Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Longziekten > Longtransplantaties kunnen goedkoper
Auteur Onderwerp: Longtransplantaties kunnen goedkoper
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 12-10-2002 11:32 Reageer met quote

GRONINGEN (ANP) - Een longtransplantatie kan 45.000 euro goedkoper. De winst kan worden gehaald door niet meer zoveel routinematige onderzoek rond de ingreep uit te voeren. Dit blijkt uit onderzoek van J. Ouwens van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG).

In tien jaar tijd zijn er 190 mensen in Groningen getransplanteerd. In zo'n periode zou dus ongeveer 8,5 miljoen euro te besparen zijn. Met ingang van 2003 wordt de ingreep ook verricht in Utrecht. De toenmalige minister Borst van Volksgezondheid heeft in 1996 besloten dat de kosten omlaag moesten, omdat longtransplantaties te duur waren in vergelijking met hart- en levertransplantaties.

Ouwens, die op 23 oktober promoveert, zette ook zelf een stap richting het goedkoper werken. Hij ontwikkelde een goedkopere en minder ingrijpende manier om vroegtijdige afstotingsreacties op te kunnen sporen.

Bron: Trouw
Ad
Redactie
NieuwsposterBerichtGeplaatst: 14-10-2002 18:32 Reageer met quote

In Medisch Vandaag valt nog iets meer te lezen:
Quote:

Jan-Paul Ouwens van de Rijksuniversiteit Groningen heeft gevonden dat longtransplantaties 45.000 euro goedkoper kunnen per patiŽnt. Dit komt door onnodige onderzoeken voor en na de operatie.Het schrappen of minder vaak doen van die onderzoeken levert een besparing op van 45.000 euro per getransplanteerde patiŽnt, zo blijkt uit Ouwens? promotieonderzoek. "Voordat een patiŽnt op de wachtlijst komt voor een longtransplantatie wordt hij uitgebreid gescreend", vertelt Ouwens. "Het komt erop neer dat het longtransplantatieteam bepaalt of de longen slecht genoeg zijn en de rest van de organen goed genoeg om de hele procedure te kunnen doorstaan. In de uitgebreide screening wordt onder andere de werking van het hart en de dichtheid van de botten getest. Daarnaast moeten de nieren en de lever goed werken, om de vele medicijnen die de patiŽnt toegediend krijgt goed af te kunnen breken."

Een aantal van deze screeningsonderzoeken blijkt zo weinig bruikbare informatie op te leveren, dat die volgens Ouwens uit het routineprotocol verwijderd kunnen worden. "Een hartcatheterisatie, een ingrijpend onderzoek via de lies, is bijvoorbeeld niet altijd meer nodig, evenals een dure botscan of het onderzoek naar de pompfunctie van het hart met behulp van radioactieve stoffen. Dit levert niet alleen een kostenbesparing op, maar is ook minder belastend voor de patiŽnt."

Verder worden veel kosten van een longtransplantatie gemaakt tijdens de follow-up. "Na de operatie ondergaan de patiŽnten om het half jaar onder meer een longfunctieonderzoek, een fietstest en een bronchoscopie", zegt Ouwens. "Nu blijkt dat het routinematig eenmalig verrichten van deze onderzoeken voldoende is. De herhaaldelijke bronchoscopieŽn waren bedoeld om een eventuele afstoting van het donororgaan zo vroeg mogelijk op te sporen. Dit kan ook op een simpelere manier?, aldus Ouwens. Hij ontwikkelde een andere methode om vroegtijdig een afstotingsreactie op te kunnen sporen met behulp van een longfunctieonderzoek. Pas als bepaalde longfunctiewaarden achteruitgaan, moet er een bronchoscopie gedaan worden. Met deze methode kan ook chronische afstoting opgespoord worden bij patiŽnten van wie slechts een van beide longen is getransplanteerd.

Ouwens promoveert op 23 oktober 2002 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Index > Longziekten > Longtransplantaties kunnen goedkoper Bookmark and Share
Pagina 1 van 1  

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016