Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Gezondheidszorg > Elektronisch Patientendossier (EPD)
Auteur Onderwerp: Elektronisch Patientendossier (EPD)
avanluijk
BerichtGeplaatst: 04-06-2013 12:52 Reageer met quote

Ik ben op zoek naar mensen die mij en mijn profgroep kunnen helpen met een opdracht voor school. Voor het vak bedrijfsethiek hebben we een casus moeten schrijven, welke online op een weblog gepubliceerd moest worden. Vervolgens moeten we reacties of meningen van andere mensen over dit ethisch onderwerp zien te verzamelen.

Wij hebben het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) gekozen als ethisch onderwerp. Ik zou het erg fijn vinden als jullie hieronder jullie mening zouden geven. Is het EPD de manier om mee te gaan met de huidige technologische ontwikkelingen? Of zitten er teveel haken en ogen aan (op het gebied van privacy, beveiliging e.d.)? Je kan je reactie gewoon hieronder doorgeven. Bij voorbaat dank!
Ad
VanVelzen
BerichtGeplaatst: 04-06-2013 18:15 Reageer met quote

Veiligheid op het internet is nooit gegarandeerd. Zelfs niet als je er een multimiljard euro netwerk voor bouwt. Dit is in het verleden al bewezen bij het hacken van de militaire netwerken in de verenigde staten, zogenaamd onmogelijk om in te breken. Dus om als overheid of andere instante of bedrijf te zeggen alle gegevens van patienten zijn veilig in het EPD is klinkklare onzin. Als iemand in een netwerk wilt komen en genoeg moeite doet zal dit hem uiteindelijk lukken, of het nu door social engineering, brute kracht, afluister methodes van packet sniffing tot huisvredebreuk tot een hole in de software zelf vinden, binnenkomen zal uiteindelijk lukken.

Wanneer men kijkt naar SAP programma wat een heel goed prive bedrijf achter zich heeft ziet men dat dit software programma wat tegenwoordig in veel ziekenhuizen draait alsnog openligt voor hackers. Men hotfixed dan weliswaar deze holes in de software maar men loopt heel vaak achter de feiten aan. Dit zijn dan hackers die dit voor het plezier doen of om achter informatie te komen. Hackers die voor inlichtingendiensten werken hoort men vrijwel niks over en dit zijn mensen die zeer gespecialiseerd zijn in informatie inwinning en sporen uitwissen in vergelijking met "black hats".

Per ziekenhuis verschilt het nogal wat men draait op het infrastructuur, dit maakt het moeilijker om patienten informatie te stelen. Maar wanneer men amateuristische beheerders heeft zoals onlangs in de media waar men via een simpele url een gehele database kon downloaden dan spreekt men over incompetentie.

In veel ziekenhuizen is er vernieuwing aan de gang, veel ziekenhuizen draaien nog steeds windows xp met software die een zeer monopolistische markt heeft hierin en zeer slecht ondersteund wordt, wanneer men deze fouten heeft kunt u al raden dat de software die aanspraak doet op databases vol met patiënten informatie volledig vol met gaten zal zitten die geëxploiteerd kunnen worden.

Wanneer men kijkt naar het EPD vanuit een arts zijn of haar perspectief zie ik geen verbetering, slechts een nadeel voor de meerderheid van de bevolking. Het EPD is alleen handig in de situatie dat wanneer iemand uit 1 provincie een medische spoedgeval wordt in een andere provincie. Deze situatie geld dus ook voor toeristen of buitenlanders op bezoek in ons land of u in een ander land.

In deze situatie zou het handig zijn als ik kon weten of het slachtoffer allergisch is, een situatie die door een portemonnee met een allergie kaart direct opgelost wordt. Of bijvoorbeeld kan zien, he zijn vader/opa/oma/moeder had een genetische aandoening, geschiedenis met suikerziekte enzovoort.

Het medische verleden is in dit soort spoedgevallen komt bijna niet ter sprake.

Bij een spoed ongeluk even kort samengevat:
- ABC
- Wat is er aan de hand / symptomen
- Stabiel maken van patiënt
- Nieuwe of nog steeds symptomen? Verder onderzoek / CT-scan voor mogelijk interne bloeding etc.
- behandelen

Omdat men 10 jaar geleden iets heeft gebroken of een andere medische noodzaak had invloed heeft op een spoedgeval? In bijna alle gevallen van niet. Familie geschiedenis, allergisch spelen hier ook maar een kleine factor in.

Is er een kans dat er iemand overlijdt omdat men iets niet wist wat men wel had kunnen weten met het EPD. Misschien. Als cardioloog weet ik dat het hart elke seconde ermee kan weigeren waardoor men binnen enkele minuten overlijdt. Dus om dan maar te zeggen iedereen moet een ICD implantaat hebben vindt ik absurd. De 0 tot 1000 mensen zeer ruwe inschatting die door het niet weten misschien zouden kunnen overlijden vindt ik geen justificatie voor het opslaan van alle bijna 17 miljoen mensen hun medische gegevens in 1 of 2 data centrales.
Als u op afspraak naar een andere provincie gaat heeft u een verwijsbrief met alle relevante informatie bij u voor de arts. Als men voor een second opinion gaat kan zelfs het gehele medische dossier worden opgestuurd naar de relevante arts. Het EPD komt alleen ter sprake in spoedgevallen.
Per jaar krijg ik zo tussen de 5 en 30 politie verzoeken tot medische gegevens in veel gevallen weiger ik simpel weg omdat de redenen niet gegrond waren naar mijn inzien. In enkele wordt men dan door een bevel gedwongen als nog mee te werken, waar ik dan aan moet voldoen. Het zou nogal vreemd zijn als na de invoering van het EPD deze verzoeken spontaan niet meer worden toegepast.
Index > Gezondheidszorg > Elektronisch Patientendossier (EPD) Bookmark and Share
Pagina 1 van 1  

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016