Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Keel Neus en Oren (KNO) > slaap- en andere problemen na neusoperatie - complicaties
Auteur Onderwerp: slaap- en andere problemen na neusoperatie - complicaties
Arnout
BerichtGeplaatst: 13-02-2010 15:32 Reageer met quote

Onlangs werd ik geopereerd voor het rechtzetten van mijn neustussenschot...

Het probleem was dat mijn linker neusholte een serieuze bocht maakte (naar rechts), waar ik 's nachts occasioneel last van had (snottebellen bleven hangen in linkerneusgat door scheefstand van neustussenschot na ongeval). ********** die vertelde dat dit via een standaard ingreep kon verholpen worden, raadde me tijdens de 1e consultatie aan om dit operatief te laten corrigeren. Aan mijn rechterneusholte had ik geen problemen.

Er werd me een operatie aangepraat zonder eerst uitvoerig onderzoek of uitleg te bieden over de mogelijke gevolgen, complicaties,... Zelfs een scan van mijn neus werd niet genomen voor de operatie. Ik stond hier zelf niet bij stil, je rekent erop dat een specialist weet wat hij doet en handelt in het belang van zijn patienten in plaats uit eigen belang (geld). Als een operatie mogelijk is, maar er een kans is dat de klachten na de operatie verergeren, is het aan de specialist om dit te mededelen. Een specialist zou, wanneer niet echt nodig, geen operatie mogen aanpraten!! Het leek alsof het enkel kon verbeteren en complicaties niet kunnen (werd zelfs niet over begonnen).

Op de dag van de ingreep (17 dec) was *** ziek en dus zou *** de operatie uitvoeren. Ik kwam hiervan op de hoogte pas op de operatietafel (Het OLV had de operatie niet mogen laten doorgaan). Op de operatietafel, net alvorens onder narcose te gaan, vroeg *** me wat nu exact het probleem is. Ik had hem nog nooit gezien, nog nooit een consulatie gehad met hem, hij wist niet eens wat het probleem was!! En die man zou me gaan opereren??? Ik had me toen moeten rechtzetten en weglopen van de operatietafel!

*** heeft buiten het rechten van mijn neustussenschot, ook mijn rechterneusschelpen bijgeknipt en een opening gemaakt tussen mijn 2 neushelften. (Waarschijnlijk ging hij ervan uit dat ik te weiningademruimte had, wat niet zo was).

Tot overmaat van ramp is het neustussenschot dat men ging rechten na de ingreep terug scheef komen te zitten, waardoor ik meer last van mijn neus had dan voor de eerste ingreep. Het ongemak was zo erg dat ik er 's nachts niet van kon slapen. Ik voel me al 2 maand lang een zombie, wat geen goed effect op mijn psyche heeft.

Het is zo dat mijn linker neusgat na deze ingreep zo nauw geworden was (door het na de operatie omgevallen neustussenschot), dat ik er bijna niet door kon ademen (dit was vroeger niet). Tot overmaat van ramp heb ik een constant gevoel van een verstopt neusgat en voelt het alsof het slijmvlies uit de linkerkant van mijn neus niet wegkan. Mijn linkerneusgat snuiten gaat zo goed als niet.

Bovendien kon ik langs dit neusgat (links) niet meer reuken, enkel wanneer ik mijn linkerneusvleugel naar beneden en opzij trok met mijn vingers, was het beter (omdat dan de ruimte tussen mijn neustussenschot en neusvleugel groter werd). Hoogst irritant.

Sinds na de 1e operatie heb ik ook het quasi constante gevoel alsof slijm/snot tussen mijn gehemelte en neusholte blijft steken en samenklontert. Het smaakt vies en zorgt voor een slechte adem. Mijn keel met water gorgelen helpt, maar is telkens slechts tijdelijk. Dit had ik vroeger niet. Ik denk dat door het scheefgevallen tussenschot (of de vergrote neusschelp?) slijm niet goed meer kan stromen, of zelfs blijft steken.

Aan mijn rechterneusgat had ik voordien helemaal geen problemen, nu heb ik daar het gevoel alsof ook in dit neusgat (helemaal achterin) snot (om de paar dagen krijg ik er een dikke brok uit) blijft steken, waarschijnlijk omdat de ruimte achterin mijn rechterneusholte daar té groot is om alle snot goed weg te snuiten??? Ik denk dat het komt door scheefgezakte tussenschot, in combinatie met de neusschelp die werd vergroot (waarom heeft *** dit gedaan?).

Ik trok nogmaals op consultatie bij *** om deze problematiek aan te kaarten, maar werd gesust met het feit dat mijn linkerneusgat altijd het smalste zal blijven en ik ermee zou moeten leren leven.

Ik kon me hiermee niet tevreden stellen en de spijt dat ik dit had laten doen overtrof me. Ik was na de operatie erger af, hierdoor oververmoeid en zelfs depressief door langdurig slaapgebrek!.
Ik maakte daarom nogmaals een afspraak met *** voor een tweede opinie. Na deze consultatie bleek dat mijn neustussenschot was omgeklapt, omgebogen of hoe het ook heten mag. De eerste ingreep was dus voor niets geweest (integendeel, continu maar 1 neusgat goed kunnen gebruiken met alle gevolgen vandien maakte me ziek!) Dit zou de oorzaak van alle ellende zijn en dus zat er maar 1 iets op: opnieuw doen. (weeral op aanraden van ***, misschien had hij beter wat langer gewacht na de 1e operatie alvorens me te overtuigen tot een 2e operatie).

De 2e ingreep (uitgevoerd door ***) diende dus enkel om het neustussenschot dat na de mislukte eerste operatie was scheefgezakt, terug te rechten. Dit werd gedaan, maar mijn neustussenschot is nu zo beweeglijk dat snotdoorgang wordt belemmerd en ik het constante gevoel van verstopping nog steeds heb (alhoewel ik vrij kan ademen).

De problemen zijn grotendeels hetzelfde gebleven als de problemen die ik ervaarde na de 1e operatie. Het enige verschil is dat ik nu terug kan ademen door linkerneusgat (na de 1e operatie was neustussenschot scheef komen te zitten waardoor linkerneusgat continu verstopt zat).

- Neustussenschot zit bovenaan los en is zo beweeglijk dat het bij het snuiten van de neus verhinderd dat snot kan wegstromen (vormt taai slijm omdat het niet wegstroomt).
- Dit dik, geel snot dat ergens in de neus (of bijholtes?) blijft steken, krijg ik er enkel uit na:
o herhaaldelijk én intensief spoelen met zoutoplossing
o én enkel wanneer ik daarna neustussenschot naar boven en opzij duw, kan ik deze gele slijmen (etter?) wegsnuiten; met een buisje in mijn linker neusgat lukt het nog beter
- Wanneer ik niet dagelijks de neus spoel met zout wateroplossing, krijg ik een drukkend gevoel ter hoogte van mijn linker slaap en oog. Ook wanneer ik rook
- Verstoorde slijmpassage van oog naar neus (heb vaak het gevoel alsof er een vuiltje/snot in mijn oog zit)
- kan vrij ademen, toch heb ik een quasi constant gevoel van verstopping en drukkend gevoel in mijn neus
- heb het gevoel alsof slijmen die normaal via de keel weglopen, achter mijn gehemelte/huig blijven zitten, en moeilijk weg te slikken zijn.
- Wordt 's nachts gedurig wakker door een gevoel alsof slijm tussen mijn gehemelte en neusholte blijft steken en samenklontert. Mijn keel met water gorgelen helpt, maar is telkens slechts tijdelijk. Dit had ik vroeger niet. Ik denk dat door gerechte tussenschot (of de vergrote neusschelp?) slijm niet goed meer kan stromen, of zelfs blijft steken tussen mijn gehemelte en neusholtes; waardoor ik quasi constant gevoel heb te moeten slikken (maar het slijm niet goed kan wegslikken omdat het taai slijm is dat er blijft steken).
- nasaal spreken
- Lichte pijnscheuten in linkervoortand bovenaan telkens ik mijn mond vacuum trek
- Reukzin: verstoord in linkerneusgat (na spoeling of intensief snuiten heb ik soms tijdelijk terug reukzin)
- moeilijk slapen en oververmoeidheid door verstoorde snotgang en slikproblemen
- kan neus enkel snuiten via hol buisje van een stylo ( en na eerst gespoeld te hebben met zoutwater)
- droge neus
- vaak hoesten en kortademigheid (ik denk dat dit komt omdat lucht via neus niet meer wordt opgewarmd/vochtig gemaakt, in combinatie met een te wijde neus binnenin?)

Ik las op internet dat bijgeknipte neusschelpen soms op de omringende wangbeenderen kunnen drukken na operatie. Dit kan leiden tot een constante of steeds terugkerende pijn in het gebied rond de ogen (periorbitale gebied). Soms raken door deze aandoening de openingen van de neusbijholten geblokkeerd bij hun uitmonding in de neusholte.

Hopelijk is dit niet blijvend want mijn levenskwaliteit is sinds deze 2 operaties echt de dieperik ingegaan (chronisch slaapgebrek, oververmoeid en constante neusirriatie)!
Er werd me te snel een operatie aangepraat zonder me te wijzen op de mogelijke gevaren/ ongewenste effecten. Er werden niet eens foto's genomen voor beide operaties uitgevoerd werden. Ook het spalken van mijn neus werd nagelaten, terwijl ik lees op websites van gelijk welk ziekenhuis dat die steevast gebeurd na een tussenschotrechtzetting. Ik voel me niet enkel mismeesterd, ik ben het ook!
nateus01
BerichtGeplaatst: 19-05-2011 20:47 Reageer met quote

Geachte , graag had ik geweten of u nog steeds het probleem hebt met de keel na de neusoperatie.want ik heb sinds een week hetzelfd probleem.
Jo26
BerichtGeplaatst: 02-10-2011 19:22 Reageer met quote

Hallo,

Na het lezen van uw verhaal, voel ik me voor het eerst begrepen. Ik ben namelijk ook vorige maand voor de 2e keer geopereerd aan mijn neus. De eerste operatie (vorig jaar) hebben ze mijn neustussenschot recht gezet. De herstel periode was echt verschrikkelijk. Ik had vreselijke pijn en een constant verstopt gevoel. De arts gaf aan dat ik het de tijd moet geven en dat het vanzelf wel goed komt. Nou niet dus. Het is mijn leven volledig gaan beheersen.
Nu ben ik daarom voor de 2 e keer geopereerd, maar nu hebben ze mijn neusschelp verkleind. De klachten zijn helaas niet verdwenen.
Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen. Ik heb een constante pijn in mijn voorhoofd en een constante druk in mijn neus. Dit kan ik alleen verhelpen door uit te blazen door mijn neus, dan knapt er iets (zo klinkt het) en dan is de druk voor 5 minuten weg. Het is verschrikkelijk en mijn werk lijdt eronder. constant pijn is heel erg. Ik begrijp dus volledig wat u voelt.
De artsen zeggen geef het tijd, maar zo werkt het natuurlijk niet.

Groet
Arnout
BerichtGeplaatst: 12-10-2012 16:45 Reageer met quote

We zijn nu bijna 2 jaar verder en ik heb er nog steeds last van. Het is zelfs no neig dat het mijn leven beheerst want een neus daar adem je door. Als daar iets aan scheelt, kan dat continu storend zijn. Overdag valt het mee, maar s nachts is het moeilijk slapen. Hoe moe ik ook ben, ik wordt bij het slapen om de enkele uren steeds wakker omdat slijm uit mijn neus niet meer naar mijn keel loopt en dit een droog gevoel veroorzaakt ergens tussen neus/mond/keel. Mijn neus is snachts ook steeds verstopt sinds deze operatie. Dank u om mijn gezondheid te verneuken!!! Mijn leven daarentegen zal ik er niet door laten leiden, hoe alomvattend ook!
VanVelzen
BerichtGeplaatst: 13-10-2012 21:34 Reageer met quote

Beste Arnout,

Het is een redelijke lap tekst die u heeft neergeschreven, ik heb het allemaal gelezen en vind het vrij jammer dat een simpele operatie niet bij u succesvol was.

Gezien ik de resultaten van roken elke dag moet zien op de afdeling cardiologie hoop ik dat u inmiddels compleet gestopt bent met roken.

Als u rookte tijdens het breken van u neus tussenschot en het herstel proces heeft u vele malen grote kans op het langer maken van het herstel proces waardoor risico's dat de operatie niet pakt vele malen groten zijn. Ook kunnen er mogelijke complicaties zoals infectie, opzwelling van klieren of andere complicaties opdoen.

Een Ct-scan word alleen uitgevoerd wanneer de KNO arts of long specialist niet precies weet wat er aan de hand is. Vaak wordt dit gedaan om de diepe holtes te bestuderen of het omliggende weefsel verborgen achter bot op verdenking van vreemde groeisels.

Een correctie van het neustussenschot is zeer makkelijk te doen en kan door visuele inspectie beoordeeld worden. De kans op kanker over x aantal jaar door middel van een Ct-scan hoe minimaal de kans ook is kan het best worden vermeden. Gezien alles toch door de specialist wordt gezien met betrekking tot het neus tussenschot.

U een CT scan aanpraten of onnodig laten geven is wat het ziekenhuis, de arts en het bestuur veel geld oplevert. Een simpele neus correctie is vrijwel niks waard voor een KNO arts, de meeste kosten zullen zitten in het gebruik van apparatuur en operatie kamer.

U bent tevens bij Belgische artsen geweest, deze verdienen vergeleken met Nederland 10/30% minder. Terwijl men ervoor kan kiezen om in Nederland te gaan werken.

U heeft goedkeuring voor de operatie gegeven, dit houdt in dat een arts die een fout maakt niet verantwoordelijk is als hij per ongeluk een foutje maakt. Medici doen nooit iets met opzet. Hoewel er in het laatste decennia enkele uitzonderingen zijn geweest ga ik ervan uit dat medici zich aan hun eed houden.
Artsen zijn verplicht u voorlichting te geven over mogelijke risico's, vaak gebeurd dit door middel van een klein informatie boekje aan de patiënt te geven waar dit allemaal in staat, gezien dit veel tijd van medici bespaard en alles duidelijk uitgelegd wordt.

Graag de namen van de artsen verwijderen, volgens mij is het tegen te regels van dit forum. Tevens kan dit worden gezien als smaad of laster en een arts kan u hiervoor aanklagen.

Ik begrijp dat u gezondheid hieronder lijdt en dat het voor u frustrerend is. U kunt altijd naar de tuchtcommissie voor mogelijke represailles voor de artsen in kwestie, of een civiele rechtszaak.

Wanneer een neus tussenschot correctie niet juist is gedaan moet de pijn vrijwel na het uitwerken van de verdoving en de hierbij gaande symptomen in de komende aantal dagen nog optreden.

Wanneer de klachten steeds erger worden over een maand tijd is het mogelijk dat het herstel proces niet juist is verlopen. Mogelijke beschadiging tijdens slapen opgelopen. Ook door verhoogde of diep ademhalen kan beschadiging op treden en het herstel proces beïnvloeden. Of de aanhechting/lijm/proppen/drukverband/spalk niet correct zijn vastgezet.

U kunt ook een chronische ontsteking hebben van uw keelholte/neusholte.

U geeft aan dat het neus tussenschot los zit, dit is niet correct en hoort niet zo te zijn, in geen enkel geval!
Het feit dat de arts u vroeg wat er specifiek aan de hand was, de neus niet gespalkt was of een drukverband gebruikt is en dat u elke dag last heeft geeft mij toch de indruk dat er hier iets fout is gegaan.

Ik raad u aan een academisch ziekenhuis te bezoeken voor een consultatie met een KNO arts. (third opinion)

Sterkte.
Chrisso
BerichtGeplaatst: 14-08-2014 20:32 Reageer met quote

Hoe triest je verhaal ook is, ik zie heel veel herkenning. Ik heb in twintig jaar tijd inmiddels vijf operaties gehad. Elke operatie was er hoop op verbetering, maar elke operatie werd het tegendeel werkelijkheid. Aan de buitenkant is niet veel te zien, hoewel ik vind dat mijn neus er niet bepaald fraai uitziet (maar dat interesseert me niet zoveel), maar ademen gaat gewoon slecht. Ik voel druk in mijn rechterneusgat, kan er niet door ademen. Het ontneemt een enorme hoeveelheid levensvreugde. Het beïnvloedt mijn werk, het vreet energie en het is een constant op de achtergrond in mijn bewustzijn aanwezig. Mijn laatste operatie was vorig jaar.
Ik hoop dat het jou inmiddels beter vergaat en dat je enig herstel hebt kunnen ervaren. Heb je nog vorderingen kunnen maken? Kun je een update geven?

Groet
Chris
Index > Keel Neus en Oren (KNO) > slaap- en andere problemen na neusoperatie - complicaties
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring