Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Kinderziekten > codeine/promethazine bij kinderen ivm nachtelijk hoesten
Auteur Onderwerp: codeine/promethazine bij kinderen ivm nachtelijk hoesten
elsgiss
BerichtGeplaatst: 17-04-2005 17:17 Reageer met quote

Even verderop in de onderwerpenlijst staat een vraag over codeine bij kinderen. Dit onderwerp is al afgesloten, maar ik wil nog even reageren. Wij hebben vroeger namelijk een promethazine drankje gebruikt. Dit middel dempt de hoest(prikkel). Dit is soms dringend nodig, als zowel ouders als kind anders uit de slaap worden gehouden. Ik heb hierbij negatieve ervaringen met hulp van de huisarts. De huisarts schreef altijd slijmoplossers of zoiets voor, zonder enig begrip voor de ernst van de situatie. Ook is zo'n middel een redmiddel bij verblijf in een hotel: je kan toch niet een heel hotel wakker hoesten? Het promethazine drankje werd ons destijds (ca 14 jaar geleden) geadviseerd door een apotheker. Het was toendertijd een "UA"-middel, dwz Uitsluitend Apotheek, waarbij de apotheek zelf kon beslissen of het zonder recept verstrekt kon worden. In de grote stad kon ik het zonder recept krijgen (alleen een kleine hoeveelheid, ik herinner me 50 ml.), in mijn woonplaats weigerde de apotheek dit te leveren (afspraak met huisartsen).
ellen
GastBerichtGeplaatst: 18-04-2005 12:47 Reageer met quote

Hallo, mijn kinderen krijgen via de huisarts codeine pilletjes voor het hoesten. Dit helpt ze heel goed, waardoor ze niet de hele nacht aan het hoesten zijn en overdag zo moe zijn.
Groetjes ellen
auktje
BerichtGeplaatst: 18-04-2005 18:06 Reageer met quote

hoi ik zette ook wel eens sneden ui bij het bedje op een schoteltje,het stinkt, maar het hielp wel,en ik zou melk en chocolade vermijden dat slijmt erg veel.
Heleen
BerichtGeplaatst: 21-04-2005 14:47 Reageer met quote

auktje schreef:
hoi ik zette ook wel eens sneden ui bij het bedje op een schoteltje,het stinkt, maar het hielp wel,en ik zou melk en chocolade vermijden dat slijmt erg veel.

Dat zijn hele goeie inderdaad. Trouwens sinasappelsap is ook slijmbevorderend, ongeveer net zo als melk.

Maar om even terug te komen op het bovenstaande: tenzij ik me vergis, moet codeïne niet aan erg jonge kinderen gegeven worden. Maar verder begrijp ik het probleem heel goed, de laatste jaren heb ik zelf ook altijd iets in huis om eventuele prikkelhoest te onderdrukken. Al heeft dat dan wel een héél andere reden. Rolling Eyes
Hooglander1
ConciërgeBerichtGeplaatst: 21-04-2005 18:08 Reageer met quote

Heleen schreef:
Trouwens sinasappelsap is ook slijmbevorderend, ongeveer net zo als melk.


IJs is ook erg slijmbevorderend, misschien geen onzinnige toevoeging in deze tijd van het jaar.
Heleen
BerichtGeplaatst: 21-04-2005 18:47 Reageer met quote

Hooglander1 schreef:
IJs is ook erg slijmbevorderend, misschien geen onzinnige toevoeging in deze tijd van het jaar.

Nu al?? Razz

Maar in ijs zit melk, logisch dus Wink.
ellen
GastBerichtGeplaatst: 21-04-2005 22:07 Reageer met quote

mijn kinderen krijgen via de huisarts codeine pilletjes en mijn jongste is 3. Niet in alle ijs zit melk
Matthijs van Dam
GastBerichtGeplaatst: 21-04-2005 22:22 Reageer met quote

elsgiss schreef:
Wij hebben vroeger namelijk een promethazine drankje gebruikt. Dit middel dempt de hoest(prikkel). Dit is soms dringend nodig, als zowel ouders als kind anders uit de slaap worden gehouden. Ik heb hierbij negatieve ervaringen met hulp van de huisarts. De huisarts schreef altijd slijmoplossers of zoiets voor, zonder enig begrip voor de ernst van de situatie.

