Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Overige ziekten > te hoog gamma gt
Auteur Onderwerp: te hoog gamma gt
j
BerichtGeplaatst: 05-09-2006 10:44 Reageer met quote

Ik ben bij een arts geweest die zei dat mijn gammagt te hoog is weet iemand hiet misschien meer over en kan mij vertellen wat dit inhoud.
Ad
Nigelle
BerichtGeplaatst: 05-09-2006 11:20 Reageer met quote

Ik heb het even opgezocht. Dit heb ik van de site van de maag, lever en darm stichting. Hier kun je verder lezen. http://www.mlds.nl/pages/aandoeningen.php?rID=8&aID=138&char=L
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Alkalische- Fosfatase (AF), gamma-GT-bepaling
Onderzoek naar afwijkingen in de gehaltes van enzymen, zoals het Alkalische-Fosfatase en het gamma-GT (gamma-Glutamyl-Transferase). Behalve in de levercellen zijn deze enzymen vooral aanwezig in de cellen van de galwegen. Ook voor deze enzymen geldt dat zij bij beschadiging door ziekte, weglekken vanuit de lever- of galwegcellen naar het bloed.

Als er sprake is van cholestase (galstuwing) zijn vooral deze enzymen in grotere hoeveelheden dan normaal in het bloed aantoonbaar.

Sterk verhoogde gamma-GT waarden kunnen worden aangetoond bij galstuwing en bij alcoholmisbruik. Een geringe verhoging van het gamma-GT kan te maken hebben met bepaalde medicijnen, steatose (leververvettting) of met obesitas (extreem overgewicht).

Een verhoging van het gehalte aan Alkalische-Fosfatase in combinatie met normale ALAT en ASAT waarden wijst in de richting van een galwegaandoening. Sterk verhoogde waarden kunnen te maken hebben met galwegobstructie of met galwegziektes zoals primaire biliaire cirrose of primaire scleroserende cholangitis.
Het Alkalische-Fosfatase wordt behalve in de galwegcellen ook aangemaakt in de cellen van de darm, nieren, placenta en botten. Een verhoogd gehalte kan dus ook wijzen in de richting van een aandoening die niets met de lever te maken heeft.
johnboy0768
GastBerichtGeplaatst: 09-02-2007 9:43 Reageer met quote

j schreef:
Ik ben bij een arts geweest die zei dat mijn gammagt te hoog is weet iemand hiet misschien meer over en kan mij vertellen wat dit inhoud.

ik heb hetzelfde te horen gekregen op mijn werk na een bloedonderzoek. Ik slik echter carbamazepine, dit is de oorzaak van de verhoging
ay
GastBerichtGeplaatst: 17-03-2007 16:12 Reageer met quote

mijn gammaGT is 204 in plaats van tussen de 5 en de 35
maar slik wel diazepam en flufoxamine zou dit met de hoogte van mijn gammaGT te maken kunnen hebben
DVQ
GastBerichtGeplaatst: 05-04-2007 15:39 Reageer met quote

hallo,

Even kort: Gamma GT mag tussen de 5 en 36 liggen. Bij een man zelfs iets hoger. Dit wordt bij hoge grade geassocieerd met Levercirose. Ik raad u aan om vanaf boven de 80 een leveronderzoek te doen. Heeft u andere resultaten zoals LDH, CK, AST ? Urinezuur of ureum kan ook verschillende indicaties geven.

Mvg
DVQ
GastBerichtGeplaatst: 05-04-2007 15:47 Reageer met quote

even terug komend op de diazepam:
Dit werkt volgens mij inderdaad belastend op de lever. Dit kan een oorzaak zij van u Gamma GT waarde maar zou te grote schade niet uitsluiten. Weet niet in welke mate dit het onderzoekresultaat beinvloed.

Mvg
BRINCK
GastBerichtGeplaatst: 18-04-2007 18:28 Reageer met quote

[Berichten met alleen hoofdletters worden automatisch verwijderd]
BRINCK
GastBerichtGeplaatst: 18-04-2007 18:30 Reageer met quote

[Berichten met alleen hoofdletters worden automatisch verwijderd]
emmi
GastBerichtGeplaatst: 27-05-2007 16:57 Reageer met quote

met zulke vragen zou ik naar uw eigen huisarts gaan, die kan dit heel erg goed uitleggen, stel gerust vragen als u iets niet begrijpt, daar is de man/vrouw tenslotte voor!
Maggie
GastBerichtGeplaatst: 29-05-2007 17:52 Reageer met quote

[Mijn gamma gt was vorige week 482 maar ik weet nog niet wat dit te betekenen heeft.
verbeek
BerichtGeplaatst: 28-03-2008 22:32 Reageer met quote

j schreef:
Ik ben bij een arts geweest die zei dat mijn gammagt te hoog is weet iemand hiet misschien meer over en kan mij vertellen wat dit inhoud.


Dag
Ook ik ben 6 jaar geleden toevallig er achter gekomen dat mijn gamma gt verhoogd was. (175) De jaren daarna is deze verhoogd tot 375. Ik gebruik nagenoeg geen alcohol en heb een scan en echo gehad.
Ik gebruik nu Ursofalk medicijnen waarmee mijn gamma GT terug is gebracht naar 90. Tot verbazing is 1 jaar geleden ook bij toeval bij mijn zoon een verhoogd gamma gt gevonden (ruim 500) Mogelijk een erfelijke factor?. De internist weet niet waar het vandaan komt en verwacht dat het te maken heeft met de kleine galwegen.(verstopt) Naast deze verhoogde gamma gt heb ik geen klachten en werk ik ruim 50 uur per week. Ik ben de afgelopen 40 jaar ook nog geen weekje ziek thuis geweest. Volgend de internist is er op dit moment niets aan te doen. Wat ze kunnen doen is een leverpunctie om de lever te controleren op structuur.
Ze kunnen er niets mee behalve periodiek een punctie doen om eventuele veranderingen van de lever te constateren. Omdat leverpuncties niet zonder gevaar zijn en ze toch niets kunnen doen is dit m.i. geen optie.
Andere ervaringen met een verhoogd gamma gt zou ik graag willen horen.

groet
claudi
BerichtGeplaatst: 12-05-2009 21:29 Reageer met quote

Na de bevalling van mijn vierde kind in 2005 had ik vrijwel dagelijks last van enorme 'buikpijn aanvallen'. Na bloedprikken bleek dat mijn Gamma gt en overige leverwaarden enorm verhoogd waren. Op een echo van de bovenbuik/ lever was echter niets te zien. Toch besloot de MLD arts mijn galblaas in oktober 2006 te verwijderen. En inderdaad, er zaten heel veel stenen in de galblaas. Echter 1 dag na de operatie had ik weer een "aanval'. Volgens de arts was dit niet mogelijk. Een heel jaar ben ik van het kastje naar de muur gestuurd, niemand kon iets doen. In september 2007 hield ik het niet en besloot de huisarts weer mijn bloed te laten prikken. Diezelfde dag werd ik op mijn werk gebeld door de MLD arts (??) dat mijn leverwaardes dermate ernstig waren verstoord dat ik zsm naar het ziekenhuis moest. Toen bleek dat de galwegen te nauw waren waardoor er galstuwing was. Ik zat tegen een leverontsteking aan. Men heeft toen de galwegen verwijd. Hierna leek het beter te gaan alleen bleef ik daarna last houden van pijn onder mijn ribben met uitstraling naar de zijkant van mijn rug. Op aanraden van mijn huisarts ben ik naar een chiroprater geweest (door de laporoscopie kon er wel eens een zenuw bekneld zijn geraakt) Door de chiroprater ben ik 7 maanden behandeld geweest (gestopt, hielp toch niet) maar sinds een paar weken wordt de pijn heviger en heb ik ook weer aanvallen..Het lijkt of er iets drukt..Dit gaat nu al 1,5 jaar zo, de huisarts zegt elke keer dat mijn gamma gt verhoogd is maar dat het niet ernstig is (is boven de 80, ik drink niet, heb een goed gewicht en ik gebruik ook geen medicijnen)
Wie herkent dit? En wat kan er tegen gedaan worden?
laura_arual
BerichtGeplaatst: 13-05-2009 9:53 Reageer met quote

Ik hoop dat iemand je kan helpen. Bij mijn man is twwee jaar geleden zijn galblaas verwijderd. Nog steeds heeft hij last van aanvallen. Maar voordat hij eindelijk een scan in het ziekenhuis krijgt is het probleem al opgelost. Volgende week met de internist een gesprek en dan gaan we ook praten over het plaatsen van een ringetje waardoor de doorgang wat wijder word. Ik hoop voor mijn man dat zijn pijnproblemen dan opgelost zijn.
R1-uth
BerichtGeplaatst: 04-06-2009 13:55 Reageer met quote

Dag Allemaal, Ik heb vorig jaar dit forum bezocht omdat mijn man(47jaar) een te hoog Gamma GT had. Ik vond dit niet goed en ben gaan zoeken. Ik geloof voor mannen dat het maximaal 60 mag zijn en bij zijn eerste meting was het 110, toen achtereenvolgens, 131, 160, 191. Allemaal in een half jaar tijd. Hij is atletisch gebouwd, redelijk goede conditie en drinkt nagenoeg geen alcohol(1x in de maand op zijn hoogst).
Ik wist inmiddels dat de G-GT verhoogd is direct na een hartaanval. Ik heb de MLD (maag lever darm) specialist gevraagd of het ook kon dat de G-GT steeds verder verhoogde en als gevolg daarvan een hartaanval kon ontstaan. Hij zei dat dat niet kon. Eigenwijs als ik was vroeg ik of dat werkelijk niet kon of dat dat nooit gemeten is. Dit omdat je bloed meestal niet zomaar wordt gemeten maar wel na een hartaanval. Daar kon hij geen antwoord op geven... In de familie van mijn man zitten wat hart- en vaatziekten vandaar dat ik uiterst allert was na het horen van de G-GT verhoging.
Het enige wat uiteindelijk gevonden werd middels echografie van de buik, is een lokale vervetting van de lever. Dit zou dus familiair kunnen zijn volgens de arts. De huisarts schreef vervolgens cholesterolremmers (of iets dergelijks) voor welke mijn man de rest van zijn leven zou moeten innemen. Hij is zelf acupuncturist en weet zijn G-GT aan een flinke dosis stress en verkeerde voeding en wilde zijn medicatie niet innemen. Natuurlijk ging ik toen op mijn achterste poten staan. Ik hou heel veel van mijn man en wil heel graag oud met hem worden namelijk! Vervolgens hebben we afgesproken dat we samen 3 maanden het eetpatroon zouden aan gaan passen en de leefstijl veranderen. Dit betekende dat we meer groente en fruit gingen eten, meer bewegen!!, geen zonnebloemolie meer, geen witbrood meer, gezonde tussendoortjes, andere smeerboter, geen arachide oliƫn, etc. etc. Toen pas kwamen we erachter dat ondanks dat we beiden atletisch gebouwd zijn en goed op gewicht zijn, we toch wel heel vaak naar koeken en snoep grepen om 'de honger te stillen'. Absurd nu ik er over nadenk! In ieder geval hebben wij beiden dit patroon volgehouden zonder dat mijn man zijn medicatie in heeft genomen en heeft mijn man zijn G-GT laten controleren. Wat bleek? De G-GT was gezakt naar 70 !!! Wij helemaal blij natuurlijk. Wij zijn geen voorstanders van medicatie als het niet noodzakelijk is. Het kan dus ook zonder. Inmiddels een jaar na dit mooie getal weer laten meten en nu zat de waarde op 89. Waarop ik natuurlijk eens een gesprekje met mijn man Wink moest hebben... We wisten allebei wel dat hij de laatste tijd nogal eens gezodnigd had met een verjaardag enzo. Dus de verhoging was logisch gevolg van het verslappen van de nieuwe leefstijl. Nu weer met nieuwe moed er tegenaan en nog maar weer eens testen. Als blijkt dat het met voeding en beweging niet te controleren is gaat hij toch aan de medicatie maar waarschijnlijk kan hij het nu zelf wel regelen.
Wij hebben dus heel erg gekeken naar bepaalde stoffen die in voeding zitten en deze aangepast. Persoonlijk denk ik dat een goed funtioneren van de organen ook een must is. Hiervoor zou een osteopaat wat kunnen betekenen. Wellicht kan een osteopaat de voorwaarden scheppen om het aangepaste eetpatroon goed te laten slagen(?).
Ik vond het belangrijk om dit met jullie te delen omdat ik regelmatig berichten tegen kwam op diverse forums waarin onduidelijkheid bestond bij mensen bij wie de G-GT maar bleef stijgen en er niks te vinden was. Ik heb de wijsheid niet in pacht maar bij ons heeft het gewerkt. Wellicht heeft iemand anders er ook wat aan.
Mijn man heeft echter nooit lichamelijke klachten gehad en nog steeds niet. Hij is wel 7kg afgevallen na het aanpassen van zijn leefstijl. Het was puur toeval dat hij achter deze verhoogde G-GT kwam doordat hij een 'APK' had laten doen na een zeer stressvolle periode. Zijn triglyceride (onderdeel cholesterol)was ook wat verhoogd maar minimaal. Deze is inmiddels genormaliseerd.
R1-uth
BerichtGeplaatst: 04-06-2009 14:05 Reageer met quote

Dag Claudi en Laura,
Ik weet dat een osteopaat kan helpen bij het funtioneren van je organen. Deze kunnen om diverse redenen verstoord raken. Door een val/ongeluk, door voeding, door ziekte, etc. Een baby in je buik neemt nogal wat ruimte in en drukt dus ook tegen andere organen. Elk orgaan heeft zijn eigen beweeglijkheid welke gevormd wordt vanuit de embryonale ontwikkeling. Als deze beweeglijkheid verstoord is kan een orgaan minder goed gaan funtioneren.
Ik heb zelf zeer positieve ervaringen met een osteopaat na een motorongeluk in 2006. De reguliere geneeskunde (huisarts/ziekenhuis etc.) is er niet zo mee bekend en was ik ook allemaal al afgelopen. Niemand die wat kon vinden! De osteopaat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik weer een heel eind op de rit ben. Het valt onder 'alternatieve therapie' maar misschien is het een idee om via een osteopathie vereniging een erkende osteopaat te vinden. Ik weet wel twee goede in Hilversum en eentje in Zeewolde. Dus als jullie hier in de buurt wonen kan je me mailen.
Ik hoop dat ik jullie een beetje heb kunnen helpen.
Veri
BerichtGeplaatst: 18-01-2012 23:39 Reageer met quote

Dag allemaal.
Ik had 5 maanden geleden vaan Gamma GT waarde van 1300. Na een rigoreuze aanpassing in mijn levenstijl (gezond & regelmatig eten, geen alcohol) is deze nu 120. Zonder medicatie.
Onderschat dus niet hoe je lichaam reageert op wat je inneemt.
Index > Overige ziekten > te hoog gamma gt Bookmark and Share
Pagina 1 van 1  

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016