Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > CRP-waarde
Auteur Onderwerp: CRP-waarde
Luca
GastBerichtGeplaatst: 07-11-2005 19:48 Reageer met quote

Hallo,

Ik weet niet of dit de juiste plek is, maar wellicht is hier iemand die ook een verhoogde CRP-waarde heeft. Ik kamp al een tijdje met pijnlijke spieren, aanhechtingen etc. en de laatste tijd ook op de borstkas en rug. Vorige week kreeg ik ineens rode, warme knieen en een licht ontstoken oog. Naar huisarts geweest en ik moest van haar bloed laten prikken. Ook een verwijzing voor reumatoloog gekregen, waar ik vandaag ben geweest. Hij erkende mijn klachten, maar kan het niet in een bepaald beeld plaatsen. Wel gaf hij aan dat mijn CRP-waarde vrij hoog was (26 mg/l), wat kan duiden op een ontsteking. Er wordt nu verder onderzoek gedaan naar eventuele virale infecties.
Heb op internet al gezocht en er staat wel het e.e.a. over CRP, maar ik hoop eigenlijk dat er hier iemand is die mij meer kan vertellen, vooral omdat ik het idee heb dat mijn huisarts er niet helemaal "bij" is. Door hem werd mij nl. verteld dat de bloeduitslag goed was, evenals in juni, toen was de BSE aan de hoge kant.....(die was nu overigens goed)......
Ad
Paul
AdminBerichtGeplaatst: 08-11-2005 8:51 Reageer met quote

CRP staat voor C-reactive protein en is een acuut fase eiwit. Met andere woorden het is een eiwit dat in de acute fase van een ontsteking veelal verhoogd is. Sterk verhoogde CRP waarden (> 100mg/l) vind je bijvoorbeeld bij bacteriele infecties, een onsteking van de blinde darm of alvleesklier. Licht verhoogde CRP waarden waarbij het CRP kleiner is dan 40mg/l vind je bij tal van virusinfecties of een lokale schimmelinfectie. Met een CRP kan geen diagnose worden gesteld, het geeft alleen aan of er ergens een ontstekingsreactie is. Een CRP van 26 kan ook een toevals bevinding zijn en passen bij een verkoudheidsvirus.

De huisarts vond de bloedwaarden waarschijnlijk goed omdat hij met die waarden allerlei mogelijke oorzaken/ziekten minder waarschijnlijk werden. Dat is vanaf hier niet goed te beoordelen en hopenlijk kunnen de huisarts/reumatoloog u straks verder helpen.
Luca
GastBerichtGeplaatst: 08-11-2005 10:50 Reageer met quote

Bedankt voor je reactie. Als ik het goed begrijp zegt alleen een verhoogde CRP-waarde niet zoveel? Op internet is te lezen dat een waarde tot 10 mg/l nog als normaal wordt beschouwd, maar dat er bij hogere waardes toch sprake is van een ontsteking.
En ok, als de huisarts het samen met de andere waardes bekijkt kan hij er niet zoveel mee, maar om dan te zeggen dat alle uitslagen goed zijn, vind ik dan niet kloppen. Ik heb veel pijnklachten en op dat moment had ik ook vanuit het niets ineens rode warme plekken op mijn lichaam en in het gezicht. Als er dan bloed wordt geprikt en er is een waarde te hoog, dan wil ik dit graag weten. Nu moest ik het nl. van de reumatoloog horen.
In juni had ik ook bloed laten prikken en toen was (hoord ik ook van de reumatoloog) de BSE te hoog te zijn. Ook toen werd door de huisarts verteld dat alles goed was, terwijl ik wel degelijk griepachtige verschijnselen had. Het gaat mij erom dat je op deze manier aan jezelf gaat twijfelen, omdat er in het bloed "blijkbaar" niets afwijkens was te zien.....
loek
GastBerichtGeplaatst: 24-11-2005 20:34 Reageer met quote

Hoi Luca
Ik hoop dat je inmiddels meer weet. Zoals al gezegd is een crp van 26 niet zo hoog, dat wil zeggen duidt zeker niet op ernstige dingen (wat niet wil zeggen dat er geen ernstige dingen aan de hand kunnen zijn..maar iniedergeval niet op basis van die crp) Je kunt zo'n waarde hebben bij inderdaad een schmmelinfectie of verkoudheidje.
Wel gek dat je reumatoloog het vrij hoog noemt. Ik had een crp waarde van 184 en die noemde ze ook 'vrij hoog', maar niet heel erg hoog....
Verwarrend kan dat dan zijn he...
Ik hoop iniedergeval dat het allemaal van voorbij gaande aard is geweest, of dat ze hebben ontdekt wat er aan de hand was!
Natasja
GastBerichtGeplaatst: 25-11-2005 19:02 Reageer met quote

Verhoogde waardes en een ontstoken oog, wijst dat niet op Bechterew?
Luca
GastBerichtGeplaatst: 01-12-2005 10:33 Reageer met quote

Bedankt voor jullie reacties! Inderdaad verwarrend de manier waarop een verhoogde crp geinterpreteerd kan worden.

Heb twee weken geleden een injectie gehad met Prednisolon omdat zowel de reumatoloog als de huisarts toch vermoedden dat de aanhechtingen wellicht wat ontstoken waren/zijn. Het is niet weg, de plekken blijven pijnlijk, maar het straalt niet meer zoveel uit. Ik hoop dat het van blijvende aard is, aangezien er uit verder onderzoek niets naar voren is gekomen.

Zit er wel over te denken om t.z.t mijn bloed weer te laten prikken, omdat de ene keer de BSE verhoogd is en de andere keer de CRP. Wil wel weten of het ook weleens helemaal goed is.....
vlinder
GastBerichtGeplaatst: 16-12-2005 2:02 Reageer met quote

Hoi,
Toch even oppassen met die waarden. Bij ons in Vlaanderen wordt dat gemeten in mg/dl. Een normale uitslag is tussen 0 en 0,5. Mijn uitslag is net binnen: 9,06 en dat was volgens de huisarts alarmerend hoo. Dus heb ik morgen een dringend spoedconsult in academisch ziekenhuis met eventuele opname. Ik ben wel gekend als crohn-patïent met als bijwerking daarvan gewrichts-, pees- en spierontstekingen.

Goed dat ik mijn uitslag bij de hand heb, want ik zag even sterretjes toen ik jullie waarden las. Blijkbaar moet ik die delen door 10 om te vergelijken met ons meetsysteem.

Groetjes, vlinder
Luca
GastBerichtGeplaatst: 24-12-2005 19:05 Reageer met quote

vlinder schreef:
Hoi,
Toch even oppassen met die waarden. Bij ons in Vlaanderen wordt dat gemeten in mg/dl. Een normale uitslag is tussen 0 en 0,5. Mijn uitslag is net binnen: 9,06 en dat was volgens de huisarts alarmerend hoo. Dus heb ik morgen een dringend spoedconsult in academisch ziekenhuis met eventuele opname. Ik ben wel gekend als crohn-patïent met als bijwerking daarvan gewrichts-, pees- en spierontstekingen.

Goed dat ik mijn uitslag bij de hand heb, want ik zag even sterretjes toen ik jullie waarden las. Blijkbaar moet ik die delen door 10 om te vergelijken met ons meetsysteem.

Groetjes, vlinder


Hoi Vlinder,

Lees je berichtje net pas. Ik hoop voor je dat het allemaal mee is gevallen en dat het niets ernstigs is. Zo zie je maar dat er overal een ander meetsysteem is. Mijn waarde zou bij jullie uitkomen op 2,6 mg/dl, ook te hoog, maar niet zo hoog als die van jou.

Sterkte!
Jozef
GastBerichtGeplaatst: 31-12-2005 10:38 Reageer met quote

Onze dochter heeft de ziekte TRAPS en zij doet het redelijk goed bij een CRP van 70 daar is haar lichaam aan gewend.
Ze heeft vaak een CRP van 200 - 260- of zoals vorige week
over de 300 ze is dan ook wel behoorlijk ziek.
Ze krijgt dan een infuus kuur met Kineret.
Ze heeft altijd pijn al 20 jaar lang en de vooruitzichten zijn niet goed.

Jozef
jet_86
GastBerichtGeplaatst: 12-01-2006 9:59 Reageer met quote

ik kom net bij de dokter vandaan, en heb alle klachten van CRP en ook witte bloedlichaampjes die duiden op een ontsteking in mijn urine. mijn CRP waarde moest volgens de dokter liggen net onder de 5 en ik zit op de tien.
ik weet dus dat daar mijn klachten van zijn, en dat ik daarvan last heb, maar zij vindt het niet hoog genoeg om mij daar medicijnen voor te geven.
is de waarde 10 inderdaad niet genoeg en niet te hoog??
ik weet het niet meer.

Jet
Rein
ArtsBerichtGeplaatst: 12-01-2006 13:44 Reageer met quote

CRP is geen ziekte, maar een enzym in het bloed. Je hebt dus ook niet 'klachten van CRP', maar klachten van de oorzaak van een verhoogd CRP. Het CRP is, zoals Paul al gezegd heeft, een eiwit dat is verhoogd bij ontsteking. Deze ontsteking kan door de meest uiteenlopende dingen worden veroorzaakt.
En CRP van 10 is maar een minimale verhoging (zie ook de uitleg van Paul, een eindje naar boven.).
hans
GastBerichtGeplaatst: 17-01-2006 10:50 Reageer met quote

mijn crp waarde is op dit moment 58,30 mg/l is gemeten midden december op dit moment is hij nog steeds hetzelfde wat kan hier de oorzaak van zijn
ben gisteren nog bij de dokter geweest en moet nu weer bloed laten prikken
heb tevens nog een aandoening van reuma aan mijn linker arm Idea
Lyana
GastBerichtGeplaatst: 20-01-2006 12:42 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Ik zit al 2 dagen te surfen en las jullie verhalen.
Ik had zelf al wekenlang extreme vermoeidheidsklachten en heb vorige week op eigen verzoek bloed laten prikken.
Hieruit kwam ook dat mijn CRP 15 was en ook mijn bezinking is te hoog, nl. 80 verder heb ik eigenlijk geen andere klachten.
Ik weet even niet meer waar ik het zoeken moet, zijn jullie ook zo moe en wat waren jullie klachten (naast de reumatische problematiek ?) Ik word nu doorverwezen naar het ziekenhuis, maar daar kan ik pas 30 januari terecht voor een thoraxfoto en een bovenbuikecho. Als ik al die verhalen lees begin ik me langzamerhand toch een beetje ongerust te maken, of is dit onterecht?
Leon
GastBerichtGeplaatst: 09-02-2006 14:32 Reageer met quote

Hallo Lyana
Je moet zo snel ongerust maken want het veranderd er niets door.Een CRP van 15 is iets hoger dan normaal en dat kan de oorzaak zijn van een ontsteking.
Maar zoals ik al schreef onze dochter die heeft een CRP van 70 en kan daar goed mee leven.
Het is goed dat ze willen kijken wat de oorzaak is.Maar bij de meeste mensen is dit goed te vehelpen met medicatie.
Maar bij onze dochter niet, want zij heeft geen ontstekingremmers in het bloed. dus ontsteking op ontsteking. En door al 20 jaar veel medicatie is het lichaam een beetje inmuun geworden daarvoor.

Groet Jozef

Lyana schreef:
Hallo allemaal,

Ik zit al 2 dagen te surfen en las jullie verhalen.
Ik had zelf al wekenlang extreme vermoeidheidsklachten en heb vorige week op eigen verzoek bloed laten prikken.
Hieruit kwam ook dat mijn CRP 15 was en ook mijn bezinking is te hoog, nl. 80 verder heb ik eigenlijk geen andere klachten.
Ik weet even niet meer waar ik het zoeken moet, zijn jullie ook zo moe en wat waren jullie klachten (naast de reumatische problematiek ?) Ik word nu doorverwezen naar het ziekenhuis, maar daar kan ik pas 30 januari terecht voor een thoraxfoto en een bovenbuikecho. Als ik al die verhalen lees begin ik me langzamerhand toch een beetje ongerust te maken, of is dit onterecht?
Lydia
GastBerichtGeplaatst: 22-02-2006 12:28 Reageer met quote

kan er een link bestaan tussen MS en verhoogde CRP ??
mia
GastBerichtGeplaatst: 19-04-2006 11:44 Reageer met quote

Even een vraagje voor een vriendin van mij die in Polen woont en vanwege de taalbariere graag iets meer info heeft alvorens daar naar een dokter te stappen. Ze heeft een BSE van 40 (is 34 jaar oud). Question Is dit iets om je ongerust over te maken en zo ja, waar kan dit eventueel op wijzen. Ze heeft geen klachten verder.
Karen
BerichtGeplaatst: 19-04-2006 12:13 Reageer met quote

Hoi Mia,

Waarom heeft jou vriendin dan een BSE laten bepalen als ze nergens klachten van heeft? En wie heeft het dan bepaald?

Groetjes,
Karen
Gast
BerichtGeplaatst: 19-04-2006 16:02 Reageer met quote

Lyana schreef:
Hallo allemaal,

Ik zit al 2 dagen te surfen en las jullie verhalen.
Ik had zelf al wekenlang extreme vermoeidheidsklachten en heb vorige week op eigen verzoek bloed laten prikken.
Hieruit kwam ook dat mijn CRP 15 was en ook mijn bezinking is te hoog, nl. 80 verder heb ik eigenlijk geen andere klachten.
Ik weet even niet meer waar ik het zoeken moet, zijn jullie ook zo moe en wat waren jullie klachten (naast de reumatische problematiek ?) Ik word nu doorverwezen naar het ziekenhuis, maar daar kan ik pas 30 januari terecht voor een thoraxfoto en een bovenbuikecho. Als ik al die verhalen lees begin ik me langzamerhand toch een beetje ongerust te maken, of is dit onterecht?


Weet jij inmiddels al wat meer?
Ik heb namelijk ook last van vermoeidheid, met af en toe nog andere klachten erbij overigens.
Ik ben nu na 4 maanden eindelijk zo ver dat ik nu doorverwezen wordt naar een internist!


Maar ik ben wel benieuwd naar verhalen van andere mensen die ook erge last hebben van vermoeidheid.
donder
GastBerichtGeplaatst: 25-04-2006 9:43 Reageer met quote

@Mia
Een BSE is een waarde die erg achterloopt. Een BSE van 40 zou dus kunnen betekenen dat je vriendin een aantal weken daarvoor een keer verkouden is geweest. Alleen een verhoogd BSE, zonder dat je klachten hebt zegt helemeel niets
Evert
GastBerichtGeplaatst: 29-04-2006 10:26 Reageer met quote

Er staat vandaag een artikel over CRP in het AD. Misschien heb je er wat aan? http://www.ad.nl/diagnose/article305778.ece
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > CRP-waarde Bookmark and Share
Pagina 1 van 3  

1, 2, 3  Volgende

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016