Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Tandheelkunde > nieuw gebit
Auteur Onderwerp: nieuw gebit
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 18-08-2014 12:29 Reageer met quote

Goedemiddag Spriet en Bomi. Bedankt weer voor jullie reactie en tips.

Bomi, vind het vervelend om te horen dat je "er mee moet leren leven"zeg maar. Lijkt me moeilijk en voor mij niet voor te stellen.
En dat al 20 jaar zeg.

Mijn gedeeltelijke onder prothese die ik vandaag ook nog even erbij kreeg, doe ik alleen maar even in als ik wat ga eten. In principe zit die wel goed. ga deze wel vaker dragen als boven wat beter is geworden. Ik moet toegeven dat ik de boven prothese toch al wat langer in kan hebben sinds de technieker deze een beetje heeft aangepast en natuurlijk wel met de nodige pijnstillers. Wat ik de laatste dagen aan pijnstillers al in heb genomen heb ik zeker in geen 10 jaar gebruikt.Lol. Maar goed het helpt en daar doen we het voor. Ga nu even een kopje koffie nemen en een denkbeeldige stroopwavel nuttigen.
Ad
Bomi
BerichtGeplaatst: 19-08-2014 11:13 Reageer met quote

Denk toch dat de bedoeling is dat je de prothese zoveel mogelijk in doet om zo ook je kaak een goede vorm te laten krijgen voor de echte prothese. Het zorgt toch ervoor dat je kaak in een bepaalde vorm gaat staan. Zou je aanraden beide protheses zoveel mogelijk in te houden en dan maar meer pijnstillers te nemen. En wel gelijk bij het voelen van drukplekken naar je tandarts te gaan zodat die het kan bijslijpen en polijsten. Misschien wel eerder een softlaag er in doen, is toch wat zachter.

Gisteren voor het eerst "normaal" gegeten. Voelde vreemd en toch ook wel goed dat ik op stukjes vlees kon kauwen. Was wel kip dus dat is niet zo taai. Ook rijst, dat was minder, dat ging in het plakspul zitten, jak. Mad
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 19-08-2014 13:37 Reageer met quote

Bomi, de onderprothes zijn een aanvulling op mijn kiezen die ik al jaren kwijt was. Hij is onlangs gemaakt nadat er tja van iedere kant nog 1 kies beneben was weggehaald. Ik heb zo weer een afspraak omdat 1 kies nadat de prothese onder was gemaakt iets is gaan draaien waardoor het niet goed meer past. Hij gaf zelf aan dat als hij niet goed blijft zitten een nieuwe gaat maken. Vandaar deze afspraak en als de nieuwe klaar is ga ik hem wel gebruiken. Fijn om te horen dat je gisteren voor het eerst weerzeg maar normaal hebt gegeten. Het is echt wennen hè om weer te kunnen eten. Avondeten doe ik gelukkig ook wel als is het helemaal fijn geprakt. Maar nog geen vlees.Lijkt me iets beter dan gepureerd. Heb jij al dat de boven protese wat beter aaaanvoelt. Zou graag wel willen weten wanneer het beter gaat voelen, dat je er aan gewend bent.
Bomi
BerichtGeplaatst: 19-08-2014 14:33 Reageer met quote

Ah je hebt een gedeeltelijke, geen hele. Is wel handig dat je kiezen hebt.
En zeker handig als die dan ook goed staan.

Vandaag heb ik een rot dag, dus een kort berichtje. Te pijnlijk dat typen.

Mijn boven gebit ben ik sneller aan gewend dan mijn onderste omdat het vacuüm zuigt dus meer een voelt met mijn mond. En dat was uhm even denken, na ongeveer 4 wkn, sorry. sneller ging het niet. Maar ik heb wel hele protheses, geen stukken om kiezen of tanden op te vangen. Ik heb gewoon alles nep in mijn mond.

Het nadeel van onder vind ik dat er altijd wat tussen kan kruipen omdat het niet echt afgesloten is zoals boven bij het gehemelte. Mja, misschien na de rebrase.

Groetjes.
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 19-08-2014 16:59 Reageer met quote

Hoi Bomi vervelend dat je een rot dag hebt zeg, hoop dat je je snel wat beter gaat voelen.

Ben ook wel benieuwd wat en hoe het gaat zitten met een rebrase. Volgens mij is 4 weken voor wennen toch wel redelijk volgens mij, sprak vanmiddag mijn technieker om onder prothese wat af te stellen en die had het over de komende 6 weken. Kan niet snel genoeg zijn.

Merk wel dat het steeds vreemder gaat aanvoelen als ik hem uitdoe.Raar.
Vindt het voorlopig nog wel even vies als ik de boven prothese uitdoe zeg. PFF wat een lucht die wonden. Toch regelmatig uitdoen en schoon spoelen.

Afgelopen nacht zelfs voor het eerst mijn bovenkant erin kunnen houden tot 3 uur vannacht tot ik wakker werd van de pijn. Uitgedaan en gelukkig weer meteen kunnen slapen.Naarmate de dagen vorderen krijg ik toch wel het vertrouwen dat het wel goed gaat komen. Fijne dag verder en dat je je maar beter mag gaan voelen. Groetjes
Bomi
BerichtGeplaatst: 19-08-2014 18:31 Reageer met quote

Hoi Alfred, ze hebben mij als tip gegeven om te spoelen met kamille thee. Voor de geur. Misschien heb je daar iets aan. Het is inderdaad erg vies die geur, weet nog dat ik er soms wel van kon kokhalzen. Gelukkig helen de wonden snel, nouja nooit snel genoeg voor ons gevoel.
Maar als ik het nu terugkijk, is het toch wel redelijk snel allemaal gegaan. Smile
Veel sterkte. Het gaat goed komen.
Hier gingen ze ook vanaf 6 weken pas wat softlaag er in doen, dat zal je echt een goed gevoel geven. Verheug je daar maar alvast op.

Fijne avond.
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 21-08-2014 9:31 Reageer met quote

Hoi Bomi, Dank je voor de tip. Ik spoel wel regelmatig mijn wond en laat de prothese even uit om te ventileren zeg maar.

Ben vanmorgen weer terug geweest naar de technieker en die heeft de boven prothese op diversen plaatsen weer bijgewerkt nadat hij in mijn mond had gekeken hoe het er uit zag Hij vroeg of ik een softlaag wilde hebben maar heb gezegd dat ik nog even wil wachten tot de wonden genezen zijn en dat alles weer een beetje tot rust is. de boven prothese blijft nog steeds wel goed zitten. Hij heeft meteen naar mijn wonden gekeken en vond ook dat het goed aan het genezen was. Ik wil ook mijn prothese s'nachts inhouden maar hij geeft aan dat het beter is om dat s'nachts niet te doen omdat je mond s'nachts kan herstellen en om eigenlijk ook je prothese te beschermen tegen eventuele tanden knarsen e.d.

In het begin is het wel vaak tandarts bezoeken zeg. maar gelukkig is dat hier geen probleem kan tot nu toe nog steeds direct of nog diezelfde dag terecht. Dat vind ik fijn.
Noortje64
BerichtGeplaatst: 25-08-2014 13:26 Reageer met quote

Laat ik ook maar weer even een stukje schrijven hier.
Ik zie dat er ondertussen nog een paar gebitgenoten bij zijn gekomen.
Welkom Very Happy

Ik heb nu ruim 2 maanden mijn bovengebitje en ben er nog steeds zeer blij mee. De nodige kinderziektes gehad en vandaag een rebase. Dat was hard nodig, want wanneer ik geen fixodent gebruikte, viel de prothese zo uit mijn mond.
En da's niet handig.
Ook had ik aan alle kanten heel veel ruimte over en werd ik gewoon misselijk van het in hebben.
Nu zit het weer strak op zijn plaats en heb ik zojuist zelfs een boterham kunnen eten zonder dat ik de prothese had vast geplakt.
Het eten gaat mijns inziens super, afhappen van allerlei dingen gaat ook steeds beter. Stroopwafel, crackers etc. lukt goed.
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 25-08-2014 13:56 Reageer met quote

Hoi,

vandaag even bij de tandarts geweest, merkte dat boven in de zijkant nog een stukje kies was achter gebleven mijn boven prothese deed daarom best wel even pijn. Even verdoven en stukje laten verwijderen.
Meteen door de tandarts aan het gehemelte gedeelte een drukplek laten beharndelen zat direkt aan de rand.

Vanmiddag even nog bij de technieker langs om de beneden brug na te laten zien. Deze blijft een soort van irritatie op de tandvlees geven. En een softliner in laten zetten.

Voor de rest nu ruim een week geleden dat boven er compleet is uitgegaan is het toch nu wel aan het wennen en eten als ik het prak aardig goed te doen. Alleen geeft het nog wel een gevoel van waar is het gebleven. Dat zal ook nog wel moeten wennen.

Doe snachts de prothese nog wel even uit om de wonden denk ik beter te laten genezen. En ik slik sinds gisteravond geen pijnstillers meer. Het duurt even maar we komen er wel.

Ga denk ik morgen proberen om een boterham zonder korst te eten.
Bomi
BerichtGeplaatst: 10-09-2014 17:04 Reageer met quote

Hallo, hoe is het hier met iedereen.

Ik ben nog steeds niet gewend aan mijn onder prothese, erger mij er steeds meer aan. Begin er ook steeds mee te spelen en heb de neiging om het ding er maar uit te laten.
Iemand hier ook last van? Heb ze nu bijna 3 mnd. Zou er ondertussen toch aan gewend moeten zijn....dacht ik.
Het begint pijn te doen en toch kan ik mij er niet toe zetten om er niet mee te spelen.
*sad*
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 11-09-2014 10:05 Reageer met quote

Hoi Bomi,

Ook ik ben nog niet gewend aan mijn boven prothese, maar goed het is bij mij nu ongeveer een maand geleden. Ik ben er ook mee aan het spelen gegaan. Het gaat steeds losser zitten en als ik eet of praat komt de prothese telkens naar beneden. heb aan de tandtechnieker gevraagd of ik al kleefpasta mag gebruiken. Gaf als antwoord beter van niet want het is bij jou nog niet zo lang geleden waardoor door de speekselvorming de pasta niet goed zijn werk doet. Balen want eind deze maand krijg ik eerst een softlaag in de prothese en pas in november pas een rebase. Heeft iemand hier ook vrij kort erna de pasta gebruikt en wat is daar de ervaring van.
Bomi
BerichtGeplaatst: 12-09-2014 13:13 Reageer met quote

Hoi Alfred,

Mijn tandarts duwde "gewoon" een dikke drup kleefpasta op het gehemelte gedeelte van de prothese, na iets van 1 mnd. Dat vond ik zelf erg onprettig.
Boven gebruik ik de poeder. Zit heel goed vast en voelt niet zo als trekkend aan mijn gehemelte.
Onder weer de pasta, want de poeder haalt het niet tot mijn kaak. Dus die plakt dan niet. Helaas lost de pasta wel een stuk sneller op, dus altijd een tube in mijn handtas. Sad
Op de rebase zit ik ook nog te wachten. Ik twijfel bij alles wat mijn tandarts zegt. Eerst zei ze een jaar. Daarna end dit jaar en de laatste keer... eigenlijk nog net te vroeg voor een rebase. M.a.w. het zou wel al kunnen??? Ik volg het allemaal niet meer. Probeer het zo lang mogelijk uit te houden met de pasta/poeder.
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 14-09-2014 16:29 Reageer met quote

Hoi,

Ik ben toch maar aan de pasta gegaan want bij alles wat ik deed kwam de bovenprothese los. Ik heb fixodent gekocht en ik ben er toch wel tevreden mee, als ik het de volgende dag wil verwijderen of vernieuwen moet ik er toch aardig aan trekken om het los te krijgen. Ik weet alleen niet, want dat lees ik nergens, hoelang mag de pasta erin blijven voordat je het moet vernieuwen of hoef je het pas te vervangen als het loskomt.

Eind deze maand krijg ik een softlaag erin en in november de rebase. Hoop dan dat ik de pasta niet meer hoef te gebruiken.
Bomi
BerichtGeplaatst: 17-09-2014 20:38 Reageer met quote

Ik maak elke avond de prothese schoon, dus geen pasta er meer in/op.
Zou niet weten of je het kan laten zitten.

Ik word steeds vaker misselijk als ik de prothese in heb. Weet niet hoe dat komt. Heeft nog iemand daar last van?

Wil zelf kijken of ik mijn tandarts eind oktober zo ver krijg voor een rebase. Hoop dat dan het snelle slinken toch zo ver mogelijk over is. Nu red ik mij nog met de poeder voor boven en beneden de pasta. Boven blijft door de poeder wel eens 1,5 dag vastzitten. Weet niet of dat erg is. Of je daardoor meer kans op schimmel-infectie hebt.
D.Z
BerichtGeplaatst: 28-09-2014 20:08 Reageer met quote

Hoi allemaal,

Ik ben Daphne, nu 41 jaar oud.
Paar maanden geleden ging ik weg voor facings, zeker voor mijn bovengebit.
Ik kwam van een koude kermis thuis.
Op dat moment was ik bij CDC in Best. Alles werd voor mijn gevoel in 10 minuten afgehandeld, had ook al gehapt en kleur gebit uit gekozen. en daar stond ik buiten met het nieuws, geen minuut tijd om het te verwerken of bij stil te staan om te verwerken ik ging immers voor facings weg en niet voor een prothese.
Sorry alvast maar wordt denk ik een lang verhaal!

Toch nog weggeweest voor een second opinion. Naar Alphen à/d Rijn bij KIES.
Wat een verschil, er bestond dus toch menselijkheid in deze situatie. Uitkomst bleef hetzelfde maar dan toch. Diagnose liep blijkbaar al meer al 10 jaar met paradontitis, nooit ontdekt door mijn tandarts. Kan niet alles op hem schuiven want vanwege angst al geen 4 jaar geweest.
En toen was het D-Day afgelopen 16 september, bovengebit eruit onder narcose.
Wat een verdriet heb ik van te voren al gehad, ik op dat moment als 40 jarige al zonder bovengebit, de schaamte daarvoor, mijn snak naar lekker eten en dat te moeten missen. Nou kan jullie vertellen wat heb ik mijn best gedaan alles te veroberen voordat het 16 september was! 😜
En toen was de dag daar, wat een zenuwen en angst.
Blijkbaar zo erg dat ik niet onder narcose te houden was, ze hadden 2x de dosis nodig voor mijn lengte en gewicht dan dat ik nodig zou moeten hebben.
Omdat het voor mij ver weg was had ik gekozen voor een tandtechicus in mijn woonplaats, stuk makkelijk om terug te gaan. Mocht zelfs tussentijds gaan kijken naar mijn nieuwe bekkie.
Door de hoeveelheid narcose was ik erg wankel erna en ook gelijk bij thuiskomst in bed gedoken. Verdoving was in de auto op de terugweg al uitgewerkt en was blij water en pijnstillers bij thuiskomst tot mijn beschikking te hebben. Effe uurtje geslapen en daarna direct aan de yoghurt en stukjes perzik gegeten.
Volgende dag liep ik al in de stad, voelde mij redelijk, wel direct weg geweest om drukpunten weg te laten halen.
Het was 24 uur verder dus dat ding mocht er uit om te spoelen, dit gedaan bij de tandtechnicus. Wat een confrontatie was dat. Wil je het zien? Pff uuuh nee maar doe maar dan.
Wat heb ik gehuild thuis, wat een ellende om te zien. 2 dagen later zat ik er weer. Weer pijnpuntjes. Aangepast lekker, proberen te eten, omelet, ging redelijk buiten het kokhalzen.
2 dagen later weer terug, zo'n pijn dat ik huilend dat ding indeed, was inmiddels zo ver dat ik hem uitdeed als ik ging slapen. Heerlijk die rust in de nacht. Ik kon weer slapen.
En ja toen was het weekend, wat die beste man voorspelde gebeurde, na laste aanpassing zat dat ding te los, klapte gewoon los. Wilde het niet dat ik gewoon op maandag aan het werk moest kon ik pas einde van middag terecht.
Kreeg direct softliner erin. Jeep wat een verademing was dat. Pijn weg soort matrasje in je mond. In de avond effe uitgedaan en terug erin. OMG wat heb ik pijn gehad daarna, hield het niet meer. Tegen manlief gezegd ik ga wel naar bed dat ding moet uit. Hij zei och schat doe maar uit waar ik bij ben. Ok uiteindelijk na wikken en wegen gedaan, schaamte mag enige naam hebben, wat heb ik gehuild zo niet sexy. Maar wel verlichting.
Volgende dag ding weer in en goed opgelet, die avond zat de softliner aan de bovenkant dubbel vanwege een scheurtje erin. En dan begint het ineens.
Ding zit goed, zacht, geen pijn maar praten ineens zo achteruit, tanden te ver naar beneden, gehemelte te dik.
Ben nu 12 dagen op weg, zonder pijnstillers inmiddels (3 dagen). Maar voel mij zo niet mij. Wil vaak zo graag wegkruipen in een hoekje, ben zo mijzelf kwijt.
Wat een confrontatie met jezelf is dit zeg, de pijn, het verdriet, de schaamte.
Ik wou dat ik een jaar verder was en heb momenten dat ik dat ding stuk wil laten vallen, zo van maak maar opnieuw zodat ik niet Thea van Theo ben. Ik weet ook ik kan er wel aan wennen als het maar gelijk ok is. Hoe ik het wil en niet zoals het moet. Ik wil ook niet iets op mijn mouw gespeld krijgen zeg maar maar voel mij zo bezwaard weer terug te gaan. Terwijl ze zo lief zijn eigenlijk en behulpzaam misschien daarom.
Ik wil gewoon mijzelf terug, of wil teveel te snel.
Geduld is niet mijn sterkste kant zeg maar!

Misschien veel in 1 keer sorry daarvoor
Daphne
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 29-09-2014 19:33 Reageer met quote

Hoi daphne

tja, ik leef helemaal met je mee. Bij mij precies hetzelfde verhaal. Oude tandarts ging bij mij met de vut. Nieuwe tandarts na 2 jaar bij mij in het dorp gezocht. Oude tandarts was nog in mijn vorige woonplaats die ik niet wegdeed voelde vertrouwd dacht ik. Bij de nieuwe tandarts geweest en allemaal foto's gemaakt. Toen krijg ik het nieuws dat al mijn voortanden die al voorzien waren van stiften waren ontstoken en dat het heel veel geld ging kosten om dat te repareren. Oplossingen boven een prothese. Dat was ontzettend schrikken en had diezelfde reactie als jij. Ik ben 48 en dan al een prothese. Ik had gelukkig ook een redelijke bedenktijd en ben ook naar een andere geweest voor een second opinie. Ook daar kreeg ik hetzelfde antwoord. Kan gered worden met ongeveer 12000 euro, met garantie tot aan de deur. Na de zomer vakantie toch maar laten doen. Ben zeker 2 weken thuis geweest en ook bijna de 2 weken elke dag wel 8 pijnstillers. Ik had in die tijd echt het gevoel dat het nooit meer goed ging komen en ik was mezelf kwijt wist niet waar ik het zoeken moest. Ben nu dan ongeveer 6 weken verder menige drukplekken aangepakt. Mijn kaak was redelijk aan het slinken waardoor de prothese bij alles wat ik deed los kwam vreselijk zeg. Heb toch maar fixodent gekocht en moet zeggen het werkte bij mij goed. Vandaag de softliner gekregen en het zit nu weer beter en aankijken hoelang het blijft zitten voordat ik de fixodent ga gebruiken. Moet wel zeggen dat het even wennen is aan de smaak van de softliner maar het is te doen. Begin november ga ik de rebase krijgen. Ben ontzettend benieuwd hoe dat gaat zitten voor de daar opvolgende 6 maandan. Daarna krijg ik de definitieve prothese. Ga kijken voor een klik gebid. De laatste tijd laat ik mijn prothese ook snachts in. Als ik het niet doe geeft het zo een raar gevoel aan mijn lippen. Zo rimpelig. Ik probeer hem zo min mogelijk uit te doen en ook niet in de spiegel kijken als ik hem even uit doe om schoon te maken. Ik vind het nu nog geen gezicht en mijn uiterlijk tja laat ik het daar maar niet over hebben. Ik weet het, het komt allemaal goed en ik hoop dat er een dag komt dat ik er zo aan gewend ben dat ik vergeet dat ik een prothese heb.

alfred.
D.Z
BerichtGeplaatst: 01-10-2014 19:27 Reageer met quote

Pfff, kan niet anders zeggen dat ik langzaamaan er gek van wordt.
Ik doe alles om mij beter te voelen en terug te gaan naar mij zelf.
Heerlijke behandelingen bij de schoonheidsspecialiste, kleding kopen, kapper en ga zo maar door.
Vanaf een een paar dagen na de softliner een branderig gehemelte en lippen. Google afgezocht en dan blijkt het te komen van Eem slecht passend prothese.
Ok en wat gaan we daar aan doen.
Als ik aan de binnenkant voel staan mijn kiezen van de prothese halverwege. Mijn eigen onder kiezen. Hoort dit?
Hij lijkt gewoon te breed. Na de softliner ging praten berg afwaarts.
Zat vandaag bij de kapper, lange tijd om jezelf te zien kan ik je melden.
Voel mij echt zoef zoef de haas met dat geslis, de letter 'k' loopt ook heerlijk en dan niet te spreken over de 'v'. Sorry wil aan alles wennen maar als een dronkelap door het leven gaan met spraak, ook al is het een jaar wil ik gewoon niet.
Wanneer mag je op je strepen staan, ik heb serieus zoiets van begin maar op nieuw, doe mij maar een nieuwe maakt mij niet uit wat het kost betaal het wel.
Maar geef mij mijn stukje waardigheid terug.
Ga daar niet een jaar op wachten.
Help wat is normaal en wat niet
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 04-10-2014 20:52 Reageer met quote

Het wennen kan een aardige tijd duren. Ik moet er ook nog steeds aan wennnen. Ook bij mij merk ik dat het niet echt een verbetering is na de softliner. Mijn gehemelte geeft soms ook een branderig gevoel maar niet zo erg als bij jouw daphne. Merk wel dat het lijkt of alles iets dikker is geworden door de softliner. Ben benieuwd hoe het gaat worden met de rebase. Laten we er maar toch vanuit gaan dat het eens gaat wennen. Ik kan nu wel zeggen dat het nu toch al weer een hele verbetering is als 3 weken geleden. Als ik kijk in de spiegel zie ik een volle mond met tanden.
iris_1961
BerichtGeplaatst: 04-10-2014 21:27 Reageer met quote

Hallo, Ik ben vrouw van 53 jaar en moest er 3 weken ook aan geloven door mijn ondertanden en kiezen te laten trekken onder verdoving bij mijn tandarts in 2 keer, de eerste keer ging het goed,, wond heelde snel, vorige week vrijdag was t heftiger omdat mijn kroon lange wortels had, en het heelt nu ook langzaam, heb wel spoelmiddel op recept gekregen wat gelukkig helpt, zit nu met ondergebit en pijn is uit te houden met ibu 600 slik er nog 2 a 3 per dag. Ben sinds ik een week me ondergebit in heb al 2 keer bij de tandarts geweest en dinsdag moet ik er weer heen. Kan het gebit wel langer inhouden, drinken gaat goed alleen eten wilt helemaal nog niet lukken dan doe ik m wel ff uit en ik mag nog niet plakken vanwege de wonden
Gerdy
BerichtGeplaatst: 09-10-2014 11:43 Reageer met quote

Hallo,Ik heb gister onder plaatselijke verdoving mijn tanden en kiezen boven laten trekken bij de kaakchirurg.. meteen nieuw gebit erin .. als ik praat moet ik kokhalzen en ik heb zo n mega vol gevoel in mijn mond ..heb ook het gevoel dat mijn prothese niet goed zit.. één kies van mijn prothese raakt mijn onderkies en de rest hangt er een eind boven .. moet vanmiddag naar de tandarts.. kijken of hij er iets aan kan doen.. verder ben ik net een hamster dikke wangen en dikke bovenlip.. bah voel me er echt niet lekker van.
Index > Tandheelkunde > nieuw gebit Bookmark and Share
Pagina 52 van 55  

Vorige  1, 2, 3 ... 51, 52, 53, 54, 55  Volgende

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016