Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Seksueel overdraagbare aandoeningen > hoe groot is de kans op hiv?
Auteur Onderwerp: hoe groot is de kans op hiv?
nvt
BerichtGeplaatst: 07-09-2006 12:03 Reageer met quote

als je onveilig gevreen heb,hoe groot is de kans dat je het virus opgelopen heb van een onbekend persoon.
wie kan me er wat meer over vertellen.
Ad
Karen
BerichtGeplaatst: 07-09-2006 12:23 Reageer met quote

Hoi nvt,

Ten eerste moet een persoon HIV hebben. De kans dat een persoon HIV heeft verschilt per categorie (waar je zo'n persoon in kunt plaatsen). Zo is het voorkomen van HIV bij 17 jarige scholieren in Nederland lager dan bij 40 jarige homosexuele mannen in Amsterdam. In west europa komt HIV ongeveer bij 0.3% van de volwassen personen voor. Als je dus willekeurig een volwassen west europeaan kiest dan is de kans dat hij hiv heeft 0.3%. Kies je een 17 jarige scholier dan is het lager en kies je een 40 jarige homosexuele man uit Amsterdam die frequent onveilige sex heeft dan is de kans dat hij HIV heeft hoger.

Ten tweede moet je risicocontact hebben gehad met iemand met HIV. Risico contact is bijvoorbeeld geslachtsgemeenschap en anale sex. Daarbij spelen het soort contact, de duur en of er ook nog SOAs bij aanwezig zijn mee. Een man die met een HIV positieve vrouw geslachtsgemeenschap heeft en waarbij beide geen andere soa's hebben loopt een risico van 1 op 300 om HIV te krijgen. Indien één van 2en een SOA heeft dan is de kans op overdracht veel groter. Indien de man HIV heeft en de vrouw niet, dan is het risico voor de vrouw ook groter. Getallen daarvoor ken ik niet. Ook bij anale sex is voor beide partijen het risico op overdracht groter dan bij vaginale sex.

Groetjes,
Karen
Dolfijntje
BerichtGeplaatst: 17-10-2006 18:02 Reageer met quote

Kan iemand mij alsjeblieft vertellen of een SOA ook over kan gaan op HIV?
Ik ben doodsbang!
Ezzy
BerichtGeplaatst: 17-10-2006 18:09 Reageer met quote

Nee een andere SOA dan HIV kan nooit HIV worden. Dus als je bijvoorbeeld chlamydia hebt, kan dit geen HIV worden.

Als je doodsbang bent raad ik je aan om een SOA test te laten doen. Hiervoor kun je naar de huisarts.
Kaliba
BerichtGeplaatst: 17-10-2006 21:01 Reageer met quote

Ezzy schreef:
Nee een andere SOA dan HIV kan nooit HIV worden. Dus als je bijvoorbeeld chlamydia hebt, kan dit geen HIV worden.

Als je doodsbang bent raad ik je aan om een SOA test te laten doen. Hiervoor kun je naar de huisarts.


Uhu Smile

Even toevoeging: HIV kan je pas 3 maanden na het contact aantonen d.m.v. een test. Als je dus alleen bang bent voor HIV dan is dat nu nog niet direct aan te tonen. Als je onveilig hebt gevreeen en de persoon is niet geheel te vertrouwen op dit punt is het overigens wel slim om gewoon alles te laten testen. Naast HIV kan je namelijk ook een hoop andere vervelende soa's oplopen die wel nu al zijn aan te tonen.
Dolfijntje
BerichtGeplaatst: 17-10-2006 21:08 Reageer met quote

Kaliba schreef:
Ezzy schreef:
Nee een andere SOA dan HIV kan nooit HIV worden. Dus als je bijvoorbeeld chlamydia hebt, kan dit geen HIV worden.

Als je doodsbang bent raad ik je aan om een SOA test te laten doen. Hiervoor kun je naar de huisarts.


Uhu Smile

Even toevoeging: HIV kan je pas 3 maanden na het contact aantonen d.m.v. een test. Als je dus alleen bang bent voor HIV dan is dat nu nog niet direct aan te tonen. Als je onveilig hebt gevreeen en de persoon is niet geheel te vertrouwen op dit punt is het overigens wel slim om gewoon alles te laten testen. Naast HIV kan je namelijk ook een hoop andere vervelende soa's oplopen die wel nu al zijn aan te tonen.


Mijn vriend vertrouw ik wel, heeft bij zijn exxen ook altijd eerst met condooms sex gehad.
Ik ga morgen ook een test aanvragen bij de huisarts.
Ik vraag me zowiezo af, hoe groot de kans is dat ik HIV heb.
Ezzy
BerichtGeplaatst: 17-10-2006 22:49 Reageer met quote

De kans is klein, maar als je bang bent kun je je laten testen voor je eigen gemoedsrust.
Dolfijntje
BerichtGeplaatst: 18-10-2006 10:04 Reageer met quote

Vandaag laten testen, wat niet echt fijn was.
Volgende week de uitslag...
anoniempje20
GastBerichtGeplaatst: 08-11-2006 9:18 Reageer met quote

ik ben zo bang dat ik heb heb met 2 jongens zonder gedaan en ben bang en durf niet te laten testen
nvt
BerichtGeplaatst: 09-11-2006 22:31 Reageer met quote

Ben ok bang moet 30nov bloedtest voor hiv
Onzekertje
GastBerichtGeplaatst: 28-12-2006 14:06 Reageer met quote

Hallo,

Ik heb heel kort (2-3 minuten) oraal contact (haar gebeft) gehad met een vrouw. Zij was niet ongesteld en had zichzelf gewassen. Later heb ik haar gevraagd of zij besmet was met hiv. Zij ontkende, liet zich testen en bevestigde mij heropnieuw dat zij geen hiv had (heb nooit een copie van de test gezien). Na 3 maanden heb ik mezelf ook laten testen en de uitslag was negatief. Toch blijf ik mij slecht voelen. Ik ben regelmatig misselijk, heb soms slijm in mijn ontlasting, en vaak heb ik een raar gevoel in de keel (van de keelholte tot onder de adamsappel) en in/onder mijn oksels. Moet ik mij nu nog ongerust maken over hiv? Dank bij voorbaat voor jullie reactie!

Onzekertje
Sabine27
BerichtGeplaatst: 28-12-2006 14:08 Reageer met quote

Als iemand zich heeft laten testen en de diagnose HIV was negatief, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Groetjes
Sabine
nano
GastBerichtGeplaatst: 28-12-2006 15:12 Reageer met quote

ja maar wie zegt dat zij de waarheid heeft gesproken tegen hem?

@onzekertje ik zou voor je eigen gemoedstoestand en je eigen gezondheid zo snel mogelijk een test laten doen! succes
Onzekertje
GastBerichtGeplaatst: 28-12-2006 16:28 Reageer met quote

Dank voor jullie reactie!

Nano, ter verduidelijking. Zij zegt dat ze geen hiv heeft. Ze zegt eveneens dat ze een test heeft laten doen maar tot op heden heb ik nooit een copie van de uitslag gezien. Zelf heb ik me, na 3 maanden, ook laten testen. Mijn test was negatief. Het is nu alleen dat ik me nog steeds niet goed voel (Symptomen in voorgaande post beschreven) en daarom maak ik mij nu zorgen.

Grtz,

Onzekertje
Ezzy
BerichtGeplaatst: 28-12-2006 20:40 Reageer met quote

De kans is ontzettend klein om HIV op te lopen door een vrouw die niet ongesteld is te beffen. Verder claimt ze getest te zijn en geen HIV te hebben. Mocht ze erover liegen, en ze is niet getest, dan is de kans dat zij HIV heeft nog heel klein, en al zou ze in het ergste geval wel HIV hebben, dan is de kans dat zij jou heeft besmet via orale sex ook heel erg klein. Je hebt jezelf ook laten testen en de uitslag was goed. De kans dat je toch HIV zou kunnen hebben is echt verwaarloosbaar klein. De klachten die je beschrijft hebben waarschijnlijk meer met een verkoudheid of spijsverteringsproblemen te maken. Dit kan komen door ongezond eten, maar ik denk dat bij jou de grootste boosdoener stress is. Door stress kan je ook allerlei klachten ontwikkelen, en dat lijkt bij jou zeker het geval te zijn.

Maak je niet druk, je hebt geen HIV. Ik doe een medische opleiding laboratoriumtechniek, dus ik heb de nodige kennis over HIV en de overdracht ervan. De kans dat je bent besmet door iemand te beffen zonder dat ze ongesteld is is echt heel erg klein. Dan zou zij een wondje aan haar vagina moeten hebben, en jij een wondje in je mond, én ze zou ook nog besmet moeten zijn natuurlijk. De kans is echt nihil. Relax.

Verder worden uitslagen van onderzoeken telefonisch of op spreekuur doorgegeven, en worden vaak niet zwart op wit aan de patiënt gegeven, alleen als daar om gevraagd wordt.
Onzekertje
GastBerichtGeplaatst: 01-01-2007 21:01 Reageer met quote

Ezzy,

Dank je voor je uitleg. Maar mag ik dan aannemen dat een test uitgevoerd na 3 maanden na het laatste contact betrouwbaar is? Volgens de site van HIVNET.org wel:
"bij mensen die net zijn geïnfecteerd kunnen nog geen antistoffen worden aangetoond. Die zijn nog in de maak. Na de infectie duurt het maximaal drie maanden voor antistoffen door een test zijn aan te tonen. (Tot voor kort was dit zes maanden, maar de test zijn inmiddels zo nauwkeurig dat deze termijn verkort kon worden.) "
Maar op verschillende andere sites spreekt men van zich te laten hertesten na 6 maand, omdat de ontwikkeling van antistoffen bij een klein % van de personen trager verloopt.

Dank bij voorbaat voor je reactie!

Onzekertje
Ezzy
BerichtGeplaatst: 01-01-2007 23:03 Reageer met quote

Het gebeurt inderdaad bij een klein percentage mensen dat de reactie met antistoffen wat later op gang komt. Jij hoeft je daar geen zorgen over te maken aangezien dit maar een klein percentage betreft, en bij jou was de kans op besmetting al ontzettend klein. Verder is de kans dat zij HIV heeft ook ontzettend klein, dus als je al die hele kleine kansen bij elkaar optelt, dan krijg je echt een heeeele kleine inimini kans dat je met HIV besmet zou kunnen zijn. De kans dat je het hebt is eigenlijk te verwaarlozen. Als je toch bang blijft kun je je na 3 maanden nogmaals laten testen, maar zoals ik jouw verhaal heb gelezen zou ik het niet nodig vinden, maar misschien is het goed voor je gemoedsrust. Relax, en je zult zien dat de klachten die je nu hebt zullen verdwijnen Wink
cherrygirl
BerichtGeplaatst: 23-12-2007 22:38 Reageer met quote

heey mensen,
ik heb ook een vraagje, ik ben namelijk ook al maanden bang om hiv te hebben..ondanks de kleine kans
ik ben een meisje van 20 en heb 2 relaties gehad.
de 1e was 2 jaar terug met een vriendje waar ik ook door ontmaagd ben, we deden het altijd veilig met condoom, (zover ik nog weet ging het altijd goed) maar hij was wel met meerdere meisjes naar bed geweest, mijn huidige vriendje was nog maagd en met hem heb ik wel onveilige seks gehad. (zonder condoom) ik vraag mij af hoe groot de kans is dat ik met hiv besmet ben? en moet ik naar de dokter voor een test? groetjes, cherrygirl
pundii
BerichtGeplaatst: 02-08-2009 10:52 Reageer met quote

Hii,

ik heb 2 weken geleden sex gehad met een jongen van wie ik later hoorde dat die waarschijnlijk aids heeft of seropositief is.. en de condoom is toen gescheurd.. hoe groot is dan de kans dat ik besmet ben met hiv?

xx Wendy
sjappie
BerichtGeplaatst: 02-11-2010 10:10 Reageer met quote

ik heb ongeveer 6-7 weken geleden onveilige sex (geen condoom) gehad met een meisje in Hongarije (waar ik een tijdje woon) die ik niet kende (1-night stand). Heel dom, maargoed het is gebeurd (was nogal wat alcohol in het spel op het moment van de daad). Omdat ik me daarna niet zeker voelde en ongerust aan het maken was heb ik me in Hongarije laten testen op allerlei SOA's. Alles was negatief gelukkig, maar w.b.t. HIV zeiden ze tegen me dat er 1 maand tussen sexueel contact en de test moest zitten. Zojuist heb ik bloed laten prikken om te kijken of ik HIV had (6-7 weken na de daad). over 10 dagen krijg ik de uitslag. echter nu lees ik hier dat er 3 maanden tussen moet zitten.. weet iemand hoe het precies zit? de dokter hier in hongarije zei toch echt dat er maar 1 maand tussen moest zitten (4 weken).

ook vraag ik me af wat de kans is dat ik HIV heb. de dokter hier vertelde me dat de kans heel klein was (in hongarije nog kleiner dan in nederland schijnbaar), en ik heb ook nergens last van. geen enkel symptoom. maargoed, toch weet ik het niet 100% zeker natuurlijk en maak ik me nog steeds zorgen.
Index > Seksueel overdraagbare aandoeningen > hoe groot is de kans op hiv? Bookmark and Share
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016