Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Longziekten > ontwateren
Auteur Onderwerp: ontwateren
Louwina
BerichtGeplaatst: 11-07-2012 23:38 Reageer met quote

Goedenavond,
mijn schoonvader heeft hartklachten, copd, hoge suiker.
Nu wordt hij regelmatig openomen om te ontwateren.
Mijn vraag is: wat is ontwateren?

Louwina.
Ad
MUSJE2
BerichtGeplaatst: 16-07-2012 22:52 Reageer met quote

Hallo Louwina,
Als iemand hartklachten heeft, is er kans dat hij vocht vasthoudt door een verminderde hartwerking. Dan krijgt hij 't benauwd, wat bij je schoonvader een probleem is omdat hij ook al copd heeft.
Normaal wordt 't vocht verwijderd door plaspillen (diuretica), maar als die onvoldoende helpen kunnen er medicijnen per infuus gegeven worden die de uitscheiding van vocht bevorderen (dan gaat hij dus meer plassen in korte tijd) zodat de benauwdheid vermindert.
Groeten, Musje.
The artist
BerichtGeplaatst: 07-09-2012 17:48 Reageer met quote

Dag Louwina

Eigenlijk zit het een beetje zo, ik weet niet wat het probleem precies is bij je schoonvader maar bij patiënten met hartfalen (geen idee of dit juist het probleem is), d.w.z. dat het hart onvoldoende pompkracht bezit om al het bloed rond te pompen, gaat men proberen om het hart zo min mogelijk te belasten, daarom zal men zout (natrium) ook afraden daar deze vocht aantrekt, dit leidt tot een groter volume in de vaten en komt erop neer dat je het hart meer gaat belasten omdat het telkens een grotere hoeveelheid moet rondpompen. Mensen met hartfalen kunnen dit niet efficiënt genoeg, dat maakt dat we hier dus eigenlijk vocht gaan afdrijven (met diuretica; vnl burinex of lasix) en uiteraard ook vocht gaan beperken om het hart niet te belasten en te voorkomen dat het hart uitzet, want hoe harder het werkt (het hart is ook een spier) hoe groter het wordt (we noemen dit hypertrofie). Wordt dit niet aangepakt dan heb je meer risico's op het stagneren van bloed en vervolgens bloedklonters doordat het hart door vergroting niet efficiënt kan samentrekken en op die manier voldoende bloed uit de (voor)kamers kan pompen. Dit leidt dan ook weer tot zoveel andere ziektebeelden afhankelijk van waar bv een stolsel e.d. gelokaliseerd is (zie cor pulmonale, longembool...) het is dus een beetje het ene probleem achter het ander. Nu, natuurlijk geldt bovenstaande voor een groot deel enkel voor hartfalen, hoewel er een richtlijn bestaat voor alle myocardpathologieën. Zo wordt er bijvoorbeeld geopteerd voor niet-bruisende tabletten bv: dafalgan (daar deze zout bevatten).

Aanvulling op onderstaande comment: Per infuus gaat men meer plassen, niet zozeer door de medicatie want die is idem, maar door het vocht in je infuuszak. Bij hartfalen patiënten gaan ze niet opteren voor toediening per infuus (meestal wordt NaCl 0,9% of fysiologisch aangehangen) daar deze zich zet tussen de weefsels omdat het natuurlijk/lichaamseigen vocht is, maar ook hier zoals je leest zit natrium in. We moeten vocht beperken dus eender welke infuuszak je aanhangt, het gaat hoe dan ook eerder belemmerend werken en je werking van diuretica teniet doen. Intramusculair of IV (niet per infuus) zal dan de voorkeur krijgen.
Index > Longziekten > ontwateren Bookmark and Share
Pagina 1 van 1  

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016