Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Een gezonde levensstijl > Wissel hier je natriumarme recepten uit
Auteur Onderwerp: Wissel hier je natriumarme recepten uit
jannieheetik




BerichtGeplaatst: 30-09-2005 8:53 Reageer met quote

Wie weet er een forum waar natriumarme recepten kunnen worden uitgewisseld?

Ik heb me te pletter gesurfd (T?) maar ik vind alleen afslankdieetfora en zo.
Ook in de boekhandel is de keuze beperkt.

Misschien een idee om hier zoiets op te zetten?
Hooglander1
Conciërge



BerichtGeplaatst: 30-09-2005 9:38 Reageer met quote

Ga je gang zou ik zeggen...

(titelfixje even gedaan)
jannieheetik




BerichtGeplaatst: 30-09-2005 15:34 Reageer met quote

Nou, dan ga ik maar van start:

Stoomkoker. Die had ik toevallig al, om gemakkelijk rijst te kunnen koken.

In dat apparaat behouden groenten en aardappelen de smaak die zij van nature hebben, zodat zout niet of nauwelijks gemist wordt.

Met name aardappelen en bloemkool gaan echt fantastisch!

Ik ga meer groenten proberen en ik zal de geslaagde resultaten hier zeker melden.
jannieheetik




BerichtGeplaatst: 30-09-2005 15:37 Reageer met quote

Sperciebonen.

Heb ik heel smakelijk kunnen krijgen door er een mix aan toe te voegen van

een halve ui
een paar blokjes courgette
en een kwart paprika
Die mix heb ik gefruit

en over de gekookte sperciebonen verdeeld. Nootmuskaat deed de rest.

Nou, ik hoop hier snel van jullie wat meer ideeën aangereikt te krijgen!
jannieheetik




BerichtGeplaatst: 30-09-2005 15:39 Reageer met quote

Sausijsjes.

Bij mijn slager heb ik een wat grotere partij (ca 2 kilo) magere sausijsjes besteld die hij speciaal voor mij kruidt, uiteraard zonder zout.

Die gaan straks doorgebraden in de vriezer.
jannieheetik




BerichtGeplaatst: 30-09-2005 15:43 Reageer met quote

tartaartjes

Ik heb ruim 2 ons biefstuk gekocht.
die heb ik in kleine blokjes gesneden
Een kwart uitje gesnipperd.

Met zoutloze Aromat en peper het geheel in de huishoudmachine* vermalen en er 2 schijven van gemaakt.
Dat was zelfs lekkerder (helaas ook duurder) dan wat ik eerder aan tartaartjes op had!

(*Ik ben in het bezit van een staafmixer met hulpstukken van een flink wattage (700Watt)
Die van mij is van Bosch, maar ook Braun heeft een dergelijk zwaar apparaat. Ik denk niet dat je dit moet proberen met een dingetje van 170W.)
auktje




BerichtGeplaatst: 01-10-2005 18:55 Reageer met quote

je kunt je vlees ook lekker insmeren met verse knoflook wat peper erover,en dan bakken een uitje snijden en een tomaatje ,ook even bakken samen met de vlees ,sudderen dat is ook heerlijk,en je hebt gelijk een heerlijke jus
jannieheetik




BerichtGeplaatst: 01-10-2005 19:20 Reageer met quote

Bedankt.
Dat ga ik volgende keer zeker proberen als we spinazie eten. Vandaag traditioneel gegeten met gestoomde aardappels en met eieren en dat was knap smakeloos!
Ik had toch flink nootmuskaat, peper en wat* natriumloze aromat erdoor gestrooid, maar dat mocht niet baten.
Misschien dat inderdaad, met zo'n jusje?

*Ik denk dat je met die typische smaak van de aromat moet oppassen dat je niet het 'saroma-effect' krijgt, n.l. dat alles hetzelfde gaat smaken....
auktje




BerichtGeplaatst: 01-10-2005 20:53 Reageer met quote

je moet niet alleen het zout weg denken ,maar je kunt met veel kruiden je eten heel smakelijk maken ,ik gebruik eigelijk nooit geen zout,de reden daar van is ;dat vroeger mijn man over al zout op gooide terwijl ik met zout kookte .kijk voor mij hoef ik geen zout ben daar niet zo weg van dus heb ik dat zout over het eten weg gelaten,en dat gaat prima.
nootmuskaat moet je ook niet te veel van gebruiken ,word het eten niet lekkerde van ,vind ik! je kunt zoveel variaties doen maar je moet wel een beetje fantasie hebben en durven met je eten te spelen,probeer wat buitenlandse kruiden uit er zal wel wat zout in zitten maar dan laat je anddre zoute dingen staan,bij de spinazie kun je ook leker vis bij eten ,doe het in de oven ,een gesneden uitje en bieslook en of een paprica
,liefs een gele of een rode van die groen boer je zo van en dat komt vaak weer omhoog .
auktje




BerichtGeplaatst: 01-10-2005 21:02 Reageer met quote

maak eens een keertje sla met ;
lente ui,slasaus op yogurt basis als het te zuur is doe dan een beetje zoetstof erdoor,en vis b.v tonijn uit blik op water basis uit laten lekken en dat kruimel je er door heen en als laats als je alles gemengt hebt ,geraspe kaas erover heen,dat is erg lekker je kunt er ook vetta er door doen.
Wat hier onder staat kun je allemaal door doen ,lust een ander het niet dan wippen ze het er maar tussen uit ,hier bij mij thuis vinden ze het lekker wat ik ook niet verwacht had,sucses!

gele paprica,
mais uit blikje,
rode ui
tomaatje,
G
auktje




BerichtGeplaatst: 01-10-2005 21:06 Reageer met quote

maare moet je zout arm of zout loos.
jannieheetik




BerichtGeplaatst: 01-10-2005 23:08 Reageer met quote

Zoutarm, met dien verstande dat ik nergens ZELF meer zout aan mag toevoegen.
Maar volgens mij kan het geen kwaad wanneer ik ergens mosterd op smeer, die voor een half procent uit zout bestaat.

Exclamation Spinazie moet je NIET combineren met vis!!! Exclamation
Recente onderzoeken hebben aangetoond dat nitraatrijke groenten gecombineerd met vis, samen iets kankerverwekkends hebben. Nitraat wordt omgezet in nitriet, wat samen met de eiwitten uit vis of schaaldieren nitrosamines vormt en die zijn kankerverwekkend. Chinese kool is ook nitraatrijk, sla, andijvie; bleekselderij en paksoi; raapstelen; Kroten ook (kad ik nooit gedacht) en verder spitskool, venkel en natuurlijk spinazie!

Heel dit gedonder waar ik nu mee zit is begonnen met een campylobacter, en sinds dat moment lees ik alles wat los en vast zit en wat over voedingsleer gaat! Dit vond ik in de Margriet.
auktje




BerichtGeplaatst: 02-10-2005 9:21 Reageer met quote

jeetje dat wist ik hellemaal niet ,weer wat op gestoken,dankje voor de tip.
auktje




BerichtGeplaatst: 02-10-2005 9:31 Reageer met quote

zo ik heb net even gelezen ,over je geschiedenis van je campylobacter,en je leeftijd,getrouwd en kids en de overgang hahahaha! Wink ! ben helemaal op de hoogte,nu weet ik ook met wie ik schrijf is wel zo prettig! Very Happy
Hooglander1
Conciërge



BerichtGeplaatst: 03-10-2005 12:10 Reageer met quote

*** Je kan je berichten ook nog wijzigen als er niemand na je heeft gereageerd, misschien handig om te weten Wink ***
Heleen




BerichtGeplaatst: 03-10-2005 12:54 Reageer met quote

Stoomkoker vind ik ook zo'n ideaal ding. Met natriumarm per se heb ik geen ervaring, maar ik kan je wel vertellen welke groenten ik erg geschikt vind om te stomen: o.a. broccoli, prei, boontjes, maar ook wortelen en aardappels gaan goed. Broccoli bijvoorbeeld uit de stomer vind ik veel lekkerder, heeft een veel vollere smaak. En ik gooi er inderdaad geen zout meer bij dan.

Wist je dat je vis en vlees ook heel goed kunt stomen? Kipfilet bijvoorbeeld is gestoomd erg lekker, en ik vind het persoonlijk ook erg makkelijk koken met zo'n ding. Ik weet niet of je verschillende stoomkorven hebt, maar ik heb me na m'n verhuizing een tijdje moeten behelpen zonder kookplaat. Heb een maand of twee complete maaltijden gekookt met de stomer, gaat prima. Bij broccoli of prei bijvoorbeeld gooi ik dan voor de laatste vijf minuutjes nog even wat tomaat of paprika, erg lekker. En voor rijst is stomen natuurlijk al helemaal ideaal Wink.
jannieheetik




BerichtGeplaatst: 03-10-2005 13:13 Reageer met quote

Leuk dat ook JIJ aan MIJ denkt!
Dat was dienst/wederdienst dus!

Maar voor wat betreft KIPfilet.... Dit hele gedonder is begonnen met die campylobacter, dus..... Mijn lijfspreuk is voortaan: EET NOOIT KIP! En onze onvolprezen regering vindt dat die beesten, bij nader inzien, NIET per 1 januari aanstaande bacterievrij hoeven te zijn.......
jannieheetik




BerichtGeplaatst: 12-10-2005 5:32 Reageer met quote

Heerlijk! Salieblad! Ik heb bij mijn vriendin gegeten die heel ervaren is met zoutarm koken, haar moeder heeft 12 jaar bij haar ingewoond en die heeft ook een natriumbeperkt dieet.

Zij had de karbonaadjes ingesmeerd met (veel) knoflook, (veel) peper en (veel) salieblad. Niet van echt te onderscheiden!!!

Ik zal gewoon mijn smaak moeten aanpassen, ik had nooit 'n 'zoet mondje'. Nu ontdek ik plotseling dat de stoofpeertjes die ik voor mijn man geregeld maak, heerlijk smaken! En dat een zoete sladressing óók lekker is...
Heleen




BerichtGeplaatst: 12-10-2005 19:25 Reageer met quote

jannieheetik schreef:
Ik zal gewoon mijn smaak moeten aanpassen, ik had nooit 'n 'zoet mondje'. Nu ontdek ik plotseling dat de stoofpeertjes die ik voor mijn man geregeld maak, heerlijk smaken! En dat een zoete sladressing óók lekker is...

Het is zeker zo dat je went aan andere smaken, en het over het algemeen steeds meer leert waarderen. Mijn oma eet/kookt trouwens ook al jaren zoutarm, ik geloof dat zij ook speciaal vlees haalt inderdaad.. en uitjes met knoflook is natuurlijk ook heerlijk om wat vlees mee op smaak te brengen. Persoonlijk vind ik trouwens dat veel groenten, en ook aardappels, van zichzelf genoeg smaak hebben.
jannieheetik




BerichtGeplaatst: 17-10-2005 15:16 Reageer met quote

Nieuw probleem!
Door het veelvuldig gebruik van olijfolie, gebakken ui en al die andere dingen, waardoor het mij nu al aardig lukt om het eten smakelijk te krijgen, wordt ik zwaarder! En niet zo'n beetje ook!

Om eerlijk te zijn moet ik er ook aan toevoegen dat ik met vaak na een maaltijd onvoldaan voel omdat ik toch wat mis.

Wat nou? Want dit wil ik óók niet!
Bovendien is overwicht ook niet goed voor je bloeddruk!
Index > Een gezonde levensstijl > Wissel hier je natriumarme recepten uit Bookmark and Share
Pagina 1 van 3  

1, 2, 3  Volgende

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016