Het medisch discussie forum, waar medisch professionals herkenbaar mee discussieren en antwoord geven op medische vragen. Het medisch discussie forum voor lotgenotencontact
en informatie van ervaringsdeskundigen.

www.medischforum.nl
   Registreer   |   Informatie  |   Zoeken  |   Actieve Onderwerpen  |   Links  |   Inloggen
Index > Spier- en gewrichtsklachten > gekrompen
Auteur Onderwerp: gekrompen
ineke20
BerichtGeplaatst: 06-09-2008 19:18 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Kort geleden voor een operatie ben ik (32) erachter gekomen dat ik vier cm ben gekrompen. Ben hier overna gaan denken aangezien mijn moeder artrose heeft(botontkalking). Zelf kunnen twee dingen een ermee te maken hebben of een verklaring zijn volgens mij:
1: anti-epileptica moeten slikken en
2: vorig jaar ruggewervel gebroken.

Aangezien ik verder geen klachten heb maak ik mij er niet direct zorgen om.
Denk er wel aan om eens naar een huisarts te gaan.

Hebben meer mensen dit geconstateerd en wat was het in jullie geval??? Al het advies of commentaar is welkom.

Alvast bedankt!!!!
Ad
Els
ModeratorBerichtGeplaatst: 06-09-2008 20:02 Reageer met quote

Even voor de goede orde: artrose is slijtage van de gewrichten. Botontkalking is wat anders en de medische term ervoor is osteoporose. Botontkalking kan inderdaad zorgen voor afname van de lengte doordat de ruggenwervels inzakken.
Een eerste aanwijzing voor botontkalking is dat iemand gemakkelijk en zonder echte aanleiding iets breekt. Dat de lengte minder wordt is pas een late en ernstige uiting van botontkalking.
Iemand van 32 zal niet zo snel botontkalking hebben. Maar voor adviezen voor jouw eigen specifieke situatie zul je inderdaad naar de huisarts moeten. Succes!
ineke20
BerichtGeplaatst: 06-09-2008 20:14 Reageer met quote

Bedankt Els voor je reactie. Ik bedoelde ook dat mijn moeder zowel artrose als botontkalking heeft.
Zelf heb ik door een epileptische aanval mijn ruggewervel gebroken. De breuk stond recht dus ben er verder ook niet aan geopenreerd maar vond vier cm wel erg veel!
Laurens35
BerichtGeplaatst: 07-09-2008 17:23 Reageer met quote

Ik heb toch het idee dat het niets met botontkalking te maken heeft. Als je 4 cm krimpt op 32 jarige leeftijd dan moet er wel iets anders aan de hand zijn. Binnen welke tijdsspannen ben je kleiner geworden? Heb je last van je rug of is je rug anders gaan staan in de loop van de tijd?
In iedergeval raad ik je aan om een huisarts te bezoeken!
Succes!
ineke20
BerichtGeplaatst: 07-09-2008 19:29 Reageer met quote

Het enige weet ik dat het in een korter tijdsbestek van 2 jaar is want met het verlengen van mijn paspoort 2 jaar geleden was ik nog 4 cm langer en een half jaar terug voor mijn operatie kwam ik er dus achter dat ik 4 cm kleiner bleek te zijn. Heb verder geen rugklachten af en toe rondom de plek van mijn breuk maar dat is normaal. Volgens de fysiotherapeut sta ik heel netjes ondanks dat ik een een knobbeltje op mijn rug heb. Ik sta niet meer zo netjes als voor die breuk maar dus nog steeds wel goed. Het is niet dat ik aan botontkalking denkt maar ik ben door de situatie van mijn moeder gaan denken van is dit wel normaal. Anti-epileptica is ook een enorme troep voor je lichaam. Maak mij dus niet direct zorgen aangezien ik verder geen klachten heb.
Sofie...
BerichtGeplaatst: 07-09-2008 21:42 Reageer met quote

Hoi,

Ik ben zelf 34 jaar en ben ook al 2 cm gekrompen ben ik achter gekomen. Wel weet ik dat ik slechte tussenwervelschijven heb (de onderste 3 zowiezo) maar of dat ermee te maken heeft weet ik niet. Weet wel dat mijn moeder ooit net zo groot was dan ik en nu bijna een kop kleiner is.

Groetjes,

Sofie
Kees501
BerichtGeplaatst: 08-09-2008 0:37 Reageer met quote

Los van osteoporose wordt iedereen met de jaren een beetje korter... dat heeft inderdaad met je tussenwervelschijven te maken. Die verliezen vocht en worden minder flexibel. Al die milimeters tussen al die wervels levert dan toch een paar centimeter 'krimp' op.
Dat je op je 32e al 4 cm. korter bent geworden, kan ik niet rijmen aan medicatiegebruik. Wellicht dat toch de breuk de boosdoener is.
Het blijft echter giswerk zo van een afstand !
Succes.
ineke20
BerichtGeplaatst: 20-10-2008 18:20 Reageer met quote

Hallo allemaal,

Voor iedereen die het nog wil weten. Ben kort geleden toch even naar de huisarts gegaan of een onderzoek nodig was. Zij heeft mij doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een dexa-onderzoek (botdichtheids-onderzoek). De verpleegkundige/arts die het onderzoek deed zei meteen al dat ik een erg kromme rug had. Dit vertelt ze normaal nooit want zij mogen dat niet maar ze dacht dat daar de oorzaak lag. De uitslag kreeg ik via mijn huisarts. Het is toch osteoporose en kon meteen aan de medicijnen. Helaas voor mij maar ik heb begrepen dat het nog niet veel voorkomt bij vrouwen voor een 35e maar dat zul je altijd zien. Gelukkig dat ik het toch even heb laten checken!!

PS: Wil niemand bang maken hoor!!!

Gr. Ineke20
daankyara
BerichtGeplaatst: 24-07-2016 20:14 Reageer met quote

Hoi ik heb een vraag ik word in september 31 jaar maar ik ben nu al 3cm gekrompen ben ik achter gekomen. Heb ook vaak last van me rug en heb een bult tussen me schouderbladen een bult.
moet ik de dokter bellen of wat ik weet het niet
daankyara
BerichtGeplaatst: 24-07-2016 20:18 Reageer met quote

Heb ooit een ijzerebuis gehad tegen me onderrug en kreeg op 1 jarige al te horen dat me heupen iets niet goed was en dat ik alleen zit werk mag doen maar ik doe al die tijd schoonmaak werk.
Index > Spier- en gewrichtsklachten > gekrompen Bookmark and Share
Pagina 1 van 1  

Copyright © Medisch Forum.nl 2004 - 2016