Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Psyche > Conversie stoornis??
Auteur Onderwerp: Conversie stoornis??
noor69
BerichtGeplaatst: 05-07-2015 15:50 Reageer met quote

Van wat ik heb kunnen vinden over conversie is dat er bij (acute) stress/ trauma neurologische aandoende symptomen kunnen ontstaan. Dat je daar gevoelig voor kan zijn. Nu vraag ik me af of het conversie kan zijn als symptomen langzaam beginnen (waarbij geen duidelijke stressor aanwezig was of in ieder geval onbekend is), niet verergeren terwijl er duidelijk stressvolle situaties zijn geweest zoals het vrij plotseling overlijden van vader en later ook moeder (5 dagen na diagnose longkanker) en zeker nog een andere zeer stressvolle situatie die een aantal maanden duurde? (Wel is er sprake geweest van langzame progressie over de jaren heen.)
Maar wel verergering geven ca 25 jaar na ontstaan als er sprake is van geringe stress (zenuwen om iets) en lichamelijke activiteit? Het gaat hier om symptomen die doen denken aan dystonie en dus vooral optreden bij inspanning en kortdurend zijn. Er is in ieder geval sprake van een onbekende neurologische aandoening (hyperreflexie in hevige mate en daardoor spasticiteit) maar de dystonie lijkt hier niet door te kunnen worden verklaard.
Het begon met minder hard kunnen lopen en pijn in benen en voeten bij langere wandelingen en (lichamelijke) vermoeidheid. Bleek jaren later een holvoet te hebben. Ging steeds spastischer lopen. Klachten werden niet begrepen, daarom werd er aan psychogene oorzaken gedacht.Eerst behoorlijk levendige reflexen later duidelijk hyperreflexie. Stress in de zin van zenuwachtig zijn verergert de klachten tijdelijk licht.
Ik ben heel benieuwd, volgens een psychiater was er geen sprake van psychische overbelasting maar conversie kon zij niet uitsluiten want daar was ze niet in gespecialiseerd. Wel zei ze dat het kon ontstaan als reactie op de stress op het moment dat alles weer rustig was, in mijn geval zou ik dat vreemd vinden omdat de klachten al jaren bestonden en de verergering en de bijkomende dystonieklachten pas 3 jaar na de laatste grote stressperiode begonnen.
Ik loop zelf al vanaf mijn puberteit met de vraag rond of het conversie kan zijn want je gaat ontzettend aan jezelf twijfelen als er steeds niets gevonden wordt. Hoop echt dat iemand mij hierover meer duidelijkheid kan verschaffen, of het nu wel of niet zo is, ik wil het graag weten. Ik vraag niet om een diagnose, ik wil graag weten of het past bij een conversiebeeld of niet.
kriroek
BerichtGeplaatst: 16-02-2019 19:18 Reageer met quote

Dag Noor,

Ik reageer misschien e laat maar het is de eerste keer dat ik een vergelijkbaar verhaal hoor. Ben jij er nog?
Index > Psyche > Conversie stoornis??
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring