Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Psyche > Depressie en mirena?
Auteur Onderwerp: Depressie en mirena?
Keniknie
BerichtGeplaatst: 28-07-2010 15:14 Reageer met quote

Ik ben 29, heb twee kindjes en heb zo´n 6 maanden geleden een Mirena laten plaatsen. Ik dacht dat dit de oplossing zou zijn voor mijn gevoeligheid voor hormonen. Ik ben zo´n 8 jaar geleden gestopt met de pil omdat ik naast de hormonale stemmingswisselingen ook nog continu hoofdpijn had. Van de huisartsen kreeg ik dingen te horen als `neem een paracetamolletje´, ´Spanningsspierpijn, ga op yoga´ enz..
Uiteindelijk zei een bekende mij dat ze vroeger ook altijd zo´n hoofdpijn had, tot ze stopte met de pil.
Ik ben toen zelf ook meteen gestopt met de pil en voelde me snel stukken beter, geen depressies meer, geen hoofdpijn. Nu, na twee kinderen, hadden mijn vriend en ik niet zo´n zin meer in dat geklungel met condooms en ik dacht in Mirena de oplossing gevonden te hebben. Minder hormonen, minder last...dacht ik.

Inmiddels heb ik, kleine maar ongemakkelijke, bloedingen die maar niet ophouden. Continu hoofdpijn en ik kan echt niks meer hebben. De laatste keer dat ik echt zin had in seks, kan ik me niet meer herinneren. Ik ben vaak verdrietig en huil om niks. De kinderen werken me soms ook op mijn zenuwen, terwijl ze eigenlijk heel lief zijn, en mijn vriend mag al helemaal niks zeggen, anders maak ik ruzie met hem.

Ondertussen herken ik mezelf niet meer en ben ik stiekem blij dat ik niet de enige ben. Ik zou zo graag de oude willen worden. Is er iemand die de ervaring heeft na de Mirena weer te herstellen zonder gebruik van anti-depressiva?
Ad
Gineke
BerichtGeplaatst: 28-07-2010 16:47 Reageer met quote

Bij mij was er maar 1 oplossing; als je geen kinderen meer wilt (en wij hebben van alles geprobeerd, de pil, inderdaad met alle bijwerkingen, spiraaltjes, condooms, en uiteindelijk de mirena) dan hou je eigenlijk alleen een sterilisatie over, bij man of vrouw. Mijn man durfde niet (daarom heb ik ook van alles geprobeerd) en uiteindelijk ben ik zelf maar onder het mes gegaan. Had ik het maar jaren eerder gedaan, dan was al die ellende ons bespaard gebleven! Als je de mirena kwijt bent gaat herstel vrij snel, dus je hebt geen anti-depressiva nodig, alleen een positieve kijk, "vanaf nu wordt alles beter!" .
Succes en beterschap, Gineke
Keniknie
BerichtGeplaatst: 30-07-2010 14:41 Reageer met quote

Bedankt voor de reactie, Ik heb er inderdaad over nagedacht welke opties er zijn naast de condoom, en het onderwerp "sterilisatie" is gelukkig bespreekbaar en mijn partner staat er ook voor open. Alleen, ik weet nog niet of ik het bij 2 kinderen wil laten. Dus gaan we voorlopig maar terug naar de condoom. De afspraak met de huisarts is gemaakt en hopelijk kan ik snel bij de gynaecoloog terecht... Nu hopen op herstel, want ik ben echt niet te genieten.
Tessa Jonas
BerichtGeplaatst: 07-08-2010 21:20 Reageer met quote

ik ben Tessa en ben 17 jaar, ik heb geen depressie of iets dergelijks, maar ik heb sinds ong 23 febr 2010 een spiraaltje (mirena) omdat ik als ik ongesteld was zoveel bloed verloor en onwijs veel pijn had, dus besloot hem te nemen. en heb sindsdien wel af en toe steken in mijn onderbuik, maar dacht dat dat kwam doordat mijn lichaam eraan moest wennen. ik ben niet meer ongesteld sinds ongeveer maart. maar de steken blijven en ze duren steeds langer, normaal was het met een paar seconde weg, maar nu duurt het gewoon minuten voor het wegtrekt. vandaag duurde het een half uur. het is echt een stekende pijn in de onderbuik. ik heb geen bloedverlies en nergens anders pijn, gewoon echt in de onderbuik. ik durf niet naar de huisarts omdat ik bang ben dat ze dan een inwendig onderzoek gaat doen en ik kan niet tegen een inwendig onderzoek, omdat ik nog maagd ben.
moet ik toch naar een huisarts om het te laten nakijken of heeft iemand dit ook meegemaakt en trekt het weg of iets dergelijks?
alsjeblieft help.
suzy q
BerichtGeplaatst: 20-08-2010 12:49 Reageer met quote

Ik ben een moeder van 29 en heb sinds een jaar een Mirena..In het begin merkte ik niet zo veel maar de laatste tijd ben ik tijdens mijn menstruatie enorm deprie. Ik ben van nature een vrolijk persoon en heb geen last van depressie. Maar als ik ongesteld ben dat ben ik in paniek, soms zo erg dat ik het niet meer zie zitten, vooral de eerste 2 dagen is het bijna niet te hebben. Ik ben huilerig, heb twijfel aan alles, ben bang, verlatingsangst, voel me slecht..chagerijnog, enorm agressief..(alleen gevoel geen uiting)
Ik wil hem er heel erg graag uit laten halen ook al is het fijn niet aan anti-conceptie te hoeven denken.
Wie heeft deze ervaringen? Ook tijdens de menstruatie??
Hormonen gieren door mijn lijf, ..ook heb ik ineens last van puisten, en ik vloei erg veel bij elke menstruatie..eruit dat ding denk ik maar.. Arrow
zonnetje78
BerichtGeplaatst: 25-08-2010 11:30 Reageer met quote

ooh wat ben ik ' blij' deze berichten te lezen, sorry.
De tranen schieten me in de ogen, zo herkenbaar allemaal.
Ben moeder van 32, 2 kindjes onder de 3 jaar.
Heb vorig jaar november spiraal laten zetten en sindsdien voel ik me
zooo raar. Mijn bekken- en rugpijn is veel ernstiger, voel me moe
en heb nergens zin in. Mijn kinderen werken me op de zenuwen,
terwijl ze kei lief zijn. Kan op gekke momenten gaan huilen, voel me alleen,
en af en toe denk ik zelfs... " ze redden het wel zonder mij!"
daar ben ik behoorlijk van geschokken. Ben naar de dokter geweest en we dachten aan een postnatale depressie en ben naar psycholoog doorgestuurd. Maar nu ik dit allemaal lees..... het klopt gewoon allemaal. Precies vanaf november heb ik deze klachten. Ik ben toen 3 maanden gaan vloeien en sindsdien NIETS meer. Ook wel fijn, maar dan maar ongesteld en geen klachten....
ik ga zometeen een afspraak maken met de gyn.
heel veel sterkte iedereen, want het is niet best om jezelf zo te zien veranderen.
Helga100
BerichtGeplaatst: 07-09-2010 20:13 Reageer met quote

ik zou zeggen: eruit met dat ding! In maart is die bij mij eruit gehaald, en ik voelde mij geweldig. Vlak voor de zomervakantie nog even de lichte pil genomen voor onbezorgd sexgenot, maar dat viel vies tegen! Van de 3 weken vakantie was ik er twee ongesteld, en niet te genieten! Bij thuiskomst gelijk gestopt om weer die hormoonzooi uit m'n lichaam te laten verdwijnen. Ik reageerde zo heftig overal op. Ga morgen naar de huisarts om sterilisatie te bespreken (mijn man gaat echt niet, reden daarvan durf ik niet eens hier neer te zetten, hopelijk een midlife en niet al een ander!). Heb net het eea zitten uitspitten over sterilisatie, maar begin 'm toch een beetje te knijpen! Best een heftige ingreep en de nikkelveertjes bij een eenvoudige ingreep zie ik ook niet zo zitten. Hebben het flexi-t spiraaltje ook nog in optie. Eigenlijk ongelooflijk dat als je voor iedereen het zonnetje in huis wilt zijn en je weet dat dat komt omdat je geen hormoon in je lijf hebt, zou je toch zeggen dat je als man gewoon even je zaakje scheert en 10 min voor "paal" Laughing gaat liggen. Fluitje (!) van een cent! Hoe dan ook, die condooms vind ik 3 x nix, de lol is er gauw vanaf. Dus als ik er nog wat van wil maken zal ik zelf de "knoop door moeten hakken" ! Leuke woordspelingen ook voor het onderwerp! Ik laat het wel weten wat mijn beslissing gaat worden. De mirena komt er bij mij in ieder geval nooit meer in!
Helga100
BerichtGeplaatst: 07-09-2010 20:20 Reageer met quote

Gineke, hoe is die sterilisatie jou bevallen? Ben je volledig onder narcose geweest?
groetjes, Helga
Helga100
BerichtGeplaatst: 08-09-2010 20:27 Reageer met quote

De kogel is door de kerk, ik ga aan de flexi t spiraal! Geen hormonen, geen definitieve sterilisatie. Binnenkort kunnen die condooms weer opgeborgen worden! Wink
De bevindingen zal ik delen!
anoniemke
BerichtGeplaatst: 03-10-2010 16:27 Reageer met quote

Hallo allemaal
Enerzijds was ik enorm gerustgesteld en blij dat ik op deze site las dat ik niet de enige ben met deze problemen. Slechts 2 weken per maand zit ik lekker in mijn vel. Ondertussen is de toestand zo geëscaleerd dat ik Efexor slik. Na verloop van tijd viel het me zo erg op dat ik alle problemen zelf kon aanpakken, behalve deze. En net deze problemen liggen aan de basis van alle andere problemen. Ik heb al vanalles geprobeerd buiten de ad. Nu las ik dat iemand de plakpil gebruikt naast Mirena. Wat ik niet snap is dat mensen met PMS of PMDS net overgevoelig zijn aan hormonen. De plakpil + mirena geeft toch net een extra dosis van deze boosdoeners? Hoe is dit geëvolueerd bij deze mevrouw?
Ik laat eind oktober mijn spiraal verwijderen en zou graag de Jasminelle pil laten voorschrijven. Zijn er mensen die mij kunnen vertellen of dit een goede keuze is? En of er dus hoop is ??
Alvast heel erg bedankt!
xxx
marjan72
BerichtGeplaatst: 05-10-2010 21:40 Reageer met quote

hallo ik heb nu de mirena voor de tweede keer 7 jaar totaal.
dacht dat ik nergens last van had. maar heb ook van die wisselende stemmingen. dacht zelf al dat ik overspannen was of in de overgang( ben 3Cool. maar nu ik dit allemaal lees vrees ik dat het idd door de makkelijke mirena komt.
heb zelf totaal geen bloed verlies dus weet ook niet wanneer ik ongesteld zou moeten zijn. ben erg opvliegerer en snel op de tenen getrapt. de kids zijn er lief en behulpzaam maar ben vaak erg blij dat ze naar school zijn want dan is er rust. vriend kan vaak niets goeds doen of zeggen het is nooit goed. klopt dit een beetje mat jullie ervaringen?? groet
Schaap
BerichtGeplaatst: 08-10-2010 22:05 Reageer met quote

Bizar....
Ik heb nu zo goed als 5 jaar de Mirena. Dus hij moet er sowieso uit. Maar nu heb ik de afgelopen maanden ook erg last van depressiefe buien. Ik verweet het weer, de winter (al is die nog niet helemaal hier) en werk. Wetende dat ik daar toch allemaal wel gevoelig voor ben. Het vreemde is alleen dat ik daar de afgelopen jaren juist helemaal geen last van heb gehad, maar nu des te erger!! Alsof dat ding in mijn buik me aan het toeschreeuwen is dat hij eruit moet!
Want dat de echte reden niet het weer was, maar wel degelijk de Mirena was voor mij eigenlijk wel duidelijk. Zo goed ken ik mijn lichaam dan wel weer. Alleen had ik min of meer verwacht dat ik hier alleen in zou zijn en heb dus ook met lichte verbazing de berichten hier gelezen.

Ik heb dus eigenlijk tot een paar maanden geleden alleen positieve verhalen over dat ding, want qua anticonceptie vond ik het ideaal! Maar de bui is na zo'n 4,5 jaar omgeslagen. Donderdag naar de gyneacoloog (de huisarts kon de draadjes niet vinden :S)!
SabrinaH
BerichtGeplaatst: 21-10-2010 17:32 Reageer met quote

Ik heb al 2 jaar de mirena spiraal.
Maar sinds kort slik ik ook een antidepressivia ( Mirtazaphine )
Ik vroeg mij af of dit een effect heeft op de mirena spiraal ?
Want ik kan er nergens informatie over vinden.
Ik ben dus bang dat dit invloed heeft en ik misschien onverwachts zwanger zou kunnen worden.
AN8
BerichtGeplaatst: 08-11-2010 21:45 Reageer met quote

Ik heb ook een mirena laten zetten 3maand geleden en
voel me sinds dien niet de oude,
en zit nu 2 weken thuis met paniek aanvallen!
Bel morgen gelijk de dokter om hem te laten verwijderen! Evil or Very Mad
jolly21
BerichtGeplaatst: 17-11-2010 18:23 Reageer met quote

Wat fijn dat ik op deze site zo veel herkenbaars lees.
Ik heb 15 maanden geleden de Mirena laten plaatsen.
Ik dacht aan het gemak er van , zoals geen menstruatie en uiteraard als voorbehoedsmiddel.
Nu heb ik al een aantal jaren af en toe last van een paniekaanval.
Ben daar voor in behandeling geweestafgelopn zomer, ging allemaal goed en had het onder controlle.
Maar was ieder x neerslachtig had angst huilbuien ect.
Ik kreeg vorige week ineens weer een soort angst voor de metro en huilen huilen.
Voor de menstruatie daarna , kortom ik was al 12 dagen aan het huilen ,maar ik wist niet waarom , zere borsten , hartkloppingen , dus hup weer paniekaanval,weg van mijn werk gegaan.
Nu heb ik de mirena gisteren laten verwijderen heb een vitaminen b complex gekocht en ben vandaag voor het eerst huil vrij Razz
Ik ben het afgelopen jaar bij 4 huisartsen geweest , allemaal zeggen ze NEE HOOR KAN NIET VAN DE MIRENA.
We gaan u anti depresi voorschrijven !!!!!!
Dit gaat natuurlijk niet gebeuren , ik ga nu kijken hoe het verder gaat verlopen ,weet niet hoe lang het exact duurt voor het hormoon uit mijn lichaam is verdwenen , maar weet gewoon bijna zeker dat de Mirena de boosdoener was .
Waarom ontkennen al die artsen dit en waarom lees ik zoveel herkenbaars.
Herkent iemand mijn verhaal ?
ik ontvang graag ieder reactie.
En !!! ik hou jullie op de hoogte of mijn buien nu straks over zijn.

Jacqueline
Ik ben het afgelopen jaar bij 4 verschillende huisartsen geweest
claudia1969
BerichtGeplaatst: 20-12-2010 11:47 Reageer met quote

hallo, ik heb nu ruim 3 wkn de mirena spiraal. Dit omdat ik veel last had van bloedverlies en erge hoofdpijn tijdens de menstruatie. Ik slik sinds een jaar effexor tegen depressie en angst en deze situatie was stabiel, had bijna geen klachten meer.

Totdat ik de mirena heb laten plaatsen.... ik ben opnieuw somber, neerslachtig en super gespannen, het gaat van kwaad naar erger. En oke, het is winter, dat doet geen goed aan stemmingsstoornissen maar ik heb, na het lezen van andere ervaringen, bijna geen twijfel meer dat mijn klachten echt hoofdzakelijk door de mirena komen.
Ik ga dat ding er dan ook zo snel mogelijk weer uit laten halen!!
IngeKoehorst
BerichtGeplaatst: 04-01-2011 14:09 Reageer met quote

Ik heb na een kraampsychose een Mirena laten plaatsen. De Mirena beviel prima alleen kreeg ik erg last van PMS. Echt niet te genieten was ik, huilerig en boos om niks.
Ik heb de Mirena na 1 1/2 jaar laten verwijderen, omdat de klachten steeds erger werden.
Daarna ben ik weer aan de PIL gegaan en de klachten waren veel minder.
Van een gynacoloog gespecialiseerd in PMS en postpartumdepressie kreeg ik de tip om de Yasminpil te gaan gebruiken. Deze zou goed werken bij vrouwen met PMS.
zuus
BerichtGeplaatst: 22-03-2015 14:47 Reageer met quote

Heb 5 jaar mirena gehad. Helemaal top. Wel lage rugpijn. Sinds 3 maanden is hij eruit. Ik voelde me heel down, maar afgelopen weekend had ik zelfmoord gedachten. Zo ben ik gewoon niet. Ik heb een superleuk leven en een fantastisch gezin. Help!
brittje17
BerichtGeplaatst: 28-09-2015 14:42 Reageer met quote

faatje21 schreef:
Ik heb de mirena nu ander halve week en voel me down, onzeker, moe. Ga heel negatief denken. Ik weet niet zeker of dit door de mirena komt of dat ik hiervoor ook al last had. Ben er wel sinds kort achter dat ik last heb van PMS, althans ben een week voor mijn ongesteldheid niet te genieten en trek alles in twijfel en huil om niets. Denk steeds dat ik 't uit wil maken met mijn vriend terwijl dat niet zo is. Ga heel negatief denken.. Arm vriendje.

Kan het zijn dat de Mirena zo snel werkt dat ik nu al last kan hebben van bijwerkingen zoals deprivisiteit, nerveusitiet, stemmingswisselingen (veel huilen om niets). Ik heb hiervoor 10 jaar geen anti conceptie gebruikt (behalve condoom)
Ben wel eens vaker down geweest maar volgens mij niet op deze manier.

Kan het zo snel gaan dat je na een week al last hebt?hee faatje21,

ik heb de mirena nu 3 jaar en de eerste 2 jaar heb ik nergens last van gehad alleen in het laatste jaar heb ik dezelfde symptomen als jou?
wat heb je hieraan gedaan?

veel liefss
paulinepauline
BerichtGeplaatst: 09-11-2015 12:49 Reageer met quote

Hoi allemaal, ik post nooit op forums, maar dit keer neem ik graag de moeite. Ik heb namelijk ook erg veel gehad aan het feit dat andere vrouwen dit even online hebben gedeeld, want ik twijfelde erg aan mezelf. Ik ga vanmiddag de mirena laten verwijderen en dat ik de keuze heb gemaakt geeft al een enorme opluchting. Afgelopen drie kwart jaar heb ik steeds meer last gehad van moodswings, werd ik erg emotioneel over kleine dingen, voelde me vaak down, had veel minder energie en was snel geagiteerd. Ik baalde erg van mezelf en probeerde allerlei verklaringen te vinden waarom, maar op een gegeven moment herkende ik mezelf niet meer en leek de enige logisch verklaring de mirena. Af en toe heb ik wel eens een steek (soort menstruatiepijn, maar net anders) in mijn onderbuik, en pijn in mijn onderrug, maar dat was niet heel erg, vooral de psychische klachten zijn de reden om de mirena nu eruit te laten halen. Succes aan iedereen die hier nog mee kampt! En dank voor al het delen van deze ervaringen!
Index > Psyche > Depressie en mirena? Bookmark and Share
Pagina 5 van 5  

Vorige  1, 2, 3, 4, 5

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016