Promethazine word in verband gebracht met wiegendood en daarom tegenwoordig niet meer gebruikt. Ik denk dat de huisarts destijds meer aan de gezondheid van uw kind gedacht heeft dan aan de slaaprust van hotelgasten, maar moet je een huisarts dat verwijten?
Heleen
BerichtGeplaatst: 22-04-2005 18:55 Reageer met quote

ellen schreef:
Niet in alle ijs zit melk

Wel in het ijs dat Hooglander bedoelde, neem ik aan Wink.

Quote:
Ik denk dat de huisarts destijds meer aan de gezondheid van uw kind gedacht heeft dan aan de slaaprust van hotelgasten, maar moet je een huisarts dat verwijten?

Die uitspraak vond ik ook een beetje typisch, jammer dan voor die hotelgasten, is mijn gedachte daar. Maar goed, soms zal het best goed zijn wél iets te gebruiken, en het lijkt mij dat de eigen arts deze situaties prima kan beoordelen. Ikzelf hoest -als ik hoest- letterlijk m'n ribben van z'n plaats, vind dat het dan gewoon nodig is om iets te gebruiken. Red me overigens tot nog toe prima met OTC middelen.
elsgiss
BerichtGeplaatst: 23-04-2005 21:40 Reageer met quote

Quote:

Ik denk dat de huisarts destijds meer aan de gezondheid van uw kind gedacht heeft dan aan de slaaprust van hotelgasten, maar moet je een huisarts dat verwijten?

Ik vind van wel: ik wil juist aangeven dat een hoest-situatie soms heel dramatisch kan zijn. Als namelijk echt heel erg en hard wordt gehoest, overleef je het echt bijna niet. En het gaat niet alleen om de hotelgasten: de ouders worden natuurlijk ook in hun slaap gestoord en worden nog gestresster, omdat zij zich nl. schamen voor de situatie. Ik praat niet over zomaar een hoestje. Ik heb als moeder ook veel en vaak gehoest. (ook zoals Heleen zegt: de ribben uit mijn lijf, ten einde raad, uitgeput) Jaren geleden zei een kennis van me dat ze het schandalig vond als een bezoeker van een concert hoest. Toen dacht ik bij mezelf: dat doe ik ook, en wel altijd. Op mijn werk zei ik een keer tegen een collega dat ik de telefoon niet wilde aannemen ivm hoest en dat werd niet begrepen. Dus ik wil zeggen: de ene hoest is de andere niet en dat moet een arts toch wel beter inschatten en navragen.
Karen
BerichtGeplaatst: 24-04-2005 9:39 Reageer met quote

Ben ik het niet mee je eens Elsgiss. Ik vind het egoïstisch van ouders als ze hun nachtrust boven de gezondheid van hun kind stellen. Ook al is het hoesten oorverdovend. Hoestdempers moet je gewoon niet zo maar aan kleine kinderen voorschrijven. Ook al lijkt het hoesten soms ook zo zielig, zo raken ze de ziekteverwerkers wel sneller kwijt en is er minder kans op het verergeren van de luchtweginfectie.
elsgiss
BerichtGeplaatst: 24-04-2005 20:55 Reageer met quote

Ik denk dat je zoiets nooit zelf meegemaakt hebt, waardoor je het niet goed kan beoordelen. Andere reacties gaven ook aan dat wel degelijk soms codeine werd voorgeschreven. Ik vind dat hier nog maar eens goed over moet worden nagedacht.
Brian
GastBerichtGeplaatst: 05-08-2005 10:26 Reageer met quote

waarom zou je bij hoesten promethazine moeten geven. Het is een anti-histaminica. Dit middel geef je alleen aan kinderen die een allergie hebben. Hoesten alleen is geen indicatie om een allergiemiddel te geven.

Heb je je kind wel een allergietest laten doen?

Verder werd het gegeven in combinatie bij codeine omdat het een verslappend effect heeft. Er moet dan echt sprake zijn van slaapstoornissen door het hoesten. Slaapstoornissen voor je mede mensen in het hotel tellen dan niet he Smile
elsgiss
BerichtGeplaatst: 06-08-2005 20:57 Reageer met quote

Mijn apotheker heeft mij ooit eens promethazine aangeraden. Ik dacht dat promethazine hetzelfde effect had als codeine? Is dat niet zo? Wij kregen overigens van de huisarts destijds ook heel gemakkelijk Ventolin als hoestdrankje voorgeschreven en dat sloeg helemaal nergens op. Dat was ca. 15 jaar geleden kennelijk in de mode. Ik weet zelf ook wat zwaar hoesten betekent en ik denk dat bijna niemand zich dat kan voorstellen. De hoest dempen (ook al geneest dat niet), kan een bijna levensreddende maatregel zijn, als je het anders niet meer volhoudt. Ook als volwassene heb ik nog vaak en veel gehoest en uiteindelijk heb ik een longbloeding gekregen. Ik denk dat het een met het ander samenhangt.
Paul
AdminBerichtGeplaatst: 06-08-2005 23:27 Reageer met quote

Promethazine wordt, behalve bij allergische aandoeningen, ook bij hoest, reisziekte en als premedicatie bij anesthesie gebruikt. Bij de behandeling van allergische aandoeningen hebben andere antihistaminica de voorkeur, gezien de sterk sederende eigenschappen.

Promethazine dient niet aan kinderen jonger dan één jaar te worden gegeven vanwege een mogelijk verband met het 'sudden infant death syndrome'.
monique35
GastBerichtGeplaatst: 02-03-2007 21:53 Reageer met quote

hallo onze dochter van nu 13 maanden is wederom ziek
zij is vanaf haar geboorte elke maand 10 dagen ziek,snottebel hoesten hoge koorts koortstuipen luchtweg infecties.nu zijn we bij een kinderats geweest en blijkt ze heeft vlekjes op haar longen mogelijke brochitus ze heeft vergrote neus amandelen ze kan haar tempratuur smorgens niet vasthouden 36,5 en deze loopt dan op gedurende de dag naar 38,5...ze heeft met kerst kroep gehad en is sindsdien niet beter geweest zweten met eten en drinken hijgen hees snachts vreselijk hoesten slijm opgeven en daarvan ook braken nu wil de arts niets doen omdat het van voorjaar vast beter gaat maar ze is nu ziek en benauwd.....ik ga nu maar naar het amc hopelijk willen ze haar daar wel helpen Twisted Evil
gast123456
GastBerichtGeplaatst: 25-04-2007 15:16 Reageer met quote

bij mijn zoon ging het pas iets beter toen hij 2.5 jaar was.
veel succes
locomotiefke
GastBerichtGeplaatst: 01-05-2007 8:08 Reageer met quote

wat moet ik doen mijn zoontje van 3 jaar heeft heel veel last van hoesten snachts ik moet tot 6 maal per nacht op staan ze dachten dat het kwam door zijn amandelen die te groot waren maar hij blijft maar hoesten soms blijft hij in zijn hoesten weet er iemand raad ik zou graag snachts ook terug slapen Crying or Very sad Sad
Anita1937
GastBerichtGeplaatst: 01-05-2007 8:54 Reageer met quote

Hoi Locomotiefke,

Ik gebruikte voor mijn kiddo's Basoclase-E voor Kindereen. Dit is ter verlichting van hoestklachten. Het zijn zetpillen.

Hoop dat je er iets aan hebt.

Wij hebben er veel rustige nachten door gekregen.

Grt,
Anita
monster
BerichtGeplaatst: 25-01-2008 16:04 Reageer met quote

Wij zijn ook 2 inmiddels radeloze ouders met een hoestende dochter van bijna 3. Veel mensen reageren "Ach, ieder kind hoest wel eens" Deze mensen weten echt niet wat wij iedere nacht meemaken. Het verwijderen van de neusamandelen een jaar geleden heeft niet geholpen. We lopen nu bij de kinderarts en moeten 2x daags pufjes salbutamol geven. Afgelopen nachten was het weer drama. Van 12.00 tot 03.30 uur wakker gelegen.

Volgens de kinderarts zou het nu Mycoplasma kunnen zijn. We beginnen vandaag met een antibiotica kuur van een week. Als het dan nog niet weg is krijgen we "pillen" (waarschijnlijk codeine)

De thijmsiroop is niet aan te slepen, we blijven het spul maar geven.
Balsoclase en Natterman Pecto Junior helpen niets.

Het is zo zielig om je kind zo te zien. Ze rust gewoon niet meer goed uit.

Mensen die dit niet kennen: Oordeel niet te snel.
Je gaat echt door een hel.
Index > Kinderziekten > codeine/promethazine bij kinderen ivm nachtelijk hoesten
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring