Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Hart- en vaatziekten > Hartkloppingen en boezemfibrileren, een allergische reactie
Auteur Onderwerp: Hartkloppingen en boezemfibrileren, een allergische reactie
wimpy
BerichtGeplaatst: 06-01-2010 23:57 Reageer met quote

Ik heb al ruim 5 jaar last van hartkloppingen en boezemfibrileren.

Het boezemfibrileren is bij toeval ontdekt na een routinecontrole op mijn verhoogde bloeddruk. In eerste instantie werd mij alleen atenolol (100 mg 2x daags) en het antitrombosemiddel acenocoumarol verstrekt. Het boezemfibrileren hield echter aan. Na een cardioversie zou een en ander opgelost zijn. Helaas, de cardioversie mislukte. Naast de atenolol kreeg ik nu ook fleca√Įnide (100 mg 2xdaags) voorgeschreven. Een nieuwe cardioversie leverde nu wel het gewenste resultaat. Het boezemfibrileren stopte. Het geluid van mijn normale hartslag klonk als muziek in mijn oren.

Onder begeleiding van de cardioloog heb ik getracht te stoppen met het slikken van atenolol. Echter binnen een dag kreeg ik weer last van boezemfibrileren. Helaas. Ik zou er maar mee moeten leren leven dat ik altijd afhankelijk ben van medicijnen. Zelfs een ablatie is toen overwogen.

Ondanks het slikken van al die medicijnen bleef ik af en toe last hebben van geringe hartkloppingen die na ongeveer 15 minuten overgingen in boezemfibrileren. Dit gebeurde meestal ‚??s avonds. In de ochtends was het boezemfibrileren echter meestal vanzelf weer overgegaan in een normale hartslag. Het enigste wat ik dan nog merkte was dat ik ontzettend moe was. Mijn hart had namelijk de hele nacht een marathon gelopen. Geleidelijk aan kon ik deze marathonsessies al aardig voorspellen. Op advies van de cardioloog nam ik op zo‚??n moment een extra tabletje atenolol. De moeheidsverschijnselen waren dan ‚??s ochtends veel minder.

In de loop der tijd is atenolol vervangen door metoprololtartraat (50mg 2x daags). Dit vanwege de bijwerkingen van anethonol waar ik last van had. Ik had erg veel problemen met mijn concentratie en mijn geheugen. In 2007 is acenocoumarol een periode vervangen door aspirine. Na een Holter-onderzoek heeft de cardioloog geoordeeld dat acenocoumarol toch beter voor me was.

Tot zover mijn medisch verhaal.

Ik heb me nooit neergelegd bij de mededeling van de cardioloog dat de oorzaak van het boezemfibrileren waarschijnlijk nooit te achterhalen is. Samen met mijn vrouw en kinderen hebben we heel wat lange en korte gesprekken gevoerd over de mogelijke oorzaken. Na ongeveer 2 jaar kreeg ik in de gaten dat ik na het nuttigen van bepaalde producten ook hartkloppingen kreeg die overgingen in boezemfibrileren. Het was mij redelijk snel bekend dat ik na het eten van chocolade na 3 uur problemen met mijn hart kreeg. Ook drop was snel als veroorzaker aangewezen. Vorig jaar kwamen cashewnoten in beeld.

In april 2009 heb ik na een operatie aan mijn hand DMSO-zalf voorgeschreven gekregen. Na een dag gebruik kreeg ik ontzettend veel last van hartkloppingen die overgingen in boezemfibrileren. Mijn hart ging zo erg te keer dat ik ‚??s nachts nog de huisartsencentrale heb geraadpleegd. In overleg met de verantwoordelijke specialist en mijn huisarts is de behandeling met DMSO daarna gestopt. De hartkloppingen verdwenen. Op verzoek van mijn huisarts heb ik na een week de behandeling met DMSO weer hervat. Dit om het mogelijke verband tussen DMSO en hartkloppingen vast te stellen. Ook nu kreeg ik weer na ongeveer anderhalve dag zware hartkloppingen. Bij het Lareb, de instantie in Nederland die alle mogelijke bijwerkingen van medicijnen registreert, was deze mogelijke bijwerking niet bekend.

Het was me in al die jaren al opgevallen dat ik het meeste last van deze hartkloppingen kreeg in de herfst. Afgelopen september was het weer zover. Elke avond last. Weer met de hele familie overleggen. Wat doe ik anders in het najaar. Wat eet ik anders, hoe leef ik anders. Plotseling zegt mijn zoon: ‚??Pap, je eet rond deze tijd altijd veel druiven uit eigen tuin‚?Ě. En ja hoor: druiven eten en na ongeveer 10 uur beginnen de hartkloppingen weer. Geen druiven eten en nergens last van.

Het aantal keren dat ik hartkloppingen (en boezemfibrileren) krijg is nu al aanzienlijk afgenomen. Er staan echter nog diverse andere producten op het verdachten-lijstje. Na weer eens een avondje zoeken op het internet vind ik eind november bij toeval dat al de producten waar ik gevoelig voor ben fenylpropano√Įdes bevatten. Zelfs de DMSO-zalf bevat een fenylpropano√Įde. Om het lijstje compleet te maken: anethol komt van nature voor in anijs en zoethoutwortel. Het wordt onder andere toegepast in drop. Eugenol komt voor in kruidnagel en kaneel. Kruidnagel eet ik vanaf mijn jeugd al niet meer omdat ik er in mijn jeugdjaren al ziek van werd. Kaneel is voor mij nieuw. Resveratrol komt voor in de schil van de blauwe druiven en in noten. Lignine wordt gebruikt voor o.a. DMSO-zalf. Het is ook een grondstof voor lijmen. Ik heb zo‚??n 15 jaar geleden een allergische reactie gekregen van lijm in schoenen. Dat zal dan wel de lignine zijn geweest. Safrol komt voor in kaneel, anijs, zwarte peper,basilicum, nootmuskaat. Methyleugenol komt voor in basilicum, nootmuskaat, steranijs en dragon. Voorwaar een hele groep waar ik mogelijk een reactie op krijg. Sommige dingen vallen nu op hun plaats. Bijvoorbeeld die kruidnagel die ik niet meer at. Mijn schoenlijm-allergie. Ook herinner ik me weer dat ik eerder wel eens lichte hartkloppingen kreeg (weliswaar voor zover mij bekend zonder boezemfibrileren) wat ik toeschreef aan koffie, maar wat waarschijnlijk gebruik van kruiden of chocolade is geweest.

Sinds ik voor zover mogelijk probeer deze stoffen te mijden is het aantal keren dat ik hartproblemen krijg aanzienlijk verminderd. Toch blijft er nog een groot probleem over. Ik heb het nog niet gehad over de fenylpropano√Įde coumarine. Coumarine komt van nature voor in chocolade. Tot mijn verbazing wordt coumarine gebruikt als antistollingsmiddel. Acenocoumarol is een afgeleide hiervan. Mijn grote vraag is nu: - Zou het kunnen dat ik helemaal geen problemen met hart heb maar dat de hartkloppingen en het boezemfibrileren mede veroorzaakt worden door het gebruik van acenocoumarol?

‚??Uit proberen‚?Ě, zou je zeggen. En daar wringt de schoen. Als je hartproblemen krijgt hebben ze je binnen een uur aan de diverse medicijnen. Stoppen met medicijnen mag echter pas na overleg met de betrokken artsen. Maar een afspraak met een cardioloog duurt nog drie weken. Een allergoloog die ingeschakeld wordt heeft pas over 6 weken tijd.

En ik? Ik blijf optimistisch. En wat maakt die paar weken uit. Misschien ben ik dan verlost van mijn hartproblemen. En met dit verhaaltje hoop ik dat ook andere mensen geholpen zullen zijn.
kat23
BerichtGeplaatst: 07-01-2010 9:47 Reageer met quote

Hallo Wimpy,

Bedankt voor de uitleg. Ik word ook na een boel producten niet lekker, maar ik wist het niet van die kruiden. Ik ga ze ook weglaten, en kijken of ik me dan beter voel.

Groetjes Katja
ronald67
BerichtGeplaatst: 07-01-2010 12:58 Reageer met quote

Hey Wimpy,

Ik heb een vraag aan je... Heb je na het nuttigen van deze produkten een opgeblazen gevoel in je buik?? Ze komen nl. overeen met de zaken waar ik een opgeblazen gevoel van krijg... Ook de 3-4 uur komen me bekend voor...

De allergie is mi. niet de oorzaak maar wel een bijdragende factor aan het ontstaan van BF.

Ron
Bo
BerichtGeplaatst: 07-01-2010 13:01 Reageer met quote

Hoi Wimpy,

Ik zelf ben al jaren ervan overtuigd dat mijn (behoorlijk ernstige) ritmestoornissen andere oorzaken hebben, en ben dus ook al jaren aan het zoeken en dokteren.
Alergologen bezocht, wat teleurstellend was simpel omdat ze nu eenmaal weinig allergieen kunnen testen. Ja dan moet je zelf komen met een lijstje voedingsmiddelen en die krassen ze dan in je huid en kijken na een half uurtje wat erop komt aan reactie.
Maar zelf dingen uitzoeken en testen, nee dat gaat niet.
Wat misschien ook wel logisch is, want de stoffen zijn bijna oneindig.
Endocrinoloog bezocht, ddeze is speciaal voor je hormoonhuishouding, ook zonder enig resultaat. Alle waardes waren zoals ze hoorden te zijn.
Wel is er uit mijn bloedonderzoek gebleken dat ik een enorm hoog gehalte heb van allergie.
Deze moet ergens tussen de 4 en de 10 liggen en die van mijn was 579 Shocked
Ik weet zelf zo'n beetje op welke voedingstoffen ik reageer, maar ook zo vele nog niet.
Een longfunctietest gedaan, daaruit bleek dat ik enorm allergisch ben van histamines, meteen door naar de longarts en daar kreeg ik de diagnose enorm allergisch astma en werd huiswaarts gestuurd met diverse inhalers.
De Ventolin verdroeg ik niet, kreeg ik accuut ritmestoornissen van en werd vervangen door Atrovent.

Het is dus aan alle kanten duidelijk dat ik enorm allergisch ben, maar het is bijzonder moeilijk er de vinger op te leggen.
Enige remedie zou nog wezen om een dieet te gaan volgen waarin je elke dag een voedingstof toevoegt en kijken hoe je erop reageert.
Maar zo een dieet kan dus ook oneindig wezen, is zwaar en moeilijk en is de vraag nog achteraf of je alle stoffen te pakken hebt gekregen.
Daarnaast zijn er naast voedingsstoffen nog inhalatieallergieen en contactallergieen, een complex geheel dus om het helemaal uit te kunnen pluizen.

Ik heb vele soorten en merken hartmedicatie gebruikt, met wisselende reactie's.(cardiologen geloven je ook nauwelijks als je vertelt dat je er niet tegen kunt en je reageert op bepaalde stoffen).
Ik ben van diverse merken medicatie doodziek geweest, een gevoel alsof je lijf werd vergiftigd en aan alle kanten protest uitvoerde.
Ik gebruik nu sotalol en ben verschrikkelijk moe, kan nauwelijks nog slapen, mijn concentratie is gedaald tot en minimum, ben erg vergeetachtig enz enz.
Kortom ook nietideaal, maar is het medicijn waar ik de minste reactie op krijg.
Zonder medicatie zou er hier dagelijks de ambulance op de stoep staan, dus heb weinig keus.

Ben heel erg benieuwd naar jou bezoek aan de cardioloog, stoppen met medicijnen is niet zo 1,2,3 gedaan. Die moeten heel langzaam worden afgebouwd.
En ook hoe de cardiloog reageert op je verhaal over allergieen en boezemfibrileren.
En je bezoek aan de allergoloog, ben ik ook erg benieuwd naar!
Bedankt voor je verhaal, ik vind er erg veel herkenning in!

Groet, Bo
kat23
BerichtGeplaatst: 07-01-2010 14:18 Reageer met quote

Ik heb vrij snel na het avondeten dat ik me niet lekker voel, nerveus mijn hart dat op hol gaat slaan enz. Maar ik eet ook veel van die dingen die je beschrijft. Ik weet al dat ik niet tegen kaas,noten en wijn kan. Dan krijg ik migraine.Mijn hart slaat ook op hol van drank, daar kan ik totaal niet tegen.Ik kan ook niet tegen aardbeien, dan krijg ik prikken in mijn tong. Ik krijg hartritmestoornissen van spanningen, en inspannigen. Daarom slik ik elke dag een diazepam, waar ik sloom en vergeetachtig van wordt, en als ik ritmestoornissen krijg dan moet ik Verapamil innemen en naar het ziekenhuis toegaan.

Groetjes Katja
wimpy
BerichtGeplaatst: 07-01-2010 21:43 Reageer met quote

ronald67 schreef:
Ik heb een vraag aan je... Heb je na het nuttigen van deze produkten een opgeblazen gevoel in je buik?? Ze komen nl. overeen met de zaken waar ik een opgeblazen gevoel van krijg... Ook de 3-4 uur komen me bekend voor...
Ron


Buiten mijn hartkloppingen en boezemfibrileren heb ik geen last van die stoffen. De meeste vind ik zelfs lekker. Totdat ik het verband ontdekte tussen drop en hartkloppingen kon ik aan het snoepen blijven. Zo ook met chocolade. Kip met kerrie (een mengsels van diverse kruiden waaronder kaneel) konden ze me wel bijna elke dag voorzetten.

De tijdsduur tussen eten en een reaktie verschilt bij mij wel:
Chocolade en drop na ongeveer 3 uur
Druiven na ongeveer 9-10 uur
Kaneel-kerrie na ongeveer een half uur
DMSO zalf na anderhalve dag.

Waarschijnlijk heeft dit met de opname en spijsvertering te maken.
ellice
BerichtGeplaatst: 08-01-2010 12:21 Reageer met quote

Hallo Iedereen!

Waarschijnlijk is het wel bekend , maar vetsin (E 623) wat vooral voor komt in chinees eten, is ook een boosdoender.
Smaakmaker E623 zit in veel produkten, ik ben veel tijd kwijt in de supermarkt met lezen van etiketten ! Smile
Een handig boek om in huis te hebben is;

De "E " in je eten;
schrijvers; Maurice Hanssen en Jill Marsden
Uitgever; zomer&keuning Ede/Antwerpen
ISBN9021012227

groetjes
Annet
gamba
BerichtGeplaatst: 28-01-2010 18:50 Reageer met quote

Hallo Iedereen,

Klinkt me erg bekend in de oren. Ik heb een boompollen- en grassen allergie. Komt het hele jaar voor en daarvoor heb ik het medicijn Mizollen van de huisarts gekregen. Bij eerdere medicamenten die ik via de specialist voorgeschreven kreeg bleek de bijwerking buiten sufheid etc. juist hartritmestoornis te zijn. Verder kan ik het E-nr 330 niet verdragen en natuurlijk bijna geen kruiden. De kruiden die jullie noemen veroorzaken bij mensen ook vaak migraine omdat ze de bloedvaten vernauwen. Dit alles heb ik samen met een homeopaat in samenwerking met onze huisarts uitgezocht. Een goede tip het boek "E" in je eten. Maar denk ook eens na over glutamaat. Een smaakversterker die in bijna alle producten zoals soepjes, sausjes etc zit.
wimpy
BerichtGeplaatst: 09-02-2010 22:49 Reageer met quote

Een vervolg op mijn verhaal. Het is nu twee weken geleden dat ik bij de cardioloog ben geweest. Gezien mijn verhaal wilde de cardioloog erg goed meedenken. Onder toezegging dat ik me direct meld bij het ziekenhuis als het fout gaat heeft hij mijn medicijngebruik sterk aangepast.

Acenocoumarol is verdwenen. Daarvoor in de plaats is nu voorzichtigheidshalve ascal voorgeschreven. Metoprololtartraat is gehalveerd. Daarnaast probeer ik zo veel mogelijk de allergene stoffen te vermijden. En ... het schijnt te werken. Ik heb bijna geen last meer van hartkloppingen. Als ik nog last krijg is het meestal kort en niet heftig. Van boezemfibrileren heb ik zover ik zelf heb kunnen constateren geen last meer gehad. Ik heb de oorzaak van hartkloppingen tot nog toe steeds kunnen achterhalen. Dan zat er toch weer een of andere specerij in mijn eten die ik over het hoofd heb gezien.

Het lijstje met producten die ik probeer te mijden is wel lang geworden: Venkel, drop, chocolade,druiven en alles wat van druiven gemaakt wordt, kaneel, nootmuskaat, anijs, kerry, kruidnagel, peper. Vooral kaneel en peper vermijden valt niet mee: peper zit in bijna elk gekruid stukje vlees. Kaneel komt veel in koek en snoep voor. Ik heb zelfs ontdekt dat carnaubawas, een glansmiddel voor snoep en medicijnen, af en toe de veroorzaker van mijn problemen is.

Binnenkort ga ik op bezoek bij de allergoloog. Misschien kan die me nog wat verder op weg helpen en kan ik helemaal zonder medicijnen.
Evarist
BerichtGeplaatst: 19-02-2010 23:00 Reageer met quote

Beste Wimpy,

ik heb sinds enkele maanden ook last van hartkloppingen. Voor zover ik weet wel geen fibrileren.

In het begin dacht ik ook iets aan het hart te hebben, en ter plekke dood te zullen vallen. Ik heb meermaals op de spoedgevallen dienst gezeten, waar ze verschillende keer een ECG (hartfilmpje) gemaakt hebben. Er was telkens niets mis met mijn hart. De conclusie luidde telkens anders, maar was elke keer heel vaag. Stress, hyperventilatie, oververmoeid,...

Daarop ben ik op eigen initiatief naar de cardioloog geweest. Fietstest, echo,...hart was perfect in orde.

Op de duur merkte ik dat het veel erger was nadat ik bepaalde dingen gegeten had.

Ik at op het werk dagelijks verschillende stukken chocolade. Vanaf het moment dat ik daarmee gestopt ben is het veel minder, en op momenten zelfs weg.

Ik ben ook alles beginnen uit te spitten van eten, inclusief de E nummers...

Ondertussen heb ik enkele dingen gevonden die ervoor zorgen dat ik hartkloppingen krijg.

Fructose sacharose stroop is een immens grote boosdoener. Dat zat in de chocopasta (van meli) die ik sinds enkele maanden regelmatig at. Ik wist dat ik 2 uur na het eten van deze choco hartkloppingen kreeg. Ook in bepaalde soorten yochurt zit die fructose sacharose stroop...

Ook E621 moet ik mijden, dit middel zat in heel wat voorbereide maaltijden waar ik steevast hartkloppingen van kreeg.

Ik ben er nu in geslaagd om de hartkloppingen helemaal weg te krijgen, als ik me beperkt tot de dingen waarvan ik zeker weet dat ze niets bevatten dat ik niet verdraag.

Als ik uit eten ga is het meestal wél prijs, de ene keer meer als de andere. Enkele weken geleden, na de chinees had ik het zelfs verschrikkelijk erg, en had ik zelfs een verhoogde hartslag van om en bij de 110.

En 2 weken geleden had ik het eveneens, hoewel ik niet zeker wist van wat, heb ik het ondertussen -dankzij wimpy zijn bijdrage- waarschijnlijk gevonden. Ik had die dag -per grote uitzondering- ricard gedronken. Aangezien dit een annijsdrank is kan ik vermoeden dat de hartkloppingen daarvan afkomstig waren. Ik dacht dat het van de alcohol kwam, maar dat is waarschijnlijk niet zo aangezien ik na het drinken van pils bier geen last krijg.

Volgens mij is de boodschap om een boekje bij te houden en er uur per uur in te schrijven wat je eet. En goed noteren wanneer je de hartkloppingen voelt opkomen. Via trial en error kan je dan uiteindelijk alle dingen vinden die je lichaam niet verdraagt. Ik draag mijn schriftje alvast altijd met me mee!

Ik wens iedereen nog bijzonder veel succes met het oplossen van zijn probleem!

Groeten!
extrab
BerichtGeplaatst: 05-02-2012 14:07 Reageer met quote

Wimpy, hoe staat het nu met je hartkloppingen? Ik ben ook al enige tijd zoekende, sinds een jaar of 3 heb ik last, en het lijkt steeds vaker voor te komen. Ik vermoedde dat het een combinatie van bepaalde voeding (rode wijn, oude kaas, tomaten, E621 of MSG) en alcohol was. Er zat altijd enige vertraging in, ik dronk meestal wat in het weekend, en at dan ook vaak anders dan doordeweeks. Ik drink nu veel minder alcohol, ik probeer geen E621 te eten (wat lastig is, zit in veel te veel voedingsmiddelen), maar het blijft terugkomen. Sterker nog: het lijkt wel steeds erger te worden! De aanvallen (hartslag van tussen de 110 en de 170 per min) duurt nu niet meer 20 uur, maar soms bijna drie dagen. De Bisoprolol die ik voorgeschreven kreeg haalt niets uit, ben zelf aan het experimenteren geslagen met betablockers (kwam niet verder bij arts en apotheek, die bleven volhouden dat Bisoprolol specifiek voor mijn klachten was) heb ik ontdekt dat Metropolol de klachten voor een paar uur opheft. ik slik dus een dag of twee tot drie om de zoveel uur een halve tablet, dan voel ik me nog enigszins goed.
Het verhaal van Wimpy kwam naar boven toen ik op drop en hartkoppingen ging googlen, ik eet nl in het weekend een flink aantal dropjes, en ook eet ik dan chocolade. Alcohol laat ik niet helemaal staan, ik heb het idee dat als ik het beperk tot twee glazen, dat het meestal wel goed gaat. Ik heb zojuist - toen ik ging googlen - twee handen drop naar binnen zitten werken, ik ga daar eens een tijd mee stoppen.
Valt mij op dat ik ook altijd een opgeblazen gevoel krijg vlak voordat de hartkloppingen beginnen, iemand daar een verklaring voor?

groeten.

ps: Wimpy, ik wil graag wel even contact houden, kun je mij een persoonlijk bericht sturen?
haelewyn
BerichtGeplaatst: 15-12-2013 14:11 Reageer met quote

Als wimpy dit leest, of anderen : laat even weten hoe het opgelost werd en hoe het met jullie gaat. Het zou mijn bezorgdheid wat blussen.
Ik heb zelf last van hartkloppingen, overslaan of extrasystolen en vooral hoge bloeddruk tot 17/11,5. Diverse medicatie heeft niet veel geholpen, toch niet blijvend.
Ik neem al van mijn 18 jaar betablokkers en moet om de x jaren eend veranderen. Ben alle pistes aan het onderzoeken, ook deze van allergie.
Extrab : ik heb gelezen over jouw operatie.
Hopelijk gaat alles goed met jou.
JannesKlep
BerichtGeplaatst: 01-02-2019 1:03 Reageer met quote

Hallo Wimpy, Haeleyn en anderen.

Ik ben onlangs met klachten bij de huisarts geweest. Een klemmend gevoel tussen de schouderbladen en linkerarm en heftige hartkloppingen na het gebruik van traditionele medicijnen. Zou kunnen, ze willen ze niet testen. Maar kwam er uiteindelijk zelf achter dat ik een zware kattenallergie heb (die sukkels van artsen weten echt niets) met klachten die ik op geen enkel forum terugzie; binnen een half uur word ik heel suf, alsof ik gedrogeerd ben, gapen, verward. Rode wangen, volgende dagen pijn in de longen en hartkloppingen, zware koppijn. Geen niesbuien of tranende ogen e.d. Ook bij mensen waarvan de kat al een halfjaar dood is.Het schijnt dat je tot twee jaar nadien klachten kan hebben in een ruimte waar voorheen een kat geleefd heeft.Het eiwit dat de klachten veroorzaakt trekt overal in. Even dweilen en luchten helpt echt niet!
Ook de heftige reacties op E 621 herken ik. Werd regelmatig wakker met hevige pijn in de nieren en wist dan niet meer hoe ik moest liggen. Duurde wel twee jaar voordat ik er zelf achter kwam dat het E 621 was. De arts wist het neit. E 621 een groot vergif met goedkeuring van de EU en haar wetenschappers met bijbaantjes in de voedselindustrie (120 van de 200).
Dat was de vijfde of zesde keer dat ik zelf achter de oorzaak van een ziektebeeld moest komen en de heren en dames medici weer eens 'niets konden vinden'.
Hoe dan ook; ik herken de klachten van hartkloppingen in combinatie met een allergie.
Voorheen had ik nooit klachten. Dure bloed- en fietstest. E 350 aan eigen risico verder en ben er niets wijzer van geworden behalve dat de cholesterol wat te hoog was maar ik zat nog niet in de echte risico groep. Conditie, bloeddruk en klonterfactor van een jonge kerel. Huisarts wist het niet (hoe kan het ook anders) en zat alleen te mekkeren over roken, verwees me naar de Internist. Die vond het niet ernstig genoeg en zette me op een wachtlijst. Vervolgens wilden ze van alles weer opnieuw gaan meten dat al gemeten was. Een stap over de drempel en je bent minstens E150 verder en dan komt de rest en gaan ze je vertellen dat je moet zorgen voor voldoende beweging, cholesterol arm dieet, matig drinken en eten en stoppen met roken. Kan ik zelf ook wel bedenken. Heb het maar afgezegd. Verwacht er niets van.
NB ik heb vijftien jaar chronische bijholteontstekingen gehad, elke maand een. Alternatieve arts (zelf betaald, KNO arts kon iets vinden) wees me op de vele amalgaam vullingen die ik had. Eerst ontgiften en toen weg laten halen. Die knutselaar van een tandarts lachtte me al uit. Maar de klachten waren 'in een keer voorbij' en nu 8 jaar later geen ontsteking meer gehad.
Vijftien jaar diarree gehad, darmonderzoek gehad, ze konden niets vinden. Spatische darm zeiden ze. Een andere term voor 'we weten het niet'. Huisarts zat te zwammen dat ik misschien eens met psycholoog moest praten, andere huisarts begon over Fodmap-mode dieet.Ik moest zelf maar gaan zoeken op internet. Viel me mee dat ze nog niet over een Sonja Bakker dieet begon. Alternatieve arts wees me op een tarwe- en glutenintolerantie. Probleem was ook grotendeels voorbij.
Als ze in Den Haag weer eens roepen dat de ziektekosten de pan uit rijzen kan ik alleen maar mijn schouders ophalen.
Index > Hart- en vaatziekten > Hartkloppingen en boezemfibrileren, een allergische reactie
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring