Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Longziekten > ASBEST
Auteur Onderwerp: ASBEST
kyzyl
BerichtGeplaatst: 16-11-2014 3:48 Reageer met quote

Ik weet niet of ik hier goed zit, maar ik begrijp iets niet helemaal en heb daar een vraag over.

Tegenwoordig is er veel paniek als het woord asbest valt, zoals in Kanaleneiland, ontruimde woningen, gebieden afgezet, om een klein beetje asbest.. De woningwaarde keldert erdoor en er moeten speciale bedrijven voor worden ingehuurd.

Mijn oud buurman (oud bouwvakker, zgn betontimmerman), verwijderde een tijdje terug een versleten asbestdak, zonder enige bescherming, platen die niet los wilden brak ie gewoon los. Ik vroeg of dat niet gevaarlijk was en toen moest hij lachen. Hij zei dat hij al vanaf begin 50-er jaren met asbest in aanraking is gekomen:

- Ze hebben vroeger de keuken ermee betimmerd,
- Oude asbestplaten vervangen door nieuwe (beroepsmatig),
- Asbest bekistingen en betimmeringen gemaakt,
- Overgebleven stukken stukgeslagen om er puin van te maken,
- En hij zei dat ie er als een gek in gezaagd en geboord heeft (ook binnen).

Zich hierbij niet bewust van de risico's. Echter hij is nu eind 70 en geen gezondheidsklachten.

Hierdoor heb ik twee vragen:
Het aantal asbestslachtoffers is 'slechts' een paar honderd per jaar, in vergelijking met de honderdduizenden, mensen die in aanraking zijn gekomen met asbest vroeger (doe-het zelfers, bouwvakkers, mensen die het als grondverharding op hun erf hadden, bewoners van huizen waarin asbest zit, mensen die auto rijden (zat ook asbest in de remmen), huisvrouwen met asbest warmhoudplaatjes).
Ik zei slechts omdat dat een relatief laag aantal is op het geheel, maar niettemin nog steeds een paar honderd mensenlevens. Dit aantal ligt niet veel hoger dan het aantal verkeersslachtoffers (mensen raken toch ook niet in paniek als ze een auto zien rijden).

Dus waarom die paniek voor een klein beetje asbest?

Verder wordt er beweerd dat je de meeste kans hebt om ziek te worden als je er dagelijks, gedurende meerdere jaren onbeschermd mee gewerkt hebt (zoals mijn ex buurman). Maar ook als je naar die beroepsgroep kijkt, wordt lang niet iedereen ziek.

Waarom wordt een aanzienlijk deel van de mensen die veelvuldig met asbest gewerkt hebben niet ziek, ook niet na de incubatietijd van 30-60 jaar? Is dat een kwestie van geluk hebben of meer een kwestie van genen?

Mvg, Kyzyl
MVE
BerichtGeplaatst: 21-11-2014 10:42 Reageer met quote

Beste,

Hoe het juist komt dat het bij de ene uitbreekt en bij de andere niet weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het altijd fataal afloopt.

Mijn moeder overleed in 1988 aan longvlieskanker, ze was toen net geen 48 en mijn schoonzus overleed 2 jaar geleden aan buikvlieskanker, ook zij was net geen 48.

Asbestose bij allebei.

Beide zijn "besmet" geraakt tussen hun 6de en 16de levensjaar. Niet te verklaren of te achterhalen waar zij als jong meisje asbest hebben binnengekregen....
Index > Longziekten > ASBEST
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring