Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Coxartrose op jonge leeftijd
Auteur Onderwerp: Coxartrose op jonge leeftijd
cvalenkamp
BerichtGeplaatst: 24-12-2008 12:31 Reageer met quote

Hallo,

Ik ben Chantal en ik ben 26 jaar.
Op 17 december heb ik te horen gekregen dat ik coxartrose heb in mijn rechter heup. Sad

Ik loop al tien jaar met pijn, maar durfde nooit naar de dokter te gaan; bang voor een antwoord waar ik niks mee kan. En ja hoor! De dokter vond dat er niks met mijn heupen aan de hand was en dat ik maar fysiotherapie moest nemen.

Ik heb aangedrongen op een röntgenfoto en met tegenzin kreeg ik een verwijsbrief. Gelukkig maar, want ik heb dus WEL artrose in mijn heup.

Volgens de orthopeed is er weinig aan te doen. Ik heb pijnstillers en ik moet proberen nog even vol te houden, zodat ik oud genoeg ben voor een nieuwe heup.
Pardon? Nog even de pijn volhouden? Nou, mooi niet he!
Ik ga volgende week dinsdag voor een tweede gesprek.
De pijnstillers werken niet en ik krijg door deze medicijnen meer last van mijn spastische darm.

Wat zouden jullie mij adviseren? Toch maar een nieuwe heup op deze leeftijd, zodat ik van de pijn af ben en weer alles kan doen?
Ik zit in dubio.
TKD
BerichtGeplaatst: 26-12-2008 15:40 Reageer met quote

Hoi,

over het algemeen worden er bij zulke jongen mensen geen nieuwe heuoen geplaatst, dit omdat een 'nieuwe heup' ook maar een beperkte levensduur heeft.
Er bestaan wel operatie's die ze bij jongere mensen uitvoeren (geen idee hoe deze heten), maar ik zal het eerst eens met je orthopeed bespreken wat voor andere optie's er nog zijn en misschien dat een second opinion een idee is.

Sterkte!
Heleen
BerichtGeplaatst: 26-12-2008 22:34 Reageer met quote

TKD schreef:
over het algemeen worden er bij zulke jongen mensen geen nieuwe heuoen geplaatst, dit omdat een 'nieuwe heup' ook maar een beperkte levensduur heeft.

Klopt, en bij jonge mensen is die levensduur nóg korter, omdat jonge mensen actiever zijn en dus gewoon hogere eisen stellen aan de nieuwe heup. En 26 is wel érg jong, ik ken zelfs mensen van rond de 50 die te horen krijgen dat zij eigenlijk te jong zijn voor een nieuwe heup.

Maar goed, Chantal, intussen zit jij met de pijn. Ik zou goed bespreken met de orthopeed (en eventueel nog met een andere orthopeed, bijv. via een second opinion) wat er mogelijk is aan pijnstilling. Soms kan een bepaalde substantie ingespoten worden in het gewricht, waarmee je dan maandenlang zo goed als pijnvrij bent. Op die manier kun je soms het plaatsen van een prothese nog heel lang uitstellen.

Is ook bekend waaróm je heup versleten is? Heb je bijvoorbeeld een aangeboren heupafwijking als dysplasie, zodat de heup minder goed gevormd is waardoor slijtage kan ontstaan? Want normaal is slijtage op zo'n jonge leeftijd natuurlijk niet. Als een dysplasie de oorzaak zou zijn, kan soms met een operatie de overdekking van de heupkop door de heupkom verbeterd worden. De vraag is alleen of jouw heup daarvoor niet al te veel versleten is, want dan is zo'n operatie vaak minder succesvol. Verder zou ik je aanraden om sowieso als er geen goede behandelmogelijkheden lijken te zijn, een second opinion aan te vragen bij een heupspecialist. Ik weet niet waar je woont, maar bijv. de Sint Maartenskliniek in Nijmegen heeft hele goede specialisten, waar mensen vanuit het hele land en zelfs van daarbuiten naartoe komen. Verder zou je kunnen overwegen een consult aan te vragen met een revalidatiearts om te zien wat er te doen is in de therapie- en hulpmiddelensfeer. Soms kun je met een paar simpele adviezen door bijv. een ergotherapeut het jezelf veel gemakkelijker maken om met minder pijn te functioneren.
cvalenkamp
BerichtGeplaatst: 29-12-2008 13:04 Reageer met quote

Beste TKD en Heleen,

Bedankt voor jullie antwoord.

