Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Overige ziekten > kan niet slapen
Auteur Onderwerp: kan niet slapen
kris
BerichtGeplaatst: 22-02-2006 14:52 Reageer met quote

hey

ik kan bijna nooit goed in slaap komen weet iemand nog een paar trucjes.
Johan
BerichtGeplaatst: 25-02-2006 17:17 Reageer met quote

Heb er ook last van.
Soms meer, soms weer wat minder maar altijd een poos wakker. Piekeren is natuurlijk 1 van de oorzaken. Lawaai ? .Doe wel eens een oordopje in om niet afgeleid te worden. Zorgen dat je moe wordt helpt bij mij niet. Ook na sporten en een paar glazen bier kan het nog wel eens een poos duren voordat ik in slaap val. Ik weet het ook niet, zal we bij me horen.
Slaapmiddelen daar begin ik absoluut niet aan.
Slaap je wel door dan de hele nacht, of dat ook niet?

Ik heb verder ook geen tips. iamand anders?
michaeld
GastBerichtGeplaatst: 25-02-2006 20:28 Reageer met quote

Hmmmm... oude truukjes?
Warme melk met honing voor het slapengaan, geen TV of pc vlak voor je naar bed gaat, boek lezen...?
Cor5454
BerichtGeplaatst: 25-02-2006 22:28 Reageer met quote

michaeld schreef:
Hmmmm... oude truukjes?
Warme melk met honing voor het slapengaan, geen TV of pc vlak voor je naar bed gaat, boek lezen...?


Ben het helemaal meeëns maar geld dit voor iedereen? Laughing Question Confused
michaeld
GastBerichtGeplaatst: 26-02-2006 0:32 Reageer met quote

't Valt allemaal te proberen he!
Kwaad zal het alleszins niet doen!
Noor
GastBerichtGeplaatst: 28-02-2006 19:26 Reageer met quote

Ik heb zelf ook vaak moeite om in slaap te komen. Warme melk met honing is wel een goede tip maar ikzelf heb nog betere ervaringen met een kruidenthee van Celestial Seasonings (in elk geval verkrijgbaar bij De Tuinen.) De soort die je moet hebben is Sleepy Time Extra of de gewone Sleepy Time. Kun je ook een lepel honing doordoen. Ik werd er meteen slaperig van en sliep goed in. Succes ermee!

Groetjes,

Noor
Johan
BerichtGeplaatst: 28-02-2006 19:53 Reageer met quote

Hallo Noor

Lijkt me dat we dat maar eens moeten proberen.
Ben allang blij dat niemand begint over "schaapjes tellen" Wink
Heleen
BerichtGeplaatst: 02-03-2006 23:08 Reageer met quote

Hmm, algemene tips:

*Zorg ervoor dat je regelmatig leeft, dus op dezelfde tijd opstaat en naar bed gaat (liever niet uitslapen in 't weekend!) en op dezelfde tijden eet. Hoe simpel dit ook mag klinken, het is één van de belangrijkste factoren.
*Zorg voor een prikkelarme, niet te warme, goed geventileerde slaapkamer. Ook al zoiets elementairs. Zorg ervoor dat je slaapkamer alleen is om te slapen. Dus geen studie/slaapkamer combinatie, en zelfs liever niet lezen in bed.
*Zorg voor een vast 'bedtime'-ritueel. Zet bijvoorbeeld een uur voordat je gaat slapen en PC en de TV/radio uit, (dan ben ik dus nu in overtreding Razz ) of draai hooguit nog zachtjes wat rustige muziek. Ga een kopje thee of melk maken (geen koffie!) en nog even zitten met een boek/je dagboek/de kat of wat dan ook. Zorg er dus vooral voor dat het laatste uur RUSTIG en prikkelarm is.
*Ga nog even wandelen voor je naar bed gaat. Klinkt tegenstrijdig met bovenstaande, maar is het niet. Kalm alleen wandelen, je gedachten even op een rijtje zetten en tot rust komen.
*Probeer inderdaad eens iets van warme melk met honing, 'avondthee' oid. Kan soms goed helpen.
*Een warme douche of warm bad voor je naar bed gaat. Word je loom van.
*Verder zijn er wat verschillende adviezen te geven voor het moment dat je eenmaal in bed ligt, maar niet kunt slapen. Die adviezen zijn vaak wat tegenstrijdig. Zo zegt de één dat je vooral het licht niet aan moet doen, omdat je dan je dag-nachtritme verstoort, terwijl de ander zegt dat je beter niet te lang in bed kunt blijven liggen als je eenmaal niet slapen kunt. Voor beide adviezen valt m.i. wat te zeggen.
*Wat mij helpt: vooral STIL blijven liggen, dus niet meer van positie veranderen. Jezelf dus dwingen tot stilliggen, is bij mij een stuk effectiever dan maar blijven draaien en woelen.
*Een rustig muziekje zachtjes aanzetten.
*En ten slotte doet dat "schaapjes tellen" mij denken aan de uitspraak: "if you can't sleep, don't count sheep, talk to the Shepherd!" Geeft vaak minstens zoveel rust als het slapen zelf! Wink

Als je na alle adviezen die je van iedereen gekregen hebt, nog altijd slaapproblemen hebt, kan het goed zijn eens met je huisarts te gaan praten. Ook een idee is het volgen van een slaapcursus, de thuiszorg biedt vaak zoiets aan, onder (o.m.) de titel 'Slapen kun je leren'. Ik heb er geen ervaring mee, maar wellicht is het nuttig.
sleepy
GastBerichtGeplaatst: 02-03-2006 23:26 Reageer met quote

Concentreer je op je ademhaling!!
Dan vergeet je de andere dingen om je heen!
Voor mij werkt het fantastisch!!
Jip
BerichtGeplaatst: 09-03-2006 21:49 Reageer met quote

Of iets homeopatisch?? Wat vreselijk als je hier last van hebt, als ik mijn kussen zie slaap ik! ( sorry) Maar ik heb dit vroeger welgehad ik bleef dwalen en toen heeft mijn mams homeapatische tabletten gehaald, volgens mij waren dit zuigtabletten en dit hielp, is rustgevend.
Of lavendel !
Gast
BerichtGeplaatst: 20-03-2006 3:07 Reageer met quote

Niet dat ik hier een antwoord oplossing verwacht op (mijn zoveelste) probleem, maar de door anderen hierboven opgeschreven remedies helpen bij mij niet.
Net of het een bijwerking was van mijn PD/GRPS type-1 (wat in 2000 bij mij was ontdekt) of de daarna opgelopen Whiplash (na een auto-ongeval), opeens ging ik onregelmatig slapen!! Eigenlijk kon ik wel slapen maar ik viel niet inslaap. Zelf dacht ik dat het kwam door het 'niet kunnen werken', de vele uurtjes die ik daardoor 'achter de PC' doorbracht en/of de espresso die ik altijd drink (ben geen koffie/thee-drinker); omdat ik dit allemaal wilde doorbreken was het ff extra afzien. Ik dronk een jaar lang geen espresso (ondanks dat ik jaarlijks een maand in Toscane ben...pfff niet eens cafeïnevrij koffie). Geen PC, ja 1 uurtje p/d! Geen opheffing van de problemen, ik sliep regelmatig 72 uur niet, ja ik liep er bij als een zombie, mijn ogen vielen dicht, de hele dag gapen, maar slapen ho maar!... Gelijktijdig met mijn revalideren heb ik in een ziekenhuis in H'lem in twee periodes van 3 weken, mijzelf 'vrijwillig' 3 dagen p/w om 22.00 uur gemeldt op de psychiatrische afdeling. Aldaar ging iedereen langzamerhand slapen terwijl ik verplicht wakker moest blijven (het gezelschap was van de nachtdienst) en 's morgens om 08.00 uur mocht ik weer naar huis gaan. Thuis gekomen mocht ik niet eerder gaan slapen dan 24.00 uur; ik bleef dus 40 uur per 2 dagen wakker. Na 6 weken had ik dus verplicht 720 uur niet geslapen en waren de "inslaap problemen" nog steeds aanwezig. Daarna heb ik 't nog weken geprobeerd met "Melatonine" (tegen b.v. een Jetleg) en heb ik bij een zogenaamde slaapdokter gelopen. Ander matras, alles geprobeerd ... niks hielp. Oh er was nog zo'n kastje met een soort slaap-EEG, allemaal draadjes aan mijn lijf een nacht slapen met als einduitslag: Er gebeurt niks tijdens uw slapen, we kunnen niks tijdens uw slaap vinden. Zeg dokter bent u wel wakker of bij de tijd... ik heb toch gezegd dat ik een inslaap-probleem probleem heb!! Als ik na 72 uur opeens in slaap val dan slaap ik wel hoor, ik hoor enkel geen wekker/telefoon/brandweer, ik hoor echt niks). Rolling Eyes Dus eigenlijk is dit laatste onderzoek weggegooid geld want ik wist al dat ik goed sliep Laughing nou ja .... met tussenpozen. Nu anno 2006 heb ik nog veel meer medische problemen maar mijn niet "regelmatig" kunnen slapen is nog niet terug, de 72 uur is teruggebracht (zonder oplossingen) tot 48 uur. Per week is het niet slapen ook nooit een regelmaat geweest, het komt gewoon opeens .... zonder aanleiding!! Mijn leefregel is op tijd (07.00/08.00 uur) opstaan en rond 24.00 uur naar bed, eerder lukt absoluut niet. Ondanks dat ik practisch geen energie (werk) verzet - ik doseer de weinige energie die ik bezit - leg ik mijzelf (door mijn vele handicaps) een 'strak' leefritme op, om zoveel mogelijk controle te hebben/krijgen op wat er met mij van dag tot dag gebeurt. Ik ken mijn lichaam qua gevoel helemaal, maar doordat ik zoveel problemen heb waar de artsen/specialisten geen oplossingen voor hebben, blijf ik ook maar doorvragen.
Thans is mijn energie zo snel op: bijvoorbeeld het met rolstoel instappen in een (regio)taxi om naar mijn werk of andere adres te gaan is mij al te zwaar of een e-mail schrijven/gesprek met iemand etc. Frustrerend hè ziek zijn (zonder oplossingen)... Voor 2000 was ik nog slingeraap op een grafische machine of achter de PC, een manusje van alles in huis (gas, water en licht aanleggen geen probleem), klussen bij anderen.......... en zo verzwik ik mijn voet en stond mijn hele leven op zijn kop. In mijn hoofd heb ik alles op een rijtje en zou ik boeken zat kunnen schrijven over wat mij is overkomen en wat er nog steeds gebeurt, maar mijn batterijtje is leeg en slapen ho maar.
swoefie
BerichtGeplaatst: 20-03-2006 3:09 Reageer met quote

Ik dacht dat ik ingelogd was, niet dus, nou dit verhaal hierboven is van mij!!
jannieheetik
BerichtGeplaatst: 20-03-2006 8:35 Reageer met quote

Hoewel niet officieel erkend: dit hoort óók bij de PD! Er zijn legio PD-ers die hier last van hebben. Deels is de pijn de oorzaak, deels vervaardigt je lichaam zelf te weinig (geen?) melatonine omdat de hormoonhuishouding ook naar de filistijnen is.
Sommige PD-er hebben ook medicijnen waarvan slapeloosheid één van de bijwerkingen is.

Jammer dat de officiele patiëntenvereniging geen forum heeft! Dat zou toch veel mensen kunnen helpen!
swoefie
BerichtGeplaatst: 20-03-2006 9:40 Reageer met quote

jannieheetik schreef:
dit hoort óók bij de PD!
Er zijn artsen die zeggen dat het van de PD kan komen, er zijn ook artsen die zeggen dat het van de Whiplash kan komen plus er zijn ook artsen die niet weten waar het van komt, maar allen geven een "waardeloos meer onduidelijk antwoord": van het kan!
jannieheetik schreef:
Er zijn legio PD-ers die hier last van hebben. Deels is de pijn de oorzaak, deels vervaardigt je lichaam zelf te weinig (geen?) melatonine omdat de hormoonhuishouding ook naar de filistijnen is.
Melatonine en de hormoonhuishouding v.v. vat ik nog niet echt(de rest wist ik al), ik moest van mijn Whiplash-specialist Hamburger/Slotervaart/A'dam stoppen met het gebruik van Melatonine (10mg), omdat het in zijn ogen schadelijk was voor mij; terwijl diegene die mij de uitleg en de werking van het medicijn hadden gegeven er juist voor waren! Ook met de dosering.
jannieheetik schreef:

Sommige PD-er hebben ook medicijnen waarvan slapeloosheid één van de bijwerkingen is.
Jammer dat de officiële patiëntenvereniging geen forum heeft! Dat zou toch veel mensen kunnen helpen!
Ze hebben sinds kort een forum *** U mag niet linken naar een ander forum *** (ik had mij al eerder geregistreerd maar je moet een lidmaatschapsnummer voor 't forum hebben, zwak hoor...!) maar moet dat forum wat helpen dan (?), het lijkt mij (in mijn ogen dan) dat een arts/specialist zoiets moet weten, waarom is hij anders arts/specialist!

Ik twijfel trouwens nog steeds aan een lidmaatschap van zo'n vereniging, want wat hebben ze nou te bieden ('t kost best veel geld) en het hangt af wat de leden doen, ik kom alleen maar op internet, praktisch niet buiten de deur (ondanks mijn vervoer v/d WVG)!
jannieheetik
BerichtGeplaatst: 20-03-2006 10:00 Reageer met quote

Als je je adem wil inhouden tot alle artsen op de hoogte zijn van de laatste inzichten over PD, dan zal je géén lang leven beschoren zijn.....
Laat staan als je wil wachten tot ze ontdekt hebben wat het is, waarom jij het hebt en anderen het nooit kunnen krijgen en - wat veel belangrijker is: hoe ze het kunnen genezen danwel het proces stopzetten.

Je pijnappelklier maakt (bij gezonde mensen) melatonine aan en die wordt aangestuurd door een hormoon.

De inzichten vwb melatonine zijn op dit moment aan verandering onderhevig (zoals ieder standpunt op medisch gebied?). In België mag het niet eens worden gebruikt/voorgeschreven! Maar mijn dochter had er baat bij.....

Fijn dat de patiëntenvereniging nu een forum heeft. En qua lidmaatschap.... ja... je kunt natuurlijk daar lang en breed over praten maar als je geen lid wil worden kun je ook niet meebeslissen. Eendracht maakt macht, vind ik. PD-ers aller lander verenigt U?
Wij vinden van wel!

Wat 'ze' te bieden hebben? Ten eerste vind ik dat ze nogal wat te bieden hebben: namelijk goede info over jouw ziekte. Ten tweede, wat ik al impliceerde: als je zelf lid bent hangt dat dus mede van jou af.

Ik ga eens snel op dat forum kijken!

Mijn dochter komt ook nooit buiten de deur. Slechts één keer per jaar komt ze 'thuis'. Wij zijn met kerst jarig. Dan is ze wekenlang 'kapot' van het schokken in de taxi.

Er wordt nu gewerkt aan een luchtvering onder haar stoel. Dat zoiets bestaat WETEN we omdat we veel 'netwerken'.
Nou kan je je twijfels hebben bij een patiëntenvereniging en het nut daarvan, maar dat maakt toch reëel deel uit van mijn/ons netwerk......

en bay the way: ik zou - als ik jou was - ook eens kijken bij www.intermobiel.com
Dat is een site speciaal voor mensen die aan huis gekluisterd zijn door invaliditeit, met veel tips over wonen, kleding voor rolstoelers en ook mogelijkheden voor contacten. Er zitten véél PD-ers!
swoefie
BerichtGeplaatst: 20-03-2006 15:47 Reageer met quote

jannieheetik schreef:
Als je je adem wil inhouden tot alle artsen op de hoogte zijn van de laatste inzichten over PD, dan zal je géén lang leven beschoren zijn.....
Laat staan als je wil wachten tot ze ontdekt hebben wat het is, waarom jij het hebt en anderen het nooit kunnen krijgen en - wat veel belangrijker is: hoe ze het kunnen genezen danwel het proces stopzetten.
Ja je klingt heel wijs Smile door de ervaring(en) met je dochter natuurlijk en ik twijfel(de).....(lees verder)
jannieheetik schreef:

Je pijnappelklier maakt (bij gezonde mensen) melatonine aan en die wordt aangestuurd door een hormoon.

De inzichten vwb melatonine zijn op dit moment aan verandering onderhevig (zoals ieder standpunt op medisch gebied?). In België mag het niet eens worden gebruikt/voorgeschreven! Maar mijn dochter had er baat bij.....
Juist volgens die nieuwe gedachtengangen heb ik de Melatonine langdurig gebruikt en toen ook weer afgekapt (staat in eerder bericht); ik zou het weer opnieuw moeten gebruiken om te kijken of het nu wel gewenste effect heeft, want mijn algehele toestand is nu vele malen slechter als damaals.
jannieheetik schreef:

Fijn dat de patiëntenvereniging nu een forum heeft. En qua lidmaatschap.... ja... je kunt natuurlijk daar lang en breed over praten maar als je geen lid wil worden kun je ook niet meebeslissen. Eendracht maakt macht, vind ik. PD-ers aller lander verenigt U?
Wij vinden van wel!

Wat 'ze' te bieden hebben? Ten eerste vind ik dat ze nogal wat te bieden hebben: namelijk goede info over jouw ziekte. Ten tweede, wat ik al impliceerde: als je zelf lid bent hangt dat dus mede van jou af.
Nu je het zó verwoord Jannie, ja je hebt me over mijn twijfel heen getrokken.
jannieheetik schreef:

Ik ga eens snel op dat forum kijken!

Mijn dochter komt ook nooit buiten de deur. Slechts één keer per jaar komt ze 'thuis'. Wij zijn met kerst jarig. Dan is ze wekenlang 'kapot' van het schokken in de taxi.
Zonder lidmaatschapsnummer krijg je geen inloggegevens, dat is wel jammer! Discriminatie.... En ja ik heb je (oude)berichten gelezen, al een tijd terug over je dochter en jou zelf. Een gebed zonder end, ik ga ook die kant op en kan het ook niet tegenhouden, soms is het een crime (en dan weet je even niet hoe je met de pijn om moet gaan).
jannieheetik schreef:

Er wordt nu gewerkt aan een luchtvering onder haar stoel. Dat zoiets bestaat WETEN we omdat we veel 'netwerken'.
Nou kan je je twijfels hebben bij een patiëntenvereniging en het nut daarvan, maar dat maakt toch reëel deel uit van mijn/ons netwerk......
Ik was al meerdere keren op die inloop ochtende geweest in H'lem + A'dam (als 't zo uitkwam) maar soms al die (zelfde) narig- en onwetendheid aanhoren, daar had ik geen zin in. Mede daardoor zag ik ook niets in het lidmaatschap. Informatie kan je wereldwijd genoeg krijgen over PD/GRPS (vreemd genoeg kan ik 't in Italië niet vinden). Mijn eerste info was toch op de vereniging Smile en in België, waar vreemd genoeg meer 'leesbare' informatie te vinden was. Netwerk, netwerk, ik ben nog een eenling maar ik ben open-, eerlijk- en oprecht dus eigenlijk sta ik nooit alleen (want ik doe wel mijn best ervoor).
jannieheetik schreef:

en bay the way: ik zou - als ik jou was - ook eens kijken bij www.intermobiel.com
Dat is een site speciaal voor mensen die aan huis gekluisterd zijn door invaliditeit, met veel tips over wonen, kleding voor rolstoelers en ook mogelijkheden voor contacten. Er zitten véél PD-ers!
Ik heb even globaal op de site gekeken, maar ik ben al wat ouder dan 'jongeren' waar de website voor bedoelt is? Misschien moet ik nog even verder snuffelen.... Ik weet dat ik hier in 't forum inmiddels moet knippen/plakken (waar niet) om die Quotes te versnijden, maar hoe krijg jij die mooie brede witregels in je bericht? (ik zet aldoor maar puntjes om niet een aangesloten blok te krijgen, want <BR> werkt hier niet).
spin
GastBerichtGeplaatst: 20-03-2006 16:18 Reageer met quote

in de elsevier van enkele weken geleden stond een heel artikel over slaapstoornissen. kijk eens in de bieb
jannieheetik
BerichtGeplaatst: 20-03-2006 16:57 Reageer met quote

@ Swoefie:

Hoe ik die witregels krijg? Met een harde return....

gaat dat bij jou dan niet?

En ik zag je naam staan bij het forum van de PD-club!
Ik ben zelf geen lid meer, wij waren 'gezinslid' en op de een of andere vage wijze is mijn dochter, toen ze 'de deur uitging' alléén lid gebleven.

En dat 'jong' bij intermobiel? ach, dat is betrekkelijk! Ik denk dat iedereen baat heeft bij, om eens een dwarsstraat te noemen, een speciale regenponcho voor een rolstoel?
swoefie
BerichtGeplaatst: 20-03-2006 17:01 Reageer met quote

spin schreef:
in de elsevier van enkele weken geleden stond een heel artikel over slaapstoornissen. kijk eens in de bieb
weet je nog van hoe lang geleden ongeveer (was het b.v. een item op de omslag), het zoekt anders wel erg moeilijk
swoefie
BerichtGeplaatst: 20-03-2006 17:13 Reageer met quote

jannieheetik schreef:
@ Swoefie:

Hoe ik die witregels krijg? Met een harde return....

gaat dat bij jou dan niet?
Het lukt bij mij af-en-toe, maar ik zoek 't wel uit, ik ben niet voor 1 gat te vangen
jannieheetik schreef:

En ik zag je naam staan bij het forum van de PD-club!
Ik ben zelf geen lid meer, wij waren 'gezinslid' en op de een of andere vage wijze is mijn dochter, toen ze 'de deur uitging' alléén lid gebleven.
Verder als mijn naam opgeven bij het forum kwam ik niet ....pfff ik moet een lidmaadschapsnummer hebben volgens de e-mail die ik ontvangen heb. Nou ik heb mijzelf net (telefonisch) ingeschreven.
jannieheetik schreef:

een speciale regenponcho voor een rolstoel?
Ik heb er eentje gekregen bij mijn scootmobiel, ken ik mijn pootjes inzetten Laughing, een hoes voor als het regent op die scootmobiel en ik sta binnen (zie ik 'm buiten sijknat worden), zou b.v. wel handig zijn. En ja als die poncho ook opvoerbaar is als zijnde Bijzondere Ziektekosten bij de belasting, dan ben ik ook daar geïnteresseerd in Wink 't zijn vaak maar oplossingen voor even, want de ziekte vreet verder.... Crying or Very sad
Index > Overige ziekten > kan niet slapen
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

© Medisch Forum.nl 2004 - 2018   Privacy- en cookieverklaring