Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Een gezonde levensstijl > Zoutarm moeten eten vanwege je gezondheid, wie ook?
Auteur Onderwerp: Zoutarm moeten eten vanwege je gezondheid, wie ook?
ArankaW
BerichtGeplaatst: 13-06-2012 13:29 Reageer met quote

Vanwege een nierziekte is mij met klem aangeraden om zoutarm te gaan eten en natuurlijk doe ik dat! Ik wil graag zo lang mogelijk zo gezond mogelijk blijven.

Nou is zoutarm eten soms ingewikkelder dan je zou denken, maar als je met verse producten kookt en geen pakjes en zakjes gebruikt kom je al een heel eind.

Omdat ik niet wild enthousiast was over het aanbod in zoutarme gerechten op internet ben ik zelf steeds meer gaan maken en uiteindelijk ook een receptenblog begonnen om zo anderen te laten zien dat zoutarm eten niet smakeloos en/of flauw hoeft te zijn maar lekker, divers en smaakvol.

Nou ben ik toch benieuwd naar de ervaringen van anderen met een zoutarm dieet. Vind je het moeilijk om je je eraan te houden? Kom je problemen tegen? Of valt het misschien toch wel mee?

Hoop hier wat ervaringen van mensen te lezen die voor hun gezondheid ook zoutarm moeten eten. Smile
probly
BerichtGeplaatst: 18-06-2012 22:16 Reageer met quote

Wij eten ook zoutarm omwille van de nieren die maar 30% werken.Maar er zijn kruiden en deze vervangen het zout zo dat alles nog smakelijk is.
ArankaW
BerichtGeplaatst: 19-06-2012 12:23 Reageer met quote

Klopt helemaal, ik gebruik erg veel verse kruiden, gedroogde specerijen en bijvoorbeeld citroensap om mijn eten veel smaak te geven en het lijkt goed te lukken aangezien mensen die niet zoutarm eten mijn eten ook lekker vinden Smile

Vorige week mijn eigen currypasta gemaakt, recept staat op mijn site, en een curry vanaf de basis dus opgebouwd en dat was echt zalig en wat een smaak zat er aan!

Kortom, zoutarm koken hoeft echt niet smakeloos te zijn Smile

Succes met de gezondheid trouwens.
MUSJE2
BerichtGeplaatst: 23-06-2012 0:36 Reageer met quote

Hallo Aranka,
Nu bijna 1 jr. geleden kreeg mijn gezonde, sterke, slanke man plotseling een zeer ernstig hartinfarct dat hij ternauwernood heeft overleefd (7 dgn. hartbewaking en 9 dgn. hartverpleegafd.)

Sinds die tijd moet hij zoutarm en vetarm eten en ik eet dat dus met hem mee (vetarm aten we altijd al, omdat mijn lijf een probleem heeft met vetten). Doordat ikzelf gehandicapt ben (grotendeels bedlegerig), vind ik zoutloos koken niet meevallen. Ik kan geen blikgroente (en maar weinig zoutarme potjes) en geen pakjes saus meer gebruiken. Koken kost nu veel meer tijd en dus veel meer energie en pijn! Crying or Very sad

Zoutloze soep vinden wij niet te eten... Vlees (en Quorn vleesvervangers met weinig zout) en aardappels gaan prima, met Losalt (66% minder zout) dat voornamelijk uit Kaliumzout bestaat. Groente wordt daar niet lekker van, tenzij we een combinatie maken van diverse groenten bij elkaar. Vaak roerbakken dus...

Ik heb erg veel moeite gehad met 't maken van een smakelijke tomatensaus voor macaroni e.d. 't Bleef steeds erg flauw smaken, ondanks toevoeging van kruiden en specerijen. Totdat ik er op een keer een paplepel Natriumarme Sojasaus door deed; en jawel, eindelijk smaakte 't weer naar echte tomatensaus! Wink

De recepten die jij maakt bevatten voor ons te veel vet; hoe kunnen we dat aanpassen?

Groeten, Musje.
ArankaW
BerichtGeplaatst: 23-06-2012 9:48 Reageer met quote

Goh dat moet schrikken geweest zijn zeg, ja ergens verwacht je dat mensen die er goed uitzien niets kunnen krijgen he? Slaat dus nergens op helaas. Sad

Gelukkig heeft hij het overleefd maar ik snap dat met jouw situatie dingen veel moeite kosten.

Ik kook zelf genoeg wat snel klaar is, misschien is dat iets?

Over dat zoute, helaas is dat losalt echt niet te doen voor mij, zit veel te veel kalium in, nierpatienten mogen dat niet hebben op die manier. Dus breng ik mijn eten op smaak met verse kruiden, specerijen en bouw het op zodat je elke keer een laagje smaak hebt.

Over het vette. Het grappige is dat ik al velen malen minder vet gebruik dan welke andere chef dan ook, ik ben verder gewoon eerlijk in hoeveel vet ergens in zit. Zie maar op tv waar ze elke weer meer olijfolie ergens indoen, ik doe dat dus niet.

Dus op zich valt het prima mee. Maar wil je minder vet gebruiken kun je altijd de hoeveelheid gewoon verminderen en anders bijvoorbeeld een dieetolie gebruiken.

Hoop dat dat werkt voor je.
probly
BerichtGeplaatst: 23-06-2012 22:08 Reageer met quote

Ik gebruik KURKUMA in men eten en dit steeds met zwarte peper.Wij vinden dit een super kruid en is héél gezond.
ArankaW
BerichtGeplaatst: 27-06-2012 14:48 Reageer met quote

Kurkuma geeft veel smaak ja en is heel gezond. Sowieso is het gebruik van kruiden gezond.

Van de week een heerlijke gegrilde groentensoep gemaakt die binnenkort op mijn site komt, zoveel smaak en geen zout toegevoegd! Lekker hoor.
probly
BerichtGeplaatst: 27-06-2012 19:22 Reageer met quote

ik heb op je site gekeken en ga zeker eens proberen.
Het is men man die nierproblemen heeft en we hopen die 30% nog een tijd te kunnen behouden het is een zelfstandige.
ArankaW
BerichtGeplaatst: 10-07-2012 11:50 Reageer met quote

probly schreef:
ik heb op je site gekeken en ga zeker eens proberen.
Het is men man die nierproblemen heeft en we hopen die 30% nog een tijd te kunnen behouden het is een zelfstandige.


Hoop ik voor jullie ook en hoor graag, je kunt reageren op mijn site, hoe de gerechten smaakten!
MiekeBerkers
BerichtGeplaatst: 20-07-2012 11:34 Reageer met quote

Hoi Aranka en de rest,

Allereerst: Aranka, bedankt voor het delen van je heerlijke recepten!

Mijn vriend heeft ook een nierziekte, zijn nieren werken nu voor ongeveer 25%, hij heeft daarnaast ook nog taaislijmziekte (CysticFibrose CF), waarvoor hij heel goed moet eten, omdat je dan minder voedingsstoffen vasthoudt en weinig vet vasthoudt.

Hij is ook nog eens een echte bourgondier en eet flauw eten dus echt niet op!

Ik heb ook een website gemaakt met zoutarme recepten en geprobeerd zo min mogelijk natriumarme producten te gebruiken, dus veel kruiden!
Zijn arts zij vorige week dat ze nog nooit iemand had gezien die zich zo strikt aan een zoutarm dieet hield als hij, dat kon ze aan de waarden zien in zijn bloed, een mooi compliment dus!

TIP: bij de orientaalse supermarkt verkopen ze grote zakken met alle kruiden, ook bami- nasi- en sate-kruiden, ZONDER ZOUT!

Nog een TIP: pannekoekenstroop met chilipeper (en kerrie en paprikapoeder) is een goede vervanger voor ketjap Wink

@Musje2 ik heb op mijn website ook recepten staan die snel en makkelijk te bereiden zijn (15 minuten), wellicht dat dit je minder energie kost?

Vraag: zijn er mensen die ook heel veel pijn hebben in hun voeten? Mijn vriend moet binnenkort naar de pijnpoli omdat niemand weet wat ze ermee aan moeten... Ik hoor het graag.

Iedereen heel veel succes met zijn/ haar gezondheid, je gaat je wel realiseren wat belangrijk is in het leven!

Gr Mieke
Index > Een gezonde levensstijl > Zoutarm moeten eten vanwege je gezondheid, wie ook?
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring