Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Gezondheidszorg > Wanneer is een arts dr.? ...
Auteur Onderwerp: Wanneer is een arts dr.? ...
Gast
BerichtGeplaatst: 24-01-2006 21:00 Reageer met quote

Wat ik me afvroeg, je ziet al die verschillende titels vaak voor de namen van artsen staan.
Drs. krijg je als je bent afgestudeerd, ook na een specialisatie, toch?
Wanneer krijgt een arts dan dr. voor de naam en wanneer professor en hoogleraar?
Wat hebben ze daarvoor gedaan? Vraag het me gewoon af.
Ad
x
GastBerichtGeplaatst: 26-01-2006 18:21 Reageer met quote

dr krijg je als je een proefschrift hebt geschreven, professor als je lesgeeft aan de universiteit. Althans dat dacht ik....
Henk
FysiotherapeutBerichtGeplaatst: 26-01-2006 22:24 Reageer met quote

Drs is iedereen die een universitaire graad heeft gehaald (zijn bul). Dr is iedereen die een proefschrift met succes heeft verdedigd. Professor/hoogleraar is min of meer hetzelfde. Dit is de titel die je na dr. nog kan verdienen door verdiensten in je vakgebied. Ook kun je zonder uberhaupt iets in de wetenschappelijke wereld wat gepresteerd te hebben benoemd worden tot hoogleraar, maar dan ben je bijzonder hoogleraar.
elsgiss
BerichtGeplaatst: 02-02-2006 23:01 Reageer met quote

Anonymous schreef:
......Wanneer krijgt een arts dan dr. voor de naam ....
Bij huisartsen wordt "dr" ook vaak voor de naam gezet als een soort (foute) afkorting van "dokter". Bij ons in het dorp gebeurt dit. Maar bij ziekenhuizen en bij publicaties wordt het correct gedaan. Specialisten zijn meestal gepromoveerd (het wordt van hen verwacht). Toch zie je in een maatschap vaak, dat een enkeling (nog) niet gepromoveerd is. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat deze specialist minder goed is dan zijn collega's: het is mogelijk dat hij juist heel jong in een maatschap is gekomen, en het nu zo druk heeft, dat hij geen tijd heeft om een onderzoek voor een promotie uit te voeren. Ik weet niet hoe het precies zit: een arts kan dus in een specialistenregister ingeschreven worden zonder dat hij gepromoveerd is.
swoefie
BerichtGeplaatst: 07-02-2006 13:33 Reageer met quote

Wanneer is een arts dr.? ... of hoe kan je zien 'hoe een arts echt een arts is'?

Ik heb een nieuwe term ontvangen in 't ziekenhuis Very Happy, voor als ik een afspraak wil maken met een 'echte' arts in de poli of aan bed, dan moet ik als patiënt er van 't begin op hameren dat ik beslist geen 'ASIO' wil hebben (geen arts in opleiding en geen arts-assistenten) Laughing Het heeft al 2x geholpen Surprised .
Gast
BerichtGeplaatst: 07-02-2006 15:04 Reageer met quote

Hihi, als je dat snel en in een zenuwachtige bui zegt kunnen ze misschien weleens horen dat je geen "aso" wilt hebben. Geintje.
swoefie
BerichtGeplaatst: 07-02-2006 15:20 Reageer met quote

Als arts (fotograaf, schilder, dichter, schrijver, etc.) ben je altijd beroemd (en je werk geprezen) als je bijna met pensioen- of je graf in gaat, de jaren daarvoor zijn er veel die AA en IO zijn. Ikzelf zie nog steeds de bomen door het bos niet. Als AA of IO loop je mijnsinziens behoorlijk naast je schoenen (of doet de scholing/opvoeding er toe)Question en lijk je op een arts Wink
Erik Groen
BerichtGeplaatst: 07-02-2006 17:38 Reageer met quote

Drs staat voor doctorandus (letterlijk: hij die doctor worden moet). Het is een titel die men verkrijgt na het succesvol afronden van een universitaire studie. Het geeft tevens aan dat iemand over voldoende bagage beschikt om te promoveren. Hierna verkrijgt men de titel doctor. Ook wel afgekort tot Dr. Deze titel kun je bij elke academische studie verkrijgen. Iemand die onderzoek gedaan heeft als afgestudeerde in de Nederlandse taal, wordt dus doctor in de Nederlandse letteren. Het is dus niet hetzelfde als dokter. Een dokter is een arts. Arts of dokter wordt men na het verkrijgen van de drs geneeskunde titel en het daarna successievelijk doorlopen hebben van een aanvullende opleiding van ca. 2 jaar, genaamd de co-schappen. Ook dokter wordt vaak afgekort met dr., hoewel de afkorting feitelijk gereserveerd is voor gepromoveerden (doctors). Het hebben van een Dr. titel zegt echter niets over de kwaliteit van een arts. Het geeft alleen maar aan dat die persoon onderzoek op academisch niveau gedaan heeft. Ook uw huisarts kan dus Dr. zijn. Het academische onderzoek is tevens vaak zo specialistisch dat de meeste artsen er weinig aan hebben voor hun dagelijkse praktijk. Het kan zelfs best zijn dat de arts onderzoek gedaan heeft naar zaken die niets met zijn latere vakgebied te maken hebben. Het is ook niet ongebruikelijk dat direct na de academische opleiding onderzoek gedaan wordt. In dat geval kan iemand dus doctor zijn voordat hij of zij co-assistent is en laat staan arts/dokter is.
Een groep doctors wordt geleid door een professor. In de geneeskunde is die tevens vaak verantwoordelijk voor de toelating tot een specialisatie. U hoeft geen groot ziener te zijn om in te zien dat artsen dus zeer chantabel zijn tot het doen van onderzoek. Sommige specialisaties hebben maar weinig opleidingsplekken. Daar doen dus veel artsen onderzoek om zo meer kans te maken op een opleidingsplek. Dat er in een ziekenhuismaatschap veel doctoren zitten komt dus niet vanwege het feit dat de artsen daar bijzonderder zijn, maar omdat ze destijds anders niet toegelaten werden tot de specialisatie.

Met vriendelijke groet,

Erik Groen
Erik Groen
BerichtGeplaatst: 07-02-2006 17:49 Reageer met quote

Quote:
(of doet de scholing/opvoeding er toe)


Ja, dus. Voor academici en al helemaal voor artsen is dit onderscheid geen probleem.

Quote:
en lijk je op een arts


Ben je dus een arts.

Quote:
Als AA of IO loop je mijnsinziens behoorlijk naast je schoenen


Inderdaad uw inziens. Maar dat is een mening en die mag u, hoewel mijns inziens niet correct, hebben in dit vrije land.

Met vriendelijke groet,

Erik Groen
Heleen
BerichtGeplaatst: 07-02-2006 20:29 Reageer met quote

Ik snap de laatste post van Swoefie sowieso niet..

Maar goed, aso's wil ik ook liever niet aan m'n bed, tegen assistenten heb ik geen bezwaar. Maar die discussie hebben we elders op dit forum al gehad.

Waar staat ASIO voor trouwens? Ik ken alleen assistenten als AGIO, AGNIO en AGIKO. Of HAIO, maar die kom je weer niet tegen in het ziekenhuis. Kan iemand mij verlichten? Laughing Ik kan 'm op internet ook niet vinden. Voordat we elkaar met alle afkortingen om de oren gaan slaan en de lettertjes één grote brei worden. Wat dat betreft is gewoon 'doc' nog het meest makkelijk Laughing. En dan krijg ík van m'n vriendinnen al op m'n kop als ik te veel afkortingen gebruik.. maar als je als patiënt een beetje rondgesleurd bent door ziekenhuis en revacentrum, maak je je bepaalde afkortingen al gauw eigen.. en verzin je er zelf nog een paar als je toch onderweg bent.

Oké, even terug on-topic: (drie hoeraatjes voor degene die mijn huidige stemming c.q. bui kan raden Razz ) Els: valt op hé? Fout gebruik van afkortingen, zeker bij huisartsen. Vind 't een beetje verwarrend, met een officiële afkorting moet je niet al teveel smijten.
Erik Groen
BerichtGeplaatst: 07-02-2006 21:54 Reageer met quote

Oké, ik geef toe dat ik het ook even heb moeten opzoeken.
Dr (met of zonder punt én met een hoofdletter D) is gereserveerd voor promovendi/doctors.
dr. (kleine letters met punt) mag gebruikt worden als afkorting om een arts/dokter aan te schrijven, ook al is die arts niet gepromoveerd. Eigenlijk analoog aan heer afkorten tot hr. in een brief.
Het is misschien muggenziften, maar toch we weten weer meer.

Met vriendelijke groet,

Erik Groen
Paul
AdminBerichtGeplaatst: 07-02-2006 22:39 Reageer met quote

Het onderscheidt tussen Dr en dr. was mij niet bekend. Voor deze handige uitleg mijn dank.
swoefie
BerichtGeplaatst: 08-02-2006 2:29 Reageer met quote

Heleen schreef:
Ik snap de laatste post van Swoefie sowieso niet..

Maar goed, aso's wil ik ook liever niet aan m'n bed, tegen assistenten heb ik geen bezwaar. Maar die discussie hebben we elders op dit forum al gehad.


Als er verschil is in AA + IO dan mag iemand mij die uitleggen, want je loopt in mij ogen behoorlijk naast je schoenen, indien iemand (die aso's of wat voor afkorting dan ook) zichzelf dan arts noemt en dat eigenlijk niet is; komt dat door zijn omgeving (zijn vriend(inn)en), zijn scholing (niet de opleiding), zijn opvoeding (sorry Erik ik moest even op herhaling)
Erik Groen schreef:

Drs staat voor doctorandus (letterlijk: hij die doctor worden moet). Het is een titel die men verkrijgt na het succesvol afronden van een universitaire studie. Het geeft tevens aan dat iemand over voldoende bagage beschikt om te promoveren. Hierna verkrijgt men de titel doctor. Ook wel afgekort tot Dr. Deze titel kun je bij elke academische studie verkrijgen. Iemand die onderzoek gedaan heeft als afgestudeerde in de Nederlandse taal, wordt dus doctor in de Nederlandse letteren. Het is dus niet hetzelfde als dokter. Een dokter is een arts. Arts of dokter wordt men na het verkrijgen van de drs geneeskunde titel en het daarna successievelijk doorlopen hebben van een aanvullende opleiding van ca. 2 jaar, genaamd de co-schappen.

Mijn vragen zijn denk ik bijna beantwoord Erik hahaha, hier blijkt al snel dat een arts pas arts is indien hij er voor geleerd heeft, dus hij loopt echt naast zijn schoenen omdat hij/zij het nog niet is en zich wel zo noemt (wie bepaald nou of hij arts is, wordt dat voorgestelt op school, noem je nu maar arts Question ) en vroeger hoorde je 'n moeder/vader nog wellis zeggen mijn dochter/zoon leert voor arts, tegenwoordig ben je schijnbaar een ASO ,voor de duidelijkheid afkorting voor AA's + IO's (je kan echt over ze vallen in de poli zoveel zijn er, maar het zijn geen artsen Laughing Laughing ), dat ben je pas als je het 2-jarige co-schap hebt gedaan (niet de voorstudie dus)!.
Paul
AdminBerichtGeplaatst: 08-02-2006 7:39 Reageer met quote

Heleen schreef:
Ik snap de laatste post van Swoefie sowieso niet..

Maar goed, aso's wil ik ook liever niet aan m'n bed, tegen assistenten heb ik geen bezwaar. Maar die discussie hebben we elders op dit forum al gehad.

Waar staat ASIO voor trouwens? Ik ken alleen assistenten als AGIO, AGNIO en AGIKO. Of HAIO, maar die kom je weer niet tegen in het ziekenhuis.


En dan zijn er ook de nieuwe afkortingen AIOS en ANIOS.

AIOS betekend 'Arts In Opleiding tot (medisch) Specialist' en ANIOS dan 'Arts Niet in Opleiding tot (medisch) Specialist. En zijn net als een AGIO of AGNIO al arts en mogen zich dus ook als arts voorstellen.

Mogelijk is ASIO een verbastering van AIOS?
Rein
ArtsBerichtGeplaatst: 08-02-2006 12:12 Reageer met quote

AGIO: Assistent Geneeskundige In Opleiding
AGNIO: Assistent Geneeskundige Niet In Opleiding
AGIKO: Assistent Geneeskundige In opleiding tot Klinisch Onderzoeker
HAIO: HuisArts In Opleiding
AIOS: Arts In Opleiding tot Specialist
ANIOS: Arts Niet IN Opleiding tot Specialist

Waarbij de eerste twee eigenlijk oude termen zijn. Al deze mensen kunnen drs. OF Dr. zijn, hebben allemaal hun geneeskunde studie afgerond met twee-jarige co-schappen, en zijn dus allemaal dokter/arts (en lopen dus niet naast hun schoenen als ze zich zo noemen Wink)...
In sommige (grotere) ziekenhuizen heb je vervolgens ook nog de co-assistenten (co's), deze zijn dus nog geen arts, want hebben hun artsen-bul nog niet.
Heleen
BerichtGeplaatst: 08-02-2006 12:47 Reageer met quote

Paul schreef:
Het onderscheidt tussen Dr en dr. was mij niet bekend. Voor deze handige uitleg mijn dank.

En de mijne. Ook voor de overige uitleg.. bedankt heren!

De discussie met Swoefie hebben we al eerder gehad. Een arts-assistent IS arts, en het is dus onterecht om een onderscheid te maken tussen een man/vrouw-met-wat-voor-afkorting-ook achter z'n naam (assistenten in welke vorm dan ook) en een 'echte' arts. Zoals Rein al zegt, de enige mensen die zich hier en daar als arts gedragen en dat (nog) niet zijn, zijn de co-assistenten. Dit zijn echter niet de mensen die zelfstandig spreekuur houden op de poli, en ook niet de zaalartsen die je aan je bed krijgt op de afdeling. Alle handelingen die een co-assistent zelfstandig uitvoert, worden gecontroleerd door een arts. Bovendien zal een co-assistent zich echt geen arts noemen, maar zich netjes voorstellen als zijnde co-assistent. Tenminste, dat zijn de regels, en dat is ook mijn ervaring als patiënt- en als ik om andere redenen in ziekenhuizen kom.
Gnkstudent
GastBerichtGeplaatst: 18-03-2006 16:52 Reageer met quote

Universitaire studie
4 jaar - Geneeskundestudent of Medisch student
2 jaar - Co-assistent of Semi-arts

Basisarts (drs.)
Na 6 jaar studie dus basisarts (drs. in de geneeskunde) na het behalen van de artsenbul. Voor meer informatie http://www.geneeskundestudent.nl.
Titel: drs. ......, (basis)arts

ANIOS (Arts Niet In Opleiding tot Specialist)
Basisarts met belangstelling voor een vakgebied, die ervaring opdoet voor aan de specialisatie kan worden begonnen.
Titel: drs. ......, (basis)arts

Specialisatie
AIOS</b> (Arts In Opleiding tot Specialist)
Gemiddeld 3 tot 6 jaar, afhankelijk van specialisatie. Huisartsgeneeskunde 3 jaar, Internist 6 jaar.
Titel: drs. ......, specialist in opleiding

Specialist
Afgeronde specialisatie.
Titel: Drs. ....., internist / huisarts / kno-arts

Promotie (dr.)
Afsluiting van een wetenschappelijk onderzoekstraject binnen een bepaald vakgebied. Titel: Dr. .....

Professor / Hoogleraar (prof.)
Professor is de hoogste wetenschappelijke rang aan een universiteit, aangesteld door de universiteit.
Titel: Prof. Dr. ......
elsgiss
BerichtGeplaatst: 18-03-2006 23:08 Reageer met quote

Paul schreef:
Het onderscheidt tussen Dr en dr. was mij niet bekend. Voor deze handige uitleg mijn dank.
Ik vraag me af of de uitleg van Erik G. klopt. Erik, waar heb je dat gevonden?
Dat je "dr." mag gebruiken om een arts aan te schrijven, is iets anders dan dat deze arts deze titel zelf zou mogen gebruiken. Wie zegt dat dit "mag"? Natuurlijk mag iedereen zelf weten wat voor eigen-verzonnen-titel hij gebruikt voor wie dan ook? Als ik iemand die geen professor is, aanschrijf met "prof." dan MAG IK dat doen, maar die persoon mag zelf die titel niet voeren.
Camphuysen
GastBerichtGeplaatst: 19-06-2006 10:32 Reageer met quote

Nou, ik vetrouw Erik Groen wel, maar ik ben wel erg benieuwd waar je al de info rond titels vandaan hebt; echt bijna niemand weet hoe het allemaal zit. Het verhaal over professor / drs/dr/hjoogleraar was erg verhelderend.
Vraagje: Volgens mij is 'dr.' met kleine letters ook gewoon voor promovendi; op mijn universiteit heet je of Dr. Jansen of Prof.dr Jansen. In die laatste wordt 'dr.' dus met kleine letters geschreven als het je 2e titel is. Enig idee hoe dat zit? Lijkt mij raar dat je dr. heet als je gepromoveerd bent EN als je arts bent, dat is toch iets anders!
schrier
GastBerichtGeplaatst: 05-08-2006 10:48 Reageer met quote

Artsen die in Belgie zijn opgeleid en in Nederland werken voeren de titel doctor, ook als zij geen proefschrift hebben geschreven! Is dit terecht?
Index > Gezondheidszorg > Wanneer is een arts dr.? ... Bookmark and Share
Pagina 1 van 2  

1, 2  Volgende

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016