Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Kinderziekten > 10 jaar oud en bedplassen wegens blaasontsteking?
Auteur Onderwerp: 10 jaar oud en bedplassen wegens blaasontsteking?
flipflap
BerichtGeplaatst: 08-05-2006 22:08 Reageer met quote

hoi,
mijn stiefdochter is ruim 10 jaar oud en heeft om de haverklap blaasontsteking.
ze woont bij haar moeder.
mijn man en ik hebben haar geleerd hoe ze zichzelf goed schoon kan houden en dat ze voldoende moet drinken om zo de ontsteking zo veel mogelijk buiten de deur te houden.
ze heeft de neiging het plassen uit te stellen tot ze heel nodig moet, overdag althans. dat leidt overdag ook nog wel eens tot een natte broek.
heel vaak als ze bij ons slaapt, plast ze 's nachts in haar broek, vaak maar een paar drupjes of net een gutsje. soms zelf meerdere keren per nacht. het maakt niet zo veel uit of ik haar 's avonds geen drinken meer geef na 7 uur bv (als ze half 10 naar bed gaat).

naar mijn weten plast ze overal in bed, dus ook bij haar moeder of als ze ergens anders logeert.
ik vroeg me af of iemand tips heeft hoe we dit kunnen oplossen.
en dan nog een vraag: ik meen te kunnen ruiken als ze blaasontsteking heeft. dan ruikt haar urine heel sterk naar oude urine, ook al is het een vers plasje. kan dat kloppen, dat je een blaasontsteking kunt ruiken?
bedankt alvast voor reacties.
Gast
BerichtGeplaatst: 09-05-2006 10:11 Reageer met quote

Je kunt een blaasontsteking zeker ruiken!! De urine heeft dan een veel sterkere geur. Wat ik jou als tip wil geven is, ga met dat meisje naar de huisarts! Een kind hoort niet om de haverklap blaasontsteking te hebben en ze zal zoiezo een kuur nodig hebben om de blaasontsteking te kunnen verhelpen, als je niets doet aan een blaasontsteking kan dat leiden tot een nierbekkenontsteking wat nog veel erger is! En soms is er een andere oorzaak voor het zo vaak hebben van een blaasontsteking, ik zou er zeker mee heen gaan, want het lijkt mij voor het meiske verschrikkelijk, een blaasontsteking kan behoorlijk veel pijn doen.
Verder kun je zelf misschien nog een aantal dingen proberen, zoals cranberrysap geven, geen strakke broeken aan, katoenen ondergoed, niet met zeep wassen en als ze 's nachts nog in bed plast kun je haar misschien zo'n speciale luier omdoen voor bedplassers (dry-nites).

Maar als eerste zou ik zeggen naar de huisarts toe, want dit moet echt vreselijk zijn voor dat meiske, zal als het zo doorgaat heb je kans dat ze lichamelijk maar ook geestelijk er meer van over houdt!!
Succes!!
flipflap
BerichtGeplaatst: 09-05-2006 22:09 Reageer met quote

hoi bedankt voor je reactie.
weet je, het probleem speelt al jaren. en de pest is dat onze invloed klein is. ze woont dus grotendeels bij haar moeder, waar geen toezicht is op hygiene. haar moeder koopt haar ondergoed (deels synthetisch). een luier wil ik haar niet aan doen.
ze hebben de huisarts al plat gelopen. tips daar: goed uit laten plassen, goede hygiëne en veel drinken. nou vertel die laatste 2 aan haar moeder. die ruik je van 3 meter afstand. dus dat is de pest. zoals je misschien merkt is de communicatie tussen mijn man en zijn ex niet denderend. we geven wel altijd door als we denken dat ze blaasontsteking heeft (als ik het ruik). meestal doet ze dat af met: oh, ik ruik niets.
gelukkig heeft het meisje geen pijn, waar jij dus van schrok. ze heeft er eigenlijk alleen last van omdat haar sluitspier volgens mij niet goed meer werkt.
als ze blaasontsteking heeft, geef ik haar extra veel drinken. de schaduwkant daarvan is dus weer het bedplassen.
bedankt nogmaals voor je reactie. ik ben blij met de bevestiging dat je blaasontsteking kan ruiken.
mocht je n.a.v. dit verhaal van mij nog tips hebben, dan hoor ik het graag.
Jip
BerichtGeplaatst: 10-05-2006 13:04 Reageer met quote

Hallo Flipflap,

kinderen kunnen ook bedplassen als zij ergens mee zitten. Mijn zusje is inmiddels 19 en plast ook nog steeds in bed! Zij si jarenlang vreselijk gepest op school ( niet hierom) maar waarschijnlijk was het bedplassen het gevolg.
Ze sliep ook heel vast.
Ze is veel bij artsen geweest, testen gehad, slaapprogramma's urine opvangen en meten hoeveel ze plast enz enz.
Lichamelijk was er volgens de artsen niks aan de hand. Mijn moeder stond snachts op om haar naar de wc te doen en nog s'ochtends nat.

Misschien een idee of dat het kan zijn dat ze ergens mee zit?
Die blaasontstekingen zijn zeker niet goed, ik zou als het mogelijk is toch aansturen op een uroloog want als er medisch iets is is ze er misschien zo van af, misschien kan haar vader naar de hh met haar? Het kan zijn dat zij dus niet leegplast, veel mensen weten dat ook niet van zichzelf want dat is heel moeilijk wanneer is je blaas nou leeg???

Ik hoop dat u eruit komt en dat zij van het probleem af komt want geloof mij het is heel erg rot voor het meisje zelf ook, ik heb zelf tot mijn 12e in bed geplast! Mijn zusje heeft inmiddels een vriend die heel veel begrip heeft gelukkig en zij draagt nu dus s'nachts luiers!

ik wens u in ieder geval heel veel succes!

groetjes Jip
Gast
BerichtGeplaatst: 10-05-2006 19:27 Reageer met quote

Ze heeft dus gelukkig geen pijn aan die blaasontsteking, maar dat neemt niet weg dat de kans op nierbekkenontsteking wel groot is bij een blaasontsteking waar niets aan gedaan wordt. Ik zou idd zoals Jip ook al zegt om een verwijzing voor de uroloog vragen. Maar volgens jou ligt het ook aan de "sluitspier", dus dat wil dus zeggen dat ze incontinent zou zijn? Het kan natuurlijk zijn dat de bekkenbodemspieren te slap zijn geworden, maar dat zou met fysiotherapie wel getraind kunnen worden! En ik ben het ook met Jip eens dat er ook kans bestaat dat het door iets psychisch veroorzaakt wordt....misschien is het wel goed om eens met haar naar een maatschappelijkwerkster te gaan? Zoiezo zou ik er als ik jullie was goed om denken dat ze niets van dit bedplassen overhoudt, want het lijkt mij niet meer dan logisch dat het voor haar ook heel erg vervelend moet zijn. Daarom had ik dat ook van die luiers gezegd omdat het me voor haar prettiger lijkt om met een luier te slapen dan iedere keer in een nat bed te liggen!! En wat haar echte moeder betreft...als het idd zo erg is kan haar vader dan niet de voogdij opeisen??
Heel veel succes ermee!!!
flipflap
BerichtGeplaatst: 10-05-2006 21:27 Reageer met quote

bedankt voor jullie lieve reacties.
mijn stiefdochter en ik hebben een fijn contact en ze mag alles bespreken als ze wil. dat weet ze. ik stimuleer dat ook. natuurlijk kunnen er dingen zijn waar ze mee zit en die ze niet zegt. ik kan me dat anderzijds niet zo goed voorstellen omdat ze een heel vrolijk sociaal kind is. als ze hier is, komt ze blij en gelukkig op me over (heeft ze ook wel eens gezegd dat dat zo is). maar het neemt niet weg dat ik zelf ook aan die mogelijkheid heb gedacht.
ik heb zelf de indruk dat als ik haar meer laat drinken als haar urine stinkt, het heel snel weer over is. want daarna ruik ik het niet meer. ik denk dat ze last heeft van 'oppervlakkige' blaasonsteking.
het lijkt mij ook naar dat je als 10 jarige nog in bed plast. en ik moet bekennen dat ik nooit gevraagd heb hoe ze dat zelf ervaart. ik probeer er vrij luchtig mee om te gaan omdat het anders zo'n hot item wordt (en dat lijkt me ook schadelijk). alleen de 'pijlers' noem ik regelmatig:
bij het wassen/ douchen wijs ik er steeds weer op dat ze zichzelf goed van beneden moet wassen, ik zeg dat ze goed moet drinken en stuur haar naar het toilet als ze op een neer staat te wippen omdat ze nodig moet (maar niet gaat) en zeg dan dat ze uit moet plassen. maar inderdaad jip, wat is uitplassen. ze had de tip van de huisarts gekregen dat ze 20 seconden langer op de wc moest blijven zitten. dat lijkt mij wel een goede tip. of niet?
wat betreft haar moeder. het voelde best wel wat alsof we de kinderen daar laten verwaarlozen, toen ik schreef hoe haar moeder was. het is op zich denk ik geen monster (ik ken haar alleen via mijn man), ze heeft alleen andere prioriteiten mbt de opvoeding van haar kinderen dan wij. hygiëne scoort dus laag. en bovendien, mijn stiefdochter is gek op haar moeder. die wil daar niet weg. en we willen zeker geen gevecht over de hoofden van de kinderen.
jip zei nog dat haar zus heel vast sliep en dat doet mijn stiefdochter ook. die is heel ver weg.
de huisarts heeft ook eens gewezen op het gevaar van nierbekkenontsteking weet ik. toen werd er gezegd dat als ze binnen 3 maanden weer blaasontsteking had, ze een echo zou krijgen (via de urinebuis bij een uroloog dus). het kind gelijk helemaal bang. ook daarom wil ik het luchtig houden en bespreek ik het hier (en met mijn man).
weten jullie, de communicatie verloopt alleen zo moeizaam tussen mijn man en zijn ex. ze veegt hem zo van de tafel en als zij dingen anders ziet kun je op je kop gaan staan, maar verandert ze niet haar mening.
mijn idee wat betreft de sluitspier was, dat deze door al die blaasonstekingen wat minder gevoelig zou kunnen zijn geworden. als je 's nachts dan slaapt en je blaas geeft aan dat er geplast moet worden, dan houdt normaal je sluitspier de boel tegen. als die wat lui is geworden, kan hij dat misschien niet meer. maar dit is puur giswerk van mijn kant.

ik heb met mijn man nu afgesproken dat we het nog een weekend aanzien. mocht ze dan weer problemen hebben, gaat hij het opnieuw bespreken met jullie invalshoek (psychische last voor kind) er bij. hopelijk is ze daar wat gevoelig voor.
nogmaals bedankt. en nieuwe invalshoeken zijn altijd welkom.
Gast
BerichtGeplaatst: 10-05-2006 21:58 Reageer met quote

Wat betreft de geur van de blaasontsteking, dit kan idd na veel drinken overgaan, maar dat is logisch omdat de urine verdund wordt door veel vocht. Maar dat wil helaas niet altijd zeggen dat de blaasontsteking dan daadwerkelijk over is. En vooral omdat ze het heel vaak is lijkt het mij dat de blaasontsteking eigenlijk steeds blijft sluimeren. Heeft ze voor die blaasontsteking al wel eens een kuur gehad? Wat je verder zelf zou kunnen doen is haar cranberrysap of cranberrytabletten kunnen geven deze verbeteren de blaasfunctie op een natuurlijke manier. Dat drinken heb je wel van het merk "Hero" en het is net een soort cassis en de tabletten zijn verkrijgbaar bij de drogist.
En nogmaals wat die "sluitspier" betreft, dan zou dus haar bekkenbodemspieren verzwakt zijn, dit kan door fysiotherapie heel goed verholpen worden. Heel veel mensen die last hebben van urineverlies zijn gebaat bij deze fysiotherapie, ze leren dan ook hoe ze beter de controle kunnen krijgen over deze spieren.
Sorry wat betreft mijn reactie over haar moeder...maar ik kreeg echt een heel slecht beeld over haar. En ja wat betreft het contact tussen jouw man en zn ex, misschien moeten ze toch eens proberen om serieus over het meisje te praten, omdat het mij voor alle partijen, maar vooral voor het meisje heel belangrijk lijkt dat er snel een oplossing komt.
Het kan natuurlijk best wel zo zijn dat ze ergens mee zit, zonder dat ze dat tegen jou verteld, veel mensen die ergens mee zitten of zich ergens voor schamen zeggen er nooit iets over maar kroppen hun gevoelens op. Ik kan me bijna niet voorstellen dat ze er helemaal niet mee zou zitten, want hoe gaat dat dan bijvoorbeeld op school?? Wordt ze er niet mee gepest? Kinderen zijn nu eenmaal hard in hun oordeel....
Jip
BerichtGeplaatst: 11-05-2006 9:56 Reageer met quote

Ik snap je positie heel goed hoor, jij kan moeilijk wat doen, maar ik denk wel dat het hier om de gezondheid gaat en het moeilijk voo rjou moet zijn het aan te zien.

Is het niet mogelijk dat als de volgende poging praten niet helpt dat je man zelf met haar en jou naar de dokter gaat? En een verwijzing vragen?
Word haar moeder boos als zij in bed heeft geplast? Want dit werkt ook erg averechts!

Ik denk hoe dan ook dat zij onderzocht zou moeten worden door een uroloog om dingen uit te sluiten, denk namelijk hoe langer het duurt hoe erger het word of dat zij met het probleem blijft zitten.
Dat zij vrolijk is en toch praat wil niet zeggen dat er niks in haar koppie omgaat wat zij niet durft te zeggen of voor schaamt. De buitenkant kan heel anders zijn als de binnenkant.

Laat je nog weten hoe het verloopt?

groetjes Jip
flipflap
BerichtGeplaatst: 12-05-2006 15:16 Reageer met quote

opnieuw bedankt voor jullie betrokken reacties.
gast, ik vind de moeder een trut, dus die opmerking hoef je niet terug te nemen. het punt is, dat mijn beeld vreselijk gekleurd is omdat ik het mens niet ken (omdat ze mij niet wil kennen).
mijn stiefdochter wordt niet gepest en heeft geleerd zich te uiten. is het niet op het moment dat het haar hoog zit, dan later eens in een rustig gesprek. waarmee ik niet uitsluit dat er natuurlijk altijd iets kan spelen wat we niet weten. weet ik van mezelf ook nog wel als kind.
de fysiotherapietip vind ik een hele goede. en de cranbarrypillen kunnen we ook wel eens proberen. dat sap daar zit vreselijk veel suiker in weet ik, dus daar ben ik geen voorstander van.
haar moeder wordt denk ik niet boos, want dit probleem speelt zoals ik al schreef al jaren en jaren. ten tweede let haar moeder niet op hygiëne. toen ik mijn stiefdochter 2 1/2 jaar geleden leerde kennen, had ze niet alleen chronisch jeuk aan haar kruis (is nu over vanwege beter wassen), maar ook voetschimmel (niet geleerd voeten af te drogen bij het douchen en sokken te verversen). haar broer heeft megastinkvoeten (zelfde sokkenprobleem waar niet op gelet wordt), wratten op zijn handen en remsporen in zijn broekjes.
de meeste problemen hebben we aangepakt, de blaasonsteking is chronisch.
volgende week zal ik met mijn stiefdochter bespreken hoe ze het zelf ervaart, de blaasonsteking. ik meende dat ik al gezegd had dat ik met mijn man afgesproken heb dat we het nog 1 weekend aanzien en dat hij dan in gesprek gaat (gevecht meer vrees ik) met zijn ex.
en ik houd jullie op de hoogte zodra er meer bekend is. nogmaals bedankt voor de waardevolle tips.
Jip
BerichtGeplaatst: 12-05-2006 20:02 Reageer met quote

Het lijkt mij hartstikke moeilijk op deze manier omdat het contact niet goed verloopt, jammer.
En je zult wel in een lastige positie zitten, daarom wens ik je veel succes en ik hoop dat het opgelost word, voor je stiefdochter.
groetjes Jip
nettie
BerichtGeplaatst: 12-05-2006 22:10 Reageer met quote

hoi hoi..zag net dit topic...
zoals gast al schreef blaasontsteking kan je idd ruiken ..ook zien ..kleur/troebel etc...
cranberry is idd goed ..ook vitamine c (zowel via een sinasappel of gewoon vit c 1000 mg geven...dood de bacterien...en veel drinken maar dat wist je al...
jij zit wel in een lastig pakket zo he...terwijl je haar zo graag wilt helpen...
ik denk idd dat het goed is om met haarzelf te praten wat vind ze ervan enzo...
misschien een idee om haar overdag iedere twee uur naar de wc te sturen of ze nu moet of niet ...wat te lang ophouden is echt niet goed...
sterkte !!
flipflap
BerichtGeplaatst: 15-05-2006 20:56 Reageer met quote

mijn man heeft overlegt met zijn ex. volgens haar kwam het omdat haar dochter vast sliep, diep sliep. fysiotherapie e.d. heeft ze geen reactie op gegeven (ene oor in, andere oor uit). nagevraagd of ze inderdaad thuis bij haar moeder ook in bed plast. ja dus.
morgen wil ik even met mijn stiefdochter zelf praten. bedankt ook nettie voor je reactie.
dit is de tussenstand. wordt vervolgd.
Gast
BerichtGeplaatst: 15-05-2006 21:40 Reageer met quote

Jammer dat het contact zo moeizaam verloopt....lijkt me behoorlijk frustrerend..
En het kan natuurlijk dat ze heel vast slaapt, maar dan doen volgens mij de meeste kinderen en een kind van 10 moet toch wel de hele nacht haar plas op kunnen houden gedurende de nacht. Nog even over die fysio, je kunt eerst ook eenmalig een keer met haar heen gaan waarbij ze met een apparaatje kunnen meten of idd de bekkenbodem verzwakt is. Dan weet je in ieder geval of het door verzwakte bekkenbodemspieren komt.
Succes morgen met het gesprek met je stiefdochter!!
nettie
BerichtGeplaatst: 15-05-2006 22:36 Reageer met quote

flipflap schreef:
mijn man heeft overlegt met zijn ex. volgens haar kwam het omdat haar dochter vast sliep, diep sliep. fysiotherapie e.d. heeft ze geen reactie op gegeven (ene oor in, andere oor uit). nagevraagd of ze inderdaad thuis bij haar moeder ook in bed plast. ja dus.
morgen wil ik even met mijn stiefdochter zelf praten. bedankt ook nettie voor je reactie.
dit is de tussenstand. wordt vervolgd.


jammer dat zijn ex zo is ...het gaat hier toch om het kind !! succes morgen ..ben benieuwd hoe het gesprek zal gaan ..wie weet is het voor haar ook wel een opluchting om er over te praten.
flipflap
BerichtGeplaatst: 17-05-2006 21:13 Reageer met quote

hoi, wederom bedankt voor jullie belangstelling.
het was maar een kort gesprekje. ze gaf aan dat ze het inderdaad niet zo leuk vond dat ze zo vaak in bed plaste. volgens haar kwam het omdat ze het soms koud had (hier hoor ik haar moeder). toen ze een paar weken geleden een halve week bij haar vriendinnetje te logeren was, had ze niet in haar bed geplast zei ze. en toen was het warm.

ik merkte wel dat ze zich wat schaamde om erover te praten. dus ik heb het kort gehouden. wordt vervolgd.
Jip
BerichtGeplaatst: 19-05-2006 19:17 Reageer met quote

Het contact is er, dat is al heel goed toch?

succes Wink
flipflap
BerichtGeplaatst: 19-05-2006 23:08 Reageer met quote

ja zo doe ik dat bij haar, rustig en kort beginnen, later uitgebreider. dan weet ze dat dit soort onderwerpen zonder schroom, schuld of boosheid besproken kunnen worden.
nettie
BerichtGeplaatst: 20-05-2006 8:16 Reageer met quote

dat is inderdaad wijs want als ze boos word (of jij) dan schiet je er niks mee op...
effe een vraagje ..misschien dat het wergens staat maar kan het zo gauw niet vinden ..is ze weleens een periode "droog" geweest vroeger ?? als ze idd blaasontsteking heeft gehad dan kan dit wel een oorzaak zijn kunnen kinderen ook achter af ineens weer in bed gaan plassen
je hebt trouwens ook wasbare broekjes die het vocht opvangen misschien is dat een idee ...voor een luier voelt ze zich w.s. te groot + schamen,....
is haar urine inmiddels al getest ...gewoon omdat uit tesluiten...en iets van een potje bij haar bed ??? of voelt ze het echt te laat pas ??
flipflap
BerichtGeplaatst: 23-05-2006 21:24 Reageer met quote

hoi nettie, bedankt voor je reactie
ik heb het nog even nagevraagd bij mijn man. ze schijnt heel vroeg zindelijk te zijn geworden als kind, toen ze pas een jaar oud was. toen is het een paar jaar heel goed gegaan, en daarna begon ze weer in bed te plassen. toen hebben ze van alles geprobeerd, huisarts er ook bij betrokken. weer met luiers gewerkt, haar wakker gemaakt 's avonds. maar niets hielp. en ze hebben toen ook al de tip gehad er gewoon geen punt van te maken. dat hebben ze ook altijd gedaan.
ergens in die tijd is de blaastonsteking ook begonnen. mijn man weet niet meer wat eerder was, bedplassen of blaasontsteking.
bedoel jij dat blaasonsteking de oorzaak kan zijn dat een kind weer in bed gaat plassen?
ik denk dat ze weer blaasontsteking heeft omdat haar urine weer megasterkt ruikt.
een volgende keer dat ze hier zijn wil ik nog even navragen of ze het echt te laat voelt 's nachts. ik wil er ook niet te veel over praten omdat het dan zo'n issue wordt.
morgen gaat mijn man een mail sturen aan zijn ex om het probleem wederom aan te kaarten. dat ze elke nacht nat is en dat ze misschien toch eens naar een uroloog moet en dat het voor haarzelf ook niet leuk is.
ik heb vandaag een zeiltje in het bed gelegd om de matras te beschermen (beetje laat misschien).
op dit moment is er dus eigenlijk verder niets bekend.
ik waardeer jullie betrokkenheid zeer en wil jullie dan ook op de hoogte houden.
nettie
BerichtGeplaatst: 24-05-2006 8:20 Reageer met quote

flipflap schreef:

ergens in die tijd is de blaastonsteking ook begonnen. mijn man weet niet meer wat eerder was, bedplassen of blaasontsteking.
bedoel jij dat blaasonsteking de oorzaak kan zijn dat een kind weer in bed gaat plassen?


ja dat bedoelde ik inderdaad...!!! heb ik wel vaker gehoord en momenteel ken ik ook een meisje dat al maanden zindelijk is heeft blaasontsteking gehad en nu is ze zowel overdag als ´s nachts weer incontinent..

misschien moet je alvast een urinepotje bij de drogist of apotheek halen .en als ze bij jullie is gewoon een keer opvangen voor een test ..(wel de ochtend urine he)

ja kan wel begrijpen dat je er geen drama van wilt maken dat maakt haar misschien alleen maar onzekerder...

dat zeiltje is inderdaad wel handig ..ze verkopen ook matrasbeschermers die gaan als een hoeslaken om het matras...of hoeslakens waarvan de onderkant een zeiltje is .zo word het hele matras beschermd.. is maar een tip ..

ik hoop dat MRS X deze keer wel mee wilt werken , als het onderzocht word bij uroloog dan weet je tenmiste of het een oorzaak heeft of dat ze echt te vast slaapt...

groetjes !!!
Index > Kinderziekten > 10 jaar oud en bedplassen wegens blaasontsteking?
Pagina 1 van 3  

1, 2, 3  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring