Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Longziekten > Hoe onstaat vocht achter de longen,geen aanwijsbare klachten
Auteur Onderwerp: Hoe onstaat vocht achter de longen,geen aanwijsbare klachten
Jos1
BerichtGeplaatst: 08-02-2011 23:13 Reageer met quote

Mijn schoonmoeder is in kortetijd voor de 2x opgenomen in het ziekenhuis. Kort ademig en geen uithoudingsvermogen. De eerste keer is geconstateerd dat ze te weining zuurstof in haar bloed had en vocht achter de longen. Het vocht is weggehaald en is knapte goed op. Dit was echter maar voor een paardagen. Nu is ze weer opgenomen er is +/- 3 liter vocht bij haar longen weggehaald. Hart, bloed en longkweekjes geven (nog) geen indicaties. Op internet staat veel over vocht achter de longen, het merendeel incombinatie met hartklachten.
Mijn vraag is hoe ontstaat vocht bij de longen als er geen aanwijzbare klachten zijn en wat is de reden dat het lichaam dit vocht aanmaakt?
Ter info: 10 jaar geleden is ze gestopt met roken, ze was een gemiddelde rookster. Leeftijd 70jr. Doet de meeste kleine dingen en boodschapjes op de fiets.

Kan iemand ons (mijn vrouw en ik) meer duidelijkheid geven?
Ad
Tim11
BerichtGeplaatst: 11-02-2011 0:29 Reageer met quote

Hoe ontstaat vocht bij de longen als er geen aanwijzbare klachten zijn en wat is de reden dat het lichaam dit vocht aanmaakt?

De oorzaak ligt aan de hart. De hart kan de vocht niet optijd verdampen via de huid, neus of de zweet.

De oplossing is hart en nier versterken dat de vocht bij de longen gaat verdampen via zweet of via slijm ophoesten of via de urine.

Puur het vocht weghalen is niet de juiste oplossing.
grdzgzovic
BerichtGeplaatst: 11-02-2011 9:22 Reageer met quote

Beste Jos,

In het kader van de onzinbestrijding het volgende:

Er zijn eigenlijk 2 verschillende soorten vocht achter de longen. Ik zal proberen het kort uit te leggen.

De wand van de long bestaat uit 2 lagen. √?√©n van die lagen zit vast aan de borstwand (pleura parietalis), de ander zit vast aan de long (pleura visceralis) Tussen deze 2 lagen zit een klein laagje vocht waardoor er eigenlijk een soort vacuum ontstaat tussen de twee longbladen (je kunt het een beetje vergelijken met een zuignap. Als de spieren nu bij een ademhaling de borstwand naar buiten toe bewegen dan zal dit zuignapeffect automatisch de longen mee naar buiten trekken. Hierdoor wordt het volume van de long groter en stroomt er lucht door de neus de longen in. Bij uitademing gebeurt precies het tegenovergestelde.

Dit kleine laagje vocht wordt in balans gehouden door een constante aanmaak en afvoer van vocht. Ik zal niet te veel in detail treden, maar bloeddruk rond de long en de eiwitbalans in het lichaam spelen hier een grote rol bij. Wanneer deze op een of andere manier verstoord raken, kan het zijn dat er meer vocht wordt aangemaakt dan dat er kan worden afgevoerd, waardoor vocht zich ophoopt. Dat noemt men ‚??vocht achter de longen‚?? (of ook wel pleuravocht of pleura-effusie).

Wanneer je naar een oorzaak gaat zoeken (dus een verstoring van de eerder genoemde balans), is het belangrijk om te weten met welk soort vocht je te maken hebt. Er zijn 2 belangrijke typen: transudaat en exsudaat. Het verschil is wellicht wat moeilijk te begrijpen, maar een beetje kort door de bocht zit het zo:
Transudaat ontstaat als gevolg van een verstoorde verhouding in de aanvoerdruk en afvoerddruk. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een hoge bloeddruk in de longvaten. Er wordt dat veel vocht door de aanvoerende vaten naar buiten geperst, maar niet voldoende afgevoerd door de afvoerende vaten. Het resultaat is een ophoping van vocht.
Exsudaat is het gevolg van een lokaal probleem dat vocht aantrekt. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een ontsteking. De ontstekingsreactie zorgt dan voor een aantrekking van vocht en witte bloedcellen waardoor er vocht achter de longen blijft staan.
Het verschil tussen transudaat en exsudaat is met laboratoriumonderzoek te bepalen. Hiervoor wordt het vocht weggepuncteerd en opgestuurd naar het laboratorium. Hier worden dan de hoeveelheid eiwit en het LDH in bepaald waarmee je onderscheid tussen beide kan maken.

Tot slot dan nog wat mogelijke oorzaken:

Transudaat wordt, zoals eerder gezegd veroorzaakt door een verstoring in de lokale (bloed)drukken. Veel voorkomende oorzaken hiervan zijn:
- Hartfalen, waardoor het bloed in de longvaten blijft staan en de druk enorm toeneemt
- Stolsel in de longvaten (longembolie)
- Verlittekening van de lever (levercirrose)
- Verstoring in de eiwitverhouding in het lichaam (hypoalbuminemie)

Exsudaat wordt veroorzaakt door lokale veranderingen die vocht aantrekken. Voorbeelden hiervan zijn:
- Longontsteking (pneumonie)
- Ontsteking van het longvlies zelf (pleuritis)
- Infectie van eerder aanwezig longvocht (empyeem)
- Long- of longvliestumoren
- Ontstekingen in hoog de buik, bijvoorbeeld de alvleesklier (pancreatitis)
- Blokkade van het (lymfatisch) vochtafvoersysteem (chylothorax)
- Als gevolg van ziekten als reuma of SLE

Er zijn nog wel andere exotische oorzaken, maar al met al zal eerst moeten worden uitgezocht met welk soort vocht je te maken hebt en wat de oorzaak van het vocht is voordat er gericht behandeld kan worden.
Bij transudaat moet als behandeling de onderliggende oorzaak worden behandeld. Bij exsudaat eveneens, maar wanneer dit moeilijk is kun je ook overwegen om al het vocht af te laten lopen (bijvoorbeeld met een klein slangetje bij de long) en vervolgens beide longbladen aan elkaar te plakken (pleurodese).

Ik hoop dat het zo wat duidelijker is. Mocht dat niet zo zijn, laat het even weten. Dan doe ik nog een poging het verder te verduidelijken. Ik hoop dat ze er snel achter komen wat er aan de hand is. Succes!
Jos1
BerichtGeplaatst: 11-02-2011 12:00 Reageer met quote

Beste grdzgzovic,

Dank voor de heldere uitleg, er is mij nu meer duidelijkheid van het ontstaan! Uiteraard zijn er zoals je schrijft nog meer oorzaken te noemen, maar in hoofdlijnen is dit voor mij (ons) voorlopig voldoende.

Helaas is er tot aan gister nog geen oorzaak bekend. Tenminste niet aan ons bekend gemaakt.
Voorlopig mag ze nog niet naar huis.
Zal ik, als ik, meer weet van de oorzaak dit op het forum vermelden?
Jos1
BerichtGeplaatst: 28-04-2011 12:07 Reageer met quote

Beste grdzgzovic,

Na onderzoek en een operatie is er inmiddels duidelijkheid, er is kanker gevonden in het longvlies. In het longvlies zit tevens een gaatje en dat wil niet meer dicht groeien. Hierdoor blijft er vocht aangemaakt worden. Het herstel na de operatie gaat langzaam. De longen komen moeizaam in de goede vorm terug, Er is ons vertelt dat na een operatie aan de longen gelijk staat aan een klaplong. Al met al gaat het iets beter, de levensverwachting is onvoorspelbaar ¬Ĺ jaar tot ->? Een ding staat vast ze wordt niet meer beter.
Er wordt nu overlegt welke en wat de voor en nadelen zijn van een chemokuur, maar vooral hoe de kwaliteit van leven hierin verbeterd of verslechtert.

Op internet is deze vorm van kanker alleen bekent in relatie tot asbest.
Heeft dit kunnen ontstaan in haar jonge jaren (geb.1941) met de wederopbouw na de oorlog? Of is er iets anders wat hier de oorzaak van kan zijn.

Misschien heeft u hier nog een antwoord op.

Ik wil u in ieder geval bedanken voor de eerdere heldere uitleg, mijn schoonouders lezen het regelmatig terug. Hierdoor wordt het begrijpen ervan makkelijker.
Index > Longziekten > Hoe onstaat vocht achter de longen,geen aanwijsbare klachten Bookmark and Share
Pagina 1 van 1  

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016