Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Gezondheidszorg > Castratie
Auteur Onderwerp: Castratie
hatanorita
BerichtGeplaatst: 04-08-2010 1:47 Reageer met quote

Goedendag,

Ik vroeg mij af hoe en waar ik mijzelf kan laten castreren? Dit vanwege persoonlijke redenen.

Na flink wat zoeken op internet blijkt het zeer lastig te zijn er iets over te vinden(waar en wanneer het kan) aangezien alles over huisdieren gaat.

Uiteraard zou een bezoek aan de huisarts een goed idee zijn maar eerst even het net afspeuren lijkt mij geen kwaad te doen.
ETPHONEHOME
BerichtGeplaatst: 17-10-2010 23:00 Reageer met quote

Hoi hatanorita: sorry dat ik opmerk maar misschien je bedoeld sterileseren, om kinderen (tijdelijk) niet meer te kunnen verwerken. dat kan makkelijk bijna overaal ter wereld voor mannen en vrouwen, alles wat een arts nodig heeft is je vrijwillige wens om dit eenvoudig operatie te ondergaan.

Maar ja. in Nederland zeker gaat dit anders, je zou makkelijker door een arts hier een hoop marijujana of cocaine krigen om je hersencellen te verminderen dat het recht over je eigen lichaam en vruchtbarheid herkend te zien.

Als jij in het echt castrtatie bedoeld, Dus je teelballen weggehaald hebben. dat denk ik ga niet zo makkelijk worden. als om sterilisatie gaat je kan proberen met een huisarts bespreken, je redenen uitleggen en zien wat er uit komt. Anders zoek maar uit in Zuid of oost europa, het is een goedkoop klein ingreep.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Castratie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sterilisatie_%28vruchtbaarheid%29

Groet
hatanorita
BerichtGeplaatst: 21-10-2010 3:21 Reageer met quote

Bedankt voor je reactie, maar nee.. ik wist al dat iemand zou denken dat ik sterilisatie bedoelde haha.

Maar neen, ik bedoel echt castratie.. dus verwijderen van de teelballen bij mezelf.
De reden hiervoor is zeer privé maar is jarenlang door mezelf overwogen en ben tot de conclusie gekomen dat dit de beste keuze is, kreeg op meerdere fora allemaal dingen als ''je bent niet goed wijs'' naar me toegeworpen, maar ik ben geen seniele bejaarde.. ik weet wat ik wil en wat het doet.

De enigste vraag is dus hoe dit mogelijk is, want om het nou zelf te doen is een beetje suïcidaal om het zo maar te zeggen.
Heleen
BerichtGeplaatst: 21-10-2010 12:54 Reageer met quote

hatanorita schreef:
De enigste vraag is dus hoe dit mogelijk is, want om het nou zelf te doen is een beetje suïcidaal om het zo maar te zeggen.

Doe-het-zelf-chirurgie is over het algemeen geen goed idee inderdaad. En dat bedoel ik uiteraard sarcastisch.

Maar terug naar je vraag: het is een nogal ongewone wens, zoals je zelf ongetwijfeld zult beseffen. Of je een arts zult vinden die zonder medische noodzaak een dergelijke operatie uit zal voeren, betwijfel ik dan ook.

Ondanks dat zo'n verzoek zeer ongewoon is, zijn er meer mannen die de wens hebben om gecastreerd te worden. Meestal gaat het om plegers van seksueel geweld, of mannen met een zeer afwijkende seksuele voorkeur, bijvoorbeeld pedofilie. Wanneer mannen gruwen van hun eigen seksuele voorkeur, en andere behandelingen niet (voldoende) aanslaan, zien zij soms castratie als oplossing voor hun probleem. In Nederland wordt chirurgische castratie (dus het verwijderen van de teelballen) volgens mij niet meer toegepast in deze gevallen, maar sommige mannen die worstelen met deze problematiek, komen wel in aanmerking voor hormoonbehandeling. Men noemt dat ook wel chemische castratie. De behandeling bestaat dan simpel gezegd uit het verlagen van de testosteronspiegels door middel van medicatie. Deze methode wordt soms ook ingezet bij mannen die hyperseksueel zijn, dus die extreem reageren op (seksuele) prikkels. Er moet gezegd worden dat deze behandeling pas wordt ingezet wanneer andere behandelingen niet werken, en dan met name wanneer iemand een gevaar is voor zijn omgeving. Deze behandeling wordt - ook weer voor zover ik weet - in Nederland volgens mij alleen (of: vooral) toegepast door forensisch psychiaters.

Een andere reden waarom een man zich zou willen laten castreren, kan zijn wanneer het gaat om een man die biologisch gezien wel man is, maar zich eigenlijk vrouw voelt. Dan kan de wens bestaan om als vrouw te leven, en castratie kan dan een wens zijn om de mannelijke hormoonproductie grotendeels stil te leggen, of gezien worden als eerste stap in het chirurgische traject om uiteindelijk ook fysiek vrouw te worden. Maar ook in deze gevallen wordt altijd eerst hormoontherapie ingezet. Het kan trouwens ook zijn dat iemand zich niet echt man voelt, maar ook niet echt vrouw. In die gevallen gebeurt het wel eens dat bijvoorbeeld wél hormoonbehandeling ingezet wordt maar geen verdere operaties worden uitgevoerd, of dat alleen de typisch mannelijke of typisch vrouwelijke delen chirurgisch worden verwijderd, zodat iemand het gevoel heeft dat zijn/haar lichaam weer 'klopt' met de gevoelsmatige (gender)identiteit. Hoe het bij geboren mannen zit weet ik eigenlijk niet, maar ik weet dat bij geboren vrouwen in Nederland in elk geval de baarmoeder verwijderd moet worden om het geslacht in het paspoort te kunnen wijzigen naar 'man', dus ik zou me voor kunnen stellen dat het verwijderen van de teelballen als eis wordt gesteld hiervoor bij mensen die als man geboren zijn.

Nu weet ik natuurlijk niet, Hatanorita, wat bij jou de reden is dat je serieus nadenkt over castratie. In alle gevallen zul je deze wens eerst moeten bespreken met je arts. Misschien is er wel een andere behandeling mogelijk voor jouw probleem. Als je nog nooit eerder hulp hebt gezocht daarvoor, dan raad ik je aan dat absoluut te doen. Als je problemen op het seksuele vlak liggen, kun je je huisarts vragen om een verwijzing naar een seksuoloog. Gaat het niet zozeer hierom, maar zijn er andere reden waarom jij denkt dat castratie een oplossing zou zijn, dan kun je denk ik het beste hulp zoeken bij een psychiater.

Als zou blijken dat het in jouw geval wenselijk is om de androgeenproductie (o.a. testosteron) te onderdrukken, dan is hormonale medicatie wellicht een optie. Bedenk wel dat ook deze therapie niet snel ingezet zal worden, men zal waarschijnlijk eerst andere dingen willen proberen. Als jouw wens te maken heeft met je lichaamsbeeld en/of seksuele identiteit, zou je een verwijzing kunnen vragen naar de genderpoli van het VU medisch centrum in Amsterdam. Daar zijn ze gespecialiseerd in dit soort problematiek, en als gevolg daarvan ook in operaties van de genitaliën. Ik vermoed dat ook wanneer jouw problematiek hier slechts zijdelings mee te maken heeft, deze specialisten je op z'n minst zullen kunnen adviseren en juist doorverwijzen.

Nogmaals: ik weet niet wat voor jou de reden is dat je dit wilt of overweegt, maar ik begrijp dat het hoe dan ook zeer persoonlijk is, en dat je de precieze reden waarschijnlijk niet met ons zult willen delen. Ik wil dan ook absoluut niet suggereren dat je vast pedofiel zult zijn omdat je dit wilt, maar geef deze informatie alleen maar omdat het je wellicht aanknopingspunten geeft over waar je het beste verder kunt zoeken. Misschien lijkt jouw probleem een beetje op één van de dingen die ik noem, misschien ook wel helemaal niet. Hoe dan ook hoop ik dat ik je met deze informatie een beetje heb kunnen helpen. Ik hoop dat je iemand vindt die je verder kan helpen, maar ik hoop ook dat er voor jou een andere behandeling mogelijk zal blijken. Castratie is wel heel rigoreus, zeker als daar puur medisch gezien geen noodzaak voor is.

Trouwens: wat er ook precies aan de hand is, het lijkt me hoe dan ook erg moeilijk om dit voor te leggen aan je arts. Ik kan me tenminste voorstellen dat je een enorme drempel ervaart om dit te bespreken, zeker als je in het verleden al voor gek bent versleten vanwege je wens. Is er iemand in je omgeving die van je probleem weet, en die misschien met je mee kan gaan naar de huisarts, als je dit alleen te moeilijk vind? Mocht je om wat voor reden dan ook bij je huisarts niet verder komen: de GGD geeft ook advies bij seksuele problematiek, vaak kun je hier zelfs anoniem terecht. Ook de voormalige Rutgersstichting (google maar eens) heeft een deel van de seksuele hulpverlening voortgezet. Er zijn dus diverse 'ingangen' waar verdere hulpverlening in gang gezet kan worden. Ik hoop dat je de juiste mensen zult vinden die je hierbij kunnen helpen. Veel sterkte toegewenst in elk geval!
hatanorita
BerichtGeplaatst: 21-10-2010 13:19 Reageer met quote

Bedankt voor je reactie Heleen, zeer hulpvol.

Het gaat trouwens inderdaad niet om pedofilie gelukkig Wink

Ik denk dat het dan meer in de buurt van de genderdysforie komt, ik voel me er erg ongemakkelijk bij dat er zoveel testosteron in mijn lichaam zit, maar voel me zeker geen vrouw.. simpelweg androgyn.
Ik ben een jaar geleden al naar de huisarts geweest met deze kwestie(alhoewel ik ook daar details achterhield omdat het een behoorlijk persoonlijke kwestie is die helaas voor weinig mensen te begrijpen is, ookal zal een huisarts dit wel begrijpen natuurlijk) deze had me vervolgens dan ook doorverwezen naar de genderpoli van het VU zoals jij al stelde, hier ben ik vanwege een depressie niet naartoe gegaan wat ik van plan ben binnekort wel te doen want ik kan zo niet verder leven.

Nogmaals; dit is niet zomaar iets waar ik mee wakker werd en besloot te doen, ik heb dit gevoel al sinds ik klein was alleen ben er pas sinds korte tijd achter wat ik nu precies voelde.

Ik hoop dat ik eindelijk tevreden met mn lichaam kan zijn over een tijdje, want dit trek ik niet langer.

Nogmaals bedankt.
Heleen
BerichtGeplaatst: 21-10-2010 14:23 Reageer met quote

hatanorita schreef:
Nogmaals; dit is niet zomaar iets waar ik mee wakker werd en besloot te doen
Zo kwam je vraag ook absoluut niet over hoor Wink.

Maar in geval van genderproblematiek zou ik zéker naar het VU gaan. Daar hebben ze het meeste ervaring hiermee, en zitten ook alle soorten hulpverleners en artsen (van psychologen en psychiaters tot seksuologen, endocrinologen en urologen) bij elkaar. Zoals je al aangeeft is dit een lastige problematiek, waar weinig begrip voor is. Ik denk ook dat het gevoel van "noch man, noch vrouw te zijn", voor veel mensen nog moeilijker te bevatten is dan bijvoorbeeld een geboren man die zich vrouw voelt. Maar juist daarom kan een gespecialiseerd team zo waardevol zijn, omdat ze je daar ongetwijfeld wél zullen begrijpen. Wat voor behandeling er dan mogelijk is, weet ik natuurlijk niet, maar ook met een hormoonbehandeling is een gespecialiseerd team vereist. Het remmen van androgenen heeft nog andere invloeden dan alleen op je seksdrive en (deels) het vermogen om erecties te krijgen, en dat moet ook medisch goed begeleid worden.

Naast de mogelijkheid van hormoonbehandeling en psychologische begeleiding (lijkt me onmisbaar wanneer je moet gaan wennen aan veranderde hormoonspiegels die veel invloed hebben op hoe je je voelt) wordt bij genderdysforie natuurlijk ook wel chirurgisch behandeld, wanneer daar een indicatie voor bestaat. In jouw geval kan ik me voorstellen dat het misschien niet alleen de androgenen zijn waar je je ongemakkelijk bij voelt (met de bijbehorende uiterlijke kenmerken en invloed op het gedrag) maar dat je wellicht ook los daarvan - om het even heel cru te zeggen - graag van je ballen af wilt. Want als je je geen man voelt, kan ik me voorstellen dat je ze liever niet hebt.

Dat is puur even mijn voorstellingsvermogen, maar ik kan me je wens wel indenken. Het is alleen niet even iets wat je laat doen door de uroloog in het streekziekenhuis om de hoek. Daar is meer begeleiding bij nodig, en gelukkig kunnen ze dat bieden in het VU. Ik hoop dat je daar verder zult komen, want je gevoel om "het niet langer zo vol te houden", vind ik niet vreemd in dit geval. Je loopt er waarschijlijk al heel lang mee rond. Tip: maak zo snel mogelijk een afspraak, want misschien zijn er wel lange wachtlijsten. En als je in de tussentijd graag met iemand wilt praten, kun je natuurlijk bij je huisarts een verwijzing vragen naar bijvoorbeeld een psycholoog, psychiater, of seksuoloog.
amstelboy
BerichtGeplaatst: 12-10-2011 13:15 Reageer met quote

Ik denk niet dat je je als man voor je verlangen naar een castratie hoeft te schamen. In Amerika zijn veel websites op dit gebied waarop mijn vrouw en ik wel hebben zitten kijken. Je kunt je daar in priveklinieken laten castreren. Ze vragen alleen een brief van een psycholoog.
Karel1973
BerichtGeplaatst: 24-02-2012 2:20 Reageer met quote

En ook hier weer iemand die sterk de behoefte voelt zich te laten castreren. De wens is er al jaren, er veel over nagedacht, maar de praktische uitvoering is haast onmogelijk.
Hoe bizar eigenlijk dat veel mannen in de westerse wereld met alle mogelijke medische zorg ter beschikking, hiervoor nergens terecht kunnen.

En nee, ik voel me geen vrouw, niet androgyn, en ik walg ook niet van mijn eigen seksuele voorkeur. Wel zou ik graag af willen van de seksuele driften die blijkbaar bij mijn man zijn horen.

Ik ben ook op de hoogte van chemische castratie, maar na daar van alles over gelezen te hebben, geef ik toch de voorkeur aan een fysieke castratie.

Tot nu toe ben ik helaas alleen nog dubieuze buitenlandse klinieken tegengekomen waar men dit bereid is te doen. Liever zou ik het gewoon in Nederland laten doen.
amstelboy
BerichtGeplaatst: 11-03-2012 10:56 Reageer met quote

Kijk eens bij Castratie bij mannen. Er zijn meer mannen die met dit probleem worstelen. Ik weet ook niet welke weg je in Nederland hiervoor moet bewandelen.
cleaninglimbo
BerichtGeplaatst: 17-04-2012 23:32 Reageer met quote

Het is inderdaad heel moeilijk om in Nederland of Europa een goede plaats te vinden waar je een zulke wens in vervulling kunt laten gaan. Er zijn vele redenen waarom een man (al dan niet ondersteund of mede op verzoek van zijn partner) deze ingreep wil ondergaan. Zelf ben ik om diverse redenen klaar met mijn zak met ballen en eventueel meer. Ik wil mijn partner wel plezieren en heb ook interesse in spel, maar hoef niit aan een "steekspel"deel te nemen. Mijn partner is akkoord met mijn castratie indien ik er maar voor zorg dat ze voorlopig wel af en toe mij in haar kan voelen. Voor mij is het dus zaak om het op een goede manier en met zekerheid tot het verkrijgen van de juiste hormonen voor elkaar te krijgen. Graag zou ik verder in contact willen komen met andere mannen die zelf (of hun partner) zulke wensen hebben.
jetla
BerichtGeplaatst: 18-04-2012 11:29 Reageer met quote

In het UMCG is een speciale gender poli en een maatschappelijk werkster misschien kan jij je probleem bij dit team neer leggen.
cleaninglimbo
BerichtGeplaatst: 19-04-2012 12:20 Reageer met quote

IK heb even op de site van het umcg gekeken, maar dat gaat alleen over wanneer je van mening bent dat je in het verkeerde lichaam zit en daarom je geslacht wil laten veranderen, maar ik zal er eens naar toe mailen en kijken wat ze zeggen.
cleaninglimbo
BerichtGeplaatst: 19-04-2012 16:41 Reageer met quote

Hoi Karel,
Ja, er zijn er veel meer dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Alleen jammer dat velen er niet over durven te praten, maar ook dat er slechts enkelen zijn die er vis a vis met een andere man of koppel over durven te praten. Jammer,gemiste kans. Ik ben er zelf voor om over dit onderwerp (wat ook de achterliggende wens is) gewoon als volwassenen in elkaars gezelschap te kunnen praten.
Ben benieuwd of je open staat om over dit onderwerp verder te praten.

Karel1973 schreef:
En ook hier weer iemand die sterk de behoefte voelt zich te laten castreren. De wens is er al jaren, er veel over nagedacht, maar de praktische uitvoering is haast onmogelijk.
Hoe bizar eigenlijk dat veel mannen in de westerse wereld met alle mogelijke medische zorg ter beschikking, hiervoor nergens terecht kunnen.

En nee, ik voel me geen vrouw, niet androgyn, en ik walg ook niet van mijn eigen seksuele voorkeur. Wel zou ik graag af willen van de seksuele driften die blijkbaar bij mijn man zijn horen.

Ik ben ook op de hoogte van chemische castratie, maar na daar van alles over gelezen te hebben, geef ik toch de voorkeur aan een fysieke castratie.

Tot nu toe ben ik helaas alleen nog dubieuze buitenlandse klinieken tegengekomen waar men dit bereid is te doen. Liever zou ik het gewoon in Nederland laten doen.
amstelboy
BerichtGeplaatst: 01-05-2012 23:57 Reageer met quote

Dag Karel1973, ik wil hier wel verder met je over praten.
Karel1973
BerichtGeplaatst: 11-05-2012 21:47 Reageer met quote

Waar wil je precies over praten?
amstelboy
BerichtGeplaatst: 27-05-2012 22:54 Reageer met quote

Precies over waar het om gaat. Wat zijn je overwegingingen om aan castratie te denken? Waar kun je het laten uitvoeren? Welke wegen moet je bewandelen? Welke ervaringen heb je al met deze materie?
julian_
BerichtGeplaatst: 25-12-2016 2:14 Reageer met quote

Ik sta volledig achter hoe jij hier tegenaan kijkt. Het is toch te gek dat je dit niet gewoon kunt laten doen als je vindt dat je het nodig hebt.
Index > Gezondheidszorg > Castratie
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring