Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Tandheelkunde > nieuw gebit
Auteur Onderwerp: nieuw gebit
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 9:19 Reageer met quote

Tjonge spriet wat een gedoe allemaal, heb je trouwens ook een baan. Daar zit ik ook mee zolang ik nog problemen ondervindt lijkt het me moeilijk om te gaan werken ga deze week wel de ziektewet even in. Ik heb nu nog moeite om mijn prothese langere tijd in te houden omdat het zo een pijn doet. Misschien anders nog meer pijnstillers innemen of morgenochtend even laten nazien door de technicus en totdan maar blijven proberen lol . Oja krijg morgenochten ook een soort brug onder waardoor ik ook weer extra kiezen krijg. Lekker zo terwijl boven niet op zijn plek zit door de zwelling en wonden. Vraag me wel af waarneer dit goed komt.
Ad
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 10:35 Reageer met quote

Dit was een dubbel geplaatst bericht

Laatst aangepast door alfred.bok op 17-08-2014 10:40, in totaal 3 keer bewerkt
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 10:38 Reageer met quote

Ps haha de site mag hun tijd wel eens goed gaan zetten. Ze leven al in de wintertijd. Al lijkt het er wel op als ik nu naar buiten kijk.
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 11:09 Reageer met quote

Heeft iemand nog lekkere gerechten om te eten in de begin fase van de protheses ,zit nu alleen nog even aan de maaltijd vervangers en drinkontbijt en heerlijke brintapap. Ik weet niet of ik genoeg voedingstoffen daardoor binnen krijg. Heb wel gelukkig weer na 2 dagen mijn 1e kopje koffie kunnen drinken. Daar kan een mens zo naar verlangen Cool wat zullen we toch blij zijn als dit allemaal achter de rug is en de dingen weer kunnen doen wat daarvoor zo gewoon was. Haha sinds ik het in defamilie verteld heb over wat er met mij ging gebeuren, vertelde mijn schoonmoeder dat zij ook prothese had. Niets van gemerkt zeg en dat vertelde ze mij terwijl ik al 8 jaar met haar dochter samen woon. Maar goed denk ook niet dat je daarmee te koop loopt alleen ik heb een dochtertje van 6 en die heeft het wel een beetje door verteld bij haar vriendinnen die naast ons wonen, ik moet zeggen dat ook die ouder best wel mee leven en regelmatig vragen hoe het gaat en dat doed me wel goed. Mijn schoonmoeder vertelde ook dat zij de prothese nooit uitdoet. Hoop dat het voor mij ook opgaat we zullen het meemaken.
ShannaB
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 12:15 Reageer met quote

Maaltijd vervangers en pap? Heb je geen staafmixer? Dan kun je gewoon je warme prak eten! En als je geen staafmixer hebt kom je met zachte groenten met een pureestamper ook een heel eind.
En als je een blender hebt: Verse bladspinazie, beetje yoghurt, beetje muesli en wat fruit. Kan ook met andijvie. Krijg je ook je groenten binnen.
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 12:22 Reageer met quote

hoi Shanna, het laatste wat ik gegeten had was bloemkool die ik helemaal had fijn geprakt. Het idee dat het geblenderd is.....ben natuurlijk gewend om het zo te eten maar ja waarschijnlijk heb je gelijk en dat ik daar even doorheen moet. zal het eens gaan proberen. Heb jij sinds kort ook protheses? Bedankt voor je reactie.
ShannaB
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 13:27 Reageer met quote

Tsja geblenderd eten ziet er niet uit (helemaal niet als je het vlees er ook bij doet) , maar het smaakt het zelfde. Ik heb sinds anderhalf jaar een prothese. Helaas heb ik onder te weinig kaakbot/tandvlees dus de onderprothese blijft alleen zitten als ik plak. Ik vind dat plakspul maar niks, krijg het niet van mijn kaken dus ik eet gewoon zonder gebit Smile
En ja dat kost even oefenen maar ik kan de meeste dingen nu gewoon eten.
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 14:49 Reageer met quote

Hoi Shanna. Heb nu de zelfgemaakte soep aan het eten die ik heb geblenderd. Het ziet er goed uit. Bij mij is eergisteren de bovenkant verwijderd. Het is lastig om de boven prothese te dragen terwijl het zo'n pijn doet ondanks de pijn stillers. Ik doe hem ook regelmatig even uit om de pijn kwijt te zijn. Morgen even aan de technieker vragen of dat hoort.
Bomi
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 19:17 Reageer met quote

Lol, ja die blender. Ik heb in het begin zelfs babypotjes gehaald, nouja mijn man dan.
En Alfred, die drukplekken deden ook na dat ze de prothese hadden bijgeslepen nog pijn, maar door consequent de pijnstillers te slikken kon ik de pijn hebben met het in en uit doen. Anders had ik die dingen nooit meer in gedaan denk ik.

Ik ben dan al 7 wkn verder. En nog valt het mij tegen. Het ging vreselijk snel dat de prothese groter werd, het slinken ging dus erg rap. Mijn tandarts (ben er bezig met zoeken naar een die ik wel oké vind) vond dat ik wel een tijd zonder controle kon enz. Nu is ze wat makkelijker... mja, ze had het ook al over de onderprothese om die met een uhm kliksysteem vast te laten zetten. Dus ik reageerde, ja onder narcose. Zij vond dat dat dan wel besproken kon worden. Ik vond dat alles wat in mijn mond gebeurde qua spuiten enz eng was dus narcose.
Haar reactie vond ik onproffessioneel "jij vindt alles eng he". Voor mij heeft ze af gedaan. Ben bij haar omdat ze een angsttandarts is.
Maar goed. De prothese. Het went steeds meer, kan steeds meer dingen eten, alleen slecht kauwen/bijten. Tenminste bij mijn voortanden, dus stukjes eraf en tussen mijn kiezen duwen.

Ik vind trouwens macaroni, lasagne wel erg makkelijk te eten. Glibbert goed naar binnen mocht ik net een dag hebben dat het kauwen niet wil. Zo nu wat kwarktaart eten lekker. Razz
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 20:24 Reageer met quote

Hoi bomi, wat vervelend zeg dat de tandarts zo reageerd. Ik heb hrt idee dat jij dus ook de tandarts vreselijk vind. Je zou toch zeggen dat tandartsen daarop moeten inspelen ik las dat 2/3 angst hebt voor de tandarts en dat een deel ervan nooit naar de tandarts gaat. Ik woon sinds 7 jaar in brielle maar durfde nooit bij mijn tandarts in haarlem weg te gaan. Tot mijn tandarts met pensioen ging moest ik wel in brielle een tandarts nemen waar mijn vrouw en dochtje ook zit. Had ik het toen masrmeteen gedaan. Mijn vorige tandarts had toch slecht onderhoud gedaan waardoor mijn boven kant als verloren beschouwd kon worden. Alle stifttanden die ik had waren aan de onderzijde ontstoken. Ik heb pas mijn boven prothese sinds afgelopen vrijdag. Nu kan ik mijn prothese niet in zonder dat ik 1000 mg paracetamol in neem om de pijn te verdragen, dus morgen even naar laten kijken. Ik hoop dat de gehemelte nog gaat wennen want het is raar met slikken. De manier van eten van jou lijkt me wel vervelend ik hoop dat het beter gaat worden voor je. Haha ik hoop het ook voor mezelf want ik heb vandaag voor het eerst een eitje ermee gegeten. Heb jij boven onder of allebei een prothese bomi. Geniet van je kwark taart bomi Laughing
Bomi
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 21:21 Reageer met quote

Hoi Alfred, ik heb boven en beneden. Mijn tanden waren eigenlijk nog prima, ze gingen stuk omdat mijn tandvlees ontstoken bleef door mijn ziekte fibromyalgie. Komt gelukkig niet bij veel voor, ik ben helaas een van de weinige die wel die ontsteking in de mond heeft/had en daardoor gingen mijn tanden los en scheef staan.
Het was jaarlijks meer dan 1000 euro aan herstelwerk om ze maar op hun plaats te houden en gezond. Want ook dan vreet het uiteindelijk aan je tanden.
Het eten gaat gelukkig al een stuk beter dan in het begin. Maar moet zeggen ik zou het ook niet hebben gered zonder mijn 2 ibrufen om de 3 uur. Je moet ze dan nemen met maagbeschermers maar paracetamol of aspirine was het voor mij niet.
Heb je ibrufen al eens geprobeerd? En hou je goed aan de uren, trouwens voor die paar wkn moet het ook niet uitmaken dat je het even wat meer neemt, ze zijn niet verslavend gelukkig. En zoals iedereen zegt je hoeft geen pijn te lijden. Dus doe dat dan ook niet.
Als alles al ontstoken is moet dat natuurlijk wel nog eruit, dat had ik ook. Was goed ziek. Nog regelmatig eigenlijk. Dat ligt niet aan de prothese maar aan mijn ziekte. Die gaat door deze prothese niet weg helaas, maar wel de ontsteking in mijn mond. Vind dat alles mooi roze nu uit ziet, daar ben ik wel blij mee. Begin dat wel steeds fijner te vinden dat het er gezond uitziet. Smile

Gisteren poging gedaan om een hamburger te eten. Laughing Rolling Eyes dom dom, zelfs op een stukje kauwen leek wel of ik op rubber zat te kauwen. Niet netjes, maar ik heb het dus uitgespuwd (achter mijn hand in een zakdoekje). Stug vlees lukt dus echt nog niet met 7 wkn. Van de week wil ik wel kip of stoofvlees proberen..

En ja ik begrijp je angst voor de tandarts. Het is niet de angst voor de persoon het is de angst voor wat er in mijn mond gebeurt, nog van de schooltandarts. Dacht hier goed te zitten, dit viel mij erg tegen. Valt mij erg tegen. Nog even volhouden. Gaat goed komen. Eens zal ik mijn prothese accepteren en weer spontaan durven lachen.

Misschien wel grappig om te vragen, hoeveel van jullie heeft zijn tanden meegekregen? Ik heb de mijne hier in een kastje liggen. Bedoel mijn echte dan, niet de prothese. Shocked
Spriet
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 22:06 Reageer met quote

Alfred bij veel pijnklachten kun je er evt. ook een ibuprofen bij nemen, paracetamol en ibuprofen versterken elkaars werking en voordeel van ibuprofen boven paracetamol is dat het ook wat ontstekingsremmend werkt, wat natuurlijk handig is met open wonden.

Hier zit ik nog steeds aan paracetamol/ibuprofen combi, maar momenteel wel 3x per dag ipv 4x per dag en niet meer 2 ibu/2 para samen, maar wat minder ibuprofen (1, alleen voor de nacht neem ik er nog 2)

Als je er echter gevoelig voor bent zou ik er wel een maagbeschermer bijnemen, ibuprofen voor langere tijd is nl niet erg goed voor je maag (incidenteel is geen probleem, maar zit nu dus al 2 weken aan de ibu, meerdere malen per dag, dus neem ook een maagbeschermer in)

Eventueel kun je even overleggen met je tandarts morgen of je wat erbij kunt nemen en in welke dosering.

Om je wat op te beuren... bij mij is het vrijdags gebeurt en vanaf dinsdag werd het wanhopige gevoel wat minder lol, zondags/maandags was het ergst, qua pijn (maar slikte nog te weinig toen), qua 'vieze' afscheiding enz
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 22:14 Reageer met quote

Hoi bomi, wat vreselijk zeg voor je. Ik heb nog nooit van jou ziekte gehoord. Ga het wel opzoeken. Zoals ik lees heeft het je veel geld gekost. Ikzelf heb ook een aardige investering in de loop der jaren gedaan om mijn voortanden te behouden, alleen jammer dat het niet had mogen baten. Ik had ook mijn tanden enzo meegenomen na het trekken om na te kijken waarom ze eruit moesten. Merkte op dat er bij sommige stift tanden de stift door de tand heen zat. Ik heb ze daarna toch maar weggegooid. Had altijd gezegt, omdat ik mijn hele leven vanaf kinds af aan altijd wel problemen had met mijn gebid, mijn kiezen verliezen ok maar niet mijn voortanden daar heb ik wel geld voor over. Helaas toch in mijn 49e levensjaar de bovenkant moeten laten verwijderen. Heb jij ook last van de psychische kant hiervan. Ik moet zeggen dat ik het er erg moeilijk mee heb en ook nog het feit dat een prothese dragen helemaal niet zo eenvoudig is als dat ik het me voorstelde. Alles moet je weer leren het slikken, kouwen en bijten. Ik dacht echt afgelopen vrijdag boven er uit prothese erin en maandag weer werken. Nou denk dat ik deze week toch maar even thuis blijf. Hoe doe jij dat bomi. O ja bomi ik zal voorlopig ook even wachten met een hamburger eten. Vraag dan wel even om ze het willen pureren Wink

Laatst aangepast door alfred.bok op 17-08-2014 22:31, in totaal 2 keer bewerkt
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 17-08-2014 22:27 Reageer met quote

Hoi spriet, wat fijn om dat te horen, want echt, het zweet breekt me soms uit. Ga morgen overleggen wat voor medicijnen ik kan gaan gebruiken. Ik dacht dat ik me aanstelde en neem ook niet zo vaak medicijnen daarom in. Ik neem nooit zo snel medicijnen in, nooit gedaan. Maar nu...... dacht echt dat het aan mij lag. Fijn dat ik weet dat ik niet de enige ben. Doet echt pijn die prothese met de wonden. Ook zeker fijn om te horen dat het wanhopige ook gelukkig niet lang hoeft te duren. Ben nu al nerveus om morgen alleen thuis te zijn, mijn vrouw en dochtertje zijn dan weg, vakantie is dan voorbij. 4 weken gezin samen geweest afgelopen vrijdag laten doen en maandag iedereen weer weg. Benauwend hoor. Weet wel dat deze site me helpt en hierover kan klagen met andere mensen die dit ook zijn ondergaan.
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 18-08-2014 8:49 Reageer met quote

Hoi allen, Ben vandaag bij de technicus geweest en deze heeft waar bij mij het meest pijn doet bij het in en uit nemen wat aan de prothese geslepen. Ik wist trouwens niet dat dit een tijdelijke prothese is omdat de afdruk gemaakt is met mijn tanden er nog in en dat dat ook de reden is dat de prothese iets naar voren staat dat word anders bij de nieuwe prothese als alles genezen is.En ook hij gaf natuurlijk aan dat het een complete verandering is en dat je er aan moet wennen en dat heeft zijn tijd nodig. Ook de andere prothese die ik onder erbij heb gekregen is uiteraard ook weer wennen. heb onder nu aan beide zijden 2 extra kiezen gekregen. Ben benieuwd wanneer het boven gaat wennen toch wel een apparaat zeg wat er in je mond zit.Daardoor blijven de speekselklieren ook een beetje overuren te draaien dat vind ik wel een beetje vervelend omdat je vrij vaak moet slikken waardoor je telkens weer druk op de prothese set die dan weer de speekselklieren etc...... cirkel rond. Dat zal ook wel minder worden ga ik maar van uit.
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 18-08-2014 9:16 Reageer met quote

Hoi Bomi, ben gaan kijken wat fibromyalgie inhoud, 2 op de honderd hebben deze ziekte vooral vrouwen tussen de 20 en 60 jaar lees ik. wat is dit een vervelende ziekte zeg. en deze brengt ook nog andere zaken mee zoals je gebit. Kan me niet voorstellen hoe jij je moet voelen zeg. weet niet wat ik moet zeggen. alleen dat ik het erg voor je vind dat je deze ziekte onder je leden hebt. Is er al medicijnen voor om je daar mee te helpen.
Spriet
BerichtGeplaatst: 18-08-2014 9:20 Reageer met quote

Hoi alfred,

Fijn dat hij er wat aan heeft kunnen doen, voelt het nu ook ietsje beter of voel je nog weinig verschil?

De plekjes waar het het meeste pijn doet zou je eventueel aan kunnen stippen met pyralfex, dat is een aanstipvloeistof die het vrijwel direct even verdoofd, en het ontsmet, te krijgen bij apotheek/drogist

Heb je het er nog over gehad dat je gehemelteplaat naar je gevoel wat te lang is? Of is dat gevoel wat geminderd/was het iets waar je aan moest wennen?

Ik merk sinds gisterenavond dat boven nu echt losser begint te worden... hij klapte gisteren naar beneden toen ik bezig was een plekje onder te bekijken in de spiegel (dus met mijn mond wagenwijd open lol)

Moet vanmiddag nog even langs de technicus om boven iets bij te slijpen en te kijken of er aan onder iets gedaan kan worden want die kan ik nu helemaal niet meer in ivm de bult op mijn tandvlees, daardoor ligt hij aan 1 kant (veel) te hoog en drukt hij pijnlijk op mijn tandvlees van mijn ondertanden.
Anderzijds begin ik al handiger te worden met het kauwen op mijn tandvlees (onder) lol
alfred.bok
BerichtGeplaatst: 18-08-2014 10:18 Reageer met quote

hoi Spriet,

Hij heeft gekeken of achter te lang was maar dat zat goed heb wel het idee dat het ook wat beter aanvoelt nu. Het vervelende blijft de kaaklijn je voelt dat het nog strak zit en de wonden daardoor pijn doet hij heeft wel de in de zijkant wat geslepen waar ik aangaf dat het erg pijn deed
Mag in ieder geval wel al spoelen maar dan wel met water en niet te hard spoelen anders kunnen de proppen loskomen.
Zal bij de drogist even kijken naar pyralflex mag je dat bij het begin al gebruiken?
Ik heb vandaag meteen al een afspraak gekregen om in november al een rebase te laten maken. Ga op internet even kijken wat dat precies gaat inhouden.Wat eet jij meestal overdag? Ik zit overdag aan de maaltijdvervanger en fruitontbijt en smiddags eventueel een eitje.Klopt het dat jij ook een tijdelijke prothese hebt dan of is de afdruk bij jouw gemaakt zonder tanden en kiezen waardoor je meteen al een definitieve prothese hebt. Ik merk wel dat ik afleiding nodig heb om hier niet te veel mee bezig te zijn anders krijg ik elke keer de nijging om die dingen uit doen.Het blijft nog steeds onwennig maar goed dat kan niet anders na 49 jaar je eigen boven tanden gehad te hebben met hier en daar een kies lol had totaal maar nog 5 kiezen 2 onder en 3 boven.
Spriet
BerichtGeplaatst: 18-08-2014 10:30 Reageer met quote

Nee de protheses die ik nu heb zijn inderdaad tijdelijke protheses, naar ik begrijp krijg je pas na 9 maanden/1 jaar de 'echte'
Dit omdat in het begin de kaak enorm gaat slinken.

Rebase (hier glezen in het topic), is wanneer het roze gedeelte van je prothese vervangen wordt, de tanden/kiezen gebruiken ze wel 'nog een keer'.

Spoelen doe ik nog steeds met chloorhexadine iig 2x per dag, gooi de prothese dan ook in een glas met een 3 minuten tab en borstel hem daarna even goed af (met dezelfde oplossing, niet met tandpasta, dat schuurt nl)

Pyralfex mag je direct gebruiken ja, al zou ik het als ik jou was niet op de open wonden/gaten smeren, maar op de drukplekjes/aften/zweertjes tgv de prothese, het verdoofd direct, scheelt misschien iets met de pijn met indoen.

's morgens eet ik mijn aarbei/banaan smoothie met yoghurt (aardbeien zijn momenteel nog goedkoop op de markt, duurt niet lang meer lol), of havermoutpap met banaan en kaneel.
Laatste at ik ook al voor de prothese, ik eet nl sowieso geen brood (ivm glutenvrij dieet en gv brood vind ik niet zo lekker).
Verder gaan er veel eieren door momenteel lol, lunch is vaak gebakken ei met kaas, of roerei met wat zachte groente (champignon bijv.)
Of erwtensoep (uit blik), met een extra gekookt aardappeltje erdoor in blokjes (aardappeltje apart koken en daarna bij de soep gooien), vult goed.
Bomi
BerichtGeplaatst: 18-08-2014 11:10 Reageer met quote

Goedemorgen, nog net.

Deze prothese is inderdaad de tijdelijke, ben wel wat bang dat na de rebrase het eigenlijk weer opnieuw begint met drukplekken.
De rebrase is is hier ook na 1 jaar ongeveer. Ik mag dan ook andere "tanden. Zodat het meer en meer mijn gezicht wordt. Mijn prothese poets ik met gewoon water en soms met wat zeep.
De wondjes deed ik met het spul wat ze ook voor baby's gebruiken als ze tandjes krijgen. Dat mag gelijk vanaf het begin.

Ik eet overdag brood, haal er stukjes vanaf en sabbel erop en kauw wat bij mijn kiezen, de korstjes zijn voor mijn honden nu nog. Zal ze teleurstellen als ik ze weer zelf eet. Of een gekookt eitje is ook wel lekker.

Het psychische is inderdaad wel een probleem geweest, dacht eerst ook dat doen we even. Toen ik het echter voor het eerst zag heb ik flink moeten janken en heb ik een tijd niet meer in de spiegel gekeken. Vond het lelijk, vreselijk en nog wat ergere dingen. Wou ook nergens meer heen zo erg. Helemaal toen het na een week al zo snel was geslonken en het dus door mijn mond begon te zwemmen. (onderste gedeelte dan). Boven gedraagt zich netjes. Deed ook het minste pijn.

Ik heb wel nog altijd het meeste pijn aan mijn linker kant. Bijt ik rechts doet het links pijn. Bijt ik links doet het ook links pijn. Niet zo erg meer dat ik het bijna moet uitschreeuwen.

Fibro komt wel redelijk wat voor, helaas wordt het weinig erkend en nee er is geen medicatie voor. Menig standaard antwoord is "leer er maar mee omgaan/leer er maar mee leven." En dat doe ik dus al meer dan 20 jaar dus, dat doen we. Gewoon per dag bekijken. Smile Daar leer je inderdaad mee leven.

Je hebt wel een goede technicus die je gelukkig alles goed uitlegt, fijn dat hij je geholpen heeft tegen wat pijn Alfred, want pijn hoef je echt niet te hebben. Je moet onthouden, de pijn is tijdelijk en daarom is het echt niet erg om deze periode WEL medicatie ervoor te nemen.
Index > Tandheelkunde > nieuw gebit Bookmark and Share
Pagina 51 van 55  

Vorige  1, 2, 3 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55  Volgende

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016