Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Diabetes > Moet ik mij laten controleren?
Auteur Onderwerp: Moet ik mij laten controleren?
Gerb90
BerichtGeplaatst: 03-11-2011 11:39 Reageer met quote

Waarschijnlijk horen jullie deze vraag continue, en is er geen 100% antwoord voor. Maar toch vraag ik jullie mening!

Mijn opa, oma en een oom van mij (moeders kant) hebben Diabetes. Ik drink eigenlijk de hele dag door water (met name als ik niet ergens heel druk mee ben). Meestal giet ik dan gewoon een heel glas achterover, en neem een vol glas mee naar me werkplek. Ik ga dan ook regelmatig naar de WC (ook minder als ik ergens druk mee bezig ben). Ik eet ook vrij veel, maar kom er ook wel van aan terwijl ik 3x per week sport.

Is het water drinken gewoon een automatisme geworden en zit het tussen me oren?

2e punt, familie van mijn vaders kant (ja ik heb het goed getroffen) hebben aardig wat hartprobelemen. Oma overleden eraan, opa zware operatie gehad met oa een verwijde aorta, vader ook operatie gehad aan verwijde aorta en verschillende ooms hebben een te hoge bloeddruk.

Doe ik er verstandig aan om mijzelf (op 21 jarige leeftijd) ook een keer helemaal te laten controleren?
Zo ja, ga ik dan gewoon naar de huisarts?
Dazir
BerichtGeplaatst: 04-12-2011 16:06 Reageer met quote

Hoeveel drink en plas je gemiddeld op een dag en sinds wanneer heb je het idee dat je hier last van hebt? Zoals je zelf al aangeeft kan water drinken op den duur ook een automatisme worden, het is logisch dat je dan ook vaker plast. Wordt je bv. 's nachts wakker met dorst, of moet je er vaak uit om te plassen?
Bij diabetes verwacht je eerder dat je afvalt na verloop van tijd. Helaas is het voor veel mensen niet zo dat ze onbeperkt kunnen eten ook al sport je veel.

In je bericht lees ik een beetje dat je je zorgen maakt om de hart- en vaatziekten die ook in je familie veel voorkomen, wat ik mij kan voorstellen. Op welke leeftijd hebben ze die ziekten gehad? Denk dat je ook gezien je jonge leeftijd nog niet zo zorgen hoeft te maken, maar het kan geen kwaad om het te laten checken door de huisarts.
Gerb90
BerichtGeplaatst: 07-12-2011 15:21 Reageer met quote

Bedankt voor je reactie Dazir, kan ik zeker wat mee! Ik wordt vrijwel nooit 'snachts wakker en 'sochtends ook geen enorme dorst oid. Goed bedacht van je, het zal dan inderdaad wel een automatisme zijn geworden.

Het gedeelte over hart- en vaatziekte was ook een deel schrikreactie denk ik. Mijn vader kreeg zijn aanval namelijk vrij recentelijk, en kreeg te horen dat de aandoening over de jaren heen is gekomen. Dit was dus hetzelfde verhaal als wel meer uit de familie (3 van 6 ooms + opa en oma). Vandaar dat je toch even bij jezelf te raden gaat. Maar zij waren natuurlijk wel een stuk ouder dan ik.
Dazir
BerichtGeplaatst: 10-12-2011 14:14 Reageer met quote

Dat zijn wel dingen die tegen diabetes pleiten, zou er niet direct aan denken. Als je je er onzeker over voelt kun je altijd een keer naar de huisarts en glucose laten prikken, of wanneer de klachten erger worden.

Begrijpelijk dat dat schrikken is. Op den duur krijgt iedereen HVZ, met name door aderverkalking (atherosclerose) wat een lange termijn proces is. De mate waarin dit gebeurt is voor een groot deel afhankelijk van je leefstijl en genetische aanleg. Het blijft een kwestie van kans; leef je ongezond en ben je gevoelig voor dit soort dingen dan heb je een hogere kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen.
Dirkje50
BerichtGeplaatst: 17-03-2012 14:58 Reageer met quote

[quote="Dazir"]
Begrijpelijk dat dat schrikken is. Op den duur krijgt iedereen HVZ, met name door aderverkalking (atherosclerose) wat een lange termijn proces is. De mate waarin dit gebeurt is voor een groot deel afhankelijk van je leefstijl en genetische aanleg.

Daar zeg je zoiets IEDEREEN. Maar waarom? Verkeerde voeding! We moeten allemaal laag vet en vooral niet van dierlijke oorsprong, en veel koolhydraten eten van Mr McGovern from the USA, na onderzoek door een leerling onderzoeker die zelf vegetarier was. Dát is de oorzaak. Eet lekker veel verzadigde dierlijke vetten, géén brood etc. Zoek op youtube eens de film fat head op. Je zult verbaasd staan.
Keesvi
BerichtGeplaatst: 09-04-2012 10:40 Reageer met quote

Dat denk ik ook, Dirkje. De gevolgen vallen nog wel mee bij een zeer matig suikerverbruik en bij voorkeur volledig vermijden van geraffineerde koolhydraten. Maar er worden inderdaad veel te veel koolhydraten aanbevolen en ook het hoge percentage linolzuur is schadelijk. Die veroorzaken HVZ.
Index > Diabetes > Moet ik mij laten controleren?
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring