik op controle geweest bij de dokter, en zoals ik al verwachte raadde deze chirurg de operatie af.
Hij had zelf maar enkele van deze operaties gedaan en was niet erg positief hierover.
Ik heb me vriendelijk bedankt bij deze dokter en ben verder gaan zoeken. Ik ben uitgekomen bij kliniek ViaSana in Mill en heb via zorgbemiddeling een afspraak kunnen regelen bij Dr Bos op 27-12-11. Dr Bos vertelde dat als een ac luxatie wordt vastgesteld, en men besluit te laten opereren, dit dan het beste binnen 2 dagen uitgevoerd zou moeten worden. Het bindweefsel gaat zich nm gelijk herstellen na zo'n val en als het gewricht niet op de goede plaats zit, groeit het dus ook niet meer aan elkaar zoals het eigenlijk hoort te zitten.
Hij wou opereren maar dan wel zsm. Helaas door kerst en oud en nieuw was er pas plaats op 13-1-12. Ik heb nu de operatie inmiddels achter de rug. Er is een plaatje op het sleutelbeen gezet, aan dit plaatje zit een haakje en dat haakje zit onder het schouderblad. het plaatje gaat er over ongeveer 1 jaar weer uit. Het litteken was wel groter als ik verwachte maar onzettend mooi gemaakt. Nu ruim 2 weken later is er slechts nog maar een dun streepje zichtbaar. Ik had gelijk al het gevoel dat alles weer zit zoals het moet zitten, en het voelt nu tenminste stabiel aan. Ben nu intensief bezig met fysio, en nu al langzaam mijn conditie weer op aan het bouwen dmv cardiofitness.
Dat ik nog een lange weg te gaan heb staat vast, maar wel met een goed gevoel.
Ik raad iedereen aan goed erover na te denken wat je wilt en dan zelf beslissen wel/geen operatie.
Laat je niet ompraten door een chirurg die geen voorstander is van deze operatie. De herstelperiode van een ac luxatie duurt even lang met of zonder operatie. Maar als je te laat beslist kan het misschien niet meer of ben je weer terug bij af wat betreft herstel.

Groetjes Diana
Edbeumer
BerichtGeplaatst: 23-02-2012 20:03 Reageer met quote

Ik ben 2 weken geleden gevallen met de fiets en diagnose ac luxatie type 3 door orth. Chirurg. Volgens de orth. Chirurg kon dit niet geopereerd worden, o.a. omdat de schouder zo beweeglijk is waardoor datgene wat met een operatie wordt hersteld snel kapot gaat. Dus heb ik de afgelopen dagen (kon verder toch weinig doen) maar eens wat rondgekeken op het www naar wat zo'n ac luxatie nu zoal inhoud, wat de consequenties zijn, enz. maar daar wordt ik niet blij van! De schouder blijft instabiel wanneer je niet opereert, zo begrijp ik dit. Een operatie heeft grote kans van slagen lees ik op dit forum, helaas lees ik niet hoe het bijv. tonie, degene die dit forum is begonnen, verder is vergaan. Ook de andere mensen op dit forum zijn helaasogeen echte lange termijn ervaringsdeskundigen. Op andere forums lees ik nl. over minder goede ervaringen met operaties! Hoop dat iemand iets kan vertellen over een dergelijke operatie die hij of zij meerdere jaren geleden heeft ondergaan en waarbij alles nog steeds klachtenvrij is en dus naar behoren functioneerd. Nu 2 weken na mijn val kan ik mijn arm weer redelijk pijnvrij bewegen en optillen. Ik voel echter dat de boel hardstikke instabiel is, alles beweegt en kraakt in mijn schouder, dat wil ik liever niet. Dinsdag a.s. ga ik weer naar de orth. Chirurg en dan ga ik geloog ik toch maar voor de operatie. Hoop dat dit een verstandige keuze is.

Groeten, Ed
Henk skiongeluk
BerichtGeplaatst: 04-03-2012 16:55 Reageer met quote

Edbeum,ik ben ook hard op mijn schouder gevallen tijdens skien in fr.Er zijn gelijk rontgen foto's gemaakt en heb ongeveer dezelfde diagnose,(pianotoets)veel pijn gehad,is inmiddels veel beter maar sleutelbeen voelt onstabiel aan.via zorgbemiddeling kon ik terecht bij Dr.v d List 3 wk na het ongeval in Mediferia Amersfoort voor MRI en diagnose.
Ik ben tussentijds bij de fysio geweest en heb oefeningen gekregen om tussentijds te doen in deze 3 wk.Ben inmiddels geweest bij v d List,deze gaf aan niet te opereren ivm leeftijd (56)ondanks veel sporten.Het advies was 3 wk mitella,tijdelijk te stoppen met oefenen en na 3 wk opnieuw beginnen met oefenen.Na 4 mnd e.a opnieuw bekijken. Ik ben nieuwgierig naar jouw ervaring ik zal mijn ervaring hier vermelden.

Succes Henk
Edbeumer
BerichtGeplaatst: 04-03-2012 17:51 Reageer met quote

Beste Henk,

Tjonge, da's beroerd zat, ongeluk zit in een klein hoekje! Jammer van je skivakantie!

Inmiddels ben ik ruim 3 weken verder na mijn ongelukkige val met de fiets en ik moet zeggen dat het op zich wel goed gaat met mij. De eerste 2 weken na mijn val ben ik thuis gebleven en heb vrnl. op de bank zitten lezen, internetten en tv kijken. Werd me niet echt in dank afgenomen door mijn omgeving dat ik mezelf vrijwel geheel op non-acfief had gezet maar ik vond dat ik mijn lichaam de kans moest geven het herstel zoveel mogelijk in gang te zetten. Daarbij verging ik zeker in de eerste week van de pijn! Inmiddels heb ik een 2e bezoekje aan de orthopeed gebracht, hij houdt t op een tossy 2. Omdat t omhoogbewegen van mijn arm nog steeds pijnlijk is zijn mijn banden volgens de orthopeed nog (gedeeltelijk) intact. Dat is aan de ene kant goed nieuws omdat dit aantoont dat mijn schouder niet helemaal in puin ligt. Aan de andere kant ontbreekt hiermee een directe noodzaak om te opereren waardoor het advies is om eerst met fysiotherapie te kijken hoever ik kan komen. Zoals ik al schreef gaat het momenteel wel redelijk, ik ben woensdag jl. weer begonnen op mijn werk (kantoor) en houd me qua lichamelijke activiteiten vooralsnog gedeisd omdat ik niet goed weet in hoeverre ik de schouder kan belasten zonder risico te lopen om nog meer schade aan te richten (bijv. verder doorscheuren van overgebleven banden) Voorlopig dus geen al te zware lichamelijke activiteiten waarbij ik mijn schouder moet belasten, hoe lastig of verleidelijk dat soms ook is. Ik hoop nl. dat ik mijn sporten (indoorklimmen, wandelen) over een paar maanden weer kan oppakken. Dit ligt ook in de lijn der verwachting bij zowel de orthopeed als de fysiotherapeut dus op hoop van zegen dan maar. Ik ben trouwens 46 jaar. Ik wens jou veel sterkte en wijsheid toe en hoop dat je optimaal zult herstellen!

Bedankt dat je je verhaal hebt gedeeld en mij via dit forum op de hoogte wilt houden, ik houd je via dit forum op de hoogte. Ik hoop dat andere ervaringsdeskundigen hun verhaal ook willen delen.

Gr. Ed
Edbeumer
BerichtGeplaatst: 04-03-2012 18:15 Reageer met quote

Beste Henk,

Inmiddels ben ik ruim 3 weken verder na mijn ongelukkige val en ik moet zeggen dat het op zich wel goed gaat met mij. De eerste 2 weken na mijn val ben ik thuis gebleven en heb vrnl. op de bank zitten lezen, internetten en tv kijken. Werd me niet echt in dank afgenomen door mijn omgeving maar ik vond dat ik mijn lichaam de kans moest geven het herstel zoveel mogelijk in gang te zetten. Inmiddels heb ik een 2e bezoekje aan de orthopeed gebracht, hij houdt t op een tossy 2. Omdat t omhoogbewegen van mijn arm nog steeds pijnlijk is zijn mijn banden volgens de orthopeed nog (gedeeltelijk) intact. Dat is aan de ene kant natuurlijk goed nieuws omdat mijn schouder niet helemaal aan puin ligt. Aan de andere kant ontbreekt hiermee een directe noodzaak om te opereren waardoor het advies is om eerst met fysiotherapie te kijken hoever ik kan komen. Zoals ik al schreef gaat het momenteel wel redelijk, ik ben woensdag jl. weer begonnen op mijn werk (kantoor) en houd me vooralsnog gedeisd omdat ik niet goed weet in hoeverre ik de schouder kan belasten zonder nog meer schade aaan te richten (bijv. verder doorscheuren van overgebleven banden) Voorlopig dus geen al te zware lichamelijke activiteiten waarbij ik mijn schouder moet belasten, hoe lastig of verleidelijk dat soms ook is. Ik hoop nl. dat ik mijn sporten (indoorklimmen, wandelen) over een paar maanden weer kan oppakken. Dat is ook de verwachting van zowel de orthopeed als de fysiotherapeut dus op hoop van zegen dan maar. Ik ben trouwens 46 jaar. Ik wens jou veel sterkte en wijsheid toe en hoop dat je optimaal zult herstellen!

Gr. Ed
m.grieving
BerichtGeplaatst: 15-03-2012 22:47 Reageer met quote

Ik ben op zoek naar hulpmiddel voor mijn moeder, zij is de afgelopen 2 maanden vier maal gevallen met als gevolg 4 maal de arm uit de kom. Ze is een dame op leeftijd met de ziekte van Parkinson en Arthrose. Het enige vertier wat ze nog had was een rondje wandelen met haar rollator. De arm kan niet meer in de schouder geplaatst worden ivm zeer uitgerekte spieren en geen kraakbeen meer. Volgens de specialist kan ze gezien haar ziekte en hoge leeftijd niet meer geopereerd worden en fysio is ook geen optie.Nu ben ik op zoek naar een soort schouderbrase waardoor niet de hele arm wordt verpakt maar alleen de schouder en dat ze toch nog een beetje gebruik kan maken van de arm met de rollator.
Ik hoor graag van u.
Henk skiongeluk
BerichtGeplaatst: 16-03-2012 10:35 Reageer met quote

Ik heb mijn ligamenten gescheurd van mijn ac gewricht en moet hem lang rust geven dmv een mitella.
Nou komt dit niet altijd uit,en als oplossing tape ik mijn schouder zeer strak in,wat veel steun geeft. Alleen mijn huid kan langdurig tapen niet aan en raakt wat beschadigd.
Misschien kan iemand met technisch inzicht een soort brase maken zodat de ene schouder wordt verbonden met de andere schouder voor versteviging,ik denk dat maatwerk hier erg belangrijk is.
Yoshizo
BerichtGeplaatst: 02-05-2012 10:24 Reageer met quote

Ook ik heb een AC luxatie Tossie 3-4 opgelopen aan mijn rechterschouder, na een val van de trap. Er is niet geopereerd, omdat het schouderdak, waar het sleutelbeen vanaf is gebroken, erg dun is, volgens de chirurg. Men kan er een plaatje opzetten, maar de kans dat het schouderdak afbreekt vanwege de kracht die erop staat, is groot en dan heb ik nog meer problemen. Ik heb ook veel publicaties gelezen over dit onderwerp en ook die adviseren, indien mogelijk, een conservatief beleid.

Ik ben nu 2 maanden verder en het gaat erg goed met mij. Mede met dank aan mijn fysiotherapeut. Zonder hem was ik nooit zover gekomen. Ik kan nu alweer bijna alles, zonder pijn. Wel 2x dagelijks veel oefeningen doen en 1x per dag aan de katrol hangen.
Dat mijn sleutelbeen ophoog staat, is een feit, maar na alle pijn vind ik dat een mindere zorg.
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Luxatie aan het AC-gewricht (tossie 3, 4)
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring