Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Testen op lintwormen?
Auteur Onderwerp: Testen op lintwormen?
Munz
BerichtGeplaatst: 12-09-2008 20:55 Reageer met quote

Heej,

Ik ben 17 jaar en heb een vraagje.
Ik las enkele dagen geleden iets over lintwormen. Nu klopt het dat ik een uur na een maaltijd honger heb (buik rommelt dan soms). Misschien is het omdat ik heel snel eet en alles rap verteerd.
Ik eet dus ook veel tussendoortje maar ik blijf mager (wat wel uitkomt als klimmer).
Nu, hoe kan ik zoiets testen?
Ad
annak
BerichtGeplaatst: 15-09-2008 16:06 Reageer met quote

bij lintwormen komen segmenten van de worm in je poep. Die zie je dus.
Elk segment kan uitgroeien tot een nieuwe worm, meen ik....

Een lintworm bestrijden is een kwestie van een paar pilletjes nemen, gewoon bij de apotheem/drogist te halen. Niet duur. Tegen elk soort worm heb je maar twee pilletjes nodig. Nu één en over 2 weken weer één. De lintworm is de utizondering, dat is een straffe jongen. Daarvoor moet je 3 x daags 3 pillen nemen en dat een paar dagen lang.
Gelukkig nog steeds niet duur, in totaal 19 euro ofzo.
Je weet of je lintworm hebt als, bij zo'n pillenkuur, de wormen in je poep zitten.
Dat is mijn insziens nog de beste test om erachter te komen of je het hebt.

Over spijsvertering kan ik je nog vertellen: over het algemeen blijft eten een uur in je maag (vet en vlees langer, pasta en fruit korter) en daarna begint het echte opnemen in je duodenum (12-vingerige darm, want hij is '12 vingers' lang).
Dat zal dat rommelen zijn want dat opnemen is zwaar werk. Je lever moet gal uitstorten, je alvleesklier gooit zijn eigen enzymen erbij, en de darmwand moet het allemaal uitpluizen en opnemen.
Dit kost natuurlijk aardig wat energie, mss dat je daarom honger krijgt.

Wat ook kan is: slecht kauwen = je maag moet alles fijnmaken. Want je duodenum kan eigenlijk alleen de constitentie van dikke soep aan. Fijnmalen mbv maagzuur kost enorm veel energie. Je lijf moet een sloot zoutzuur zien te produceren. Dat kan ook je honger verklaren. Beter kauwen zou dat dan voorkomen.

Wat ook nog kan is dit: jij eet en je lichaam bereidt zich voor op het eten dat gaat komen. Met name de koolhydraten die straks vrijkomen, die moeten snel vervoerd worden naar energieopslagplaatsen in de lever en de spieren. En, als die vol zijn, in je vetcellen.
Energie opslaan gaat mbv insuline, een hormoon dat je alvleesklier maakt.
Als jij nou doorsnee Hollands eet incl. pasta, aardappel, witbrood, suiker, zoet, bier, rijst, kortom alles wat snelle koolhydraten levert dan is jouw alvleesklier erop getrained om een grote sloot insuline te produceren zodra je mond iets 'zoets' proeft. Als je alvleesklier dat niet zou doen dan zouden al die snelle koolhydraten binnen een uur in je bloedbaan komen en dan stijgt je bloedsuiker veel te hard.
Dus: jij eet snelle koolhydraten en je alvleesklier maakt insuline als een dolle want zo heb je hem getrained.
Als nou die insuline in je bloed zit, dat is immers waar de alvleesklier 'm ingooit, maar je eten zit nog niet in je bloed (want het zit nog in je maag of in je duodenum) dan voert de insuline alle bloedsuikers die het kan vinden wel al weg naar de lichaamscellen. Met als gevolg dat je bleodsuiker daalt. En dat triggert bij elk mens een honger-signaal.
Dit is de reden waarom veel mensen nog zin hebben in een toetje na het eten. En mss waarom jij al snel na je maaltijd honger hebt.

Om precies te zijn: als je bloedsuiker 12% lager is dan de laatste piek, dan krijg je honger. Daarom geeft een mars of een koekje ofzo even energie om daarna meteen voor weer lekkere trek te zorgen. De reden waarom je niet één koekje of één chipje kunt nemen.
Als je dingen eet waarvan je bleodsuiker niet zo piekt dan duurt het ook langer voordat hij 12% daalt: volkorenprodukten, vlees, eiwit, rauwkost.

Of je eten rap verteerd hangt van twee dingen af: hoe zuur is je maagzuur en wat eet je?
Je maagzuur is erfelijk bepaald maar als jij wel eens pijn in je onderbuik hebt, met name rechts onder, of je poep heeft onverteerde stukjes dan kunnen we veilig stellen dat je maagzuur niet zuur genoeg is. Maar mss heb jij wel zuur zuur.
Ik weet niet wat je eet maar makkelijk verteerbaar is alles wat helemaal fijngekauwd is (door jou of door het koken: soep, vla, pudding) of wat makkelijk oplost (rijst, pasta, witbrood). Zwaar verteerbaar zijn rauwe groenten, veel vet en rauw vlees. Dit kost allemaal energie. Mijn man is ook zo'n dunne vent, ik zeg tegen hem dat volkorenbrood evenveel energie oplevert als dat het hem kost om te verteren dus dat hij pas wat heeft aan dat wat hij op zijn brood doet.

Wel grappig dat je snel eet. Heb je haast? Of is het gewoon zo lekker?
nou, tot zover dit 'college'. Sorry dat het zo'n lang verhaal is geworden.
vissie27
BerichtGeplaatst: 15-09-2008 16:43 Reageer met quote

Amai...zijn wel interessante "colleges".

Zoals je mss wel hebt gelezen ben ik aan het klooien met mijn darmen. Het ileum (einde dunne darm) is bij mij ontstoken en ook mijn colon bevat een ontstekingsinfiltraat.

Ik heb flinke klachten van mijn spijsverteringskanaal. Waaronder na het ontlasten dat ik misselijk word, pijn krijg en hondsmoe wordt.

Heb je hier dan ook een theorie over?
Munz
BerichtGeplaatst: 20-09-2008 12:41 Reageer met quote

Bedankt alleszinds!

En hoe zien die segmenten eruit want ik kan er mij niets bij voorstellen :d
Het zit gwn zo: Ik sta 's morgens op met gezonde honger, eet 4 boterhammen om half 8 en om half 12 heb ik al honger, int school is het dan nog uurtje w8en. 's middags eet ik dan ook 4 boterhammen en als ik van school kom begint het eigenlijk. Dan kan ik alles achterover slagen wat ik wil (srr ben Belg dus dat wil zeggen dat ik veel eet)
en na mijn avondeten eet ik ook nog altijd ijs, fruit of koeken. Maar ik heb vrienden die 's morgens al niets eten maar ik kan er mij met de beste wil van de wereld niets bij voorstellen. IK heb het één keer geprobeerd maar ik voelde me zo mottig, misselijk.
ok, dat allemaal goed en wel als ik nu eens een gewoon BMI had maar 51kg voor 1m76 lijkt mij ofwel anorexiapatiënt ofwel afgetrainde berggeit. Ik eet dus met andere woorden veel meer dan mijn leeftijdsgenoten maar zij zijn allemaal normaal qua gewicht. Ik eet zelfs meer dan de dikste van de klas.
Ik weet dat eetgewoontes variëren van mens tot mens maar een voldaan gevoel zou mij toch meer zeggen dan altijd honger hebben.

Ik vraag mij ook af wat de consequenties op langere termijn zijn van een lintworm. Als je niets opneemt dan heb je toch allerlei problemen door vitamine - en mineralentekort. Nou, ik voel mij steeds super goed en dat is voor mij al een geruststelling.
Nina112
BerichtGeplaatst: 03-12-2008 19:53 Reageer met quote

Ik heb ongeveer hetzelfde probleem.
Ik eet super veel maar ik kom maar niet bij!
Mijn gewicht schommelt vaak tussen de 49 en 53 kilo en mijn lengte is 1.70.
Volgens m'n huisarts is er niks aan de hand.

Zelf denk ik dat ik gewoon het figuur van mijn oma heb, die is ook haar hele leven lang en slank/dun geweest.

Misschien zit het bij jou ook gewoon in de familie?

Het grappige is; ik doe afentoe weleens modellenwerk
En al die modellen bestellen tijdens het eten een salade, en ik zit dan gewoon een Large Big Mac menu naar binnen te werken, ik kom toch niet bij! Laughing
z8191
BerichtGeplaatst: 17-12-2008 17:14 Reageer met quote

Als je je hele leven zo 'dun' bent geweest denk ik niet dat je lintwormen hebt, ze komen hier niet zo vaak voor, hoewel je er vrijwel niets van merkt als je ze hebt.

Ik snap wel dat je je zorgen maakt, ik heb ongeveer hetzelfe maar sport tegenwoordig niet meer zo heel veel. (Rond de 52 kilo met een lengte van 1.70m) Ik heb zo m'n best gedaan om aan te komen, ik was die opmerkingen over dat ik te dun ben meer dan zat. Maar het wilde maar niet lukken en op zich vind ik het wel prima zo. Ik heb het er wel eens met vriendinnen over gehad en die zeggen allemaal hetzelfde: 'ben maar blij dat je alles kan eten wat je maar lekker vind! Ik moet opletten met wat ik eet, anders zou ik echt aankomen!'
Dus zolang je er verder geen last van hebt is het eerder een zege denk ik...
Index > Interne ziekten & Infectieziekten > Testen op lintwormen? Bookmark and Share
Pagina 1 van 1  

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016