Er is niets bekend over de oorzaak van mijn slijtage; geen heupdysplasie, nooit een ongeluk gehad, niets. "Gewoon een genetisch foutje." Sad

Ik ga komende woensdag weer naar de orthopeed voor een tweede gesprek. Ik hoop dat er echt iets te doen is aan de pijn, want ik hou het niet eens meer 1 jaar vol op deze manier! Pijnstillers in de vorm van pillen vallen dus niet goed bij mij. Ik hoop dat er nog andere oplossingen zijn.
Ik woon zelf in het noorden van Noord Holland, Nijmegen is niet echt om de hoek. Smile

Ik wacht woensdag wel even af.
cvalenkamp
BerichtGeplaatst: 05-01-2009 12:30 Reageer met quote

Ik ben opnieuw in het ziekenhuis geweest en na het vertellen van mijn verhaal over pijn in mn polsen en zo, hebben ze besloten mij terug te laten komen op het reuma spreekuur. Er is bloed afgenomen. 5 februari moet ik weer heen. Misschien komt daar wat uit.

Verder heb ik allerlei dingen aangehaald, zoals prikken in je gewricht om pijn te verlichten etc. Nadat IK met de informatie kwam, was het ineens een optie om dit ook bij mij te proberen....zoiets hoort de dokter toch aan te dragen? En niet de patient?
Naja, ik ben een beetje klaar met de afdeling orthopedie van het Medisch Centrum Alkmaar.
Als er na 5 februari nog niks concreets uit is gekomen en ze gaan niet verder zoeken, dan zoek ik wel verder....naar een ander ziekenhuis.

Ik voel me behoorlijk genegeerd in dit ziekehuis Jammer....
Gupsie
BerichtGeplaatst: 10-01-2009 16:47 Reageer met quote

Je kunt die injecties wel krijgen, maar deze hebben ook een bij effect, namelijk dat deze je botweefsel broos of zachter kunnen maken. Gezien je leeftijd wil je dat ook niet.

Ik ben zelf 32 (anderhalf jaar geleden diagnose gekregen), ik heb 3 van deze injecties gekregen in mijn heup, waarvan de eerste echt 4 mnd werkte. Echt helemaal super, want je bent meteen weer mens. De overige 2 werkten minder goed, maar ik heb amper nog ruimte om ze te zetten en dit alleen al is ellendig.

Mijn heup zit al bot op bot en ik heb behoorlijk wat bewegingsbeperking.

Afgelopen week ben ik bij een ander ziekenhuis geweest welke al een paar honderd ingrepen hadden gedaan op het gebied van resurfacing prothese. Ik moest voor de afspraak foto's maken. Voor mezelf had ik al besloten dat ik dit jaar geholpen zou gaan worden, hoe dan ook! Na een gesprek en beoordeling van mijn bewegingen en de foto is meteen besloten een afspraak te maken voor deze operatie. Daar ben ik echt superblij mee, want zo behoud ik mijn kop van mijn bovenbeen. Als de resurfacing dan niet efficient genoeg meer is, kunnen ze altijd nog de oude prothese inkloppen. Doe zelf maar het rekensommetje zou ik zeggen.. Ik ben voor LEEF NU en leef niet naar het moment dat je weer mag leven...
cvalenkamp
BerichtGeplaatst: 12-01-2009 12:02 Reageer met quote

Beste Gupsie,

Wat fijn dat je nu wel geholpen word! Ik mag alleen maar hopen dat ik dat ook te horen zal krijgen.

Momenteel loop ik met een kruk, wat verbazend veel verlichting geeft. Ik had inderdaad gehoord dat de prikken niet heel erg goed voor je zijn, maar je verlangt zo naar verlichting, dus dan doe je het toch gauw.

Het lijkt wel of het heel hard achteruit gaat met mijn gestel. Ik heb nu heel veel last ook van mijn polsen en knieen. Sad
Ik word er ook wel bang van. Hopelijk kunnen ze mij 5 februari meer vertellen...ik wil van de pijn af.

Ook mijn motto is ik leef nu! Liever nu een nieuwe heup en 15 jaar geen pijn, dan nog 15 jaar wachten en al die tijd met pijn leven.
Gupsie
BerichtGeplaatst: 12-01-2009 12:22 Reageer met quote

Verdiep je in de resurfacing, misschien is het wat voor je?

Ik loop zo nu en dan met een kruk en dan gaat het weer even, maar ik teer dan ook nog wel een beetje op de injecties hoor. Ik zeg wel dat ze niet werken, maar als ik de foto zie, dan moeten ze wel iets doen Confused

Ook ik had ook kort na de diagnose last van mijn vingers, polsen enzo, maar ik vrees dat dit 'all in my mind' was. Omdat ik erfelijke artrose heb en mijn moeder het al in ieder scharniertje van haar lichaam heeft, ben je bang voor hetzelfde lot. Inmiddels ben ik niet bang meer... ik ga er maar gewoon van uit! Laughing

Succes!
cvalenkamp
BerichtGeplaatst: 12-01-2009 13:20 Reageer met quote

Ik zal me er in verdiepen.

Ik vraag 5 februari ook wel wat meer over de prikken.

Ik denk zelf ook wel dat het een beetje wordt versterkt nu ik weet wat het is. Maar de pijn is er toch echt in meer gewrichten...

Bij mij is het dus helemaal niet erfelijk...dat maakt het eigenlijk nog vreemder...hopen op het beste!
P.J.
BerichtGeplaatst: 04-07-2009 16:55 Reageer met quote

Hallo, ik ben Patricia 38 jr. en weet sinds 4 weken dat ik artrose aan mijn rechter heup heb. Ik had al vaker eens in de zoveel tijd wat last van mijn heup, maar met het lopen van een krantenwijk (waar ik nu weer mee gestopt ben) werd het erger. Ik heb zelf al wel wat informatie opgezocht maar nog niet zo heel veel, omdat ik het er erg moeilijk mee heb. Nu dacht ik zelf, dat het handig was om met een lange wandeling (bv. dagje dierentuin, wat we onze dochter nog hadden belooft) met een stok te lopen. Het leek mij prettig om zo de pijn wat te verminderen, maar volgens mijn fysiotherapeut moet ik dat jeust niet doen, omdat ik dan mijn andere heup te veel ga belasten. In mijn zoektocht naar wat informatie, lees ik toch weer wel over een stok. Kunnen jullie mij misschien advies geven?
cvalenkamp
BerichtGeplaatst: 10-07-2009 9:36 Reageer met quote

Ik snap heel goed dat je er erg mee zit, dat doe ik zelf ook!
In het ziekenhuis zeggen ze dat ik te jong ben voor een nieuwe heup, maar als ik 50 ben, dan heb ik geen "doel" meer.....zijn ze dom ofzo?
Ik ben 27 en heb nu juist doelen en dan kan ik verdorie helemaal niks door die rot heup!
Ik heb ook een kinderwens! Ik wil ook mijn kind kunnen optillen zonder pijn enzo!
Heel frustrerend........

Ik loop dus nu al maanden met 1 stok in mijn linker hand, om mijn rechter heup iets te ontzien en geloof me, zonder stok ga ik niet meer de straat op!
Zonder stok zak ik elke 5 minuten door mijn heup en met stok niet.
Je moet wel goed opletten dat je de stok niet te hoog zet, anders krijg je last van je schouder.
Je zal met of zonder stok toch wel je linker heup meer belasten! Je hebt pijn in de rechter en dan ga je toch automatisch meer leunen op de ander?

Het lijkt soms of doktoren hun vermogen om mee te leven met mensen zijn verloren in hun studie naar het menselijk lichaam. Alles draait bij hen om de toekomst, maar wij leven er nu mee!

Ik ga 26 augustus voor de derde maal naar een ziekenhuis, nu in Amsterdam. Hopelijk wordt ik nu eens serieus geholpen!

Voor een ieder in Noord Holland; Ga nooit van je leven naar het Medisch Centrum Alkmaar! Dan kom je van een koude kermis thuis!
P.J.
BerichtGeplaatst: 10-07-2009 23:25 Reageer met quote

Bedank voor je reactie hier kan ik denk ik wel wat mee. Ik ben nog niet vanplan om altijd met stok te gaan lopen, hoeft gelukkig ook nog niet, maar ik heb er al wel één en ga hem zeker gebruiken als ik ver weg ga. Wij doen alles met openbaarvervoer en dan loop je toch al wat meer, en ik wil niet bang zijn steeds door mijn heup te gaan.
Maar wat rot voor jou zeg! Te jong voor een nieuwe heup? Ja, dat was mij ook al verteld door de huisarts, voor een nieuwe heup moet je oud zijn, nu vind ik het voor mijzelf nog niet echt nodig. Maar voor jou, hopenlijk kunnen (willen) ze in Amsterdam wel wat voor je doen. Sterkte!!!
En naar Alkmaar zal ik wel nooit gaan, ik woon in de buurt van Rotterdam
Zwiertje
BerichtGeplaatst: 13-07-2009 15:37 Reageer met quote

Hoi Chantal

Ik ben net als jij 27 jaar en ook bij mij is er sprake van slijtage in de heup. Ik ben op 20 jarige leeftijd geopereerd aan mijn rechter heup i.v.m. een heupdysplasie. Het is een tijdje goed gegaan, maar sinds 2 jaar zijn de klachten enorm toegenomen. Ik ben begin juni bij de orthopeed geweest en op de röntgenfoto was er sprake van slijtage. Om een beter beeld te krijgen van de ernst van de slijtage is er vorige week een botscan gemaakt. 27 juli moet ik weer naar de orthopeed voor de uitslag, ben erg benieuwd. De orthopeed had de vorige keer voorgesteld te gaan starten met injecties.....hmmm....oke... als ze helpen dan moet ik er maar aan geloven. Een nieuwe heup zit ik nog niet echt op te wachten, maar ja pijn is ook niet alles. Na wat speurwerk op internet bij diverse forums ben ik toch al heel wat mensen tegen gekomen die ergens in hun 30e een BHR hebben gekregen, dus wachten tot je 50e hoeft tegenwoordig niet meer.

Ik heb trouwens al wel 2 kinderen. Een zoontje van 3 en een dochtertje van 1.5. Je leert er wel mee omgaan hoor....ik laat ze bijvoorbeeld zelf de trap op en af lopen...ik loop er dan achter of er voor zodat ze nooit naar beneden kunnen vallen. Er zijn genoeg trucjes om je heup te ontzien. Ik had trouwens tijdens mijn zwangerschappen ook niet meer pijn dan anders, ik denk juist in tegendeel... ik was een stuk minder beperkt in de rotaties.

Ik ben benieuwd wat ze bij jou zeggen 26 augustus! Succes!

Groeten Marinka
cvalenkamp
BerichtGeplaatst: 14-07-2009 10:59 Reageer met quote

Lieve Marinka,

Jouw berichtje beurt mij wel op, dankjewel.
Jij ook veel succes met de komende uitslag.

Ik heb ook direct een botscan gehad en daar is alleen de slijtage mee bevestigd. Geen bot ontkalking o.d.

Wat een onwijs vervelende aandoening hebben we toch...
Zwiertje
BerichtGeplaatst: 14-07-2009 12:21 Reageer met quote

Inderdaad een erg vervelende aandoening! Maar ik zeg wel altijd....als dit het ergste is wat ik ooit krijg dan doe ik het er voor! (denk aan kanker oid!).

Ik heb trouwens sinds een tijdje een nieuwe behandeling bij de therapie die geweldig goed werkt! Het is een behandeling waarbij het gewricht onder tractie wordt bewogen. Niet altijd een prettige ervaring, maar ik moet zeggen dat de pijn wel een stuk minder is na de behandeling! Het gewricht voelt een stuk ruimer en daardoor minder pijn door bewegingsbeperking! Ik las op internet ook positieve verhalen over deze behandeling. Hier een stukje over deze behandeling:

Manuele therapie bij coxartrose

Daar waar cognitieve gedragstherapie het panacee wordt voor psychische klachten, lijkt manuele therapie dat te worden voor klachten van het bewegingsapparaat. Hugo Hoeksema, manueel therapeut in het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, deed een RCT waarin hij manuele therapie vergeleek met fysiotherapie bij verwezen patiënten met coxartrose. De RCT verscheen ook in zijn proefschrift. Het ging om 109 patiënten die al onder behandeling waren van orthopeden of reumatologen. Het is niet helemaal duidelijk hoe lang ze al onder behandeling waren. Meer dan helft van de patiënten had langer dan een jaar last. Bij de 56 patiënten in de manueletherapiegroep werden 9 keer volgens een vast protocol de spieren rond het heup gewricht gerekt. Daarna werd er tractie aan de heup gegeven in elke richting waarin een beperking was gemanipuleerd (high velocity thrust technique). De 53 patiënten in de oefengroep kregen standaard oefeningen. Na 5 weken was er een significant en relevant verschil op de primaire uitkomstmaat; de door patiënt beleefde verbetering op een 6-puntsschaal. In de manueletherapiegroep verbeterde 81% en in de oefengroep 50% (RR 1,62, 95%-BI 1,20-2,20). Na 29 weken was er nog steeds verschil.

Betekent dit nu dat de huisarts patiënten met een coxartrose eerst naar de manueel therapeut moet sturen? Misschien wel, maar dat is natuurlijk niet echt onderzocht. Daarbij werd de therapie ook maar door 2 therapeuten gegeven, en het is niet uitgesloten dat er verschil is tussen deze 2 en die bij u om de hoek. Veel kwaad lijkt een verwijzing echter niet te kunnen. Slechts bij 3 patiënten namen de klachten bij manuele therapie toe, in de oefengroep was dat het geval bij 2 patiënten. (JZ)Hoeksma HL, et al. Comparison of manual therapy and exercise therapy in osteoarthritis of the hip: a randomized clinical trial. Arthritis Rheum. 2004 Oct

Misschien de moeite waard om hier wat mee te doen?

Groeten Marinka
Zwiertje
BerichtGeplaatst: 27-07-2009 16:48 Reageer met quote

Hoi Chantal,

Vanochtend bij de orthopeed geweest voor de uitslag. Viel echt vies tegen. De slijtage is dusdanig dat er nog maar 1 oplossing is.....een BHR. Ik schrok hier toch wel van! Het is nu aan mezelf om te beslissen wanneer het moment daar is. Nou ik moet daar echt nog wel even over nadenken! Ik probeer het toch zo veel mogelijk uit te stellen! Heb een recept voor Arcoxia meegekregen tegen de pijn, ben benieuwd wat voor effect dat heeft. Hopelijk kan ik met deze medicatie nog wat rekken. We zullen wel zien hoe het loopt. Op zich wel een fijn idee dat als het echt niet meer gaat er een goede oplossing is voor mijn probleem. Het voordeel is ook dat mijn arts gespecialiseerd is in BHR protheses. Hij heeft 9 jaar in België gewerkt/geleerd en heeft er dus al heel veel geplaatst! Wat dat betreft heb ik dus alle vertrouwen!

Wanneer moet jij voor de uitslag?

Groeten Marinka
Audrey K
BerichtGeplaatst: 13-07-2010 23:39 Reageer met quote

Ik snap dit forum niet goed maar misschien kunnen jullie mij helpen. Ik ben een meisje van 20 en mijn mama heeft deze week vernomen dat ze een nieuw heup moet krijgen, door de artrose is het 'ding' tussen haar heup helemaal weggesleten en loopt ze nu aan beide kanten al op haar heupbotten, dus een nieuwe heup moet ze zoiezo, maar mama had het gevoel dat er iets 'kroop' in haar lichaam, het was begonnen bij haar darmen, dan haar nieren en vervolgens had ze een MRI scan laten maken en toen is de pijn pas uitgebroken, dus nu is het al te laat, ze gaan haar bloed nu onderzoeken en morgen krijgt ze normaal de uitslag, maar de dokter zei iets over leukemie, staat die leukemie dan in verband met de heup ???? Ze is helemaal overstuur en wilt uit het leven stappen dus help mij ! grtjs a. Crying or Very sad
Audrey K
BerichtGeplaatst: 13-07-2010 23:40 Reageer met quote

Oja mijn mama is pas 46 ! x
Hessa
BerichtGeplaatst: 27-12-2018 22:41 Reageer met quote

Hi ik ben zelf 25 en ken dit probleem ik heb net hetzelfde of jou !
Nu ik heb al 2 inspuitingen gehad zeek koststelijk niet terug betaalt en hebben dus niet gewerk !! Mijn specialist vertelde me ook dat ik normaal nog veel te jong ben voor een nieuwe heup het probleem is als ik nu 1 laat steken ik na 20 jaar terug 1 nodig heb en na 40 jaar amper nog mobiel kan zijn ( theoretish gezien ) ... hij heeft me na gesprek papieren voor operatie meegegeven en de tip gegeven om zo lang mogelijk te wachten maar .. nu eens tussen ons we zijn nog zo jong !! Willen we nu afzien en ons voelen als 90 jarige omdat je amper de trap nog opkan of ... binnen 40 jaar pas ?? Dat is een persoonlijke keuze natuurlijk maar in weet ik hou dit niet lang meer vol . Ik weet goe je u voelt tho 😭
Index > Spier- en gewrichtsklachten > Coxartrose op jonge leeftijd
Pagina 1 van 1  

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring